Gospodarstvo

(Evropske) milijarde za 'socialno pravičen zeleni prehod'

Bruselj, 14. 01. 2020 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je predlagala naložbeni načrt za socialno pravično uresničitev cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050. Bistvo je mehanizem za pravičen prehod v pomoč regijam, kjer bo zelena tranzicija najdražja. Za sklad za pravičen prehod je predvidela 7,5 milijarde evrov svežega denarja, ki naj bi spodbudil do 50 milijard evrov naložb.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna FOTO: Dreamstime

Z naložbenim načrtom za trajnostno Evropo naj bi v prihodnjem desetletju spodbudili za 1000 milijard evrov naložb. Mehanizem za pravičen prehod naj bi spodbudil 100 milijard evrov v letih 2021-2027 oziroma 143 milijard v prihodnjem desetletju.

Zgolj za uresničitev podnebnih in energetskih ciljev do leta 2030 je sicer po bruseljskih ocenah potrebnih dodatnih 260 milijard evrov na leto, tako da današnji načrt ni dovolj, ponazarjajo finančni izziv v komisiji.

Mehanizem sicer sloni na treh stebrih: skladu za pravičen prehod, naložbeni shemi v okviru novega evropskega naložbenega programa InvestEU in posojilom za javni sektor v okviru Evropske investicijske banke (EIB).

Za sklad je komisija predvidela 7,5 milijard evrov svežega denarja kot dodatek k majskemu predlogu za večletni proračun za obdobje 2021-2027, ki naj bi spodbudil do 50 milijard evrov naložb. Gre za nepovratna sredstva.

A za vsak evro iz tega sklada bo morala regija iz svoje kohezijske ovojnice sama prispevati najmanj 1,5-krat toliko in največ trikrat toliko. Temeljna logika je, da je prispevek regije sorazmeren z njeno razvitostjo. Revnejše naj bi torej prispevale manj, razvitejše več.

Denar iz sklada bo namenjen zlasti prezaposlovanju delavcev v teh regijah in ustvarjanju novih delovnih mest. Prednost naj bi torej imele regije z močno industrijsko zgodovino in močnim rudarstvom.

Ta mehanizem je treba videti kot "ogromen stroj za ustvarjanje delovnih mest za prihodnost", je ponazoril evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

V komisiji navajajo pet meril za razdelitev 7,5 milijarde evrov, ki se nanašajo na intenzivnost izpustov toplogrednih plinov na regionalni ravni, število zaposlenih v industriji v tej regiji in v premogovništvu ter proizvodnjo šote in naftnega skrilavca.

Premier Marjan Šarec je decembra izpostavil, da se ukrepov za uresničitev cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050 ne sme izvajati na račun kohezije. Poudaril je tudi, da Slovenija tega cilja ne more uresničiti brez zaprtja Teša 6, zato so tudi sprožili razpravo o morebitni gradnji drugega bloka nuklearke, saj da je to za Slovenijo poleg obnovljivih virov edina vzdržna rešitev.

Financiranje projektov v povezavi z jedrsko energijo je iz mehanizma za pravičen prehod izključeno, poudarjajo viri pri Evropski komisiji.

V okviru programa InvestEU naj bi z 1,8 milijardami evrov spodbudili približno 45 milijard evrov zasebnih naložb, v okviru EIB pa do 30 milijard evrov javnih naložb.

Članice bodo morale do konca leta pripraviti načrte, v katerih bodo podrobno opredelile problematična območja in kako nameravajo olajšati njihov prehod v brezogljično družbo. Ti načrti bodo del nacionalnih podnebnih in energetskih načrtov.

Komisija želi zeleni prehod olajšati tudi s prenovo pravil o državnih pomočeh, in sicer naj bi ta zmehčala za primere, ko gre za podnebno nevtralno proizvodnjo, energetsko učinkovite stavbe, zapiranje termoelektrarn in krožno gospodarstvo.

Zeleni dogovor pušča pečat tudi na evropskem semestru, letnem ciklu usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik. V rednih letnih poročilih o gospodarskem stanju v članicah, ki jih je pričakovati februarja ali marca, bo uvedla posebno poglavje o tveganjih za trajnost.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zbujen
18. 01. 2020 18.07
Kdaj bo PRAVIČNA slovenska davčna politika, da bomo delovni nehali podpirati socialce-v-nedogled? 140 je bilo ovadenih v Avstraliji za požige, pri nas pa mediji nabijate o podnebnih vzrokih!
Gorazd Petek
15. 01. 2020 20.25
Ukinit najprek okoljski fašizem,nato pogovori o realnosti.
Brabus
15. 01. 2020 10.43
+6
Veterne elek. NE, na vodi elek. NE, na sonce , predrago, jedrska, spet NE. Najprej je treba odstranit nevladne zajedalce, ki imajo preveč časa in posledično blokirajo vse, kar je dobro za ljudi, večinoma pa itak ne vedo, zakaj protestirajo.
DEEP
15. 01. 2020 09.06
Zamuda ,kakšnih 29-30let!!
bonkintos
14. 01. 2020 21.30
+3
Ja vsak ,ki se bo odloči za to enerijo ima najmanj trideset let zagarantirano oskrbo.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 20.48
-4
Kakorkoli obrnete, res preveč onesnažujemo in uničujemo našo naravo. Ali ima morda kdo tehtne argumente za kontra trditvi? Torej se bo treba disciplinirat. In tole se mi zdi dobra ideja, spet pa je vprašanje, kdaj se bo zbudila naša politika, ki vsakič znova svoje "namere" zgolj prestavi za nedoločen čas, efektivno storjenega pa ni bilo še nič. In zelo dobro se mi zdi tudi, da je jedrska energija izvzeta, če ne bi naše hitro zamikalo...
crazy but true
14. 01. 2020 20.36
+6
"Globalna katastrofa".. no, zdej vsaj veste zakaj nas stalno strasijo in zakaj moramo "ukrepati sedaj"... denarcki. Veliko, veliko denarckov..
Uporabnik113189
14. 01. 2020 20.25
+11
Po domače, tisti ki je najbolj svinjal, bo sedaj nagrajen.
Zmaga Ukrajini ...
14. 01. 2020 21.07
-3
Potem pa ti predlagaj kako bi izpeljal prehod v brezogljično družbo v rudarsko intenzivnih krajih (npr. Velenju). Ali bi kar vse na cesto postavil in ... zdaj bomo pa sadili vijolice, ali kako? Tako bodo največji onesnaževalci nehali onesnaževat, ali ne? Kje je problem?
Pinko90
14. 01. 2020 20.24
+16
STRAN VRŽEN DENAR