Gospodarstvo

Evropo skrbi (ne)zanesljivost oskrbe z nafto in plinom iz Rusije

Bruselj, 28. 02. 2022 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tina Hacler
Komentarji
153

Ministri držav EU, pristojni za energetiko, so se sestali na izrednem zasedanju. EU je namreč močno odvisna od ruskega plina, zato se vse bolj krepijo bojazni glede poteka dobav. Nemčija je že napovedala gradnjo dveh novih plinskih terminalov na severu države. Zasedanja se udeležuje tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je sicer že prejšnji teden dejal, da mora biti gradnja plinskega LNG terminala prioriteta. V naši bližini eden že stoji na hrvaškem otoku Krk. "V prihodnje moramo opraviti temeljit strokovni, okoljski in finančni razmislek, da bi podoben terminal postavili tudi na slovenskih tleh in tako zagotavljali diverzificirano dobavo plina za slovenske odjemalce," so za 24ur.com dejali na infrastrukturnem ministrstvu.

Oskrba s plinom.
Oskrba s plinom. FOTO: AP

Ministri EU za energetiko so danes na izrednem zasedanju govorili o razmerah na energetskem trgu po ruski invaziji na Ukrajino. Diverzifikacija dobave plina je izjemno pomembna in nujno potrebna, je po dogodku dejal minister Jernej Vrtovec in poudaril pomembnost sinhronizacije ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim. 

Med gospodarskimi sankcijami proti Rusiji za zdaj še ni neposrednih ukrepov na področju energetike, je pa Nemčija začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2, ki sicer še ne obratuje.

Tudi dogajanje na naftnem trgu še naprej narekuje napad Rusije na Ukrajine in s tem povezane posledice, tudi v obliki sankcij Zahoda, usmerjenih proti Rusiji. Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 5,36 dolarja na 96,95 dolarja za 159-litrski sod. Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 5,08 dolarja na 103,01 dolarja.

Povpraševanje po črnem zlatu je v luči okrevanja gospodarstva po pandemiji veliko, Evropejci pa ob zaostrovanju sankcij proti Rusiji vse bolj pogledujejo proti drugim večjim proizvajalcem, kot je Savdska Arabija.

Britansko-nizozemski energetski velikan Royal Dutch Shell bo prodal svoj delež v skupnem podjetju z ruskim plinskim gigantom Gazprom, zadolženim za projekt plinovoda Severni tok 2 med Nemčijo in Rusijo. Za to se je odločil zaradi ruske invazije na Ukrajino, so danes prek londonske borze sporočili iz koncerna.

Tudi cene plina v Evropi so se danes še zvišale in se približale rekordu z decembra lani. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo aprila je bilo treba danes dopoldne odšteti 123 evrov za megavatno uro, kar je 32 odstotkov nad izhodiščem. Cene so vrh dosegle decembra lani, ko je bilo treba za plin odšteti 132,9 evra za megavatno uro.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck iz vrst Zelenih je sicer prepričan, da obstaja "dobra možnost", da se bodo cene energije stabilizirale na "sprejemljivi ravni". Glede kontroverznega projekta Severni tok 2 pa je za ZDF dejal, da ne vidi možnosti, da bi plinovod na omrežje povezali v "kratkoročnem in srednjeročnem časovnem obdobju". Kot je dodal, so sicer ostre gospodarske sankcije proti Rusiji namenjene zmanjšanju podpore ruske javnosti Vladimirju Putinu. "Cilj je izsiliti vrnitev k diplomatski mizi," je dejal.  

Projekt Severni tok 2 ustavljen, pozivi tudi k zaprtju 'starejšega brata'

Nemški kancler Olaf Scholz je sicer še pred rusko invazijo v Ukrajino, ob ruskem priznanju separatističnih regij Doneck in Lugansk, sporočil, da zaradi tega začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2 z Rusijo. Gre za 1230 kilometrov dolg in okoli 10 milijard evrov vreden plinovod, preko katerega se je Evropa nameravala oskrbovati z ruskim zemeljskim plinom. Dokončan je bil pred nekaj meseci, vendar še ni imel obratovalnega dovoljenja. Po obeh ceveh naj bi letno steklo 55 milijard kubičnih metrov plina in plinovod bi tako podvojil količino ruskega zemeljskega plina, ki v Nemčijo priteče prek Baltskega morja.

Odločitev Nemcev so takoj pozdravile Ukrajina in ZDA, nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je tvitnil: "Dobrodošli v novem svetu, v katerem bodo Evropejci kmalu za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina plačevali 2000 evrov". Po navedbah tiskovne agencije AFP bi to za Nemčijo pomenilo ogromne zneske, saj je leta 2020 uvozila 56,3 milijarde kubičnih metrov ruskega plina oziroma 55 odstotkov vseh potreb.

Putin je takrat zatrdil, da njegova država kljub napetostim ne bo prekinila dobav plina: "Rusija bo še naprej zagotavljala nemoteno dobavo surovin, vključno z utekočinjenim plinom, na svetovne trge," je na začetku prejšnjega tedna dejal na srečanju držav izvoznic plina. 

A skupaj z eskalacijo dogodkov v Ukrajini se krepijo bojazni glede poteka dobav,  poljski premier Mateusz Morawiecki je bil denimo pred srečanjem s Scholzem v Berlinu kritičen do nemškega egoizma v odzivu na rusko invazijo na Ukrajino. Zavzel se je, da bi Nemčija zaprla celo plinovod Severni tok 1, ki je obratuje že več kot desetletje. Rešitve glede oskrbe z energenti pa bodo torej danes skušali poiskati tudi v Bruslju.  

V Evropi se obetajo gradnje novih plinskih terminalov, morda tudi v Sloveniji

Kancler Scholz je sicer včeraj napovedal gradnjo dveh novih terminalov za utekočinjen plin, s čimer bi zmanjšali odvisnost Nemčije od ruskega zemeljskega plina. Terminala bosta v mestih Brunsbüttel in Wilhelmshaven na severu Nemčije. K temu se očitno nagiba tudi Slovenija, saj je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec zapisal: "Za energetsko neodvisnost in odpornost je za Slovenijo ključna diverzifikacija dobave plina. Gradnja plinskega LNG terminala mora biti prioriteta."  

Infrastrukturno ministrstvo smo prosili za dodatno pojasnilo zapisanega. "V luči spremenjenih geopolitičnih razmerij in trenutne invazije ruskih sil na Ukrajino potrebujemo diverzifikacijo energentov, z namenom zmanjšanja uvozne odvisnosti v prihodnje," so nam odgovorili. Pojasnili so, da v tem trenutku zemeljski plin doteka iz severovzhoda Slovenije skozi kompresorsko postajo Ceršak, od koder se dobavljajo pretežno ruski plin, ali pa skozi kompresorsko postajo Gorica/Ajdovščina, od koder prihaja alžirski plin. LNG terminal že imamo v naši soseščini, in sicer na bližnjem otoku Krk na Hrvaškem, so dodali.  

"V prihodnje moramo opraviti temeljit strokovni, okoljski in finančni razmislek, da bi podoben terminal postavili tudi na slovenskih tleh in tako zagotavljali diverzificirano dobavo plina za slovenske odjemalce," so zapisali za 24ur.com.

V Sloveniji se je sicer v preteklosti jasno izrazilo stališče, da plinski terminali zaradi visokega varnostnega in okoljskega tveganja ne sodijo v morje. Ko se je leta 2018 investitor Gas Natural nazadnje vendarle odpovedal vsem postopkom, povezanim z gradnjo plinskega terminala pri Žavljah, je okoljsko ministrstvo izrazilo zadovoljstvo ob novici, "da je investitor spoznal, da umestitev konkretne infrastrukture v Tržaški zaliv ni primerna". Takrat so dodali, da to potrjuje tudi dolgoletna prizadevanja Slovenije in jasno odklonilno stališče tako do projekta terminala za utekočinjen plin Žavlje kot tudi z njim povezanega plinovoda Trst–Gradež–Vileš. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
07. 03. 2022 12.49
+1
dobro da je meteoroloska pomlad. samo kaj bo z nami na jesen in zimo. pocrkali bomo kot misi. za nas zahodne evropejce ni vec resitve. sami smo se ustrelili v koleno.
minnaema@yahoo.com
02. 03. 2022 21.42
Ojej vendar ne boste rekli da ona Putka, ki izvaja agresijo bo naposled imela dobro kupčijo z prodajo plina in nafte.
štrekeljc
28. 02. 2022 21.46
+2
Vsi ukrepi proti Rusiji so v stilu pregovora: "Razjezil se je pastir na Ruse in odsekal sam sebi kopulacijski organ".
Petur
28. 02. 2022 20.54
+4
plin bo,vendar po ceni kijo bo putin postavil po tem kobo janezove tvite pregledal!!
travc
28. 02. 2022 21.53
+2
Jajo se repenči posledice pa bo nosil narod .
crni jezdec
28. 02. 2022 20.31
+8
od jutri naprej liter goriva 2€ pa jim vi uvajajte sankcije moroni
piu
28. 02. 2022 20.22
+0
kurite lahko na polena iz BIH.......
srebrnibreg
28. 02. 2022 21.09
+6
Uvoznik seveda vladni bosanski svetovalec Snežić.
za bojši jutri
28. 02. 2022 20.19
+2
Prava lokacija za plinski terminal je Portorož.
srebrnibreg
28. 02. 2022 21.09
+2
Čudno, da nisi rekel, da je to v Postojnski jami.
ćurkl
28. 02. 2022 20.14
+1
Ko bo EU okupirala Rusijo, bo vsega dovolj. Predvsem pa joka ...
slayer2
28. 02. 2022 19.56
+11
Čaki mal,oni bi nabijal sankcije,potem se pa čudijo?!!!
PomisliNaSonce
28. 02. 2022 19.37
+5
Preveč cvikate na vsakem koraku. Kolk je življenje vredno brez korajže. Človek je iznajdljivo bitje. Nobenmu na tem svetu neupravičenost kakat v hlače, pa bo vse to kot mora bit. Izhodniščna točka mora bit poceni elektrika, plin in nafta...kako, mora bit!
Pepe Bolcev
28. 02. 2022 19.36
+3
ceta69
28. 02. 2022 19.32
+1
zanima me odgovor pijavk ki so teš 6 tako podražili ali drugače sem za vedno večjo samooskrbo
srebrnibreg
28. 02. 2022 19.41
+3
Dr. Dy
28. 02. 2022 19.18
+11
Hitro terminale gradit da bomo lahko vsi placevali ameriki za njihov utekocinjeni plin, pa kok bolj ocitni so lahko pa se vedno enim ni jasno
User2313559
28. 02. 2022 19.15
+16
Imam nasvet. Ko se vas mož spre z nekom na ulici, mu vi prepovejte doma jesti in potem napišite novico, da vas skrbi, da vas ne bo pelal na morje. Evropo upravlja kup norcev
GMajky
28. 02. 2022 19.17
+11
Jan III. Sobieski
01. 03. 2022 11.58
srebrnibreg
28. 02. 2022 19.13
+21
Putin vas je razkril, da lažete svojim državljanom in nenormalno dvigujete cene plinu. Dobite ga kolikor rabite po isti ceni vi ga pa prodajate drugam.
kure bedne
28. 02. 2022 19.01
+14
Hehehe bravo, Rusi držijo celo saatanistično, mavrično Evropo v mat poziciji. Najbolj je pa strah švvabe in glasne Francoze lopovske, da o anležih sploh ne govorimo. Prvo blatijo Ruse, pol bi pa radi zastonj energente. Rus tega nikoli ne pozabi in odpusti. Vprašite Jansho, ki se boji obiska rusov.
ve?nost
28. 02. 2022 19.39
+5
Ciymbalta
28. 02. 2022 18.53
+15
Ne vem zakaj Rusija ne zapre pipe
PomisliNaSonce
28. 02. 2022 18.56
-8
PomisliNaSonce
28. 02. 2022 18.52
-6
Sonce ima že do 800w na m2 moči, februarja. Kaj ni tle Vladotu zdj jasno....al bo dal plin jeftino ali pa ne prodaje
Korintos11
28. 02. 2022 18.57
+7
PomisliNaSonce
28. 02. 2022 19.17
+3
No upam da nisi proti tem podnebnim spremembam...če se spomniš zime iz 2016 na 2017 z polarnim valom od decembra do februarja ....pa tud 2018 je bil konkreten val mraza....govorim ko čez dan ni nič sonca in minus non stop dan in noč....kdaj je blo to zimo minus 5 čez dan.... Pomembno je to, ne to s čim si kuhaš...tistih par evrov za čorbe skuhat na.mesec ni omembe vredno kuker se porabi manj če je dnevna in nočna temperatura v povprečju vsaj +5....ker imamo nadpovprečno osončenost. Veš kaka poraba bi bla za gretje drgač....zdej ko je poraba kalori manjša pa so seveda daljinsko ogrevanje zdražil...to je pa mafija
VelikoVedro
28. 02. 2022 18.48
-3
Tole je odlična priložnost, da EU z Nemčijo na čelu gre na čisto energijo :) Opusti plin, ki ne vem po kaki logiki je zelen, če proizvaja ogromne emisije CO2 in gre na elektriko.
štrekeljc
28. 02. 2022 21.38
+2
Pri vsej zgodbi manjka samo še nekaj: zelena elektrika.
Rade 74
28. 02. 2022 18.46
+11
Da bog da Evropa zmrzovala vsajo zimo od zdaj naprej!!!
PomisliNaSonce
28. 02. 2022 18.53
-2