Gospodarstvo

Finančni komentar: Konec 'petrodolarja' in lažne novice

Ljubljana, 18. 06. 2024 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
40

Po spletu kroži, da je Savdska Arabija 9. junija po 50 letih prekinila dogovor z ZDA, ki je narekoval prodajo surove nafte na mednarodnih trgih izključno v ameriški valuti. Zgodba o 'petrodolarju' je precej drugačna od teorij zarote, ki napovedujejo zlom svetovne rezervne valute.

Nekdanji predsednik ZDA Richard Nixon je skupaj s svetovalcem za državno varnost Henryem Kissingerjem in princem Savdske Arabije Fahdom Saudom junija 1974 ustanovil skupno gospodarsko komisijo. Savdska Arabija je v zameno za surovo nafto dobila dolarje oziroma tako imenovane 'petrodolarje', ki so jih morali zamenjali za ameriške produkte. Poleg tehnologije in orožja se je Savdska Arabija obvezala investirati v ameriške državne obveznice, zato je savdskoarabska valuta rial danes zelo tesno povezana z dolarjem. Surova nafta se na trgih prodaja tudi v tujih valutah, lani so pokazali interes za prodajo nafte v zlatu in celo bitcoinu, navaja glavni ekonomisti največje švicarske banke UBS Paul Donovan. "Status rezerve dolarja je odvisen od tega, kako je denar shranjen, ne od tega, kako potekajo transakcije. Pričakovati padec dolarja na podlagi takšnih novic je slaba naložbena strategija."

Dolar je v juniju pridobil več kot ostale valute. Minuli teden po volitvah za Evropski parlament je dodatno zrasel, medtem ko je evro padel. Po Kanadi in Evropi ameriška centralna banka (Fed) ni sledila znižanju visokih obrestnih mer, čeprav je po podatkih iz prejšnjega tedna inflacija v ZDA rahlo upadla. Donos na 10-letne ameriške obveznice je junija padel za 8,55 odstotka, na najnižje letošnje ravni.  

Zaključilo se je jubilejno 50. srečanje skupine G7. Na evroobmočju so obrestne mere po novem 3,75-odstotne, kljub temu, da je inflacija v maju rahlo poskočila. V ZDA obrestne mere še vedno ostajajo nespremenjene in visoko nad petimi odstotki, kljub temu, da je inflacija rahlo padla v maju. Angleška centralna bo začela s ciklom zniževanja obrestne mere v avgustu.  

Inflacija na evroobmočju je v maju poskočila iz 2,4 na 2,6 odstotka. Inflacija v ZDA pada od marca in je bila v maju 3,3-odstotna.
Inflacija na evroobmočju je v maju poskočila iz 2,4 na 2,6 odstotka. Inflacija v ZDA pada od marca in je bila v maju 3,3-odstotna. FOTO: Trading Economics

Guverner ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell je pred zadnjim odločanjem prejel pismo ameriške senatorke Elizabeth Warren, v katerem ga poziva, da zniža obrestne mere po vzoru Evropske centralne banke. Navaja, da so obresti predolgo previsoke in povzročajo gospodarske težave.      

Vlagatelji v ZDA pričakujejo prvo nižanje obrestnih mer na FED zasedanju 18. septembra. Odločitev se lahko zamakne proti koncu leta, če se gospodarski podatki spremenijo. Letos bo obrestna mera v ZDA ostala pri petih odstotkih, naslednje leto sledijo štirje rezi in obrestna mera bo po napovedih do konca 2025 padla na štiri odstotke. V letu 2026 sledijo še štirje rezi in spust obrestne mere na tri odstotke. Načrt je na zasedanju ameriške centralne banke predstavil guverner Jerome Powell, letos torej pričakujejo največ eno nižanje za 25 bazičnih točk. "Prepričani smo, da so naši ukrepi dovolj restriktivni. V kolikor obdržimo restriktivne ukrepe dlje časa, lahko pričakujemo gospodarsko ohlajanje. Tega se zavedamo. Glede na to, da smo dvignili obresti tako visoko, vedno tudi izpostavljamo, da sledijo rezi na določeni točki."

Trenutno je 61-odstotna verjetnost, da bo prvo nižanje obrestne mere v ZDA na zasedanju 18. septembra.
Trenutno je 61-odstotna verjetnost, da bo prvo nižanje obrestne mere v ZDA na zasedanju 18. septembra. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Kljub temu, da obrestna mera v ZDA ostaja visoka, je ameriški delniški trg dosegel nove zgodovinske vrednosti. Tehnološki velikani so spet dvignili indekse, zeleno obarvana so bila podjetja iz kluba veličastnih. Ostali sektorji niso imeli rasti. Največ so minuli teden pridobila tri največja podjetja na svetu: Microsoft, Nvidia in Apple. Apple je bil še pred dobrim tednom glede na tržno kapitalizacijo tretje največje podjetje, vendar je pred nekaj dnevi prevzel vodstvo.

Deset največjih delniških družb v osrednjem ameriškem indeksu S&P 500 predstavlja 37 odstotkov tržne kapitalizacije, ampak ustvarijo tudi 31 odstotkov čistega dobička v S&P 500.
Deset največjih delniških družb v osrednjem ameriškem indeksu S&P 500 predstavlja 37 odstotkov tržne kapitalizacije, ampak ustvarijo tudi 31 odstotkov čistega dobička v S&P 500. FOTO: Finviz

Glede na tržno kapitalizacijo trem največjim sledi Google, na petem mestu je Amazon. Med top 10 se je na šestem mestu znašel prodajalec nafte Aramco iz Savdske Arabije. Meta je podjetje Marka Zuckerberga, ki ima poleg Facebooka tudi Instagram in WhatsApp. Tajvanski TSMC je glavni dobavitelj polprevodnikov in čipov za umetno inteligenco. Berkshire Hathaway je naložbeni sklad, ki ga upravlja eden najbogatejših zemljanov Warren Buffett.  

Na zadnjem mestu glavne deseterice je farmacevtska družba Eli Lilly, ki ustvarja neverjetne dobičke predvsem s prodajo zdravil za zdravljenje debelosti.
Na zadnjem mestu glavne deseterice je farmacevtska družba Eli Lilly, ki ustvarja neverjetne dobičke predvsem s prodajo zdravil za zdravljenje debelosti. FOTO: Economy Insight

Vzrok za rekordno rast največjih družb je v hitrem razvoju umetne inteligence. Iphone bo prek asistence Siri povezan s pametnim klepetalnikom ChatGPT, so napovedali na nedavni Applovi konferenci razvijalcev. Delnica družbe Apple je v zadnjih dveh dneh minulega tedna poskočila za več kot 10 odstotkov, od začetka maja je tečaj delnic Apple višji za 25 odstotkov.  

Delnica družbe Apple (AAPL) je minuli teden dosegla zgodovinsko najvišjo vrednost.
Delnica družbe Apple (AAPL) je minuli teden dosegla zgodovinsko najvišjo vrednost. FOTO: TradingView

Na Applovi konferenci razvijalcev so minuli teden predstavili številne novosti. Kratico AI za umetno inteligenco so preimenovali v Apple inteligenco. "Če potrebujete nasvet za dekoracijo. Slikate in vprašate, kakšne rastline so primerne za atrij? Siri vas bo vprašala, če lahko deli fotografijo s ChatGPT in ustvari primerne predloge. Poleg fotografij lahko za predloge vprašate na podlagi dokumentov, prezentacij ali dokumentov pdf."

Elon Musk je po najavi o sodelovanju med podjetjema Apple in OpenAI (ChatGPT) opozoril na varnostno tveganje in sporočil, da bo vsem svojim uslužbencem prepovedal uporabo Applovih naprav. Delnica Tesle je za razliko od Appla letos nižja za 28 odstotkov. Morda bo Elon Musk na trg kmalu dostavil svojo različico pametnega telefona.  

Elon Musk je na platformi X (nekdanji Twitter) tudi zapisal, da bodo morali vsi obiskovalci pustiti svoj Iphone v Faradayevi kletki.
Elon Musk je na platformi X (nekdanji Twitter) tudi zapisal, da bodo morali vsi obiskovalci pustiti svoj Iphone v Faradayevi kletki. FOTO: TradingView

Trenutno na trgu prevladujeta dva ponudnika umetne inteligence. Googlov Deepmind in Microsoftov ChatGPT, ki ga razvija OpenAI. Elon Musk opozarja, da je umetna inteligenca naučena, da stremi k politični korektnosti, in zato lahko uporabnike zavede. "Umetna inteligenca je naučena, kako lagati. Zelo nevarno je ustvariti umetno inteligenco, ki zavaja. Ko je prišel Googlov Gemini, so ga ljudje vprašali, kaj je huje, zamenjati spol od Caitlyn Jenner ali svetovna jedrska vojna. Odgovoril je: zamenjati spol Caitlyn Jenner. Umetna inteligenca lahko pride do zaključka, da je rešitev za napačno imenovanje spola uničenje človeštva. Potem je zamenjava spola nemogoča."  

Otavio Costa, upravljavec premoženja pri Crescat Capital, opozarja na divergenco, ki nastaja med velikimi in majhnimi podjetji v ZDA. Tečaj indeksa Russell 2000, v katerem so srednje velika in majhna podjetja, je v padajočem trendu, medtem ko velike delniške družbe še naprej rastejo. V srednje velikih in majhnih podjetjih je 75 odstotkov delovne sile.    

Divergenca nakazuje spremembo trenda v prihodnje.
Divergenca nakazuje spremembo trenda v prihodnje. FOTO: Crescat Capital

Na delniških trgih rastejo predvsem tiste delnice, ki obljubljajo sodelovanje z umetno inteligenco. Po objavi poslovnih rezultatov je minuli teden izrazito poskočil izdelovalec polprevodnikov Broadcom. Od začetka maja je delnica pridobila kar 40 odstotkov. V petek je poslovne rezultate objavilo tudi programsko podjetje Adobe. Delnica je v enem dnevu poletela za 14 odstotkov. Medtem kapital zapušča evropske delniške trge.

Tako Adobe kot Broadcom sta rahlo presegla napovedane poslovne rezultate v prvem letošnjem kvartalu.
Tako Adobe kot Broadcom sta rahlo presegla napovedane poslovne rezultate v prvem letošnjem kvartalu. FOTO: TradingView

Evropske delnice so teden po volitvah zaključile dobra dva odstotka nižje. Najslabše so jo odnesle francoske delniške družbe, napovedane volitve konec meseca so prestrašile vlagatelje, osrednji francoski indeks je v prejšnjem tednu padel za šest odstotkov in izgubil skoraj ves letošnji donos.  

Evropski delniški indeks je v minulem tednu izgubil 2,34 odstotka.
Evropski delniški indeks je v minulem tednu izgubil 2,34 odstotka. FOTO: TradingView

Francoske 10-letne obveznice so poskočile na najvišjo raven od 2017, ko je francoski predsednik Emanuel Macron napovedal predčasne volitve. Premije za tveganje španskih in italijanskih obveznic so se povečale nekoliko zmerneje. Nemčija kljub gospodarskim težavam ostaja varno zatočišče na evroobmočju, je prepričan nemški finančni novinar Holger Zschäpitz iz redakcije Welt.  

Tveganje za nemške bunde je v primerjavi s francoskimi 10-letnimi obveznicami nižje.
Tveganje za nemške bunde je v primerjavi s francoskimi 10-letnimi obveznicami nižje. FOTO: Holger Zschaepitz

Evropa potrebuje bančno in kapitalsko unijo, je v zadnjem Finančnem POPkastu pojasnil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. "Dejstvo je, da so evropske banke majhne in fragmentirane, nepovezane in potem nas na mednarodni konkurenci to postavlja bolj na zadnje mesto."

Slovenski delniški trg je v zagonu. Krka je minuli teden pridobila 2,21 odstotka in dosegla skoraj 140 evrov za delnico (KRKG). Rekord je minuli teden dosegla Nova Ljubljanska banka, delnica (NLBR) je teden končala 4,7 odstotka višje. Skoraj vse delnice v osrednjem slovenskem indeksu SBITOP so teden končale višje, najbolj je poskočila Cinkarna Celje za 5,66 odstotka.

V indeksu SBITOP je imela slab teden zgolj Sava Re, delnica (POSR) je izgubila štiri odstotke.
V indeksu SBITOP je imela slab teden zgolj Sava Re, delnica (POSR) je izgubila štiri odstotke. FOTO: Ljubljanska borza

Svet Portfelj je prejšnji teden beležil padec za 1,4 odstotka, ker med naložbami ni delnic, povezanih z razvojem umetne inteligence. Trenutno smo na 13,6-odstotnem donosu, vendar portfelj v tem trenutku odstopa od svetovnega indeksa IWDA za skoraj šest odstotkov. Kitajske delnice še naprej tonejo, tudi Alibaba, ki je v portfelju, je končala teden nekoliko nižje. Na vrhu seznama je še naprej rudar zlata Newmont. Zlato v zadnjem tednu ni poskočilo, kljub prihodu ruske jedrske podmornice na Kubo. Bitcoin naložba ostaja brez večjih sprememb. Sklad ETF, ki sledi ceni Ethereuma, je teden končal nižje. Tudi nova naložba energetski ETF sklad XDW0, ki smo ga kupili zaradi nizke cene nafte, še ni presenetil, čeprav se je nafta minuli teden podražila za dobre tri odstotke. Svetovni dividendni ETF sklad VGWE in surovinski ETF EXXY v minulem tednu nista imela večjih sprememb. Peabody Energy je v zadnjem tednu izgubil štiri odstotke in končal z odstotkom donosa. Skoraj petino sredstev je v denarju.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Prenesem lahko vsako bolečino, dokler ima pomen. - Haruki Murakami

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
18. 06. 2024 20.32
+1
Vi ki tiscite glavo v pesku vidite mogoce kaj nafte ??
Betuul
18. 06. 2024 19.10
Nafto ja ! Da bo oni gori lahka doli po arabih poku ja ! Malo mim se je posrečlo
Betuul
18. 06. 2024 19.08
Ene take scene je imel v arabiji kralj Faisal bin abdulAziz! Desetletja nazaj z ZDA To kar naprej ameri okol arabov šraufajo! Enkrat so jih celo za zemljo v l1919 okol prinesli! Arabi držte v svoji🤛Kar imate ameri so prebrisani
brabusednet
18. 06. 2024 17.40
+0
Nič bat pri nas bo Golob vse zrihtal že z zelenjavo se ukvarja to je njegova dodana vrednost.
Night fly
18. 06. 2024 16.17
+3
Da se ZDA obdrzijo , morajo oslabiti in spraviti na kolena Evropo , to pa zato ,ker je (bila) pomemben partner Rusije , in ne samo te . Torej ,kaksnih igric se gre zdaj UE , von der Lajnovo na celu? Ko se bodo Evropske drzave zavedle bo pepozno . Kot vedno . Vsi spori ,vse vojne novega sveta so bile spocete na kontinentu Evropa . In zdaj ni ,in ne bo nic drugace .
Kr Milan Drek
18. 06. 2024 13.34
+5
Natoforever in Zmaga Ukrajini je ena in ista oseba. Nima niti toliko v glavi, da bi vsaj v dveh različnih slogih pisal. Daj se malo potrudi in vsaj z enim računom piši malo drugače, za začetek brez tripičja pri vsakem stavku. V glavi ti pa tako in tako ni pomoči.
SAMO JEZNI
18. 06. 2024 12.58
+3
Nato pastir in ovčji forever, dva topla švuhtla
sencina
18. 06. 2024 12.39
Kje ni americana zraven?
Zivo
18. 06. 2024 12.38
+10
Iz tega članka se razume, da ZDA gospodarstvo raste, EU gospodarstvo hira. In to je bil tudi eden od strateških ciljev ZDA v proxy vojni proti Rusiji. Bravo ZDA.
bu?e24 1
18. 06. 2024 12.02
+12
Dolar drži valuto z človeško krvjo
bu?e24 1
18. 06. 2024 12.00
+6
Gdaj bo gdo odgovarjau za covid laži in manipulacije ker use teorije so se iskazale da sploh niso teorije zarote
Ankh Mihael
18. 06. 2024 18.47
+0
Je bil samo test človeške, evolucijske zavesti v dimenziji časa in prehoda, koliko je posameznik duhovno, zavestno, izpitno se prebudil, napredoval.
BWC Buyer
18. 06. 2024 11.25
+8
Ko pogledam kolko denarja nameni burger za zahodno propagando v imenu njihovih interesov, me pritisne nekam... Ravno danes sem bral dokument s stevilkami, ki prikazujejo 950 milijonov namenjenim propagandi za ohranjanje njihovih interesov za leto 2025. Od 950 milijonov, bo za njihovo propagando v EU namenjenih 722 milijonov, in sicer za ohranjanje njihov interesov. Dobesedno tako pise. Bolano. Pa se vprasam kolko 24ur od takih vsot pokasira... Bolano
Natoforever
18. 06. 2024 11.27
-7
OvcjiPastir
18. 06. 2024 11.28
-4
Rusija letno nameni skoraj 2 miljardi. Si lahko predstavljaš, za eno tako neurejeno državo, ko ljudje še za osnovni živež nimajo ampak propaganda pa dela s polnimi obrati.
Zivo
18. 06. 2024 12.35
+1
Ja 2 milijardi rublev kar je približno 22 milijonov dolarjev.
bu?e24 1
18. 06. 2024 13.03
+0
borjan veliki
18. 06. 2024 11.17
+6
Zamislite zdej en gor reče ne bo več denar obstajal :D
300 let do specialista
18. 06. 2024 11.14
+16
🤣🤣🤣👍👍👏👏👏 sto in en graf "kao dokaz", kakšne neki "teorije zarote" aha, narod ni neumen, vse se izve, nekaj prej nekaj kasneje, če bi bil dolar varen, ne bi jenkiji samo iskali novih žarišč vojne, vi se pa na glavo postavite z obrambo, ta sistem propada, ker temelji na lažeh in mahinacijah, hinavščini in poniževanju drugače, predvsem pravilno mislečih!
300 let do specialista
18. 06. 2024 11.13
+10
Do sedaj so t.i. "teorije zarote" VEDNO iuplavale kot resnica, saj je vsakomur jasno zakaj so jim dali tak naziv, da, na laži in mahinacijah ujeto ekipo, brani pred resnico.
FRC-H
18. 06. 2024 11.36
-5
Balerion
18. 06. 2024 11.09
+8
Uuu so naročili malo novic?
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2024 10.16
-10
Ah ne no.... dolar propada, brics se krepi, rubelj presunljivo raste,... pustimo detajle realnih podatkov, fino je sanjat. Velja seveda za rusofiliće in amerofobe. 🤣🤣🤣
_Heisenberg_
18. 06. 2024 10.18
+10
A ti tudi v pravem zivlenju tako govoris in zalis?Ni niti enega komentarja brez teh tvojih smejkotou in nelaj o rusofilih.Slab kot otroc
slayer2
18. 06. 2024 10.37
+4
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2024 10.40
-8
Hajzić,.... dej Kaspo kupi, pozabi nanjo za eno leto in se medtem zavleci v svojo zidanico. Si boš naredil največjo uslugo.
OvcjiPastir
18. 06. 2024 10.41
+0
BRICS si že 15 let od svojega nastanka prizadeva za propad petrodolaraja pa še zmeraj je neuspešen. Res je slaba naložbena strategija in vzhodne velike države bodo to kmalu spoznale.
300 let do specialista
18. 06. 2024 11.12
+3
Take primitivne komentarje in žaljivke si lahko privošči le nekdo, ki ga krije redakcija, samo zgago zganjaš človek, vsak tvoj komentar pa je deležen 10 in več minusov, vsak normalen človek bi se nad tem zamislil
FRC-H
18. 06. 2024 11.40
-1
Minuse talajo klošarji, ki za svoj neuspeh krivijo državo in "zahod" in nezadovoljstvo nad svojim življenjem izlivajo tukaj v obliki negativnih komentarjev na vsako novico in predvsem do vsega kar je "zahodnega", čeprav bi v državah, ki jih imajo radi bili še većji klošarji.
_Heisenberg_
18. 06. 2024 10.01
+10
Teorija zarote in resnica je samo 6 mescev vmes...v teh 6 mescih oa veliko nepotrebnih clankov v medijih z zavajanjem.
alicante1234
18. 06. 2024 10.01
+16
Ameriški finančni sistem se je zrušil leta 2007-2008 z propadom nekaterih velikih bank in zavarovalnic. Z davkoplačevalskim denarjem so takrat reševali, kar se je še rešiti dalo. Vse kar se od takrat naprej dogaja na finančnih trgih ZDA je le držanje na pol mrtvega človeka na respiratorju. Danes dolg ZDA znaša 34.800 milijard dolarjev ali 122% BDP-ja, Američani pa še vsak mesec printajo denar brez pokritja, kot da jutri ne obstaja.
Natoforever
18. 06. 2024 10.02
-8
Natoforever
18. 06. 2024 09.57
-11
Kdor je upal in mislil da se bodo ZDA sesule pa.dolar tudi..je pač nevedni proruski luli...ZDA so tako ureje sistem, da jih nic ne more vrzti iz tira, to ima 50 varoval. Poleg tega so lastniko skoraj 60% vsega svetovnega premozenja...dolzni nebu.
Natoforever
18. 06. 2024 09.58
-5
Sploh nihce nic ne omeni..da so ravno uspesno testirali nove jedrske silose..ki lahko zadanejo se nekoga v vesolju...mimogrede.
Balerion
18. 06. 2024 11.10
+2