Gospodarstvo

Furs odgovarja: ste upravičeni do temeljnega dohodka, kako do povračila nadomestila plače...

Ljubljana, 07. 04. 2020 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Finančna uprava je pripravila odgovore na številna aktualna vprašanja glede vladnih ukrepov na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa. Izpostavljamo nekatera izmed njih.

Vsa vprašanja in odgovore si lahko preberete na tej povezavi.

Kdo je upravičen do mesečnega temeljnega dohodka?

Upravičenci do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka so samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Do izplačila mesečnega temeljnega dohodka ni upravičena oseba, ki na dan uveljavitve zakona nima plačanih zapadlih davčnih obveznosti. Stanje zapadlih davčnih obveznosti se lahko preveri prek portala eDavki z vpogledom v knjigovodsko kartico. (eKarticaO – davki, prispevki in eKarticaC – carine, trošarine).

Koliko znaša mesečni temeljni dohodek?

V višini 350 eurov za mesec marec, 700 eurov za meseca april in 700 eur za mesec maj 2020, če so opravljali dejavnost najmanj od 13. marca 2020 do uveljavitve zakona.

Kaj moram storiti, da pridem do mesečnega temeljnega dohodka?

Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka mora upravičenec prek eDavkov (preko spleta ali mobilnega telefona) najpozneje do 31. maja 2020 predložiti izjavo (to je ista izjava, kot pri oprostitvi plačila prispevkov), s katero izjavlja, da zaradi epidemije COVID-19 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu.

Izjavo bo mogoče oddati od 14. aprila dalje prek eDavkov (preko računalnika ali mobilne aplikacije eDavki).

Na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu in se prijavite v eVročanje, da boste tudi dokumente dobili le po elektronski poti in ne več po navadni pošti. Če imate pri tem težave se obrnite na naš klicni center za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 6800 ali elektronski pošti sd.fu@gov.si.

Kdaj bom prejel nakazilo mesečnega temeljnega dohodka?

Izjava (ista kot za oprostitvi plačila prispevkov) mora biti preko eDavkov (splet ali mobilni telefon) vložena do 31.5.2020

 - Če bo izjava vložena do 18.4.2020 za marec bo nakazan denar na TRR 25.4.2020

 - Če bo izjava vložena od 19.4. do 30.4.2020 za marec in/ali april bo nakazan denar na TRR 10.5.2020

 - Če bo izjava vložena od 1.5. do 31.5.2020 za marec in/ali april in/ali maj bo nakazan denar na TRR 10.6.2020

Kakšni so kriteriji za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka?

Bistveno zmanjšan obseg opravljanja dejavnosti pomeni:

 - vsaj 25% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020 ali

 - vsaj 50% zmanjšanje prihodkov upravičenca iz prejšnjega člena v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

Ali bom moral mesečni temeljni dohodek vračati?

Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20% rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.

Kateri delodajalci so upravičeni do ukrepa DELNE OPROSTITVE PLAČILA PRISPEVKOV OD PLAČE ZA DELO V ČASU EPIDEMIJE?

Vsi delodajalci v zasebnem sektorju. Do delne oprostitve plačila prispevkov niso upravičeni neposredni in posredni uporabnik proračuna RS ter občine, in delodajalci, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K po SKD.

primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.

Katere prispevke upravičeni delodajalci plačajo in za katere velja oprostitev?

Upravičeni delodajalci od izplačanih plač za mesec april in maj obračunajo vse prispevke za socialno varnost po veljavni zakonodaji. Prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delojemalca in delodajalca samo obračunajo in ne plačajo. Ostale prispevke plačajo v celoti.

Kako uveljavljam oprostitev plačila prispevkov?

Delodajalec mora ob izplačilu plače, najkasneje na dan izplačila predložiti  REK-1 obrazec. Upravičeni delodajalci, ki uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oddajo REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1002. Za oprostitev plačila prispevkov PIZ ni predvidena oddaja vloge.

Kakšna je obdavčitev kriznega dodatka?

Zasebni delodajalci vsakemu zaposlenemu, ki dela v času epidemije (april in maj 2020) in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla 3x minimalne plače, izplačajo mesečni krizni dodatek v višini 200 eurov. Od izplačila kriznega dodatka v višini 200 eur se ne obračunajo in ne plačajo prispevki za socialno varnost niti akontacija dohodnine. krizni dodatek se tudi ne všteva v letno odmero dohodnine.

Kako uveljavljam pravico do povračila nadomestila plače?

Delodajalec bo pravico do povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo, ki jo bo vložil pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Zavod bo o vlogi odločil z upravno odločbo in z delodajalcem sklenil pogodbo o delnem povračilu izplačanih nadomestil plače, če bodo izpolnjeni pogoji za delno povračilo nadomestila plače, določeni z  zakonom.Pravice do povračila izplačanih nadomestil plače ne more uveljavljati delodajalec, ki ima na dan vložitve vloge neplačane zapadle obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih izterjuje FURS. Šteje se, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz te alineje tudi, če na dan oddaje vloge ni imel predloženih vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let do dne oddaje vloge.

Podatke o izpolnjevanju pogojev bo FURS zavodu zagotavljal avtomatsko in zavezancu ne bo treba pridobiti potrdila. Lahko pa preveri stanje svojih neplačanih obveznosti prek portala eDavki z vpogledom v knjigovodsko kartico. (eKarticaO – davki, prispevki in eKarticaC – carine, trošarine in nedavčne terjatve).

Ali je možen odpis davkov?

Ne, odpis davkov, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti, zaradi posledic epidemije bolezni COVID19 ni mogoč.

Ali je možen odlog plačila davčnih obveznosti in za koliko časa?

Zavezanec – poslovni subjekt lahko zaprosi za odlog plačila davka za čas do dveh let ali plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, zaradi izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov zaradi epidemije bolezni COVID-19. 

Kakšen je pogoj za obročno plačilo oz. odlog plačila davka za poslovne subjekte po interventnem zakonu in kakšna dokazila je treba predložiti?

Zavezanec mora v vlogi navesti dejstva in priložiti ustrezna dokazila, iz katerih izhaja izguba sposobnosti pridobivanja prihodkov kot posledica epidemije bolezni COVID-19 (npr. sklicuje se lahko na Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, izgubo naročil, odpovedi pogodb poslovnih partnerjev, onemogočeno delovanje na tujem in domačem trgu, motena oz.prekinjena dobava surovin, ustavitev projektov,  itd.).

Kako oddam vlogo za obročno plačilo oz. odlog plačila davka za poslovne subjekte po interventnem zakonu?

Zavezanec odda vlogo preko eDavkov kot lastni dokument (lastnoročni podpis zavezanca v vlogi ni potreben) ali izjemoma preko elektronske pošte, na svoj finančni urad. Obrazec je objavljen na spletni strani eDavkov:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/CommonPages/Opdynp/PageC.aspx?categor y=obrok

Kdo je upravičen do odloga prispevkov za socialno varnost?

Odlog prispevkov za socialno varnost je mogoč samozaposlenim, ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje. To so npr. s.p.-ji in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarji, odvetniki in drugi zasebniki. Do odloga plačila prispevkov so upravičeni tudi kmetje.

Katere prispevke je možno odložiti?

Odložiti je mogoče vse štiri prispevke za socialno varnost, torej prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo.

Ali moram vložiti kakšno vlogo za odlog plačila prispevkov?

Samozaposleni, so do odloga prispevkov upravičeni avtomatično, kar pomeni, da jim ne bo treba vlagati vloge. Enako velja za kmete.  

Komu je dovoljena OPROSTITEV plačila prispevkov za socialno varnost?

Do oprostitve prispevkov za socialno varnost so upravičene samozaposlene osebe, verski uslužbenci, družbeniki in kmetje.

Do oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost ni upravičena oseba, ki na dan vloge nima plačanih zapadlih davčni obveznosti. Stanje zapadlih obveznosti se lahko preveri prek portala eDavki z vpogledom v knjigovodsko kartico. (eKarticaO – davki, prispevki in eKarticaC – carine, trošarine).

Kaj moram narediti, da se mi OPROSTI plačilo prispevkov za socialno varnost?

Na FURS je treba poslati izjavo (ista kot za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka). Oprosti se lahko prispevke za marec od 13.3.2020 dalje (ki zapadejo v plačilo 20.4.), april (ki zapadejo v plačilo 20.5.) in za maj (ki zapadejo v plačilo 20.6.). Če želijo oprostitev za marčevske in aprilske prispevke, morajo izjavo prek eDavkov poslati do 30.4., za majske prispevke izjavo pošljejo do 31.5. (vse našteto bo možno označiti na eni izjavi).

Pogoj: isti pogoji kakor pri dodelitvi mesečnih temeljnih dohodkov.

Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
13. 04. 2020 12.31
+5
Računovodski servis piše odprto pismo predsedniku vlade, ministrom in odgovornim. Del pisma: Zavedam se, da tega nihče med vami najverjetneje nikoli ne bo prebral, pa si bom vseeno drznila pocukati vas za besedo. Ko ste predstavljali smernice in ukrepe za pomoč gospodarstvu, ste namreč jasno in glasno, pred vso Slovenijo, obljubili, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni. Gospe in gospodje, če še ne veste, vam moram povedati, da ste tu popolnoma pogoreli. Osebno sem že kar nekaj časa v poslu in povedati vam moram, da tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še nisem srečala...Odpovedal je celoten aparat, odpovedal je informacijski sistem, odpovedale so pravne službe, ki vsaka po svoje razlagajo člene zakonov. Spoštovani, ta zakon ste napisali vi. In zato je nesprejemljivo, da členov ne znate pojasniti, oziroma da se pojasnila menjajo iz dneva v dan.
Cofar
08. 04. 2020 14.41
+5
sem samozaposlen in zakon je tako spisan, da je grozno... kako naj vem če sem upravičen do pomoči ( v mojem primeru vem , da sem) ampak kako naj vem, če je pogoj počakati, da boš 100% vedel do 31.12.2020 :) smešno... res smešni. In pomoč ni pomoč ampak neke vrste posojilo, ker je verjetnost, da ga bo vrnil precej verjetna, če bomo imel seveda delo.
revirji
08. 04. 2020 14.43
+0
Ja delat bomo moral malo manj. Da ne presežemo teh 20%. Ko bomo imeli 19% več kot v istem obdobju lani bom o doma ležali.
Cofar
08. 04. 2020 14.44
+1
Kako naj delam manj??? Če ne bom delal nekje od 2-3 mesece bom še vesel, če bom naredil več. Torej pomoči sploh ne potrebujem.
Cofar
08. 04. 2020 14.45
+4
nisem pa ciganka s kuglo, da bom vedel kaj bo čez 7 mesecev.
Cofar
08. 04. 2020 14.46
+2
zase vem, da pomoči ne bom vzel. Ker je faktor vračila. Pa nej majo cigani raje več. So bogi... ogroženi... nujni za gospodarsko rast al pa nej Janša kupi še nekaj mask za svojo ženo.
cool29
14. 04. 2020 12.01
+1
Če si imel izgubo je ne boš v naslednje pol leta pokril, če posluješ transparentno in pošteno
revirji
08. 04. 2020 14.16
-1
Zanima me zakaj portal edavki ne bo deloval do 23.4.2019? A so ti dokončno znoreli? A se jim je pomračil um?
Uporabnik1211614
08. 04. 2020 11.55
+7
Sem upravičen, vendar ga ne bom koristil. To je moj prispevek k situaciji.
Balki36
08. 04. 2020 13.27
+2
Dj men...bom.kupu zganje...za grgrat...pa razkuzevat.....poziralnik....to bo moj prispevek....k situaciji...pa to
Bolha Velikanka
08. 04. 2020 13.54
+2
Škoda, to je prvič in zadnjič da ti bo država kaj dala.
revirji
08. 04. 2020 14.16
+4
Cofar
08. 04. 2020 14.48
+0
BolhaVelikanka država nič ne da. To je neke vrste posojilo.
Otmarx
08. 04. 2020 11.51
+10
Verski uslužbenci? Polna usta so jih boga, pa jim je še to dal. Ali niso plačani od države? Tudi policisti imajo precej zmanjšane prihodke od kazni, ali bodo za to dobili kakšen dodatek k plačičici?
revirji
08. 04. 2020 11.42
+0
Bravo desničarji. Sicer pa kaj več od vas ni za pričakovat.
Cofar
08. 04. 2020 14.48
+4
pa sej tud od levih ni kej pričakovat - to je sama farsa levi desni zgornji spodnji .... za narod se jim sladko je-b-e-
IvanJa
08. 04. 2020 11.06
+14
FURS, kaj pa, če je kdo lani kot samozaposlen koristil očetovski dopust in zaslužil res malo? Letos bo presegel prilive za več kot 20% brez težav, ampak letos ni na dopustu... se pravi, da so starši po tem zakonu diskriminirani?
acromega
08. 04. 2020 09.11
+7
sp-ji dobijo 700 EUR za polni mesec (tisti, ki se bodo odločili za to pomoč). Sedaj se vidi kako mnenje imajo o mikrogospodarstvu, ki pa prinese 12 % BND. Za minimalca se moraš blamirat, dat izjavo na Ajpes in drugo leto ti bodo pretresali bilanco. Če boš spravil promet v red, pa zamudne obresti za leto dni. Pa to je sposoben samo Janša z briljantno ekipo. Vsi ostali, ki jim kaj ne paše so naenkrat levičarji, komunisti, islamisti in vojni dobičkarji. Ima pa talent spret narod med sabo. To mu zelo dobro gre.
TOP MOJSTER
08. 04. 2020 08.47
+10
Verski uslužbenci imajo tudi možen odlog ddv-ja za 24 mesecev?
Mmax13
08. 04. 2020 08.40
+18
😂😂😂neverjetno!Vse rubrike so pokrite,da bi pa kdo omenil delavca na čakanju,ki mu ogromno pomeni teh 20%,pa bog ne daj.S tem da je vprašanje kdaj bodo te zadnje plače izplačane.Dva na čakanju doma je že 40% pa noben ne omenja temeljnih dodatkov.extra!
Tomek0
08. 04. 2020 08.32
+8
Joma10. Se ni stvar v tem da ti vlada pomaga ampak kr je to NEPRAVICNO porazdeljeno. Zarad mene men ne rabi noben pomagat samo neda preko mojega kriza resujejo turiste
Tomek0
08. 04. 2020 08.28
+5
Nas ostale pa ko smirgla , mipa bomo dalje kriz pigali za ze turiste , ilegalce , socialeke zdaj se sektaške vodje....nima smisla se sam najbols dase na socialno preselim pa minimalisticno zivim
srecnii
08. 04. 2020 08.21
+9
In vse to bomo leta in leta vračal.
alma1
08. 04. 2020 08.21
+2
Ljudje, ki delajo prek avtorskih ali podjemnih pogodb? Kaj pa njihovi prispevki? Kaj pa prispevki brezposelnih? Kaj pa tisti, ki se jim zdaj izteče nadomestilo za brezposelnost?
Sebastjan2015
08. 04. 2020 08.15
-4
Popoldanski s.p. so zaenkrat žal pozabljeni. Prispevke in davke pa pošteno plačujejo. Promet ponekod upadel za 100%
User1063544
08. 04. 2020 08.07
+8
Popoldanski S.P. jevci pa nič ha. Nočem nobenih nadomestil in miloščine, prispevke in davke pa moramo vseeno plačevati dalje a ne?
urib1
07. 04. 2020 21.29
+8
kam bo pa romal denar od nas s.p.-jev, ki ne bomo vzeli pomoči, ker po spletu okoliščin morda ne bomo izpolnili janševih pogojev?
joma10
07. 04. 2020 21.19
-1
Delam na Zavarovalnici - začetnik, nimam še portfelja strank, odlog mi je onemogočil delo na terenu, delam sicer od doma, ampak zelo zmanjšano, saj so se tehnični pregledi zamaknili in s tem tudi zavarovanja, da ne govorim o nezgodnih, življenjskih, ki jih ni. Dodatka pa ne bo za nas...prava katastrofa vlada.
bojer
07. 04. 2020 21.22
+5
Kaj si pričakoval?????? Da te bo vlada podprla, veš, da nisi med tistimi, kot tudi mnogi ne, ki bi potrebovali pomoč.
Cofar
08. 04. 2020 14.52
+3
država za s.p.je še nikoli ni nič naredila.
bojer
07. 04. 2020 21.11
+23
Kdo so verski uslužbenci in ali imajo plačane davke. So upravičenci iz proračuna v katerega ne vlagaja nič ali prav nič. Podn in še več kot podn....
LvD
07. 04. 2020 19.46
-1
To pomeni, da dobimo 200 € vsi, ki delamo četudi od doma?