Gospodarstvo

Google na pragu velikega posla obljublja: Ne bomo uporabljali podatkov

Bruselj, 14. 07. 2020 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
6

Več kot 1,8 milijarde evrov težek posel Googla in Fitbita je pod drobnogledom regulatorjev na dveh kontinentih. Gre za združitev, od katere si obe strani veliko obetata, uporabniki pa so nad njo veliko manj navdušeni. Medtem ko nekateri trdijo, da bodo zato prenehali uporabljati napravo, priljubljeno med ljubitelji aktivnega življenja, Google obljublja, da ga podatki uporabnikov ne zanimajo. Tistih, ki dvomijo v takšne obljube, ne manjka.

Google sklepa nov posel, ki pa navdušuje le redke.
Google sklepa nov posel, ki pa navdušuje le redke. FOTO: Shutterstock

Google bo moral sicer o tem, da bodo podatki uporabnikov varni, med drugim prepričati evropske regulatorje. Ti napovedujejo resno preiskavo ozadja posla, preden bodo sprejeli končno odločitev. Da bi nekoliko pomirili napetosti, so pri družbi obljubili, da "podatke naprav družbe Fitbit ne bodo uporabljali za targetirano oglaševanje". 

Kot poroča Reuters, bodo o tem, ali bo ogromen posel sploh mogoč, odločili tudi ameriški regulatorji, samo Googlova besedna zagotovila pa po mnenju več analitikov še niso zadostna garancija, da bo posel dobil zeleno luč. 

Google posel zanima predvsem zato, ker želi večji vpliv na področju prenosnih pametnih naprav, poleg tega jih zanimajo investicije v pametna mesta in zdravstvo. Izbira Fitbita torej ni presenetljiva.

Prav tako ni nobenega dvoma, da so za podjetje še veliko bolj kot področje pametnih ur, kamor se podjetju sicer ne uspe prebiti na vrh, tam kraljuje Apple, mamljivi podatki, ki jih zbirajo Fitbitove naprave, ki spremljajo telesno aktivnost posameznika. 

Naprave družbe Fitbit že 12 let navdušujejo uporabnike in glede na vse podatke, ki so jih o uporabnikih shranile v tem času, bi se Google z nakupom dokopal do podatkov, s katerimi lahko zelo izpopolni svoje profile uporabnikov - in jih naredi še za boljše tarče oglaševalcev. 

Nekaj manj znana stran posla družbe Fitbit je na primer njihovo sodelovanje z zavarovalnicami in podobnimi ustanovami. Gre za družbo, ki zelo dobro pozna vrednost in uporabnost podatkov, s katerimi razpolaga. Podatki, ki nakazujejo na zdravstveno stanje posameznika, postajajo vse bolj pomembni in Google vstop na področje zdravja vsekakor zanima. 

Manj so nad tem navdušeni uporabniki. Na več forumih je mogoče razbrati zaskrbljenost uporabnikov, številni trdijo, da bodo te naprave, če bo posel uspel, kar zavrgli, saj ne želijo, da Google o njih zbira še več podatkov. Tistih, ki verjamejo, da se bo Google držal zavez o tem, da ne bo uporabljal zbranih podatkov, pa je le malo. Številni izpostavljajo - za tehnološke gigante pravila regulatorjev ne veljajo, ker regulatorji tega področja ne razumejo in ga niti ne znajo učinkovito nadzirati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1536496
18. 07. 2020 20.26
Nekdo jim v SLO ni preprecil snemanja cest in krajev, tukaj bo enako, cestitam slo liberalci, ni vec veliko ostalo od Slovenije
ni_mi_vse_eno
14. 07. 2020 18.33
Jih že, ni panike. Js sem tudi moji obljubljal, da bom merkal in mi je verjela. To je bila sladka laž :)
TEDO(uajtu)MEDO
14. 07. 2020 16.26
+2
Google je ameriški vohun, zato mu ni za verjeti.
Rde?a pesa in hren
14. 07. 2020 16.00
+2
Vsak izbira sam, kaj bo uporabil(a). Za sedaj to to še tako enostavno, bojim pa se , da bodo prišli drugačni, bolj mračni časi in da tisto, kar smo videli v matrixu niti ni tako znanstvena fantastika. Ampak do takrat pa bom sam odločil, kaj želim uporabiti in kaj želim deliti in na kakšen način.
_endrug
14. 07. 2020 15.30
+1
Ko bodo pretiraval, bodo vse izgubili.
kilklop
14. 07. 2020 16.07
+3