Gospodarstvo

Fortenova v kratkem računa na ustvarjene pogoje za prenos delnic Mercatorja

Ljubljana, 09. 06. 2020 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvi Mercatorja in hrvaške skupine Fortenova sta v nastopu pred slovenskimi dobavitelji vnovič izpostavili ključen pomen čimprejšnjega prenosa trenutno zaseženih delnic Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo. Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je ocenil, da bi lahko bili v kratkem ustvarjeni pogoji za prenos.

Glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić sta slovenskim dobaviteljem na Gospodarski zbornici Slovenije predstavila strategijo sodelovanja največjega slovenskega trgovca in omenjene regionalne skupine z njimi. Ob zagotovilih, da njihovo vodilo ostaja lokalno in regionalno in da lahko dobavitelji še naprej računajo na svoj položaj v okviru Mercatorja, sta poudarila pomen čimprejšnjega prenosa delnic Mercatorja s starega Agrokorja na Fortenovo. 

Peruško je ob tem poudaril, da to ni pomembno samo za Mercator in Fortenovo, ampak tudi za Mercatorjeve dobavitelje in širše poslovno okolje v Sloveniji. Mercator kot sistemsko pomembno podjetje je namreč zdaj v lasti insolventnega podjetja, po prenosu pa bo slovensko gospodarstvo po njegovih besedah dobilo finančno močnega in stabilnega kupca blaga in partnerja. Prepričan je namreč, da je finančno in poslovno prestrukturiranje finančno nasedlega Agrokorja z vzpostavitvijo nove skupine Fortenova, ki ima stabilno in konsolidirano lastniško ter upniško strukturo, uspešna zgodba, ki lastnikom, upnikom in dobaviteljem zagotavlja pravno in poslovno varnost. 

Fortenova grupa

Delnice Mercatorja v lasti Agrokorja je sicer konec leta 2019 zasegla Agencija za varstvo konkurence (AVK) in prav sredi junija se izteče šestmesečno obdobje zasega. Potezo varuha konkurence je potrdilo tudi ljubljansko okrajno sodišče, pred dnevi pa je še ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo. Zelo verjetno bo tako agencija zaseg podaljšala še za šest mesecev. 

Kot je v izjavi za medije po predstavitvi dobaviteljem poudaril Peruško, glede zasega delnic trenutno še vedno potekajo razni pravni postopki. Bolj konkreten ni želel biti, računa pa, da bodo v kratkem ustvarjeni pogoji za prenos. Kot eno od opcij je omenil tudi plačilo 53,9 milijona evrov globe v postopku zaradi prevzema polnilnice vode Costella, v katerem je AVK delnice zasegla. 

Želijo pa v Fortenovi ustvariti predvsem ozračje, v katerem bi bilo jasno, da to, da ima Mercator takšno lastništvo kot zdaj, škodi poslovnemu okolju, dobaviteljem in nadaljnjemu razvoju Mercatorja. Čizmić je ob tem v svoji predstavitvi poudaril, da je uresničevanje Mercatorjeve strategije z nadaljnjim refinanciranjem dolga, širitvijo mreže in investicijami, med drugim v novo logistično središče v Ljubljani, odvisno od prehoda pod stabilnega lastnika. 

Pri tem ne vidi nobenega razloga, da ne bi Mercator v prihodnje ohranil ali celo še povečal obseg odkupov od slovenskih dobaviteljev, ki so v zadnjih letih pri okoli pol milijarde evrov. 

Za prenos Mercatorja morata biti ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva predpogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, ki ga v Zagrebu pričakujejo v nekaj mesecih, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja. Ker prenos Mercatorja na Fortenovo za banke pomeni izboljšanje njihovega položaja, Peruško verjame, da bodo dobili tudi zeleno luč finančnih ustanov, pri čemer je posebej omenil državno SID banko. 

Dobavitelji želijo vedeti, kakšen bo njihov položaj po omenjenem prenosu lastništva Mercatorja. Lani jeseni so stekla prizadevanja za sklenitev sporazuma, ki bi urejal njihov položaj na Mercatorjevih policah pod novim lastnikom, dogovor pa je bil tudi ambicija takratnega in sedanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. 

Pogovori med vodstvom Fortenove, katere največji lastnik je ruska banka Sberbank, Mercatorja in dobavitelji takrat niso obrodili sadov, novo dinamiko pa je v zgodbo vnesla tudi omenjena odločitev AVK. 

Predsednik konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je dosedanji odnos Mercatorja do slovenskih dobaviteljev danes označil za vzoren in takšnega si želijo tudi v naprej. Ob tem si dobavitelji želijo, da se Mercator kot sistemsko podjetje z multiplikativnimi učinki na gospodarstvo čim prej lastniško stabilizira, saj to pomeni tudi stabilno poslovanje. 

Na vprašanje, ali dobavitelji še naprej pričakujejo pisni sporazum o prihodnjem sodelovanju, je Krivec odgovoril, da gre lahko za dogovor, ki bo koristil kot vodilo Mercatorju in Fortenovi pri njihovi strategiji, dobaviteljem pa omogočil lažje planiranje. Takšen dogovor je lahko tudi v obliki dolgoročnih pogodb o sodelovanju, je dodal. Nikakor pa ne pričakujejo nečesa, kar bi bilo v nasprotju z zakonodajo EU. Peruško je namreč opozoril, da bi sporazum, ki bi podjetjem iz ene države zagotovil preferenčno obravnavo, kršil evropsko zakonodajo. Omenil pa je možnost memoranduma o sodelovanju z načelnimi določili. 

Peruško je povedal še, da se mu bolj kot papirji zdijo pomembna dejanja in da izkušnje z delovanjem Mercatorja, odkar je leta 2014 pristal v rokah Agrokorja, v ničemer ne govorijo v prid temu, da bi lahko bilo slovenske dobavitelje strah. V tem mu je pritrdil tudi Čizmić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.