Gospodarstvo

Golob: Ne sprejemam tega, da je država last politike

Ljubljana, 11. 11. 2021 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
932

Po tem, ko uprava podjetja Gen-I z Robertom Golobom na čelu v torek ni dobila novega mandata, se je ta odločil spregovoriti o aktualnih razmerah v družbi. Kot pravi, trenutno ni v funkciji Roberta Goloba, ki mora poskrbeti za svoj finančni status ali za službo, tukaj je s svojimi somišljeniki, prijatelji in zato bo vztrajal pri tistih stvareh, ki so dobre za Slovenijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob o aktualnih razmerah v energetiki
    04:35
    Iz 24UR: Golob o aktualnih razmerah v energetiki
  • Iz SVETA: Jurij Šimac o podjetju Gen-I
    05:29
    Iz SVETA: Jurij Šimac o podjetju Gen-I
  • Iz SVETA: Odgovor SDS
    01:46
    Iz SVETA: Odgovor SDS
  • Iz SVETA: Robert Golob o dogajanju v Gen-I
    06:18
    Iz SVETA: Robert Golob o dogajanju v Gen-I

 

Kot so zapisali v največjem dobavitelju energije v Sloveniji, podjetju Gen-I, so v zadnjih tednih tako v medijih kot med družbeniki podjetja ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki jih nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja.

"Družbeni pomen Gen-I se je še posebej izpostavil v zadnjem obdobju, ko je udarila energetska kriza. Kot edini dobavitelj smo sprejeli zavezo, da ne bomo dražili niti elektrike niti plina. Zato smo še toliko bolj prepričani, da mora biti javnost temeljito in celostno informirana o dogajanju v zvezi z družbo Gen-I," so sporočili.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: POP TV

Robert Golob je na novinarski konferenci uvodoma predstavil prezentacijo družbe, ki je bila namenjena nadzornikom, ki pa je po njegovih besedah niso želeli videti. Kot je dejal, gre za edino podjetje, ki je dominantno orientirano na tuje konkurenčne trge. S cmokom v grlu je nadaljeval, da se ne bori zase, ampak za 500 predanih zaposlenih, ki ne bodo dopustili, da jih politika, ne leva ne desna, uniči.

V letošnjem letu, kot pravi, podirajo vse rekorde. "Naš cilj je, da smo najboljši na svetu," je pojasnil in dodal, da bodo dobiček letos presegli za štirikrat. V poslovnem svetu je dobiček namreč pomemben, da lahko financirajo svoje osnovno poslanstvo, ki sta poceni energija za vse odjemalce in razogljičenje Slovenije.

Politični sekretarji nimajo ne zakonske ne korporativne pravice imenovati nikogar nikamor. Robert Golob

Razogljičenje Slovenije je po Golobovih besedah nujno in je za poslovni svet celo poslovna priložnost. Zato je Gen-I pripravil načrt, ki ga običajno pripravijo vlade. "In načrt je izvedljiv. Mi lahko do leta 2035 razogljičimo vso energetiko in tak scenarij smo pripravili," je dejal in dodal, da je politika ta načrt zavrnila: "Dala je navodilo, da je treba glasovati proti. To je tragedija Slovenije." Ko je nastopila koronska kriza, so v družbi znižali cene, je pojasnil in dodal, da so ob energetski krizi, ki bo dejansko šele prišla, zamrznili cene. In ker je Golob naredil tisto, česar politika ni hotela, se je začelo govoriti, da Golob mora iti, je povedal. 

Po njegovem mnenju je to tudi razlog, da mora oditi s čela Gen-I in ne načrt neke tajne privatizacije, saj so o tem projektu bili obveščeni vsi. Do izteka mandata, 17. novembra, sedanja uprava družbe dela enako naprej, je zatrdil in poudaril, da je Gen-i preveliko, preveč mednarodno vpeto podjetje, da bi lahko ostalo brez uprave. Da je Gen-I teden dni pred iztekom mandata sedanje brez nove uprave, je po Golobovih besedah kriv SDH. "Do zadnjega so vlekli zadevo, da bodo lahko izpeljali blitz krieg," je dejal.

V imenu sveta delavec Gen-i sta spregovorila Vito Panič in Sandi Kavalič, ki sta pojasnila, da zaposleni čutijo pripadnost podjetju in vrednotam, ki jih pooseblja. V teh negotovih trenutkih so soglasni in jasno podpirajo poslovodstvo, ki je podjetje od skromnih začetkov pripeljalo do današnje uspešnosti. "Stanje je resno. Svet delavcev pričakuje in hočemo priložnost, da prikažemo vsem vrzel, ki nas ogroža," je povedal Kavalič. 

Po Golobovem prepričanju želi nekdo oškodovati in uničiti Gen-I, vpletenost politike pa po njegovem dokazujejo tudi besede nekdanjega brigadirja, zdaj zaposlenega v Gen-I, Toneta Krkoviča. Ta je namreč razkril, da je Rok Snežić ob začetku njegovega službovanja na Gen-I jasno nakazal, da bodo "Goloba umaknili" in da "se bodo na kosilu kmalu dobili s sekretarjem SDS Borutom Dolancem in se pogovorili o tem".

 Golob: Brez boja se ne bom predal, upam, da bo prevladoval razum med odločevalci

Če družbeniki ne bodo uspeli imenovati nove uprave, bo začasno upravo imenovalo sodišče. Sodnega imenovanja ne sprejemam, je dejal Golob. "To ni legitimen plan za tako podjetje, kot je Gen-I, saj to vodi v uničenje podjetja." Družbeniki se morajo usesti in dogovoriti, saj gre za podjetje, ki je izrednega pomena, je dodal. Kot pojasnjuje, "za nas plana B ni. Zahtevamo, da se najde dogovor in pride do sestanka družbenikov". Jaz nisem v funkciji Roberta Goloba, ki mora poskrbeti za svoj finančni status ali za službo, tukaj sem s svojimi somišljeniki, prijatelji in zato bom vztrajal na tistih stvareh, ki so dobre za Slovenijo, je povedal. "Tudi če bi se hotel umakniti, se ne morem, zaradi njih, in mi niti na kraj pameti ne pade." 

"Družbeniki se morajo dogovoriti in poiskati rešitev za podjetje, ki je najbolj ustrezna. Govoriti o planu B, je dajati izgovor, da se ne naredi nič. Da bo sodišče namesto njih," je dejal Golob. Po njegovem gre za politično motivirane posege, ki jih sedaj seveda vsi zanikajo. "A lahko človek razume nekoga, ki, pijan od oblasti in moči, napove zamenjave, ko jih začne izvajati, pa ugotovi, da morda ni mislil resno ali da je odgovornost prevelika in se skrije?" se je odzval na besede ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, da so očitki o političnem kadrovanju iz trte izviti. Po njegovem je politika odgovorna in bi morala sprejeti odgovornost za svoja dejanja. "Naj imajo toliko poguma, če že pameti nimajo," je dodal.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: POP TV

 

Gen-I se je po izstopu lastništva Petrola iz Gen-I odločil, da odkupi lastni delež, ker je to po Golobovih pojasnilih varovalka, kako ohraniti status javno-zasebnega parterstva. Lastništvo je v zadnjih petih letih bolj ali manj enako, menja se le začasni partner, maja letos je Gorenjska banka izstopila, načrt je bil, da jo zamenja KD Group. Nadzorniki Gen Energije so na seji, na kateri so zavrnili novi mandat vodstvu Gen-I in strateški načrt razogljičenja, sicer potrdili vstop KD Group v Gen-I. Začasni parter ima po njegovem funkcijo, da omogoča podjetju status, po katerem lahko konkurenčno deluje v tujini.

"Javno-zasebno partnerstvo je ključ do uspeha. Tisti, ki to uniči, uniči tudi Gen-I, uniči zamrznitev cen, uniči poceni energijo in uniči sončne elektrarne. Tudi to so pripravljeni narediti, to je za njih majhna cena, če je treba umakniti Roberta Goloba," je poudaril.

Julija lani so zagnali projekt Grom, prodajo deleža Gen-I v Gen-EL, o projektu so bili obveščeni vsi, celo družbeniki so po Golobovih pojasnilih zahtevali, da je dovolj začasnih prodaj, da poiščemo trajnega partnerja v mednarodnem transparentnem postopku. Projekt se bo zaključil prihodnje leto, časovnica je jasna, predstavljena je bila vsem, je zagotovil in dodal, da se ta mesec izteka prva faza, ko naj bi dobili ponudbe s strani tujih potencialnih investitorjev.

Golob med zaposlenimi uživa močno podporo

Golob sicer po pojasnilih predsednika sveta delavcev Vita Paniča med zaposlenimi uživa močno podporo, v sredo so odločevalcem poslali tudi odprto pismo zaposlenih. Ti že nekaj tednov vse bolj zaskrbljeno opazujejo diskusije v medijih glede politično obarvanega konstrukta in posege v korporativno upravljanje podjetja.

"Še posebej v zadnjih dnevih so nas pretresle informacije o nesoglasjih glede imenovanja naslednjega poslovodstva, saj zaradi tega v negotovost postavljamo obstoj podjetja Gen-I, kot ga poznamo danes in kot smo ga zaposleni skupaj s poslovodstvom začeli postavljati od samega začetka," je poudaril Panič in dodal: "Nujno je, da se pri oblikovanju poslovodstva za prihodnji mandat zagotovi nadaljevanje vizije, najmanj enako raven profesionalnosti, strokovnosti, odgovornosti do zaposlenih in do širšega okolja.

Spomnimo

V torek so iz družbe Gen-I sporočili, da je bil predlog za podaljšanje funkcije predsednika uprave Robertu Golobu zavrnjen, saj so proti glasovali vsi nadzorniki, imenovani po kvotah vladajoče koalicije.

Družbenik Gen energija je na skupščini Gen-I na podlagi obveznega navodila svojih nadzornikov podal predlog dveh novih kandidatov Gen energije za člane uprave Gen-I, in sicer Jureta Sokliča v vlogi predsednika uprave in Davorja Dimiča v vlogi člana uprave Gen-I, a glede na to, da predloga imen za novo poslovodstvo nista bila predhodno usklajena in se skupščini z njima ali z njuno vizijo razvoja podjetja ni uspelo seznaniti, kandidata nista prejela podpore. 

Zdaj bo treba skupščino ponoviti, sploh ker se trenutni upravi z Golobom na čelu mandat izteče že čez osem dni. Nekateri ob tem že ugibajo, da se bo zato moral z vrha Gen energije posloviti tudi Martin Novšak. To pa težave ne bi rešilo v celoti, saj to – enako kot pri Andreju Ribiču – ne bi pomenilo njegovega avtomatičnega odhoda iz nadzornega sveta drugega lastnika Gen-I, Gen-EL-a. Poleg tega bi svojo kandidaturo lahko umaknila preostala dva člana uprave podjetja Gen-I, Igor Koprivnikar in Andrej Šajn, kar bi pomenilo, da bi nenadoma potrebovali kar štiri nove ljudi. 

Zavrnitev Goloba je bila sicer pričakovana. O tem se je ugibalo takoj, ko je nadzorni svet Elektra Ljubljana prejšnji teden razrešil tamkajšnjega direktorja Ribiča. Razrešeni direktor je v ponedeljek izpostavil, da za njegovo razrešitvijo stojita SDS in infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. S prstom je pokazal tudi na Slovenski državni holding (SDH), v katerem da so mu že na poletni skupščini dali vedeti, da se mu, če ne bo sodeloval, lahko zgodi predčasna razrešitev. Kot je dejal, je končni cilj umik Goloba s čela podjetja Gen-I. Vsi omenjeni so sicer očitke zanikali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (932)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijann
05. 06. 2022 08.37
Golobu je politika veliko dala, čeprav je bil le sekretar v vladi. Tudi Istrabenz mu je veliko dal. A nekatere stvari se pač ne omenja, da se ne skazi " briljantna" pot Goloba skozi 30 let samostojne države. Tudi prav, so še druge osebe čez katere je potrebno pisati vedno kritično, lahko tudi s črtico zavajanja. Ob vsem revanšizmu, ki je opazen danes, dodajam , da je Golob pol leta nazaj dejal, da ne sprejema tega, da je država last politike, sam počne pa točno to.
Space Voyager
16. 11. 2021 14.56
Marsikdo težko razume, da ima kdo dejansko moč odločanja. Pri sebi bi jo imel vsak, ko je nad njim, je težko razumeti.
metaloh
15. 11. 2021 13.08
+7
Dragi golob, še vsak golobček leti po koncu mandata...
Mother Russia
13. 11. 2021 12.48
+11
Golob ne sprejema tega da je država last politike!? Pred 15 leti, ko ga je politika nastavila na položaj, ki mu prinaša 235.000 evrov neto letne plače in še enih 140.000 evrov neto stimulacije na leto, pa je to sprejemal, kaj? Pa bi znal kdo napisati kaj sploh je ta hlačman naredil tako spektakularnega, za 5.5 milijonov evrov, ki jih je v 15 letih direktorovanja pobasal iz državne blagajne, ki jo v največji meri polnite prav tisti, ki prejmete le 720 evrov neto plače na mesec in jočete nad njegovo nesrečno usodo?
Vizi892
13. 11. 2021 13.54
-10
... Kdo ga je nastavil leta 2004? Gen-i je bil v zasebni lasti g. Goloba, nato je vstopila država z razlogom. Geni je plod dela, idej g. Goloba. Iz 0 zaposlenih danes zaposluje 500 ljudi. Vsi imajo plače, vsi plačujejo davke v Sloveniji, Golobovi dohodki so pljunec v morje ob 3 miljardah prometa letno.
Mother Russia
13. 11. 2021 14.18
+7
Seveda, sine. Kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo je iz firme z nič evrov naredil firmo ki na plečih davkoplačevalcev ustvari 3. milijarde evrov prometa letno in zaposluje 500 ljudi ki delajo kaj?
Vizi892
13. 11. 2021 14.35
-8
Primarno kujejo in izvajajo načrte za čim nižje cene plina in električne energije za odjemalce. In še veliko drugega... Kader, ki prihaja iz Genija je cenjen kader in to tudi dosti pove.
Centurio_
01. 03. 2022 17.08
Vizi892
13. 11. 2021 09.24
-1
Ko pade poglavar, padejo tudi njegovi najožji sodelavci. Njegovi sodelavci, ki skupaj z njim vodijo Gen-i so prav tako strokovnjaki, vsi z doktorati... nadpovprečno inteligentni, saj v nasprotnem primeru z g. Golobom ne bi zmogli sodelovati.. ne bi dohajali njegovih idej in jih ne bi bili zmožni realizirati. To pelje Geni na pot pogube...
Butalivud
12. 11. 2021 11.42
-4
Ne daj se Roberto!! In da - NUJNO je potrebno ustanoviti stranko skupaj z dr.Terškom! Zagotovo vas volim in zagotovo ne bom edini!!! Za Normalno Slovenijo.
MOJ.COM
12. 11. 2021 11.28
+4
Vsi ki so ploskali na tiskovki so podrejeni Golobu in dobili nagrado za ploskanje :-)
štof
12. 11. 2021 10.51
+3
Vsaka stranka postavlja svoje direktorje državnih firm, Goloba in Soviča je SD, vse se da prebrat na netu
Nimasmisla
12. 11. 2021 10.24
+2
škoda pa tako dobro plačo sem imel
Andrew16
12. 11. 2021 09.48
+0
Pateticen levak z jankovicevo retoriko. On bi bil lastnik drzavne firme. Navaden prekupcevalec z el. energijo s firmo ki ima monopolni polozaj in politicno zaslombo. Ko je tega konec pa v jok in na drevo. Res pravi dedec
zavetnik
12. 11. 2021 10.00
-1
Ti si pa patetičen desnjak z janševo retoriko na hojsekovi podlagi, malo se poglej v ogledalo, če ga imaš? Pamet te je obšla.
Centurio_
01. 03. 2022 17.09
ROMELS
12. 11. 2021 08.53
+4
Itak, da se največ krade v javnih podjetjih. Sicer ne bi SD golob bil na tem položaju.
Gorje
12. 11. 2021 08.43
+4
Ker mu strokovno niso dorasli, ga lahko radirajo samo po politični liniji. To bolj spominja na bivšo Yugo, kot na zreli kapitalizem. Bo treba na cesto, ker se ne bo drugače nič spremenilo.
bc123456
12. 11. 2021 08.43
+4
KRIMINALNA ZAPORNIŠKA NAVEZA JANŠA -SNEŽIČ URESNIČUJETA KRIMINALNO POT UNIČENJE SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA. ORGANI PREGONA POLICIJA IN TOŽILSTVO VAŠA NALOGA JE DA TO KONČATE.
Gorje
12. 11. 2021 08.39
+5
Tole me v določenih segmentih spominja na Mercator. Zoki je moral it, treba ga je bo prodat, čeprav je Židan opozarjal, da ni znan izvor denarja Agrokorja. Ko so ga prodali, je Agrokor že v prvem letu Mercatorju pridelal 80 mio dolga. No zdaj ga imajo pa Rusi. A to je je pa fajn? Bo treba it na cesto.
jodr
12. 11. 2021 08.34
-2
In Golob.ček je odletel; za vedno.
Nimasmisla
12. 11. 2021 08.27
+1
ma golob je odletel konec
maksi23
12. 11. 2021 08.04
+5
Vztrajajte, g. Golob, ker to, kar počne ta vlada, je ne le moralno nevzdržno, je ogabno!
jodr
12. 11. 2021 08.35
+7
A po tvoje ima dosmrtno pravico biti direktor?
hex1
13. 11. 2021 08.56
Kisli_slon
11. 11. 2021 21.59
-4
nightifly
11. 11. 2021 21.56
+5
Stokrat sem ze napisal v zadnjih letih misel ,poziv ,ki ga je izrekla pametna gospa -Hribarjeva . Ustavite kaplarja ,ustavite desnico ,,,,ampak tako desnico ,ne Desnico mralnih vrednot ....ali pa Levico moralnih vrednot .Ustavite vse to ,preden bo kaplar in vsi ,ki stojijo za njim popolnoma unicil vse zdravo ,kar je se v Sloveniji . Kar ne morem verjeti ,da je vecini tako malo mar kar se dogaja pred njihovimi ---vasimi ocmi ,drzavljani Slovenije . Ali kdo od teh politikov sploh polaga racune drzavljanom ,zakaj pocenja vse te zamenjave ,rusi stabilnost ? Kdo je ta minister VRTAVEC ,ki tako vehementno odloca o najbolj pomembnem gospod . sektorju v drzavi ....kaksne stoletne izkusnje pa ima v tem sektorju . Koliko let je sluzil kot profesionalec ,da bi lahko recimo pri pedesetih lahko na podlagi izkusenj inanbranih podatkov ter vizije lahko vodil to ministrstvo . ???????? Kaj za vraga se dogaja z drzavljani ,ali ste drogirani s spalnimi tabletami ,da vas lahko vsak ,ki pride mimo od zadaj ................... !!? Zbudite se ,poglejte malo ven skozi okno , poglejte v svet . Vas je ta paklar ,kaplar popolnoma indoktriniral s svojo mascevalnostjo nad nekim sistemom ,ki ga nikoli ni bilo . Vse to gledam ,kot ,da bi si kar sami kopali luknje ....... skoda.
jodr
12. 11. 2021 08.36
+1
Diklićeva je v zadnjih letih govorila "pametno" samo za rdeča ušesa.
Kisli_slon
11. 11. 2021 21.55
-9
Dobra firma geni, ne se hecat,