Gospodarstvo

Fed brez sprememb denarne politike

Washington, 28. 04. 2021 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) na dvodnevnem zasedanju njenega odbora za odprti trg ni spreminjala denarne politike. Ugotavlja, da se je ob napredku cepljenja in podpori države gospodarstvo okrepilo, ter napoveduje, da bo ohranila spodbujevalne ukrepe, dokler ne bodo doseženi cilji glede zaposlenosti in inflacije.

"Ob napredku glede cepljenja in močni podpori politik so se kazalniki gospodarske aktivnosti in zaposlenosti okrepili," so zapisali v sporočilu, objavljenem na spletni strani Feda.

Sektorji, ki so v pandemiji najbolj prizadeti, ostajajo šibki, a so pokazali izboljšanje. Inflacija se je ob "prehodnih dejavnikih" zvišala, splošni finančni pogoji ostajajo ugodni, in sicer delno zaradi državne podpore gospodarstvu ter toka posojil gospodinjstvom in podjetjem, ugotavlja Fed.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed)
Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) FOTO: Dreamstime

Ocenjuje, da bo stanje gospodarstva v veliki meri odvisno od poteka pandemije, vključno z napredkom pri cepljenju. Javnozdravstvena kriza še naprej pritiska na gospodarstvo in tveganja glede gospodarskih obetov ostajajo.

Fed si prizadeva za maksimalno zaposlenost in dvoodstotno inflacijo na dolgi rok. Glede na to, da inflacija vztraja pod tem dolgoročnim ciljem, bo skušal Fed za določeno obdobje doseči inflacijo zmerno nad dvema odstotkoma, tako da bo inflacija sčasoma v povprečju pri dveh odstotkih. Dokler ta cilj ne bo dosežen, bo centralna banka ohranila ohlapno denarno politiko, so zagotovili.

Tako so sklenili, da ključna obrestna mera ostaja na ravni med 0 in 0,25 odstotka. Na tej ravni bo ostala, dokler ne bodo doseženi omenjeni cilji glede zaposlenosti in inflacije. Poleg tega bo Fed nadaljeval z odkupovanjem obveznic finančnega ministrstva ZDA v znesku 80 milijard dolarjev na mesec in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek v znesku 40 milijard dolarjev na mesec.

Koronavirus pasica nova

​​​​​​​ 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
28. 04. 2021 21.42
Obrestne mere so na dnu, denar je postal strošek, saj se depozite "računa" in če bo privatna banka FED karkoli spreminjal, bo takoj sledil crash. O tem ni dvoma. Tako je bilo vedno v zgodovini, da je pumpanje poceni denarja gradil mehurček, ta pa je v počil in rodila se je kriza. Edini izhod je zlato, ki v času krize naraste in bitcoin, ki ga ne ustvarjajo iz nič in posojajo na obresti za obresti, ampak je omejen.
izgubljen krt
29. 04. 2021 17.52
+1
Ni zastonj kosila...pa tega velika večina ne bo nikoli razumela...In tudi nič ni narobe s tem. To nam je bilo vsiljeno...ovca pač sledi čredi...žal...