Gospodarstvo

Finančni komentar: Sijoča gospodarska zvezda

Ljubljana, 26. 03. 2024 07.09 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
37

Švicarska centralna banka je znižala obrestno mero, enako tudi brazilska, in medtem ko ves svet drvi proti recesiji, ZDA ohranjajo blišč in ključno obrestno mero nespremenjeno. Dolar spet pridobiva vrednost in delniški trgi dosegajo zgodovinsko najvišje vrednosti.

Zgodovinsko najvišjo vrednost je pretekli teden dosegla tudi zlata unča. Bitcoin, ki ima status digitalnega zlata, se po desetih dneh počitka spet prebuja. Svetovna električna poraba se čedalje bolj povečuje in svetovni voditelji so sklenili, da podpirajo jedrsko energijo v boju proti podnebnim spremembam.  

Ameriški delniški trg ostaja med vlagatelji najbolj priljubljen kljub visokim obrestnim meram, ki so najvišje v zadnjih 20 letih. Guvernerju ameriške centralne banke je uspelo, kar bi mu lahko zavidal celo James Bond. Vlagatelji, ki so stavili, da bo trg padel, so razočarani.  

meme
meme FOTO: Kanal A

Guverner Federalnih rezerv Jerome Powell je v sredo pustil ključno obrestno mero nespremenjeno, vendar je namignil, da se bo nižanje v tem letu, ki je za Američane tudi volilno, vseeno lahko zgodilo, ne zgolj enkrat, ampak trikrat za 75 bazičnih točk. "Občutek mi pravi, da obresti ne bodo več tako nizke, kot smo jih videli po vsem svetu, ko so bile okoli stopnje nič. Tako nizkih obresti ne bomo več videli, ampak mislim, da je okoli tega še precej neznanega."

Še vedno ostaja neznanka, kdaj sledi prvo nižanje, glede na 71 odstotkov verjetnosti se prvo nižanje pričakuje 12. junija. Po zasedanju Feda je trge zajela pomlad, vlagatelji so sicer zapustili območje ekstremnega pohlepa, osrednji ameriški indeks S & P 500 je po zasedanju dosegel novi zgodovinski vrh, letos je višji že za 10,41 odstotka.

Minuli teden sem pokazal tabelo verjetnosti, prvo verjetno nižanje, napovedano za 12. junij, je imelo 50 odstotkov verjetnosti, zdaj se je zvišalo na 71,9 odstotka.
Minuli teden sem pokazal tabelo verjetnosti, prvo verjetno nižanje, napovedano za 12. junij, je imelo 50 odstotkov verjetnosti, zdaj se je zvišalo na 71,9 odstotka. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Prezgodaj je za veselje. Banka Goldman Sach opozarja, da trenutna koncentracija delnic dosega podobno razmerje kot v času velike depresije leta 1932, ker zgolj 10 odstotkov ameriških delnic iz tehnološkega sektorja tvori kar 75 odstotkov celotnega trga.  

Koncentracija ameriških delnic je višja, kot je bila v času velike depresije leta 1932, če tehnološki sektor popusti, lahko nastane večja korekcija.
Koncentracija ameriških delnic je višja, kot je bila v času velike depresije leta 1932, če tehnološki sektor popusti, lahko nastane večja korekcija. FOTO: Goldman Sachs

Kitajska je prepovedala uporabo ameriških čipov družb Intel in AMD v državnih računalnikih in strežnikih. Predhodno so državnim uslužbencem prepovedali nakup novih iPhonov. Tečaj delnic družbe Apple je konec tedna padel, ker jih zdaj zaradi monopola toži ameriško pravosodno ministrstvo.  

Družba Apple je izgubila 115 milijard dolarjev (105 milijard evrov) in se približuje tržni kapitalizaciji podjetja Nvidia, ki je trenutno tretje največje podjetje na svetu.
Družba Apple je izgubila 115 milijard dolarjev (105 milijard evrov) in se približuje tržni kapitalizaciji podjetja Nvidia, ki je trenutno tretje največje podjetje na svetu. FOTO: Bloomberg Terminal

Prejšnji teden je Jenssen Huang, izvršni direktor podjetja Nvidia, na konferenci pojasnil, kako hitro se razvija področje umetne inteligence. "Prišli ste na konferenco razvijalcev. Ljudje mislijo, da izdelujemo grafične kartice, kar je res. Ampak grafične kartice niso več takšne, kot so bile nekoč. Čip Hopper je spremenil svet. Razvili smo še nekaj boljšega, čip Blacwell. Potrebujemo napravo, ki bo digitalno predstavila naš svet vsem robotom. Virtualni svet, ki bo kot telovadnica za robote, kjer bodo pridobili vse potrebno znanje. "

Leta 2007 je Steve Jobs svetu predstavil prvi pametni telefon, Jensen Huang je Steve Jobs nove generacije.
Leta 2007 je Steve Jobs svetu predstavil prvi pametni telefon, Jensen Huang je Steve Jobs nove generacije. FOTO: Kanal A

Družba ASML s sedežem na Nizozemskem proizvaja stroje za polprevodnike. Tajvanski TSMC izdeluje polprevodnike za tehnološkega velikana Nvidia, ki je tik pred tem, da postane drugo največje podjetje na svetu. Tečaj delnic je od lanskega leta zrasel že za skoraj 592,75 odstotka.  

Kljub visokim vrednostim razvijalci umetne inteligence napovedujejo, da se revolucija šele začenja.
Kljub visokim vrednostim razvijalci umetne inteligence napovedujejo, da se revolucija šele začenja. FOTO: TradingView

Naložbe v trg umetne inteligence rastejo, medtem ko trg električnih avtomobilov izgublja elan. Analitik in vodilni strateg Charlie Bilello iz družbe Pension Partners navaja, da vrednost povprečnega rabljenega vozila Tesla pada že 20 zaporednih mesecev.

Povprečna rabljena vozila Tesla so najvišjo vrednost v ZDA dosegla julija 2022 in od takrat izgubila 53 -odsotkov vrednosti.
Povprečna rabljena vozila Tesla so najvišjo vrednost v ZDA dosegla julija 2022 in od takrat izgubila 53 -odsotkov vrednosti. FOTO: Pension Partners LLC

Nižje povpraševanje ni zgolj težava Tesle, ampak je podoben upad opaziti tudi pri drugih ponudnikih električnih vozil, ugotavlja neodvisni raziskovalec in analitik Adam Kobeissi. Fordov model F-150 se v ZDA prodaja za 15 tisoč dolarjev (13.800 evrov) pod priporočeno maloprodajno ceno proizvajalca.

Kljub znižani ceni so električni avtomobili na zalogi že več kot 150 dni.
Kljub znižani ceni so električni avtomobili na zalogi že več kot 150 dni. FOTO: Kobeissiletter

Tako električni avtomobili kot tudi roboti, ki jih poganjala umetna inteligenca, potrebujejo precej več elektrike, kot je trenutno proizvedemo. V ZDA se je od leta 2008 poraba elektrike v mestih povečala za 49,58 odstotka. Na Kitajskem v enakem obdobju za 256,50 odstotka. Svet potrebuje nove elektrarne, ki so okolju prijazne. Še vedno 60 odstotkov svetovne elektrike pridobivamo iz fosilnih goriv.

Svet se razvija in zato potrebuje vedno več električne energije.
Svet se razvija in zato potrebuje vedno več električne energije. FOTO: TradingView

Svetovni voditelji so prejšnji teden na prvem vrhu o jedrski energiji v Bruslju napovedali reševanje podnebne krize s pomočjo jedrske energije. Aktivisti iz Greenpeacea so protestirali in izobesili rožnate transparente z napisom Jedrska pravljica. Belgijski predsednik vlade Aleksander DeCoo meni, da je jedrska energija del rešitve. "Ni edina rešitev, ampak je del rešitve za boj proti podnebnim spremembam in da smo energetsko neodvisni. Da smo dovolj konkurenčni v današnjem svetu, kar je ključno."

Tudi rudarji bitcoina potrebujejo vedno več električne energije, da bi uspešno prirudarili bitcoin, ki je v petih letih zrasel za 1551,53 odstotka. Pred nami je razpolovitev, tako imenovani halving, ki bo dnevno količino prirudarjenih bitcoinov dodatno omejil. Še vedno ostaja uganka, kdo je ustvaril digitalno zlato oziroma bitcoin. Je bil to računalniški znanstvenik Hal Finney, ki je verjel, da tehnologija lahko osvobodi ljudi? Leta 2014 je umrl za boleznijo ALS. Na Satoshijevi denarnici je še vedno okoli milijon bitcoinov oziroma okoli 70 milijard evrov.  

Lastnik Satoshijeve denarnice bi postal 15. najbogatejši Zemljan.
Lastnik Satoshijeve denarnice bi postal 15. najbogatejši Zemljan. FOTO: TradingView

Nedavno je angleški sodnik razsodil, da Satoshi Nakamoto zagotovo ni računalnikar Craigh Wright, ki se je samooklical za očeta bitcoina in zahteval podatkovne pravice omrežja Bitcoin. "Ste vi Satoshi? Da. Torej ste vi napisali Satoshijevo belo knjigo? Da. Vi ste izvedli omejitev bloka na en megabajt? Postavil sem začasno omejitev po gospodu Finneyju."

Bitcoin ima v primerjavi z dolarjem omejeno količino.
Bitcoin ima v primerjavi z dolarjem omejeno količino. FOTO: Midjourney

Od digitalnega preidimo na fizično zlato, ki je v četrtek doseglo zgodovinsko najvišjo vrednost, vendar je v petih letih v primerjavi z bitcoinom višje za 68,96 odstotka. Glavni kupec zlata so centralne banke, lani so ga skupaj kupile okoli 1000 ton, največ zlata je kupila Kitajska.  

Kitajska je lani kupila 225 ton zlata.
Kitajska je lani kupila 225 ton zlata. FOTO: TradingView

V zadnjem Finančnem Popkastu sem z ekonomistom Andrejem P. Škrabo razpravljal o zlatem standardu in prihodnosti bitcoina. Tudi o tem, kaj se zgodi z digitalnim zlatom, če začne primanjkovati električne energije. "Če živiš v razvitem svetu, kjer pridobivanje energije ni problem, imamo vse pogoje, razen če ne naredimo neke vojne in uničimo vse kapacitete za proizvodnjo in ohranjanje energije, ja, potem pač bitcoin ni dober, ampak takrat bomo imeli druge probleme, a veš, boš bolj skrbel, ali boš jedel vsak dan, a boš imel neko prosperiteto v življenju."

Varčevanje je mrtvo, čeprav bi moralo biti temelj zdrave ekonomije. Dodatno dolgoročno tveganje je tudi demografski kolaps, ki ni zgolj slovenska posebnost, ampak je velik izziv tudi v Nemčiji, pravi novinar in urednik Holger Zschapitz iz redakcije die Welt. V Nemčiji trenutno 1,8 zaposlenega skrbi za enega upokojenca. Do leta 2050 bo razmerje padlo na ena oziroma največ 1,3 zaposlenega na enega upokojenca.

Nobena pokojninska reforma ne rešuje demografskega problema.
Nobena pokojninska reforma ne rešuje demografskega problema. FOTO: Holger Zschaepitz

Slovenski delniški trg je teden končal brez večjih premikov. Največ se je trgovalo z delnicami Krke. Osrednji slovenski delniški indeks SBITOP je minimalno padel za 0,02 odstotka. Od devetih delniških družb v indeksu je največ pridobila delnica NLB, in sicer za 2,35 odstotka.  

8
8 FOTO: Ljubljanska Borza in Investing

Svetov Portfelj je v pol leta pridobil 9,23 odstotka. Najboljša naložba v portfelju je Disney, ki je od začetne naložbe 21. 9. 2023 zrasla za 34,05 odstotka. Včeraj smo v oddaji Svet na Kanalu A v rubriki Finančni Svet poudarili, da naložbo Disney z oznako DIS danes v celoti zapiramo, predstavlja 10 odstotkov portfelja. Cilj je bil doseči vrednost 120 dolarjev (110 evrov), ki smo jo v pol leta uspešno dosegli. Na drugem mestu donosnosti je ETF-sklad, ki sledi ceni Bitcoina BTCE, ki trenutno zaseda 5 odstotkov portfelja. Pretekli teden smo dodatno za 5 odstotkov zvišali izpostavljenost v svetovnem dividendnem ETF-skladu VGWE. Ponovno investiramo v majhna in srednje velika ameriška podjetja skozi ETF ZPRR, ki sledi indeksu Russell 2000. Povsem nov ETF-sklad z 10 odstotki pozicije v portfelju je EXXY, ki sledi različnim surovinam. Sestavo ETF-sklada EXXY in novico o novih naložbah smo objavili v četrtek.

Tretja najbolj donosna naložba v portfelju so največji rudarji zlata v ZDA Newmont Corp. z oznako NEM, ki so v dobrem mesecu pridobili 9,60 odstotka. Tečaj Peabody Energy, ki rudari in proizvaja premog, se je v zadnjem tednu precej izboljšal, vendar je po šestih mesecih še vedno med najslabšimi naložbami. Najslabša naložba ostaja kitajska Alibaba z oznako BABA, ki je od začetne naložbe padla za 15,62 odstotka.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Nikoli ne boš spremenil življenja, dokler ne spremeniš dnevne rutine. Skrivnost uspeha se skriva v dnevni rutini.John C. Maxwell

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
28. 03. 2024 16.01
+2
NVIDIA pa je res naredila preboj. Kaj takega še ne vem, če smo kdaj videli. Bitcoin kar narašča, čeprav še sedaj ne razumem. Ljudje kupujejo kaj? Nekoč bodo hoteli denar nazaj in takrat bo pa strmoglavljenje. Čeprav vrednost raste nič ne kaže, da bi kdo hotel poslovat z bitcoinom.
Samo navijač
26. 03. 2024 17.46
-2
Bitkoin že na USA zastavi,lepo se napreduje. Salvadorju so se vsi smejal ,kaj pa zdaj??
Natoforever
26. 03. 2024 12.15
+0
ZDA tako dobro kot jim.je šlo zdaj pod Bidnom..najnizja brezposelnost v zgodovini, velim prirast otrok, center tehnologije, 350 milijonov ljudi, najvecja rast gospodarstva razvitih drzav, zato pa Maga tako joka..
LuxVeritas
26. 03. 2024 12.29
+0
ja samo biden nima epidemije, in glede tega ti dva mendata niti priblizno ne motes enacito. trump je med epidemijo podiral rekorde na delniskih trgih.
gongash
26. 03. 2024 11.58
+0
Zaradi teh glupih digitalnih kvazi valut se porabi ogromno elektrike.
McGregor---
26. 03. 2024 12.19
-2
Ne nabijaj. Večina jih je ba POS sistemu, kjer se ne troši nič elektrike 😉
terran
26. 03. 2024 11.55
+6
Blišč dolarja stoji na milijonih trupel po svetu....... res krasno......
Natoforever
26. 03. 2024 12.14
-2
Ivar The Boneless
26. 03. 2024 11.39
+7
A mi tud lahko pri tamo denar in krademo naravna bogastva v imenu demokracije?
LuxVeritas
26. 03. 2024 12.30
-3
ne t8 lahko v imenu komunizma ki je pokradel 10x vec v svojem imenu kot demorkacija, in pobil tudi.
vevse
26. 03. 2024 11.26
+1
🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🌕🐕
slayer2
26. 03. 2024 11.01
+4
Napihovanje, dolar dejansko slabo stoji,imajo najvišjo brezposelnost,vedno več brezdomcev...!!!
sosedov sin
26. 03. 2024 11.13
+0
Natoforever
26. 03. 2024 12.14
-1
slayer2
26. 03. 2024 13.16
+1
Damir Bukva Katyuša
26. 03. 2024 10.56
+4
Jernej Sekirnik
26. 03. 2024 10.24
+2
Ma golob je sijajoča zvezda in tinčika njegova!
sosedov sin
26. 03. 2024 09.49
+4
Portfelj je v pol leta ustvaril skoraj toliko kot bo ljudska obveznica v 3 letih. Vem, ni primerljivo pa vseeno zanimivo.
Kviz
26. 03. 2024 09.30
+6
"Skrivna združenja in njihova moč v 20. stoletju" priporočam za branje.
Sailer2
26. 03. 2024 09.33
+4
In kaj bo drugače? Že tko al tko je folk tko naštiman, da sovražijo eden drugega ali tako ali drugače!! Po dvorih se pa smejejo češ "lej jih luzerje, kako se lepo med sabo bodejo" 🤣
Lombardo
26. 03. 2024 09.04
+14
Govorite o recesiji, dvigujete cene zivil, goriv, elektrike, stanovanj, avtomobilov, obresti, kriptovalut..... a ne bi moglo biti ravno kontra, ce drvimo v ....
Sailer2
26. 03. 2024 09.31
+4
CenterDesno
26. 03. 2024 09.03
+17
Amerika je bila pred 2sv vojno gospodarsko na psu, med in po vojni pa svetovna velesila, tako vojaško kot gospodarsko....takrat jim je kliknilo, da je vojna en velik biznis....in glej ga zlomka sedaj veselo štepajo orožje na polno in ga prodajajo celemu svetu....mogoče zato ni mogoč mir ????
Rains
26. 03. 2024 10.07
-2
Skozi celotno zgodovino človeštva so bile bitke in vojne, še davno pred obstojem Amerike. In tudi v prihodnosti bodo. To nima veze z ZDA. To je narava človeka.
CenterDesno
26. 03. 2024 13.08
+3
Dragi merikenc aka rains, izgleda vam je tale orel onegavil možgane in poslednično niste sposoben razumet komentarja...Od 2sv vojne naprej imajo merimekenci prste v vsakem večjem konlfiktu, večino so jih tudi sami začeli... Naključje ?
marmilan
26. 03. 2024 09.00
+4
Kdo to verjame, sama propaganda za tega p.....ga kavboja.
25petelinov
26. 03. 2024 08.43
+6
Sveti gral Satoshi Nakamoto.
arafat9
26. 03. 2024 08.42
+5
Nateg😂😂 vse kar je samo na racunalniku ni vredno nic, ce ti nimas nic v rokah to pomeni zero
M_teoretik
26. 03. 2024 08.42
-9
Glede na kazalce Trampu slabo kaže!?
slayer2
26. 03. 2024 11.02
+3
proofreader
26. 03. 2024 08.40
+4
Nvidia ne bo v neskončnost prodajala kartic, kupci nimajo neomejeno denarja. Pa tudi veliko energije porabijo, ki ni neomejena. Tako da previdno in pravočasno prodajte, ne bodite pohlepni.
Sailer2
26. 03. 2024 08.38
+9
"Baloney" novice, kot tista s severnim sijom včeraj 🤣✨