Gospodarstvo

Evropska solarna industrija pred zlomom, Kitajska si mane roke

Ljubljana, 31. 01. 2024 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
287

Gradnja sončnih elektrarn v Evropi je tudi lani podirala rekorde. Vsak dan so namestili dodatnih 306.000 solarnih panelov in tako dodali za skoraj 60 gigavatov dodatnih kapacitet. A v luči te nepretrgane rasti se evropski proizvajalci fotovoltaike soočajo z vse večjim izzivom – kitajsko konkurenco. Izdelki z Daljnega vzhoda so za tretjino cenejši, štiri velika evropska podjetja se soočajo z likvidnostnimi težavami. Evropska komisija pa želi, da bo do leta 2030 kar 40 odstotkov vseh sončnih panelov, nameščenih v EU, proizvedenih znotraj unije.

Evropski trg sončne energije se sooča s poplavo poceni uvoza s Kitajske, ki resno ogroža domačo proizvodnjo. Evropsko združenje proizvajalcev zato poziva k odločnim ukrepom, ki bi rešili domače proizvajalce. Toda kot pravi Marko Femc iz podjetja Plan net, "evropski industriji ni več pomoči." 

Evropska unija stoji na prelomnici, saj si prizadeva za prehod v bolj trajnostno in energetsko samozadostno prihodnost. Zaveza k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov je neizogibno povezana z investicijami v obnovljive vire energije, pri čemer sončna energija igra ključno vlogo. Poplava poceni izdelkov s Kitajske in Tajvana pomeni spopad z agresivno konkurenco, ki izkrivlja evropska tržna pravila. "Kitajska podjetja plačajo 6,5 odstotka DDV-ja, če izdelke izvozijo, jim država povrne 17,5 odstotka davka," agresivni pristop opisuje Dag Kralj iz Bisola, enega bolje pozicioniranih in podjetij v Evropi. Dodaja, da se osredotočajo predvsem na kakovost in diverzifikacijo prodaje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih tednih se je situacija še zaostrila, saj so štiri evropske tovarne sončnih panelov napovedale svoje zaprtje ali pa so že zaprle svoja vrata, med temi je tudi nemški Meyer Burger. Ta paradoks med naraščajočo potrebo po sončni energiji in upadajočo proizvodnjo znotraj EU je opozoril na nujnost ukrepanja. Kitajska deluje po petletkah in to je že njihov tretji cikel, kjer agresivno nastopajo na evropskem trgu, dodaja Kralj. "Ta zgodba s poceni paneli traja že vsaj deset let, Siemens in Bosch sta že leta 2013 končali proizvodnjo z milijardnimi izgubami. Ocenjujem, da je trenutno le pet odstotkov nameščenih panelov v Evropi tudi evropskega porekla." 

Ponovno davčni ukrepi?

Zaradi presežne globalne proizvodne zmogljivosti, ki jo poganjajo zlasti kitajske tovarne, so cene sončnih panelov padle na točko, kjer so evropski proizvajalci prisiljeni prodajati izdelke z velikimi izgubami. Industrijske skupine pozivajo k ukrepom, da bi se spopadle s to grožnjo. "Evropski proizvajalci so na robu," pravi Johan Lindahl, generalni sekretar Evropskega sveta za proizvodnjo sončnih panelov (ESMC), ki zahteva hitro in odločno ukrepanje.

Evropa se sooča tudi s poplavo kitajskih električnih vozil
Evropa se sooča tudi s poplavo kitajskih električnih vozil FOTO: AP

Na mizi je več možnosti, ki vključujejo protidampinške preiskave proti Kitajski, ki bi lahko privedle do višjih uvoznih tarif, in spodbude za države članice, da ohranijo proizvodnjo. V duhu kriznega odziva so uradniki EU poudarili, da Komisija "preučuje vse možnosti" in da je pripravljena sprejeti trgovinske ukrepe.

A medtem ko nekateri v industriji, kot je ESMC, menijo, da so evropski proizvajalci tik pred propadom in bi lahko brez nujne podpore zaprli svoje obrate v treh mesecih, drugi, kot je združenje SolarPower Europe, pozivajo proti trgovinskim oviram, saj bi to lahko škodilo industriji in ogrozilo podnebne cilje EU. Tudi Robert Otorepec s podjetja Sol Navitas meni, da takšni ukrepi ne bodo imeli posebne koristi. "To je Evropa že večkrat poskušala, a ji doslej ni uspelo. Tudi evropski proizvajalci solarnih panelov komponente uvažajo s Kitajske. Kakovost pri tem pa ni nič slabša, pač kupiš izdelke višjih cenovnih razredov."

Montaža sončne elektrarne
Montaža sončne elektrarne FOTO: Aljoša Kravanja

 Na terenu je tako, pravi, da glavne komponente sončne elektrarne večinoma kupujejo od kitajskih podjetij, kamor sodijo solarni moduli in razsmerniki, od evropskih dobaviteljev pa kupujejo nosilne konstrukcije in električne omarice. Podporne komponente z nižjo dodano vrednostjo. "V domeni Kitajske bodo kmalu tudi hranilniki električne energije."

 Kitajska, ki je lani namestila več sočnih kapacitet kot ves svet skupaj, se lahko tudi odloči in vso proizvedeno količino namesti na domačih tleh. "To posledično lahko povzroči pomanjkanje panelov v Evropi in dvig cen," dodaja Kristijan Brecl s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Industrijski predstavniki in uradniki EU se tako morajo odločiti in poiskati ravnovesje med zaščito domače industrije in spodbujanjem rasti nameščanja obnovljivih virov energije, da bi zmanjšali odvisnost od uvoza in zagotovili, da bo evropski trg sončne energije lahko izpolnil svoje obljube za prihodnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ALYOSHA
05. 02. 2024 11.21
"ZELENA REVOLUCIJA" JE, KO Tl SPREMENIJO POLJA ZA OBDELAVO ZELENJAVE V POLJA Z FOTOVOLTAIČNIMI PANELI, ZA PROIZVAJANJE ENERGIJE, ZA INDUSTRIJO, KI BO IZDELOVALA SINTETIČNO MESO P.S. In tako zmanjšali tudi toplogredno globalno segrevanje. Saj vsi vemo, da ko zamenjaš zeleno rastlino s črno površino celic je površina hladnejša pravi TV in W€F. Bi dal ovcam, ki v to verjamejo obraz nasloniti na zeleni list sredi poletja in črno celico... Ampak ne bi pomagalo, ker ne bi razumela kaj delajo hektarji take površine. Le, da se je slučajno opekla na celici ampak le slučajno....
avgust.
04. 02. 2024 20.14
Saj ima EU mehanizme za zaščito trga, a se je v preteklih letih tako neumno vedla, da smo sedaj nezadostni in popolnoma odvisni od Kitajske. Naša podjetja ne samo, da ne morejo konkurirati Kitajskim cenam, kjer jih država subvencionira, tu pri nas jih še dodatno obdavčimo, da lahko potem financiramo vojsko v Ukrajini in čedalje večjo populacijo migrantov.
VoxP
02. 02. 2024 21.32
hahahahaha evropske sankcije očitno škodijo evropi sami!!!! kajti evropski fonderlajdrovci plešejo tako kot velike multinacionalke godijo. Pa še ena v seriji toplotnih črpalk - se splačajo - seveda se za tiste ki pobirajo denar od porabljene energije!!!!!!
Pa kaj
02. 02. 2024 08.46
+1
Zeleni prehod haha..boli Eu in nase politike za rajo...oniso nagrabli za 100 zivljenj
Uporabnik S2020
01. 02. 2024 16.18
+1
se strinjam s spodnjim komentarjem eu bi morala delno prevzeti rudnike surovin da ne bi vse pobrali kitajci iz rusije bodo pobrali kitajci
jutri_pa_res
01. 02. 2024 14.50
+1
Nemčija je gospodarski motor Evrope in je trenutno na katastrofalno napačni poti. Zeleni in Levica imajo takšno moč, da so recimo dosegli zaprtje vseh čisto dobrih nuklearnih elektrarn. Na drugi strani sveta pa recimo Kitajska letos gradi 106 novih termoelektrarn na premog in že sedaj proizvaja več CO2 kot ZDA, Indija in EU skupaj. Potem pa se bebavo čudimo, zakaj Kitajska prevzema svetovni gospodarski in skoraj tudi vojaški primat...EU pa zeleni prehod...pa emisijski kuponi..seveda je potem vse predrago.
fverdi
01. 02. 2024 13.24
+1
To je glavni problem, EU je po drugi svetovni vojni preveč umetno napumpala svoj življenski standard oziroma predimenzionarala standard glede na dodano vrednost. Zavestno je EU zanemarjala industrijo in se usmerjala v storitvene dejavnosti, kjer sedaj ni več konkurenčna. Posledica teh usmeritev je, da EU danes nima več dobaviteljskih verig niti več za osnovne surovine in je tveganje za EU gospodarstvo iz dneva v dan večje.
gozdar1
01. 02. 2024 10.15
+2
Pred leti se je podobno zgodilo z jekarsko industrijo. Kitajska podjetja zaradi visokih subvencij (dumping) lahko izvažajo globoko pod ceno, ko konkurenca enkrat propade gredo cene gor.
bronco60
01. 02. 2024 08.28
+2
Evo, bom montiral " panel" , Plamen, ali pa Lokaterm.
bronco60
01. 02. 2024 08.20
+3
Kitajci žrejo pse, potem bodo požrli tudi nas z temi poceni kramo.
emilzapata
01. 02. 2024 08.13
+8
Konec je evropskega nacina zivljenja
Amenhotep
01. 02. 2024 08.10
+5
Isto se bo zgodilo tudi z avtomobilsko industrijo, ce bo Bruselj se naprej vztrajal z elektro avtomobili. V EU se ne bo splacalo proizvajat nic vec !
myomy
31. 01. 2024 21.56
+4
Ali je možen referendum za izstop iz EU in priključitvi kitajski gospodarski skupnosti BRICS? Ni? Kje je pa demokracija? Kje je prosti trg, če nam že prodajate dražji plin, nafto, električne avtomobile, solarne celice, skratka vse? To kar je včasih počela Sovjetska zveza (ni dovolila uvoza zahodnih izdelkov), danes vedno bolj počne zahod. Pot v propad.
gozdar1
01. 02. 2024 10.16
-3
Kitajska to počne že ves čas, pod rugi strani pa izvaža pod ceno. Sicer pa boš v bricsu lahko samo drugorazredni kupec za kitajsko robo.
myomy
31. 01. 2024 21.47
+10
In kje leži problem? Tukaj - "Korupcijski škandal. Ursula von der Leyen obsojena korupcije pri več sto milijard EUR vrednem poslu s Pfizerjevimi cepivi." .............. "Sodišče na Kitajskem je v četrtek nekdanjega pravosodnega ministra obsodilo na smrt zaradi več kot 16 milijonov dolarjev korupcije."
Artechh
31. 01. 2024 21.30
+8
problem elektrike je da je proizvodnja umazana (paneli, batarije), in je tezko tu biti konkurencen, ce si "zelen" sosed pa ni. ampak a si zelen ce je sosed namesto tebe naredil umazano delo?
Nace Štremljasti
31. 01. 2024 21.24
+1
brsvo kitajska damo tako naprej
Aijn Prenn
31. 01. 2024 21.16
+11
Kitajska to dela na vseh področjih ampak takrat, ko dojamemo v EU, da se to dogaja, so pekinezerji že veliki zmagovalci.
Jermen
31. 01. 2024 21.14
+14
Ko kumunizem premaguje kapitalizem
nikhrast
31. 01. 2024 21.51
-13
Komunizem premaguje kje, v Kubi, Severni Koreji, Venezueli, saj je vsepovsod crknil.
P1800
31. 01. 2024 21.08
+5
Hutiji gredo trenutno Evropi na roko, pot okoli Afrike je ceno Azijskega prevoza dvignila x3 za Januar, 40 inch kontejner poje cca 550 panelov, nekje 10eur več po panelu odvisnih stroškov, ni ne vem kaj, nekaj pa je
Yoka Nono
31. 01. 2024 21.01
+7
Mi smo Kitajcem Kitajci.