Gospodarstvo

Gorenje ima novo upravo

Velenje, 03. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet velenjskega Gorenja je na današnji seji imenoval novo petčlansko upravo. Vodil jo bo 45-letni magister ekonomije Franjo Bobinac, za člane uprave pa so imenovali še Draga Bahuna, Franca Košca, Andreja Vizjaka in Žigo Debeljaka.

Drago Bahun je bil, prav tako kot Bobinac, že član prejšnje uprave, Franc Košec je bil prej zaposlen v Gorenju, Andrej Vizjak je od leta 1992 svetovalec Gorenja, Žiga Debeljak pa se je upravi pridružil kot preizkušen poslovni finančnik.

Nova uprava Gorenja ima ambiciozne cilje, saj naj bi do leta 2006 prihodki narasli na milijardo evrov
Nova uprava Gorenja ima ambiciozne cilje, saj naj bi do leta 2006 prihodki narasli na milijardo evrov FOTO:

V novo upravo, ki bo mandat nastopila 18. julija, je bila povabljena tudi dosedanja finančnica Gorenja Marija Miheljak, vendar je zaradi bolezni povabilo odklonila, je povedal predsednik nadzornega sveta Gorenja Marko Voljč.

Voljč je izrazil prepričanje, da bo nova uprava Gorenju omogočila nadaljnji dinamični razvoj in ohranitev blagovne znamke, ter da bo pomembno prispevala k povečanju dobička v prihodnjih letih. "Do zamenjave uprave v Gorenju je prišlo na profesionalen način in brez vmešavanja politike. To je tako prvi tovrstni primer v Sloveniji, ki se je končal brez dram," je poudaril prvi nadzornik Gorenja.

Voljčevo mnenje je podprl tudi sedanji predsednik uprave Gorenja Jože Stanič, ki je povedal, da v podjetju ostaja še dva do tri meseca in se bo s 1. novembrom upokojil. Dodal je tudi, da iz Gorenja ne odhaja razočaran temveč motiviran, saj je podjetje v "dobri kondiciji".

Bodoči predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je dejal, da je Gorenje v zadnjih letih fantastično raslo, bistveno bolj kot konkurenca. "Pred nami so ambiciozni cilji, čeprav nam naslednje petletno obdobje ne bo preveč naklonjeno. Naš strateški načrt do leta 2006 predvideva porast konsolidiranih prihodkov na milijardo evrov, povečanje dobička s sedanjih 18 milijonov evrov na 35 milijonov evrov ter donos prodaje v višini 3,5 odstotka," je menil Bobinac.

Bobinac si tudi želi, da bi se Gorenje do leta 2006 uvrstilo med pet največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov na svetu, kjer je trenutno na osmem mestu. Prepričan je tudi, da podjetje lahko uresniči omenjene cilje, saj ima v 30 državah uspešno prodajno mrežo z dobro poslovno infrastrukturo, ima tudi ljudi in proizvode, s katerimi lahko konkurira na svetovnem trgu. Ob doseganju zastavljenih strateških ciljev bo treba tudi obvladovati stroške, povečati produktivnost dela ter razviti panevropsko blagovno znamko Gorenja.

O novi organizaciji dela Bobinac danes ni govoril. Dejal je le, da bodo njeni obrisi znani konec leta, vendar ne bo prinesla posebnih revolucionarnih sprememb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja