Gospodarstvo

Fortenova grupa obvestila Evropsko komisijo o načrtovanem prevzemu Mercatorja

Zagreb, 20. 08. 2019 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
10

Fortenova grupa, ki je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja, je Evropsko komisijo kot regulatorja varstva konkurence na ravni EU obvestila o nameravanem prevzemu delnic slovenskega Mercatorja, so povedali v Fortenovi grupi. Kot so dodali, so predhodni postopek v Bruslju sprožili 13. avgusta.

V Fortenovi grupi danes za STA niso želeli ugibati o tem, kdaj se bodo zgodile načrtovane lastniške spremembe pri prevzemu delnic Mercatorja. Kot so izpostavili, bodo vsi nadaljnji koraki odvisni od tega, kdaj bo EU odgovorila na obvestilo o nameravani koncentraciji družb na ravni EU, vključno s Hrvaško in Slovenijo.

Časnik Dnevnik medtem danes piše, da je možno, da bo Evropska komisija odločanje o koncentraciji med Mercatorjem in Fortenovo grupo prepustila Agenciji za varstvo konkurence.

Na sedežu družbe so danes tudi potrdili, da so podoben postopek kot v Bruslju sprožili tudi pri pristojnih lokalnih regulatorjih v BiH, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji.

Fortenova grupa je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja
Fortenova grupa je prevzela zdravi del hrvaškega Agrokorja FOTO: dnevnik.hr

Predsednik upravnega odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev je v pogovoru za zagrebški Večernji list konec julija napovedal, da bo Mercator postal del skupine do konca novembra, ko bodo sklenili uradne postopke, ter dejal, da je s slovensko vlado dogovorjen načrt prenosa delnic Mercatorja v sistem Fortenove grupe. Povedal je tudi, da so prenesli večino premoženja skupine, ki je bilo v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Dnevnik medtem navaja ocene neimenovanih poznavalcev, da so možnosti, da do prenosa Mercatorja na Fortenovo grupo pride do konca novembra, majhne. Z načrtovanimi lastniškimi spremembami mora namreč najprej soglašati vseh 55 bank upnic Mercatorja. Nato bo morala Fortenova grupa objaviti prevzemno ponudbo za Mercatorjeve delnice, ki niso v lasti Agrokorja; gre za približno 30 odstotkov delnic, od teh jih ima 18 odstotkov v lasti Sberbank.

Od tega, ali bo morala Fortenova grupa odkupiti tudi paket delnic od Sberbanke, bo odvisna višina sredstev, ki jih bo morala zagotoviti. Kot najvišji možni znesek se po navedbah časnika omenja 70 milijonov evrov.

Fortenova grupa je zaživela 1. aprila letos, ko so potrdili poravnavo, s katero so 45 insolventnih podjetij vključili v novo družbo prek njihovih zrcalnih podjetij, ki so k svojemu imenu dodala besedo plus. Na Fortenovo grupo so prenesli tudi 32 Agrokorjevih solventnih podjetjih na Hrvaškem.

Prenos lastnine v nekdanjih 82 Agrokorjevih podjetjih, ki so zunaj Hrvaške, med katerimi je največji Mercator, pa predstavlja drugo fazo izvajanja poravnave, ki je stekla po sklenitvi postopka na Hrvaškem.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki največji lastnici družbe, ruski Sberbanki, odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca Mercator za delnice nove družbe. Če bo aneks poravnave uveljavljen, bo Sberbank dobila dodatni 1,6-odstotni delež Fortenove ob obstoječih 39,2 odstotka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
21. 08. 2019 08.41
+4
DOKLER BO MERCATOR SLOVENSKI BO OK, pod zagrebom pa bo večna revščina...
slovenskidelavec
21. 08. 2019 20.08
+1
Samo vodijo pa jo slovenci, pa je katastrofa. Zato ne dobijo trgovcev.
Aijn Prenn
20. 08. 2019 13.48
+5
Tule so pa rusi dobro iztržili za svoje kredite. 40% vsega kar kolikor toliko dobro posluje na HR in še mercator. Z zadnjim se sicer ni zahvaliti, ampak ok, velik pa je.
bundy crocodile
20. 08. 2019 13.45
-18
Mi blatimo hrvate a še vedno so do nas zelo prijazni. Če bi hteli, bi Mercator lepo zaprli pa v Sloveniji taka recesija, da bi se še naslednjih 50 let praskali po jaj... pa ne samo Mercator, zaprejo nam pol Slovenije, če bi bli na ravni nevoščljivega slovenca ampak hrvat je pameten in se zelo dobro zaveda, da bo s pravo, legitimno politiko uspel v svetu in točno to dela. Medtem, ko sosed na veliko gradi, slovenec ruši in podira. V takem tempu, bomo čez 20 let uradnio brez države kolikor že neuradno nismo.
Castrum
20. 08. 2019 13.54
+30
bundy....a ti sploh veš, da je Agrokor lani prodal vse Mercatorjeve centre in pobasal denar, bogve kam je šel? A ti veš, da je Agrokor oddunkal 30% slovenskih dobaviteljev Mercatorj in jih zamenjal s hrvaškimi? itd, itd....samo ne o prijaznosti, prosim!
bundy crocodile
20. 08. 2019 14.21
-1
Seveda, pa saj ti pravim, da niso neumni ;)
Heineken 1A
20. 08. 2019 13.31
+8
TO KO SO BALKANSKA POSLA ZRAVEN VEŠ DA GRE V MALORE...
morituri
20. 08. 2019 13.10
+8
EU menda pripravlja gospodarske sankcije proti Sloveniji, če ne bomo spustili Hrvatov v šengen. Naši politiki bi sigurno pokleknili in reši jih lahko samo referendum o tem vprašanju, ker voljo ljudstva ne more spregledati niti EU. Torej čim prej referendum vendar najkasneje pa ko bo EU sodišče zavrnilo arbitražno odločbo!!!!!
scernig
20. 08. 2019 13.04
+33
Tipični primer kako naša politika iz kruha dela drek...Vsi ajterji mercatorja še vedno sedijo v parlamentu,seveda izvoljeni od slovrnskih ovc
Andree
20. 08. 2019 12.51
+22
To še bo velik vic