Gospodarstvo

Skupina Fortenova postala edina lastnica Mercatorja

Ljubljana, 05. 04. 2022 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
1

Trgovska družba Mercator je odslej v stoodstotni lasti hrvaške skupine Fortenova. Ta je v petek z izločitvijo manjšinskih delničarjev pridobila še vseh preostalih 621.251 delnic Mercatorja in tako postala njegova edina delničarka, so sporočili iz Fortenove.

Član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško je včeraj, ko so iz Fortenove sporočili, da so pridobili vse Mercatorjeve delnice, izpostavil, da se je s to transakcijo zaključil nakupni proces, ki se je pravzaprav začel leta 2014. "Dejstvo, da je bil ta zadnji korak narejen ob tretji obletnici skupine Fortenova, je za nas še posebej simbolično," je dodal.

Fortenova je imela najprej v lasti 89,11 odstotka Mercatorja, po skupščini septembra lani je delež povečala na 90,005 odstotka.
Fortenova je imela najprej v lasti 89,11 odstotka Mercatorja, po skupščini septembra lani je delež povečala na 90,005 odstotka. FOTO: Shutterstock

Spomnil je, da je bil to dolg in zahteven proces s številnimi pravnimi in finančnimi koraki, ki pa so vsi vodili in pripeljali do končnega cilja: oblikovanja vodilne maloprodajne verige potrošniških dobrin v regiji.

Mercator je pod okriljem hrvaške skupine Fortenova od aprila lani 

Takrat so bile namreč nanjo prenesene delnice s propadlega Agrokorja, ki je slovenskega trgovca kupil leta 2014. Fortenova je imela najprej v lasti 89,11 odstotka Mercatorja, po skupščini septembra lani je delež povečala na 90,005 odstotka, na skupščini decembra lani pa je sprejela sklep o iztisnitvi manjšinskih delničarjev.

"Lani, po formalnem prenosu Mercatorja v skupino Fortenova, smo zaključili postopek izključevanja malih delničarjev, še pomembnejše pa je, da smo začeli uresničevati polne zmogljivosti svojega maloprodajnega poslovnega modela in dosegli pomembne poslovne sinergije, ki jih vlagamo nazaj v svojo skupino," je še dejal Peruško včeraj.

Poudaril je, da je Mercator vodilni trgovec z izdelki za široko potrošnjo v Sloveniji s pomembnimi deleži v Srbiji in Črni gori, Konzum pa je vodilna maloprodajna veriga izdelkov široke potrošnje na Hrvaškem, medtem ko imata Konzum in Mercator skupaj pomemben delež v Bosni in Hercegovini. "S skupnim delom v največji regionalni maloprodajni skupini Konzumu in Mercatorju ponujamo številne priložnosti za sinergije in prav to je vzvod za nadaljnjo krepitev naših vodilnih položajev na trgih," je pojasnil.

Izvršni direktor Fortenove za finance James Pearson je izpostavil: "Izplačilo 22,4 milijona evrov manjšinskim delničarjem, ki je bilo izvedeno z lastnimi sredstvi skupine, dokazuje našo rastočo finančno in poslovno moč."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
05. 04. 2022 11.15
+4
Ola. Ste se bali, da kupijo Madžari del delnic. Zdej ste lahko veseli, imajo bratje Hrvati 100% v rokah. Aleluja.