Gospodarstvo

Fundacija za šport podpira novelo zakona o igrah na srečo

Ljubljana, 25. 01. 2018 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fundacija za šport podpira nov zakon o igrah na srečo, če bo to pomenilo, da se bo za slovenski šport tako zbralo več denarja. Po novem bi tudi od tujih organizatorjev športnih stav pobirali koncesijske dajatve.

Svet Fundacije za šport (FŠO) soglasno podpira predlagano novelo zakona o igrah na srečo, če bo ta prinesla več sredstev za slovenski šport, so po današnji izredni seji sporočili iz FŠO. Predlog je samostojno v DZ vložil poslanec SMC Branko Zorman, s spremembo bi tudi tuji organizatorji športnih stav začeli plačevati koncesijske dajatve.

"Glede na to, da so FŠO prihodki iz naslova koncesijskih dajatev v zadnjih petih letih znatno upadli, je svet FŠO po razpravi sprejel sklep, da predlagano novelo zakona o igrah na srečo soglasno podpre, če bo njegovo sprejetje pomenilo pridobivanje novih prihodkov iz naslova koncesijskih dajatev za FŠO in posledično za slovenski šport," so sporočili iz FŠO. Ta največji delež sredstev dobi iz koncesijskih dajatev Loterije Slovenije in Športne loterije.

Sedanji zakon o igrah na srečo določa, da si FŠO delež koncesijskih dajatev deli s Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Od tega iz Loterije Slovenije FŠO prejme 20-odstotni delež, Fiho pa 80-odstotnega. Pri koncesijskih dajatvah Športne Loterije pa je obratno – FŠO prejme 80-odstotni delež, Fiho pa 20-odstotnega.

S spremembo bi tudi tuji organizatorji športnih stav začeli plačevati koncesijske dajatve.
S spremembo bi tudi tuji organizatorji športnih stav začeli plačevati koncesijske dajatve. FOTO: iStock

V zadnjih petih letih se je delež skupnih koncesijskih dajatev, ki jih je od obeh loterij in drugih ponudnikov iger na srečo prejela FŠO, znatno zmanjšal, in sicer z 11,3 milijona evrov v letu 2012 na 7,9 milijona evrov v letu 2017. V tem obdobju je FŠO od Loterije Slovenije skupno prejela 24,1 milijona evrov, od Športne Loterije pa 23,6 milijona evrov.

Zorman je na današnji novinarski konferenci dejal, da ima pri predlogu zakona široko podporo. "Imam tudi veliko podporo deležnikov v športu, torej organizacij, ki financirajo šport in invalide, ter nekaterih športnih zvez," je dejal. Ni pa jasno, ali ima njegov predlog zadostno podporo med poslanci.

Predlog tudi ni bil usklajen s finančnim ministrstvom, kjer so pojasnili, da pripravljajo predlog mnenja vlade na vloženi predlog, ki ga nameravajo še medresorsko uskladiti.

Po Zormanovih besedah je novela sicer v skladu z usmeritvami EU in prakso primerljivih držav, sledi pa tudi odločitvam slovenskih sodišč in zadnjim odločitvam Sodišča EU.

Monopolna ureditev na področju športnih stav je v neskladju z evropskim pravnim redom, ker pomeni nedovoljeno zaščito zasebnega ponudnika ter onemogoča učinkovito pobiranje dajatev, je spomnil. Ob tem pa je monopolni položaj Športne loterije le "umeten", saj slovenski rezidenti sklepajo stave večinoma pri tujih spletnih prirediteljih, s tem pa se ta finančna sredstva ne stekajo v slovenski finančni in davčni sistem, ti potrošniki pa tudi niso ustrezno zaščiteni.

S spremembami zakonodaje bi tudi tuji organizatorji športnih stav začeli plačevati koncesijske dajatve, ki bi pomenile nov, dodaten vir sredstev za financiranje športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij ter prinašali davke v državni proračun, je dodal Zorman. Kot je izračunal, bi se lahko znesek koncesijske dajatve z uveljavitvijo zakona povečal za 2,8 milijona evrov letno, od česar si FŠO lahko obeta 2,25 milijona evrov. Dolgoročno bi bila lahko rast prihodkov še večja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.