Gospodarstvo

Škof odstopil s čela SDH, vodenje holdinga prevzema Kržan

Ljubljana, 01. 07. 2020 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
6

Predsednik uprave SDH Gabrijel Škof je odstopil z mesta predsednika uprave SDH. Za to se je odločil iz osebnih razlogov, želi se namreč posvetiti drugim izzivom. Nadzorni svet SDH je na njegovo mesto soglasno imenoval Igorja Kržana. Enoletni mandat mu prične teči z 2. julijem. Škof je ob odhodu dejal, da SDH zapušča v stabilnem položaju in z dobrimi rezultati ter izpolnitvi vseh ciljev upravljanja.

Gabrijel Škof, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, d. d. (SDH) je z današnjim dnem podal odstopno izjavo. Z mesta predsednika uprave SDH je odstopil iz osebnih razlogov, ker se je odločil, da se bo posvetil drugim izzivom, so sporočili iz družbe. Vodenje holdinga bo v četrtek začasno prevzel član nadzornega sveta Igor Kržan.

Škof je bil na čelu SDH od 1. oktobra lani, ko je na položaju zamenjal takrat začasnega prvega moža holdinga Kržana. Ta je namreč vajeti SDH začasno prevzel aprila lani, ko je z mesta predsednice uprave odstopila Lidija Glavina.

Predsednik uprave SDH Gabrijel Škof je podal odstopno izjavo.
Predsednik uprave SDH Gabrijel Škof je podal odstopno izjavo. FOTO: Bobo

Nadzorni svet se je Škofu zahvalil za dobro opravljeno delo v času opravljanja funkcije in mu zaželel nadaljnje uspešno delo na njegovi poslovni poti. "V času njegovega vodenja družbe je uprava skupaj z zaposlenimi preverila in optimizirala procese dela, izpeljala reorganizacijo družbe in tako preobrazila družbo za večjo podporo strateškim usmeritvam in ciljem uspešnega in kakovostnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države v prihodnje ter drugih nalog po različnih zakonih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodenje holdinga začasno prevzel Igor Kržan

Nadzorni svet (NS) SDH je odstopno izjavo sprejel in pozval nominacijsko komisijo k postopku popolnitve uprave skladno z ZSDH-1. Zaradi zagotavljanja nemotenega poslovanja SDH je NS SDH, ki ga sestavljajo Karmen Dietner, Damjan Belič, Duško Kos in Janez Vipotnik na podlagi 2. odstavka 273. člena ZGD-1 soglasno imenoval Igorja Kržana za predsednika uprave SDH. Kržan je na to mesto imenovan do imenovanja novega predsednika oziroma predsednice uprave skladno z ZSDH-1 z enoletnim mandatom. Funkcijo bo nastopil z jutrišnjim dnem, od 2. julija dalje pa mu funkcija člana NS SDH miruje.

Gabrijel Škof je ob odhodu povedal: "SDH zapuščam v stabilnem položaju in z dobrimi rezultati upravljanja ter izpolnitvi vseh ciljev upravljanja. Verjamem, da bo uprava pod vodstvom Igorja Kržana nadaljevala začrtano delo in da ima institucija dobre strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanja, za kar pa je nujno ob uveljavitvi ZSOS-C (dopolnitev zakona o Slovenskem odškodninskem skladu - op.p.) zagotoviti tudi ustrezne vire financiranja za poslovanje ter izplačevanje odškodnin po različnih zakonih."

Nadzorni svet SDH se je sicer danes sestal na zadnji redni seji NS SDH pred potekom petletnega mandata dveh članov - Duška Kosa in Dajmana Beliča. Obema mandat poteče 17. julija. Predsednica nadzornega sveta Dietnerjeva se jima je zahvalila za opravljen polni mandat ter skrben in kakovosten nadzor nad poslovanjem SDH vse od leta 2015 dalje. Poleg omenjenih Dietnerjeve, Kržana, Beliča in Kosa je sicer v nadzornem svetu še Janez Vipotnik, ki mu mandat poteče decembra 2022. Dietnerjeva ima mandat do decembra 2023, Kržan pa do junija 2022. Ministrstvo za finance že išče kandidate za nova nadzornika, ki ju bo moral na koncu potrditi DZ.

Vodenje holdinga začasno prevzema član nadzornega sveta Igor Kržan.
Vodenje holdinga začasno prevzema član nadzornega sveta Igor Kržan. FOTO: Slovenski državni holding

Igor Kržan je sicer univerzitetni diplomirani ekonomist s končanim MBA in ima bogate izkušnje na področju vodenja in upravljanja gospodarskih družb, so sporočili iz holdinga. Od 2016 je solastnik in direktor podjetja Aluplus, d. o. o., pred tem pa je bil dve leti predsednik uprave Trimo, d. d. - v času intenzivnega in uspešno zaključenega prestrukturiranja trebanjskega podjetja, pozitivnega preobrata v poslovanju ter na koncu prodaje družbe.

Ministrstvo za finance že išče kandidate za nova nadzornika, ki ju bo moral na koncu potrditi DZ. Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi finančni minister Andrej Šircelj za nadzornika SDH vladi predlagal Andreja Prebila in davčnega svetovalca Ivana Simiča.

Na vodilnih in vodstvenih mestih je deloval tudi v podjetju Ursa Slovenija, d. o. o., kjer je odigral vodilno vlogo pri prestrukturiranju in nadzoru nad tem v več podjetjih v Italiji, Sloveniji, Turčiji in Romuniji. Pomemben del poslovne poti je deloval tudi v farmacevtski panogi, v Krki, tako v Sloveniji kot tudi v tujini in si pridobil pomembne mednarodne izkušnje, navajajo v holdingu.

Kot omenjeno, je v letu 2019 šest mesecev opravljal tudi funkcijo predsednika uprave SDH. Ima tudi potrdilo o usposobljenosti za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnega odbora, so še zapisali.

Doslej so poleg Kržana SDH vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Glavina in Škof. Omenjeni štirje so imeli poln mandat na čelu družbe, a ga do konca ni izpeljal nihče.

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH za lani znašala 6,8 odstotka ter da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v višini 6,2 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
01. 07. 2020 17.58
+0
ja nesposobne levicarje je treba menjat
2fast4
01. 07. 2020 17.49
+6
To si delijo položaje kot spodnje gate... Kaj kramp pa lopato pa ne znajo v roki držati?
Fery Zaka
01. 07. 2020 17.34
+10
Ali sem lahko jaz gazda enkrat, lepo, lepo prosim? Bom priden. Da bom enkrat pri koritu. Prosim, prosim.
silvo.uzmah
01. 07. 2020 16.59
+6
Halo mojster, brez odpravnine, je ne rabiš, si podal sam odstop.
bikoborec69
01. 07. 2020 16.57
+5
Sedaj ko so si napolnile žepe podgane letijo iz lukenj
marveb
01. 07. 2020 16.39
+8
Vso sreco..Samo znanje oz.izkusnje pri tej vladi ne bodo pomagale..