Gospodarstvo

Evropska unija s strožjimi stres testi za banke

Bruselj, 18. 01. 2011 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
11

Finančni ministri Evropske unije so se dogovorili, da bodo spomladi naredili nove strožje stres teste za banke, med katerimi naj bi bili tudi dve slovenski.

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet FOTO: Dare Čekeliš
Na novih stresnih testih za evropske banke, ki bodo predvidoma izvedeni februarja, bosta po pričakovanjih sodelovali dve slovenski banki, je danes v Bruslju povedal minister za finance Franc Križanič. Za kateri banki gre, ni želel povedati. Na lanskem stresnem testu je sodelovala le ena slovenska banka, Nova Ljubljanska banka.

Finančni ministri EU so se dogovorili, da bodo vključili več dejavnikov likvidnosti v novem, strožjem stres testu za evropske banke. Kot je povedal slovenski minister za finance Franc Križanič, bodo teste predvidoma opravili februarja, do maja naj bi bili znani rezultati, enkrat do poletja pa naj bi jih skupaj z ukrepi tudi objavili.

Test naj bi pripravili in izvedli v Evropski centralni banki (ECB), sodelovalo pa naj bi 91 bank, ki so bile testirane že leta 2010. V novih testih naj bi upoštevali strožja merila. Poleg trgovalnih knjig naj bi pregledali tudi bančne knjige. Uporabili naj bi tudi strožja merila za preverjanje 'core tier 1' kapitalske ustreznosti bank. V ECB naj bi pričakovali, da bo na tem testu padlo več bank kot lansko leto, ko ga ni opravilo pet bank.

Viri v EU so povedali še, da bi Mednarodni denarni sklad opravil podobne vzporedne teste tudi v Veliki Britaniji, na Švedskem in v Luksemburgu.

Namen stres testov je, da bi si v EU povrnilo zaupanje trgov glede stabilnosti finančnega sistema in da bi končali debato o strahu pred dolžniško krizo v evroobmočju.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
19. 01. 2011 20.01
Slovenijo takoj izločiti iz EU.
ivo55
19. 01. 2011 13.07
Nekam splašeno je deloval naš sijajni minister za finance sinoči, ko je vse upe polagal v natančnost 300.nadzornikov nacionalnega statističnega urada, ki se uradno imenuje Banka Slovenije. V resnici je ta "neodvisna bančno nadzorna inštitucija " le relikvija in ogromen strošek države iz časov našega slovenskega tolarja TOLARJA. Za zbiranje statističnih podatkov, kar je naš vrli finačni minister dokaj strokovno in po resnici povedal pa res ne rabimo taaaaaako stroooooooookoooovno zbirko preplačanih uradnikov. V smislu varčevanja je ta organ potrebno ukiniti, delo pa naložiti statističnemu uradu!
Odpri.oci
19. 01. 2011 12.42
Prodajam kvalitetna bukova drva !!! Cena : 100 kg moke, 25 kg govedine, 50 kg svinjine..... . Kdo sploh še rabi ničvreden potiskan papir.... in goljufive banke !
Ca6e
19. 01. 2011 09.22
Naši politiki so spet prirejali dokumente, tako da je naš čudežni NLB ki je vse prej kot dobra banka, ki je bila že tolikokrat na kolenih, naredila stress test, ki pa ga marskikatira evropska banka ki je bila 100 bolj uspešna ni! Moto naše politike: Vsi za enega eden za vse, slovenske ovce bodo pa delale!
b77
18. 01. 2011 23.26
še en pogreb za nlb
unikin
18. 01. 2011 18.14
Upam, da ne bodo novi stres testi ponovna slabo zrežirana farsa za pomiritev finančnih trgov. Le sam Bog ve kako so irske banke lani opravile stres teste, nato pa zaradi neomejenih državnih garancij skoraj potopile irsko državno blagajno. Ampak dokler bodo na vodilnih mestih v komisiji sedeli ljudje kot je Olli Rehn se temu ne bi čudil. Najprej si evropski komisar za širitev, pa se tega naveličaš in te postavijo za komisarja za denarne in gospodarske zadeve. Vsak pa tud ne more bit za vse, kot da EU ne premore kopico vrhunskih finančnikov, ki bi stokrat bolje upravljali ta resor. Mogoče pa vplivne države znotraj EU nočejo na tem mestu človeka s hrbtenico?
Roxy79
18. 01. 2011 17.54
naše banke končajo v skupni grobnici.
kg1
18. 01. 2011 17.50
zdaj se bo videlo kdo hoče imet monopol nad bančništvom - beri - narodom.
Jožajoža
18. 01. 2011 14.45
zakaj se bojite resnice. naše banke so že od leta 91 prikazovale lažne podatke
Ramzess
18. 01. 2011 13.45
Še en način kako zapreti še več (manjših) bank.
laufer
18. 01. 2011 13.39
Veliko pametneje bi bilo, če bi določili skupna pravila narodnim bankam v EU, ki bi bila osnova za lokalna pravila komercialnih in nekomercialih bank. EU vodijo ljudje, ki jih tam nebi smelo biti. Zato Kitajci živijo, se veselijo recesije in rastejo, Evropejci pa stagniramo in ne najdemo izhoda iz krize. Očitno je, da v EU parlament zbiramo butalce, ki zbirajo prekrasne EU vodje!