Gospodarstvo

Evropska komisija odobrila koncentracijo Fortenove in Mercatorja

Ljubljana, 22. 09. 2020 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je odobrila koncentracijo skupine Fortenova in Mercatorja. S tem je izpolnjen še en pogoj za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, soglasje za ta korak pa mora Fortenova dobiti še od bank upnic Mercatorja in srbskega varuha konkurence. Prenos naj bi se zgodil do konca leta.

"Evropska komisija je odobrila namero o koncentraciji, v okviru katere bo skupina Fortenova pridobila obvladovanje družbe Poslovni sistem Mercator," so danes v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, zapisali v Mercatorju.

Za ozemlja Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije je bila koncentracija priglašena pri pristojnih lokalnih organih za regulacijo tržne konkurence in vsi nacionalni organi, razen Komisije za zaščito konkurence Republike Srbije, so do zdaj koncentracijo odobrili.

Mercator
Mercator FOTO: Dreamstime

V Fortenovi so odobritve Evropske komisije veseli. "V kratkem pričakujemo tudi odobritev s strani srbske komisije. To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina, katere poslovanje je v interesu vseh deležnikov od zaposlenih preko dobaviteljev in delničarjev do celotnega gospodarskega okolja, tako v posameznih državah kot v celotni regiji," je dejal glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Zdravko Počivalšek je ob robu obiska občine Pivka izrazil zadovoljstvo, da je že več kot pol leta vzpostavljena dobra komunikacija med Fortenovo in slovensko dobaviteljsko verigo, za katero si Počivalšek tudi po prenosu želi enakopraven položaj. "Verjamem, da bodo to komunikacijo v kratkem nadgradili s projektnim, dolgoročnim sporazumom v okviru zakonodaje," je dejal.

Minister je sicer spomnil tudi na nujnost pridobitve soglasja bank upnic Mercatorja, po novi zakonodaji pa mora s prenosom soglašati tudi država. Kot je bilo razumeti Počivalška, država temu, če bo sklenjen sporazum za slovenske dobavitelje, ne bo nasprotovala: "V zadnjem obdobju bolj optimistično gledam na prihodnost Mercatorja v novi, na drugačnih temeljih bazirani družbi."

Odločitev je komentiral tudi Ivica Todorić, ki je spet izrazil nestrinjanje in opozoril, da gre po njegovem za ugrabitev podjetja in da je v teku več pravnih postopkov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
23. 09. 2020 20.03
Boli nas joko za ta Merkator, drag, trgovke neke čudne.. Tuš je novi slovenski sosed. Merkator pa je politično bojno polje.
Golub na strehi
22. 09. 2020 14.55
+8
Še enkrat bravo za SLOVENIJO...do sedaj smo zgubili vse proti hrvatom,ampak očitno še ni konec...pravniki ki pa na mednarodnem področju zastopajo Slovenijo,pa samo to,SRAMOTA STE ZA SLOVENIJO IN LJUDSKO RASO,BARABE PRODANE.
TistoPravo
22. 09. 2020 13.31
+7
Glavno mesto Ljubljane je Zagreb :)
džonborno
22. 09. 2020 13.14
+14
Fortenovo vodi Peruško, Mercator pa Čizmić. Tako da je vseeno kam ga prenašajo - vse niti vlečejo še vedno južni bratje.
reaf
22. 09. 2020 12.37
+16
Prav čist vsaka slovenska strategija proti bratom Rvatom, pade!!! Očitno imamo najmanj sposobne pravnike, politike, ekonomiste ... kar jih svet premore! No mogoče je slabše le še v Venezueli!!!
lucinda
22. 09. 2020 12.15
+27
Ne sledim več: čigav je danes Mercator?