Gospodarstvo

'Evropski aplavz Sloveniji'

Reka/Zagreb, 16. 01. 2007 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uvedba evra je največja logistična operacija v zgodovini Slovenije, evroskupina ni zaprta za nove članice, poročajo tuji mediji.

Voditelji Evropske unije na ponedeljkovi slovesnosti ob uvedbi evra v Ljubljani niso skrivali navdušenja zaradi nebolečega vstopa Slovenije v območje evra, piše današnji Novi list v članku z naslovom Evropski aplavz Sloveniji. Reški dnevnik poudarja izjavo predsednika Evropske centralne banke Jeana-Claudea Tricheta, ki je povedal, da si "slovenski napredek zasluži občudovanja" ter da je Slovenija pokazala, da je možen hiter gospodarski razvoj, če si država tega želi.

Včerajšnja slovesnost ob uvedbi evra v Sloveniji je navdušila več kot 200 visokih evropskih gostov
Včerajšnja slovesnost ob uvedbi evra v Sloveniji je navdušila več kot 200 visokih evropskih gostov FOTO: Dare Čekeliš
Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru pogovorov ob robu slovesnosti Dobrodošlica evru sinoči v Ljubljani srečal z grškim premierom Kostasom Karamanlisom. Ta je Slovenijo, ki je Grčijo nasledila na mestu najmlajše članice območja evra, označil za primer zgodbe o uspehu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Premiera Slovenije in Grčije sta se strinjala, da je odlične odnose med državama mogoče še nadgraditi.

Novi list piše, da je bila uvedba evra največja logistična in varnostna operacija v zgodovini Slovenije. Obenem dodaja, da "slovenskega navdušenja nad novim denarjem ne delijo vsi v območju evra, posebej pa ne Francozi, ki večinoma menijo, da je bila uvedba evra pred petimi leti slaba rešitev".

Zagrebški Jutarnji list poroča, da se je slovesnosti v Ljubljani udeležilo kakšnih 200 visokih predstavnikov EU. Jutarnji list je še povzel izjavo Tricheta, ki je pozval dosedanje članice območja evra k sprostitvi prostega pretoka slovenskih delavcev. Časnik dodaja, da so slovenski berači med tistimi, ki so najmanj srečni zaradi uvedbe evra, ker so mimoidoči bolj varčni s podarjanjem evrskih kovancev, kot so bili s tolarskimi.

Slovenski in tuji politiki na proslavi
Slovenski in tuji politiki na proslavi FOTO: Dare Čekeliš

Večernji list pa je sporočila evropskih predstavnikov s slovesnosti v Ljubljani povzel z besedami, da je prihod evra v Slovenijo potrdil, da evroskupina ni zaprta za nove članice, način, kako je to storila Slovenija, pa je dober smerokaz za vse države, ki si želijo doseči ta cilj. Sloveniji se je velik trud ob prevzemu evra izplačal, je povedala nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je dejal, da s tem delo še ni končano, še piše Večernji list.

FAZ: Bravo, Slovenija

Dva tedna po uvedbi evrske gotovine imajo Slovenci še težave pri navajanju na nove bankovce in kovance. Branjevke na ljubljanski tržnici tudi po trikrat ali štirikrat obrnejo vsak evrski kovanec. Tolarjev pa ne jemljejo več. Od ponedeljka namreč nacionalni simbol, ki so ga uvedli po razpadu Jugoslavije in je bil ravno letos star 15 let, nima več statusa uradnega plačilnega sredstva; odtlej se plačuje le še z evri, v današnji izdaji piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Politični vrh Evropske unije je uvedbo evra v Sloveniji praznoval v ponedeljek. "Bravo, Slovenija," je pohvalil predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet. Ob tem pa je ostale države evrskega območja pozval k odprtju trga dela za prebivalce Slovenije, ki bi imel v gospodarskem smislu zelo velik pomen.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.