Gospodarstvo

'Evropa je usmerjena k elektrifikaciji vozil, vendar na ekonomski osnovi, zato se sistem podira'

Ljubljana, 20. 06. 2020 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
285

Pandemija novega koronavirusa je zarezala v avtomobilsko industrijo. Prodaja vozil je padla, na dnevnem redu so odpuščanja, potreben bo hitrejši preskok od vozil z motorji na notranje izgorevanje k električnim vozilom. A kaj to pravzaprav pomeni? Ali smo Slovenci pripravljeni menjati bencin in dizel za elektriko ter ali te spremembe prinašajo rešitev problema mobilnosti?

Medtem ko se proizvajalci avtomobilov soočajo s padcem prodaje, strokovnjaki ocenjujejo, da bodo težave industrije najbolj občutili dobavitelji avtomobilske industrije, o čemer smo pred kratkim že podrobno pisali. Vsi vključeni v krog avtomobilske industrije bodo morali, če bodo želeli obstati, prestaviti v višjo prestavo pri prehajanju od vozil z motorji na notranje izgorevanje k električnim vozilom. 

Ena od težav, zakaj denimo nemška avtomobilska industrija tako počasi uvaja električna vozila, je, da je v Nemčiji zanimanje za nakup električnih vozil še vedno relativno nizko, je naši novinarki Nataliji Švab pojasnil strokovnjak münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo Oliver Falck: "Tudi to pojasni, zakaj so nemški avtomobilski proizvajalci oklevali pred vstopom na to tržišče. Ne gre za to, da ne bi imeli znanja, kako proizvesti kakovostno električno vozilo, bolj je šlo za nizko povpraševanje. Ampak zdaj so se znašli v situaciji, ko jih v prehod sili tudi Evropska unija, ki je postavila okoljske cilje, ki narekujejo prehod." 

 

Na počasen premik k električnim vozilom med drugim vplivata interes kapitala in relativno slabo zanimanje kupcev za tovrstna vozila.
Na počasen premik k električnim vozilom med drugim vplivata interes kapitala in relativno slabo zanimanje kupcev za tovrstna vozila. FOTO: Thinkstock

 

'Interes kapitala diktira, kako hitro bodo prišli električni avtomobili'

Andrej Brglez, strokovnjak za trajnostno mobilnost z Inštituta za civilizacijo in kulturo, meni, da je glavni razlog evropskih proizvajalcev avtomobilov, zakaj tako počasi uvajajo elektrifikacijo voznega parka, ekonomičen izračun. "Dokler lahko dobro prodajajo bencinske in dizelske avtomobile, na drugi strani pa morajo za elektriko porabiti veliko dodatnega denarja, da jo prodajo, je ekonomska logika povsem jasna. Zato proizvajalci avtomobilov tudi intenzivno vlagajo v elektrificirane avtomobile – vozila, ki so bencinska, a hkrati električna," je pojasnil in znova poudaril, da je še vedno interes kapitala tisti, ki diktira, kako hitro bodo električni ali kateri drugi avtomobili prišli na trg in zamenjali obstoječe. "Evropa je usmerjena k elektrifikaciji, vendar trenutno na ekonomski osnovi, zaradi česar se podre ves sistem," je še povzel. 

Evropa torej ves čas tehta. Del avtomobilske verige so namreč tudi različni dobavitelji. Ko se bo svet mobilnosti prestavil iz bencinskih in dizelskih avtomobilov na električne, bo to vplivalo na vključene: število dobaviteljev se bo zmanjšalo, saj je sestavnih delov v avtomobilih z motorji na notranje izgorevanje občutno več kot pri električnih, je pojasnil Brglez: "Že danes vemo, da bodo drugačni avtomobili v bližnji prihodnosti kreirali osebno mobilnost. In če to vemo, se moramo pripraviti – pa ne samo, da bodo izgubili službo tisti, ki so v dobaviteljski verigi, ampak tudi vsi ostali. Zato moramo iskati druge oblike mobilnosti, druge zaposlitve, kar pa ni tako enostavno. In če postavimo to na evropski parket, ki mora tekmovati z azijskimi državami in Ameriko, je na tehtnici več kot zgolj vprašanje, ali zamenjamo navadni avto za električnega. V ospredju ostaja vprašanje, ali smo pripravljeni, da še podaljšamo obstoječi sistem in se pripravimo za nekaj, kar bo pomenilo večji tehnološki preskok, in si ustvarimo prednost pred azijskimi in ameriškimi tekmeci."

 

dokler električni avtomobili ne bodo postali stvar kupčeve odločitve, jih ne moremo jemati kot privlačno blago na trgu, je prepričan Andrej Brglez.
dokler električni avtomobili ne bodo postali stvar kupčeve odločitve, jih ne moremo jemati kot privlačno blago na trgu, je prepričan Andrej Brglez. FOTO: Shutterstock

V Sloveniji 2.000 električnih avtomobilov

Tudi Slovenci nismo pretirani ljubitelji električnih vozil, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije (Surs). Čeprav se je število električnih osebnih avtomobilov lani – glede na leto 2018 – povečalo za 53 odstotkov, to v številki pomeni, da imamo zgolj okrog 2.000 električnih osebnih avtomobilov oziroma 0,17 odstotkov. Lani je bilo namreč v Sloveniji registriranih več kot 1.165.000 vseh osebnih avtomobilov. Se je pa število prvih registracij novih osebnih avtomobilov na električni pogon v enem letu povečalo za 33 odstotkov, potrjuje statistika Surs.

Na Avto moto zvezi Slovenije (AMZS) menijo, da čeprav prodaja električnih avtomobilov v Sloveniji raste, bi morala biti strmejša, če bi želeli slediti strategijam o zmanjševanju izpustov škodljivih snovi v prometu. Ob tem ocenjujejo, da glede na trenutne trende, v bližnji prihodnosti ne bo nič drugače.

Povprečna starost slovenskega voznega parka je več kot deset let. Vsak 8. v Sloveniji registrirani osebni avtomobil v letu 2019 je star manj kot 3 leta, vsak 2. pa najmanj 12 let. Surs

Andrej Brglez je prepričan, da sama izkušnja z novim koronavirusom ne bo direktno vplivala na hitrejši preskok od vozil z motorji na notranje izgorevanje k električnim vozilom, vsaj z vidika dojemanje kupcev ne. Meni, da 'koronašok' ne bo prepričal ljudi, da namesto bencinskega ali dizelskega avtomobila kupijo električnega. 

Ob tem opaža, da se tudi industrija že vrača v relativno stare okvirje. "Moramo biti realni, ni se zgodilo nič ključnega, da bi se elektrika lahko podajala hitreje. Dokler električni avtomobili ne bodo postali stvar kupčeve odločitve in se bodo lahko prodajali brez subvencij, jih ne moremo jemati kot privlačno blago, ki bi lahko nadomestilo obstoječe avtomobile," je prepričan Brglez.

Prizadevati bi si morali za manj avtomobilov -  ne bi smeli graditi več cest, ampak na primer hitre vlake, hyperloope, meni Andrej Brglez.
Prizadevati bi si morali za manj avtomobilov - ne bi smeli graditi več cest, ampak na primer hitre vlake, hyperloope, meni Andrej Brglez. FOTO: Dreamstime

Na kar pa je novi koronavirus morda vplival, je, da je širša družba spoznala, da poleg okoljskega problema, ki ga predstavljajo vozila z motorji na notranje izgorevanje, obstajata tudi težavi časa in denarja. Začeli smo se zavedati, da z drugačnim načinom življenja oziroma upravljanjem s prometom lahko dosežemo velike prihranke v času, lahko zmanjšamo stres in vplivamo na boljše zdravje, razmišlja Brglez: "To pa lahko povežemo tudi z drugačnimi avtomobili. Ne obstaja preprosta matematika: korona je enako več električnih avtomobilov. Lahko pa rečemo: korona je enako širše razmišljanje o tem, da tako kot je zdaj in zadnjih 100 let, ne bo šlo več naprej." Kajti glavno vprašanje niso električni, elektrificirani in drugi avtomobili, manj škodljivi do okolja. Po besedah Brgleza se moramo zavedati, da ta nova vozila ne pomenijo tudi drugačnega načina mobilnosti. "Ne bi smeli stremeti samo k zamenjavi enega avtomobila z drugim z drugačnim motorjem, ampak bi se morali osredotočiti na cilj, da bo avtomobilov manj. Že zdaj namreč vemo, da bo v urbanih okoljih živelo vse več ljudi, zato moramo začeti graditi nove poti mobilnosti, ki ne bodo slonele na avtomobilu," je Brglez izpostavil problem, ki je zanj bistven in se mu bomo posvetili nekoliko kasneje.

Kako odzivni so igralci v avtomobilski industriji?

Na AMZS so prepričani, da se je marsikatera evropska država elektrifikacije svojega voznega parka lotila bolj temeljito kot Slovenija: "Finančne subvencije spodbujajo kupce k nakupu električnih avtomobilov, tem spodbudam pa sledijo izdelovalci avtomobilov, ki ponujajo vse več električnih vozil." 

 

V kar nekaj slovenskih mestih deluje sistem souporabe električnih vozil.
V kar nekaj slovenskih mestih deluje sistem souporabe električnih vozil. FOTO: Zoran Vogrinčič

V Sloveniji je slika drugačna. Pred kratkim je država zmanjšala subvencije za nakup električnih vozil, kar ne bo imelo pozitivnega učinka na prodajo električnih avtomobilov, so ocenili na AMZS: "Trenutno je videti, kot da Slovenija nima ustrezne strategije za elektrifikacijo voznega parka." 

Med drugim tudi zato, ker je v naši državi na eni strani dovolj električnih polnilnic, ki bi lahko prenesle večje število električnih vozil, kot jih je v prometu zdaj, na drugi pa je velik problem sestava virov električne energije, ki je pri nas še vedno preveč odvisna od fosilnih goriv. "Če več kot polovico električne energije v Sloveniji zagotavlja premog, tudi ob večjem številu električnih vozil na cestah nismo naredili veliko za čistejše okolje. Električni avtomobil v Sloveniji res nima izpušne cevi pod zadnjim odbijačem, ima pa zato izpušno cev v Šaleški dolini," so opozorili na AMZS.

Niso vsi dizli 'umazani' in tudi elektrika ni popolna

Čeprav električno mobilnost kujemo v zvezde, nima zgolj svetle plati, opozarjajo na AMZS v svoji Motoreviji. Soočiti se bo morala še z eno realnostjo, ki morda pomeni najvišjo oviro: s pomanjkanjem in visoko ceno surovin ter materialov, ki so potrebni za izdelavo litij-ionskih akumulatorjev. 

Ob tem morda ni odveč povedati, da se tudi sodobni motorji na notranje izgorevanje prilagajajo in manj škodujejo okolju. Preskus ADAC, ki ga je AMZS izpostavila v svoji Motoreviji, je pokazal, da so sodobni dizelski motorji lahko skoraj tako čisti kot bencinski: "Če so motorji opremljeni z učinkovito tehnologijo čiščenja izpušnih plinov, imajo tudi pri večjih in dolgotrajnejših obremenitvah čist izpuh." Kot še navajajo, bo septembra letos z uveljavitvijo standarda evro 6d dovoljena vsebnost dušikovih oksidov v izpuhu pri meritvah v prometu le še 120 miligramov na kilometer, kar naj bi veljalo vse do uveljavitve novega standarda evro 7 po letu 2021, ki naj bi bil po napovedih še bistveno strožji od dotedanjega.

Zanemarljiv ni niti problem, da so avtomobili Slovencev v povprečju stari 10 let. Pomladitev voznega parka – tako z ekološkega kot varnostnega vidika – bi bila zato nujna. Vendar slovenski vozniki zaradi razmeroma visokih cen električnih in drugih čistejših ter varnejših avtomobilov svoja stara vozila ne menjajo za nova, menijo na AMZS. 

Tudi drugod v Evropi se ukvarjajo s podobnimi težavami, ki pa se od države do države razlikujejo, so še dodali z AMZS.

Zgolj zamenjava dizelskih in bencinskih vozil za  električnih ne bo rešila jedra problema - prometnega kaosa v mestih.
Zgolj zamenjava dizelskih in bencinskih vozil za električnih ne bo rešila jedra problema - prometnega kaosa v mestih. FOTO: Thinkstock

Problem mobilnosti v mestih ostaja

Kljub temu, da bodo tako električna vozila kot tista s sodobni motorji na notranje izgorevanje pomenila manj izpustov in čistejši zrak, pa ne rešujejo glavnega problema mobilnosti – preveč avtomobilov oziroma prometa v mestih. 

Na AMZS že dlje časa spremljamo spreminjanje mobilnostnih navad, ki se ali pa bi se morale v Sloveniji dogajati. Pomemben delež negativnih učinkov na okolje namreč prispeva promet. Izpusti toplogrednih plinov, ki nastajajo v prometu, so v Sloveniji največja težava, saj se na vseh drugih področjih znižujejo ali vsaj stagnirajo, izpusti iz prometa pa naraščajo. "Zanimiva je primerjava, da na ravni Evropske unije v prometu nastane približno četrtina vseh izpustov, pri nas pa je ta delež kar tretjinski. Količina izpustov iz prometa se je v primerjavi z letom 1990 več kot podvojila. Te rasti pa še kar ni konec – po napovedih, zapisanih v osnutku Nacionalnega energetskega podnebnega načrta, se bo potniški promet z domačimi vozili do leta 2030 povečal za 24–27 odstotkov, tovorni promet pa še mnogo bolj, za 56–65 odstotkov," so z AMZS povzeli podatke iz članka Čisto do vrat, avtorja Staša Zgornika v posebni izdaji Mladine Vroči planet: premisleki in napotila za reševanje podnebne kriz. Ob tem so dodali, da naraščanje števila vozil nima negativnega vpliva le na okolje, temveč tudi na pretočnost slovenskih (avto)cest. 

Za zeleni preobrat slovenskega prometa je po mnenju AMZS nujno vzpostaviti učinkovit in inovativen sistem javnega prometa. Ocenjujejo, da brez korenitih sprememb v prometni politiki bistvene preobrazbe mobilnostnih navad in zmanjšanja števila vozil na naših cestah ne bo. "Pri tem se je treba zavedati, da razpršena poselitev, kakršno imamo v Sloveniji, za učinkovit javni prevoz predstavlja oviro. Prav zaradi te razpršene poselitve si bomo v Sloveniji verjetno morali priznati, da bo osebno vozilo še kar nekaj časa najprimernejše prometno sredstvo. Je pa to vozilo lahko okolju prijaznejše, bolj zasedeno, del delitvene ekonomije …" so izpostavili na AMZS.

'V Sloveniji bi se bilo treba znebiti vsaj pol milijona avtomobilov'

Brglez meni, da bo tistim ljudem, ki gravitirajo iz lokalnega okolja v mesta, treba ponuditi alternative: "Električni avtomobil ni dovolj velik preskok. Povejmo drugače. Danes imamo v Sloveniji registriranih okoli 1,2 milijona avtomobilov. Če jih zamenjamo za električne, nismo naredili veliko za premik k boljši mobilnosti. Ja, seveda, to pomeni čistejši zrak, manj izpustov in pomladili bi vozni park, kar so velike stvari, vendar zame to ni dovolj ambiciozen korak. Treba se je znebiti vsaj pol milijona avtomobilov."

V naši državi  uporaba koles in drugih oblik osebne mikromobilnosti predvsem v mestih narašča.
V naši državi uporaba koles in drugih oblik osebne mikromobilnosti predvsem v mestih narašča. FOTO: Miro Majcen

A ta zamenjava – preiti na drugo obliko mobilnosti – ne bo lahka, saj je človek 130 let gradil na avtomobilu, kot najbolj osebni in udobni obliki mobilnosti. In ker je prav človeške navade najtežje spreminjati, Brglez meni, da se bo očitno res uresničil scenarij: premik iz bencinskih in dizelskih vozil na druga, bolj ekološka. "A strokovnjaki, ki se ukvarjamo z družbo in migracijami, opozarjamo: prizadevajmo si za premik k  'nič več avtomobilov'! Danes ne bi smeli graditi več cest, ampak denimo hitre vlake, hyperloope … kar se sliši futuristično, vendar v tem je prihodnost." 

Zato se na AMZS strinjajo, da bo treba še bolj razmišljati tudi o prevozih na zahtevo, združevanju voženj, multimodalnosti: "Marsikaj se tudi da storiti in se je že storilo s parkirno politiko, morda bo prišlo tudi do kontrole vstopa v mesta."

Spodbuden pa je podatek, ki ga navaja AMZS. V naši državi  uporaba koles in drugih oblik osebne mikromobilnosti predvsem v mestih narašča. A ob tem opozarja, da zanje nimamo dovolj namenskih prometnih površin: "Glede na to, da so njihovi uporabniki precej bolj izpostavljeni udeleženci v prometu, bi to v prihodnje lahko vplivalo na raven prometne varnosti."

Na mobilnost bi lahko pomembno vplivale tudi izkušnje prilagajanja oziroma organizacije dela in delovnika v času epidemije novega koronavirusa, na kar so na AMZS že pred tem obdobjem izpostavljali. "Ena od možnih rešitev za zmanjšanje obremenjenosti (avto)cest je, da bi zaposleni z ustrezno naravo dela vsaj določeno število ur opravili od doma ali prilagajali svoj delovnik – na primer ustrezno izbrali čas potovanja, da bi se izognili prometnim konicam. Na ta način bi prispevali k zmanjšanju prometa, emisij in nenazadnje prometnih nesreč," so pojasnili in dodali, da se je zdaj izkazalo, da ima mnogo podjetij možnost, da si tak način dela lahko privošči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cuti 89
29. 06. 2020 17.10
+2
Ko bo nafta 200 dolarjev sod potem bo slo cez noc a tole posiljevanje z ele. Avti je brez veze. Mogoce mestna voznja
setisfekšn
23. 06. 2020 13.50
+6
Elektricni litij ionski niso zreli da bi se kosali z bencinkim pogonom in se tudi nikoli ne bodo!ker so jih prigurali do konca!kar se pa tesle tiče in njenih 450 km je lari fari!mogoče v idealnih razmerah sredi poletja smo ga testirali tistega za 120000eur !ob minusu in da ga mal hitreje pelješ recimo 130 nauro ne naredi niti 200km!pa se to!!Kakšen smisel ima električni avto za 100000eur ce ima ogrevanje webasto!!!
Larimaval
21. 06. 2020 18.13
+10
Z veseljem bi kupila in vozila električni avto, me pa zanima kako naj bi ga polnila, če živim v najvišjem nadstropju večjega stanovanjskega bloka? V službi oz. okolici pa tudi ni javne polnilnice
TistoPravo
21. 06. 2020 18.24
+2
Prehod na avtomobile na elektriko je tudi to.,,da vsak preprosto ne bo mogle imeti svojega avta...verjetno je to ena "preventivna operacija", ko nova pravila v zvezi z virusi. Avtomobilizem v taki masovni obliki gre verjetno k koncu...tako kot brezglavo letanje sem ter tja v imenu turizma...lahko, samo bod pravila odločala ne to kar si vsak v lastni glavi zgolj zaželi..,
_Nico_T_
21. 06. 2020 19.01
+2
Ti TistoPravo pa verjetno nisi ravno diht. A zaradi elektrike bi morali vsi biti obsojeni na to, da so v rangu 20 km z biciklom okoli svojega doma... Mislim, da bo še feeeejst vode moralo preteči pod katerimkoli mostom čez reko in še potem se tvoje mokre sanje ne bodo uresničile.
_Nico_T_
21. 06. 2020 19.02
+6
.. pozabljaš še na nekaj... TROŠARINE, ki so odiralske pri nas in temu se država NE BO odrekla. Namesto vsake 14 dni v ponedeljek bomo poslušali pač, koliko bo elektrika dražja... Da bo pa dražja, pa se bo MORALA uporabljati...
TistoPravo
21. 06. 2020 18.02
+3
Seveda bo vedno obstajal razvoj. Elektro avfomobilizme je še zmer krepko v razvojni fazi, oziroma lahko govorimo zmeraj v vrhu inovativnosti in uporabniške izkušnje. In to stane, samo pomembno je da se cena razvoja obesi na tiste ki si jo lahko privoščijo, in da je med njimi čimmanj ubogih naivnežev. Morate vedeti, da je za nekatere 1000 eur = 1 eur....ti so lahko logično korak naprej, preostali pa dva za njimi...preizkušanje nivega ni vedno rožnato, lahko je celo nevarno..,ampak kaj ko je čar v trenutkih življenja...z elektriko se ni za igrati pa konc, sploh ne na svoji utičnici..,
Uporabnik1292093
21. 06. 2020 17.14
-1
Največji problem je cena. Kako naj povprečen slovenec kupi elektirčni avto za 40.000? Vsekakor pa je to prihodnost in veliko bolj ekološko od notranjega izgorevanja. To potrjujejo praktično vse raziskave. Seveda pa bo novi lastnik dizla doma za kavčom izračunal drugače.
TistoPravo
21. 06. 2020 17.35
+3
Zelo tvegana naložba...glede na to, da imaš el. avto priključen na "hišno črpalo" čez noč...trifaze juhuhu, enostavno je to enakovredno tveganje sončni elektrarni...hišna inštalacije niso predvidene za take vate pa konc, da o kablovju in panelih pos treha pod katero spiš pri elektrani ne govorimo...preprosto je to spravlja je v nevarnost in ob denar posameznika, kar je seveda vedno znova in znova prvovrstno tekmovanje elite ki pridobiva nove in nove posrednike pri tem da vsi lepo preživijo na izživljanju nad preostalimi,,,
jugatneme
21. 06. 2020 17.38
+7
Večje vprašanje je, koliko debele kable bo treba potegniti med elektrarnami in trafo postajami ter na koncu polnilnicami, da zaradi polnjenja 10 ECO ELavtomobilov prek noči, ne bo celo naselje brez delujočih hladilnikov, PC, mobilcev in z mrzlo vodo v kopalnicah....
TistoPravo
21. 06. 2020 17.57
+3
Ja samo elektrarne in trafoti so v skupni lasti...posameznikova hiša pa v celoti v odgovornosti njega...celota se je še zmer rešila, na račun posameznikove naivnosti...
Mayte88
21. 06. 2020 17.10
+11
Ko tako nabijajo ko bo in nikoli ne bo, toliko teh avtomobilov na drot, se poraja vprašanje koliko elektrarn na premog bo še treba zgradit, kako debelo bo omrežje, kakšne varovalke v bajtah in naprej vse skupaj je neprebavljiv zlagan golaž. Brgez pa tako ne loči sank od poli salame
bikoborec69
21. 06. 2020 16.40
+5
Barabe so še navadne podražili. Lani suzuki vitara tam 14 do 15 ciglov. Sedaj od 18 ciglov dalje. Pokvarjenci
Tomek0
21. 06. 2020 16.04
+8
Ni ga prek Lpg poznam par primerov ko so šli preko 300tisoc , cenejse pa bolj cisto ne obstaja
Tomek0
21. 06. 2020 16.06
+8
Po 5letih nardis velik servis za par 100eur pr elektricnem pa nova baterija ki je nevaren odpad od 5000eur naprej
jugatneme
21. 06. 2020 15.36
+11
Električni avtomobili za to kar ponujajo so trenutno za povprečnega uporabnika avtomobila še predragi. Potrebno je napraviti konkretno število kilometrov na dan da se račun izide. Majhni EL avtomobili so dobri za promet v velemestih a Slovenija jih nima. Dobri so za dostavo pizze, pošte in servise. Za medkrajevni promet, oziroma na dolge proge so ali s podhranjeno beterijo ali zelo dragi. S predvidenim velikim povečanjem EL vozil, pa je vprašljiva zmožnost istočasnega polnjenja velikega števila baterij v državi - da ne pride do električnega mrka....
jugatneme
21. 06. 2020 15.36
+4
Bolj vidim prehod na osebna kolesa, postala so zelo iskano blago, njih serviserji pa baje sprejemajo naročila za servis 14 dni v naprej.....
bekson74
21. 06. 2020 15.35
+7
Če bi bilo tolk super oh in sploh fajn, bi švabi že na veliko delal e-avtomobile ampak jih ne, verjetno bi jih zelo malo prodal, ker folk brez služb ne kupuje novih avtomobilov za 40, 50 ali več tisoč €
marston
21. 06. 2020 15.21
+6
Elektrika naredi le za tretjino manj co2 kot bencin, če gledamo porabo pri avtu. Elektrika v prometu in z njo pridobljeni izpusti spadajo v energetski, ne prometni sektor. Zato Brglez in ostali zavajo z nič izpusti. Električni avto bo takrat, ko bodo baterije poenotene in jih bo vsak lahko menjal na pumpi prazno za polno, kot danes plinske jeklenke. Vsaka z dosegom 100km,potem pa 1 ali pa 4,odvisno od razdalj.
VAREN
21. 06. 2020 16.53
+4
Brglez živi v svojih sanjah. Pa neumnosti zna tudi govorit. Me zanima, kje je dobil izobrazbo, da ga imenujejo strokovnjak za bla,bla stvari.
Casey Ry
21. 06. 2020 15.21
+2
Un avto k te sam pele, ne rabis vec vozniske😁
marston
21. 06. 2020 15.16
+12
Zakaj bi moral vozit nov avto za 20k,če je dober 10 let star za par tisoč? A da bodo firme kopičile dobiček, sam pa živel za avto, namesto za družino? Ne, hvala.
tornadotex
21. 06. 2020 15.15
-1
prihodnost je v prvi vrsti glede mobilnosti so elektro vlaki oz hiper lop šele potem osebni avto seveda na štrom....Je pa vsa ta prihodnost odvisna od državne in Evropske usmerjenosti...
VAREN
21. 06. 2020 16.51
+2
Država se lahko sama odloči kako se bomo vozil. Elektro vlaki pa že vozijo,. Si se napačno izrazil, Si verjetno mislil hitre vlake. No teh ne jaz ne ti ne bova dočakala. Pa še velik mlajši ne. Imamo prezabite politike, da bi mislili toliko naprej.
SkokecPokec
21. 06. 2020 14.58
+10
Zakaj en dohtar iz Ljubljane dela na Jesenicah in zakaj en dohtar iz Jesenic dela v Ljubljani? Če bi tem dvem dali službo v svoji bližini, je treba že dva avta manj in za 250 km manj goriv in maziv. Ko bi oba v službo prišla peš ali z biciklom....
jugatneme
21. 06. 2020 15.38
+4
V Sloveniji je to možno, ker zaposleni prejemajo povračilo stroškov za pot na delo. V tujini tega ni, imaš možnost se preseliti bliže svoji službi ali zamenjati službo - sicer si plačaš stroške prevoza sam.
picolin
21. 06. 2020 14.48
+6
ni to vse tako lepo ko si eni domislajo.v teoretiki je vse mozno le da je v praksi popolnoma drugace.kaj bos naredil ko ti ponoci pregori pancerka zaradi preobremenitve ? kako bos sel zjutraj v sluzbo ko bo avto prazen? kaj bos naredu ko v zimskem casu pride do izpada elektrike ? kaj bos naredil ko bos imel na voljo samo 4 ure do cilja sluzbeno ali privat ? kdo ti bo placal novo baterijo ? kaj bos naredil ko bo treba nekam pod nujno ti pa v avtu 50% energije ? kaj bos naredil ce si doma na odrocnem kraju kjer ni moznosti hitro nafilat baterije ? kaj bos naredil ce se gre za zivljenje ali smrt ti pa trenutno prazen avtomobil? treba razmisljat v praksi ,ne pa samo bluzit o necem kar ni izvedlivo v praksi
lojze3
21. 06. 2020 14.33
+9
Premog izkoplejo otroci v Indoneziji, z ladjo v Hamburg iz Hamburga v Šoštanj z vlakom Skratka elektrika pride iz vtičnice
Gorazd Petek
21. 06. 2020 14.14
+5
Kruta realnost za avto industrijo z e avti so mislili ,da bodo mastno zaslužili a so DEAD END-NEUPORABNI;DRAGI in gospodje kmalu za voziti dražji kot diesli. Da si razložimo nekaj brezplačno polnjenje vse bolj izginja in bo izginilo zelo kmalu,polnjenje na hitreo doma-je iluzija 35 A varovalke in masten račun za elektriko,ki se bo dražila z porebo,nadalje je težava,ker omrežja ne bodo prenesla porabe in se bodopregrevala,izpadala itd. SCFI pravljice o hišnih elektranah,po katerih bodo hiše samooskrbne inše avte boste polnili SO LAŽ,da lahko boste opolnili ja-2 dni avto in investicija za elektrarni in nato odstranitev panelov vas po stalo + tok toliko ,da boste zblazneli. Nadalje črpalke za baterije za E avte-težava št 1,različne oblike,št2,koliko bo sal sharing baterij-vzdrževanje-obnova -rycycling-koliko bo stalo polnjenje in nova baterija,koliko se bo čakalo,koliko bo gosta mreža itd. Dragi moji nič veliko od tega in ne nazadnje,kje boste uzeli toliko elektrike? No ko gremo na tovorna vozila akumulatorji bodo hitro tehtali par ton-časa in mesta ta polnjenje ni oz so površine za to potrebne enormne skratka KIKS. Ja avtoinustruja si je mislila ,da si bo z E avti naropala bogastvo in pokrila stroške razvoja in izgube iz preteklosti a se je hudo uštela E avte považajo alternative-z realno prihodnostjo Hybridi,Fuel Cell,CNG in zemeljski plin,ki so uporabnejši,manj togi in bolj flexibilni,alternative avtoproizvajalci zavirajo na vse načine saj jim bodo ostale ogromne izgube in bi radi na vsak način vsilili zastarelo tehnelogijo,ki je propadla že tam leta1900,ko so se kazale precej enake hibe. Seveda se mobilnost v velikih mestih da rešiti od tramvajev,busov,subwayev,seveda pane morete na tak način generalno reševsati transporta,kajti zadeve so predrage in tudi logistično problematične,nekaj gre večino pa omejujejo ,gabariti in stroški izgradnje in vzdrževanja in ekonomska upravičenost.Zalo verjetno,bodo avtomobili iz Cityev izginili in bodo to vlogo prevzela druga mestne in primestne oblike transporta,bodo pa se trgovine,firme ipd pomaknile na obrobja mest,bogatejši pa na periferijo,tako da bo velik del avtomobilov ostal ampak bodo prevzeli predvsem medkrajevno vlogo ne pa več znotraj mestnih jeder,ki utegnejo postati bolj ali manj mrtve peš cone,saj se bo večina trgovin in drugega zaradi komplicirane logistike selila na mestne obroče in periferijo,kar se že dogaja v ZDA.
TEDO(uajtu)MEDO
21. 06. 2020 14.00
+5
Električen avto je za vožnjo po mestu, ne pa za vožnjo po avtocesti. In dosti bolj pogosti je treba menjati baterijo/akumulator kot pri bencinskem avtu.
VAREN
21. 06. 2020 14.14
+3
Tako je. In biti mora majhen in s ceno do 7000 EUR.
adapter
21. 06. 2020 13.39
+4
evropska avto industrija samo nateguje eu kot tudi kupce. Na trgu razen Tesle in nekega i3, prakticno ni normalnega elektricnega avta. Etron je predrag in ima doseg i3, tycan je avtomobil za bogate, mercedesov eqc sploh ni mogoce kupit, vse ostalo pa compliance avti. Ko bo na trg prisel popolno elektricen wv v smislu passata etc. potem bodo ljudje priceli kupivat elektricne avte. Dobtakrat pa bo Tesla povozla konkurenco z modelom y
VAREN
21. 06. 2020 13.42
+5
Naj te ne skrbi za elektične. Nikol ne bodo prevladali pa če imajo zlate elektro motorje.
Larimaval
21. 06. 2020 18.11
+0
Kaj pa Hyundai Kona, Hyundai Ioniq, Kia e-Niro, Peugeot e208, Opel Corsa E, Mini Electric, Kia Soul, Peugeot e 2008, in še in še ...