Gospodarstvo

Fructal z novim vodstvom

Ljubljana/Ajdovščina, 22. 01. 2007 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Fructala je iz nekrivdnih razlogov z 31. januarjem razrešil dosedanjega predsednika uprave.

Kot menijo nadzorniki Fructala, se bo družba z novim predsednikom uprave še intenzivneje prilagajala zahtevam trga
Kot menijo nadzorniki Fructala, se bo družba z novim predsednikom uprave še intenzivneje prilagajala zahtevam trga FOTO:

Nadzorni svet družbe Fructal je na današnji seji iz nekrivdnih ekonomsko-poslovnih razlogov z 31. januarjem razrešil dosedanjega predsednika uprave Mirana Božiča. Na njegovo mesto je s 1. februarjem za petletno mandatno obdobje imenoval Tonija Balažiča, so sporočili iz Fructala.

Kot menijo nadzorniki Fructala, se bo družba z novim predsednikom uprave še intenzivneje prilagajala zahtevam trga. V Fructalu tako nadaljujejo z izvajanjem strateškega načrta, s katerim želijo z okrepljenimi aktivnostmi doseči želene rezultate na vseh področjih poslovanja.

Balažič je nazadnje delal kot svetovalec za mednarodno svetovalsko podjetje A.T. Kearney, kjer se je ukvarjal predvsem s projekti na področju rasti podjetij. Pred tem je bil sedem let direktor marketinga Petrola. Je univerzitetni diplomirani ekonomist, leta 2005 pa je končal študij MBA na poslovni šoli IEDC. Na področju marketinga in managementa se je izobraževal tudi v tujini, med drugim tudi na poslovnih šolah Insead, Harvard Business School in Kellogg School of Management, še navajajo v Fructalu.

Zamenjali že štiri predsednike uprave

Fructal, ki se je v preteklosti uveljavil kot proizvajalec kakovostnih sadnih sokov, je v zadnjih letih zašel v krizo. Po prepričanju mnogih v Vipavski dolini se je ta začela, ko je Pivovarna Union z uspešno prevzemno ponudbo konec leta 2000 pridobila 84,3 odstotni delež ajdovske družbe. Od tedaj so v Fructalu zamenjali štiri predsednike uprave, naslednji, ki bo skušal podjetje vrniti na pota stare slave, bo Balažič.

Pogovori med Pivovarno Union in Fructalom o kapitalskem povezovanju so se začeli že spomladi 1998, a niso bili uspešni. Union je zato poleti leta 2000 začel povečevati svoj delež v ajdovski družbi in konec istega leta objavil prevzemno ponudbo, v okviru katere je postal 84,3 odstotni lastnik Fructala. Ta delež danes znaša 91,5 odstotka.

Leta 2004 je družba Fructal ustvarila 2,9 milijarde tolarjev izgube
Leta 2004 je družba Fructal ustvarila 2,9 milijarde tolarjev izgube FOTO:

Uprava ajdovske družbe s tedanjo predsednico Cvetano Rijavec - pred dnevi je postala direktorica Ljubljanskih mlekarn - je tedaj prevzemu nasprotovala. Ker ni bila dovolj kooperativna, so jo novi nadzorniki na prvi seji takoj po skupščini družbe marca 2001 odpoklicali in na mesto predsednika uprave imenovali Marjana Mira.

Še isto leto se je začela t. i. pivovarska vojna, ko sta se za večinsko lastništvo v Pivovarni Union potegovala Pivovarna Laško in belgijski Interbrew. Na koncu so lastniki Uniona in posredno tudi Fructala postali Laščani.

V tistem obdobju je Fructal posloval uspešno. Prvi znaki slabših poslovnih rezultatov so se pojavili leta 2003, in sicer zaradi "nepojmljivih administrativnih zapletov in bojkota slovenskih izdelkov na Kosovu", kot je tedaj pojasnil Dušan Mikuš, ki je na mestu predsednika uprave nasledil Mira.

Še slabše je bilo leta 2004, ko je družba Fructal ustvarila 2,9 milijarde tolarjev izgube. V Ajdovščini so namreč nepripravljeni dočakali vstop Slovenije v Evropsko unijo, precej škode pa je uveljavljeni blagovni znamki povzročil tudi umik Fructalovih borovničevih sokov s prodajnih polic v Srbiji in Črni gori zaradi domnevno prevelike vsebnosti radioaktivnih snovi.

Tako so nadzorniki že sredi leta 2004 iz nekrivdnih razlogov razrešili Mikuža in na njegovo mesto s 1. oktobrom za pet let imenovali Božiča. Pred njim je mesec dni podjetje vodila tudi dotedanja prokuristka Andrejka Lipovž.

Božiču je predlani uspelo ustaviti trend slabšanja poslovnih rezultatov, saj je ajdovsko živilsko podjetje zabeležilo 6,3 milijona tolarjev čistega dobička, a je bilo lansko poslovanje ponovno negativno. Klub nižanju števila zaposlenih in stroškov je imel namreč Fructal zaradi višanja cen strateških surovin 225 milijonov tolarjev izgube. Čeprav je Božič nato septembra odpustil šest vodilnih delavcev, naj bi po neuradnih informacijah izguba do konca leta presegla pol milijarde tolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.