Gospodarstvo

Gazprom: Ni zagotovil glede delovanja Severnega toka 1

Moskva, 13. 07. 2022 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski energetski velikan Gazprom je opozoril, da ne more dati nobenih zagotovil glede varnega delovanja plinovoda Severni tok 1. Nimajo namreč nobenega dokumenta, ki bi dokazoval, da bo lahko Siemens turbino za kompresijsko postajo, ki je ključna za delovanje plinovoda, prepeljal iz Kanade, kjer je na popravilu, so dejali.

"Gazprom nima niti enega dokumenta, ki bi dokazoval, da lahko Siemens prepelje plinsko turbino za kompresijsko postajo Portovaja iz Kanade, kjer je na popravilu," so po navedbah tujih tiskovnih agencij zapisali v Gazpromu in dodali, da v teh okoliščinah ni mogoče napovedati, kako bo z zagotavljanjem varnega delovanja kompresijske postaje Portovaja, ki je ključni obrat plinovoda Severni tok.

Gazprom opozoril.
Gazprom opozoril. FOTO: Profimedia

Plinska turbina je na popravilu v Kanadi v obratu v lasti nemškega industrijskega velikana Siemens. Družba Seimens Energy je junija sporočila, da turbine trenutno zaradi sankcij proti Rusiji ni mogoče dostaviti iz Montreala. Kanada je minuli konec tedna sporočila, da bo dovolila prevoz turbine v Nemčijo.

Turbino bodo po poročanju nemških medijev "v najkrajšem možnem času" z letalom prepeljali v Nemčijo in nato v Rusijo na kompresijsko postajo v bližini Sankt Peterburga, je poročala španska tiskovna agencija EFE. Tiskovni predstavnik družbe Siemens Energy medtem sporočila Gazproma ni želel komentirati.

Gazprom je sredi junija dobavo plina prek Severnega toka 1, po katerem je prihajal plin iz Rusije v Nemčijo, zmanjšal na 40 odstotkov zmogljivosti, kar je utemeljeval z zamudo pri vrnitvi plinske turbine, v ponedeljek pa je dobavo plina prek tega plinovoda popolnoma ustavil, in sicer, kot je zatrdil, zaradi vzdrževalnih del, ki naj bi trajala do 21. julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zelenadezela
14. 07. 2022 08.19
+1
Nerazumem kako ljudem se vedno ni jasno... mi smo kot zelo mala država brez naravnih energentov nafte plina ipd. Zelo zelo zelooo odvisni od vseh ostalih držav... posredno kot neposredno tudi od Nemčije... če se v Nemčiji nebo odprla pipca nazaj bomo tudi mi to čutili!! In to se kako!! Da ne začnemo o uvozu Slovenije in izvozu dobrin... edina stvar ki smo skoraj samozadostna je elektrika! Pa še to nam nabijajo gor ...gor...gor... izvazamo elektriko v druge sosedne države po lepi ceni...in uvažamo nazaj po višji ceni... kje je tukaj logika??? In potem rečejo da ni nobene korupcije vmes??? Pa dajte no... Slovenija je v Evropi kot mala pikica velika v celoti kot kakšno večje mesto. Imamo 2.2mil prebivalcev od tega jih je kar 700.000 starejših od 55let... ko odštejem se tiste v pokoju in otroke Oz. Mladostnike do 18let ter pisarniške delavce smo pa tam kjer smo...in namesto da bi država vlagala cel svoj trud v navadno gospodarstvo v podjetja v male podjetnike itn.. pa država prav tistim ki vrtimo kolesa države se vec uzame se bolj otežuje Delo in vedno manj in manj da in več in več vzame... če lahko jaz kot navadni laik pridem do teh podatkov in si brez neke strokovne šole naredim izračun koliko nas je dejansko tistih ki delamo mi ni jasno kako to država sama nemore... odvisni smo od evropskega denarja odkar smo prišli v evropsko unijo se iz leta v leto vse bolj in bolj zadolžujemo in temu kar ni in ni konca...lep izgled je Šrilanka ki ni bila sposobna vrniti denarja tujim bankam in so enostavno zaprli pipco in rezultat je viden... če nebi bili v EU uniji da nimamo sploh dostopa do njihovega denarja bi bila Slovenija katastrofa... verjetno na ravni Bosne ali huje... danes ko pogledaš bloke stavbe igrišča trgovine podjetja železnice karkoli dobesedno vsepovsod imaš pod projekte napisano koliko tega denarja je prišlo iz EU banke in koliko je našega... to neomejeno zadolževanje nas bo zelo zelo zelo veliko stalo ker ni tako neomejeno kot si to nekateri predstavljajo... kot narod ki ima gore morje doline gozd dobro zemljo bi morali 1000000% delati na temu da smo bolj in bolj samozadostna država ...mi pa se za stari pisker prosimo EU banke za denar...pa ne govorimo o levi in desni politiki .... tako levi kot desni bi morali gledati za čim večjo dobro Slovenije kot celote!!! To deljenje nas stane bolj kot si marsikdo predstavlja... Slovenija je prelepa država z ogromno potenciala in bi morali vsaj tam kjer lahko portali se bec narediti da čimveč ostane v naši državi ne pa da gre ven iz nje... EU posojil bo 1x konec in to za ogromno ceno ki jo bodo naslednje generacije plačevale... naši otroci...vnuki... ne pa da ogromno mladih beži iz Slovenije ker nevidijo prihodnosti tukaj ker je vse toliko razdeljeno in so takšne luknje v sistemu da ehhh.... res je škoda da kot država ki ima veliko vse propada in se prodaja za dobrobit vseh ostalih prej kot pa za nas ki živimo tukaj in nekaj ustvarjamo ...
User2369190
14. 07. 2022 11.17
narek Bruslja pravi, da moramo ostati nerazviti in samo dobavitelji polizdelkov. Zapret konkurenco (kot tista tovarna cukra v Ormožu) Vse za blagor Nemčije. Evropa bo doživela preporod, ko Nemčija crkne. In bo kmalu, zaradi svoje neumnosti.
Ni nam vseeno
13. 07. 2022 21.32
Rusiji niti ni treba kar storiti...samo pustiti jih mora pri miru, ko delajo napako za napako
Korintos11
13. 07. 2022 21.29
+3
Najprej imaš od njega plin, potem imaš od njega plin in sosedu daješ orožje da ga on napada, potem ti pa popolnoma zapre plin potem cvilež. Potem pa gre vse k hudiču zaradi plina.
Komentator aligator
13. 07. 2022 20.47
Glavno da bo pozimi delovalo😅
JanezNovakJohn
13. 07. 2022 20.23
Mega služijo Orbani, Dodiki.....
Korintos11
13. 07. 2022 19.56
+5
Kak cvilijo! hahaha
glavni Baja
13. 07. 2022 20.07
+1
Šmarčan123
13. 07. 2022 20.15
-3
glavni baja Kak kaj Milorad Dodik pa Vučič neka sta nervozna zagji mesec Miloradi ko stopi pred kamere skoz neka glas podrhtavle so vam rusi obrnal hrbet...
JanezNovakJohn
13. 07. 2022 20.22
-2
glavni Baja
13. 07. 2022 20.35
kaj kmalu se jima Golob pridruži @Šmarčan123 ;)
Šmarčan123
13. 07. 2022 20.51
glavni baja Golob je figura nastavljen od Kučana glej hlapci so vsi kak jih malo v brusli v roke dobijo vsi pokleknejo Dodik pa brez veze gobca moči nima pa nobene rusi so pri ukrajini pehnali v temo nikoli je nebojo osvojili ,do konca gre pa vse v tej smeri ,da bo do zime v evropi zaropotalo.
glavni Baja
13. 07. 2022 20.59
+0
so bli ukrepi po hlapčevski eu, bli, koliko časa so zdržali po Bih-a in Srbiji zelo malo. Si ti dobr vidu stanje v ukrajini, zravnal so jo, dečko. zaropotalo bo itak, sam zaropotalo bo tm, kjer so državice "dale sankcije" Rusiji ;)
Julijann
13. 07. 2022 19.45
+5
Seveda ne. Rusi so začeli nekaj renovirat in Nemce je pošteno strah, da ne bo tistih še 40% plina. Mogoče sta naša dva energetika šla kanclerju elektriko prodajat. Pripadajočo torbo z l9gotipom GEN sta imela s sabo.
Mukec
13. 07. 2022 19.36
-2
Bravo. Stisni.