Gospodarstvo

Evropski denar za Murine delavce

Bruselj/Murska Sobota, 19. 10. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bo dobila dobrih 2,2 milijona evropskih sredstev, s katerimi bo nekdanjim delavcem Mure pomagala najti novo zaposlitev.

Evropska komisija je odobrila vlogo Slovenije za pridobitev evropskih sredstev iz globalizacijskega sklada v pomoč 2554 presežnim delavcem Mure. Slovenija naj bi za pomoč delavcem nekdanjega tekstilnega velikana tako iz omenjenega sklada prejela nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

Skupna ocena vrednosti vloge, ki jo je ministrstvo za delo Evropski komisiji posredovalo 28. aprila, je malce čez 3,4 milijona evrov. EU sofinancira 65 odstotkov, torej nekaj nad 2,2 milijona evrov.

Protest Murinih delavcev septembra lani
Protest Murinih delavcev septembra lani FOTO: Dare Čekeliš

Evropska pomoč bo namenjena za financiranje različnih oblik pomoči za presežne delavce nekdanjega pomurskega tekstilnega giganta, ki jih v okviru aktivne politike zaposlovanja že izvajajo Sklad dela Prekmurje in Regionalni sklad dela za Pomurje ter zavod za zaposlovanje. Gre za pomoč pri iskanju zaposlitve, programe izobraževanja in prekvalifikacije, poklicno usmerjanje, spodbujanje samozaposlitve ter podjetniške pobude in motivacijske delavnice.

Vloga Slovenije je bila podana na podlagi člena 2A uredbe, ki ureja to vprašanje, po kateri je sredstva mogoče pridobiti v primeru najmanj 500 presežnih delavcev v obdobju štirih mesecev, pri čemer je treba dokazati negativen vpliv odpuščanja na celotno regijo.

Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor je povedal, da je bilo v Muri na začetku 2008 zaposlenih kar sedem odstotkov vseh zaposlenih v pomurski regiji, zato ga veseli, da je Slovenija zaprosila za sredstva iz globalizacijskega sklada, s katerimi bo delavcem pomagala najti novo zaposlitev.

Kot poudarjajo v Bruslju, Prekmurje že tako zaostaja za povprečno gospodarsko razvitostjo Slovenije, zato ima izguba toliko delovnih mest velik regionalni in lokalni učinek. V družbi Mura in partnerji, ki je kot zdravo jedro obstala na pogorišču nekdanjega velikana, je sicer trenutno zaposlenih okoli 1300 delavcev.

V Bruslju sicer odpuščanje delavcev pripisujejo predvsem posledicam gospodarske krize, ki je močno udarila tudi po tekstilnem sektorju. Pri tem navajajo odpovedi naročil velikih Murinih partnerjev – nemških oblačilnih družb Hugo Boss, Escada in Rene Lezard – ter splošni upad naročil v sektorju zaradi krize.

Proces odobravanja vloge za pridobitev sredstev iz evropskega globalizacijskega sklada traja od sedem do deset mesecev, vključno z odobritvijo v Evropskem parlamentu in Svetu, v okviru katerega odločajo države članice. Ti dve ustanovi morata o današnji odločitvi Evropske komisije še odločiti. Vendar lahko država članica dejavnosti v pomoč odpuščenim delavcem začne takoj in se nato nanje sklicuje v vlogi za pomoč iz evropskega globalizacijskega sklada.

Globalizacijski sklad je EU ustanovila konec leta 2006 za pomoč državam članicam ob velikih odpuščanjih delavcev iz razlogov, povezanih z globalizacijo. Ob izbruhu gospodarske krize je bilo delovanje sklada nekoliko prilagojeno, saj so sredstva sedaj namenjena tudi pomoči delavcem. Od začetka delovanja sklada so države članice sicer vložile 67 vlog v skupni vsoti 391,5 milijona evrov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
20. 10. 2010 11.03
hahaha, so pa optimisti. Tole je pokradeno še preden so nakazal :)) jaoo ta naivna Evropa...
Nauders
19. 10. 2010 21.51
to je že vnaprej zapravljen denar
Cobra007
19. 10. 2010 20.36
Mura, Merkur, Vegrad - njihovi managerji in direktorji... sramota za Slovensko gospodarstvo!!
periot
19. 10. 2010 20.17
Spet si bo javna uprava nagrabla denarja ,in delavci ne bodo imeli od tega nič!!!!!
Milan Koleznik
19. 10. 2010 18.39
spet bo zavod za zaposlovanje lahko bogatejši,nekdo si bo urezal veliko pogače,ostali manjše kose,delavec pa bo šel na tečaj za karkoli,samo da bodo lahko rekli koliko je to stalo,a ne veste kako se dela z evropskim denarjem,zavod za zaposlovanje je eden najslapših zavodov v Sloveniji,manipulira se samo z papirji in krajo denarja.Enako so vsi zavodi,a kontrole ni nikjer,ali pa je podkupljena,zato se župani tako borijo za evropska sredstva,malo meni malo tebi in na površno še nekaj narediti.
kolcamož
19. 10. 2010 15.13
megla,megla,megla....denar so že zapravl.....
yeyo.white
19. 10. 2010 15.08
v solo naj gredo nazaj
petdan
19. 10. 2010 15.06
Delavci ne bodo od tega denarja videli ničesar, ker bo vse požrla megalomanska birokracija te majhne državice, v kateri je več belih ovratnikov, kot pa delavcev...
Peter Kralj 1
19. 10. 2010 14.50
Zdaj bo na razpolago veliko različnih tečajev dopolnitve ali preusmeritve izobrazbe. Dela pa ne bo, ker ni delovnih mest!
botjabotja
19. 10. 2010 14.24
2,2 mil. Organizirali bodo dva-tri seminarje za te delavce, potem pa počasi denarja zmanjka...
Roxy79
19. 10. 2010 13.33
brez skrbi..... denar so si že razdelili uprava...poslanci... ministri... družbeniki......... Delavec? Kaj je to delavec? Lahko danes kričijo in se hvalijo na ves glas da bodo pomoč dobili delavci...ampak.. žal... iz prakse vemo da je in BO drugače.
dusar
19. 10. 2010 13.31
Vrecko moke,liter olja pa detergent za pomivanje posode dobis od njihove pomoci,kaj si lahko lacen clovek s tem pomaga je skrivnost. Skrivnost pa ni da niti pomagat ne znajo kot se temu dobesedno rece,kako dobrodelnost trajbajo ne vem,le ljudje ki pomoc RABIJO se malo da ne pocutijo ignorirane in s tako pomocjo se bolj ponizane kot je ze. Vsi dobrodelniki
levaki-tajkuni
19. 10. 2010 13.02
Res bi rad vedel koliko bodo dejansko te pomoči deležni murini bivši delavci.