Gospodarstvo

Gorenjsko turistično razočaranje

Kranj, 07. 10. 2006 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mundial v prvi in slabo vreme v drugi polovici poletja sta glavna vzroka za slabšo poletno sezono na Gorenjskem.

Gorenjski biser je letos privabil manj obiskovalcev kot lani
Gorenjski biser je letos privabil manj obiskovalcev kot lani FOTO: POP TV

Gorenjski turistični delavci z letošnjo poletno sezono ne morejo biti preveč zadovoljni, saj so v vseh večjih turističnih krajih na severozahodu Slovenije zabeležili manj turističnih nočitev kot lani. Ob začetku poletja je zmanjšanemu številu turistov botrovalo zlasti svetovno prvenstvo v nogometu, saj so številni tujci svoj počitniški proračun porabili za ogled tekem in obisk Nemčije. V avgustu pa jo je turističnim delavcem zagodlo deževno in hladno vreme.

Dež izpraznil tabor

Na Bledu je bil v letošnjem letu opazen porast ruskih gostov za kar 25 odstotkov, hrvaških gostov za 22 odstotkov in ameriških ter avstrijskih za 12 odstotkov. Upadlo pa je število nemških gostov za 17 odstotkov in Nizozemcev, ki na Bled največkrat pridejo kampirat. Po številu nočitev pa na Bledu Britancem kljub upadu še vedno sledijo Nemci in Nizozemci.

Kot je povedala Diana Šebat iz zavoda Turizem Bled, so v prvih devetih mesecih tega leta na Bledu zabeležili dobrih 408.000 nočitev, kar je dva odstotka manj kot lani. Največji upad so zabeležili avgusta, vtisa o slabši sezoni pa ni popravil niti lep september.

Blejski hoteli so bili sicer približno enako zasedeni kot lansko poletje, zato pa je bil kamp precej bolj prazen. "To je zlasti posledica hladnega in deževnega vremena, ki je bilo avgusta zelo zgoščeno, zato gostje ob slabi vremenski napovedi za naslednje dni niso čakali lepšega vremena, ampak so skrajšali svoje bivanje na Bledu," je pojasnila Šebatova.

Bohinj reševali Izraelci

Tudi v Bohinju sezona ni bila najboljša
Tudi v Bohinju sezona ni bila najboljša FOTO:
Letos so v Bohinju največkrat prenočili Britanci, Nemci in Italijani ter seveda Slovenci, ki so ustvarili več kot četrtino vseh nočitev. Čehov, Slovakov ter gostov iz Beneluksa je bilo več kot lani, Špancev in Italijanov pa manj.

Podobno kot na Bledu je bilo tudi v Bohinju. Do konca avgusta so bohinjski turistični delavci zabeležili štiri odstotke nočitev manj kot v enakem obdobju lani, medtem ko je število dnevnih obiskovalcev, ki jih ugotavljajo na podlagi prevozov z gondolo na Vogel in z ladjico po Bohinjskem jezeru ter s parkirninami, zmanjšalo kar za 15 odstotkov.

Je bil pa zato letošnji september bistveno boljši od lanskega. "Tako smo s septembrom nekaj poletnega izpada že nadoknadili," je povedal direktor Lokalne turistične organizacije Bohinj Marko Lenarčič in dodal, da so jih septembra pozitivno presenetili Izraelci, ki so trenutno v Bohinju najštevilčnejši gosti.

Lahko bi bilo bolje

V Kranjski Gori, ki leži ob italijanski meji in ima dve igralnici, so v avgustu prevladovali Italijani. Veliko pa je bilo v poletnih mesecih tudi gostov iz Anglije, Nemčije, Nizozemske in Hrvaške, ki so se za obisk Kranjske Gore odločili zlasti zaradi pohodništva, kolesarjenja in druge rekreacije.

V Kranjski Gori še nimajo zbranih skupnih podatkov o ustvarjenih nočitvah v letošnji poletni sezoni, ki se je zaključila septembra. "Lahko pa že ugotovimo, da je bila zasedenost nočitvenih kapacitet v poletnih mesecih nekoliko slabša kot lani, medtem ko je bila ustvarjen promet nekoliko boljši," je povedal Matjaž Podlipnik iz Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora.

S sezono smo bili relativno zadovoljni, čeprav bi bilo lahko boljše, je poudaril Podlipnik, ki je kot vzrok za slabši obisk poleg slabega vremena izpostavil tudi svetovno prvenstvo v nogometu.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
08. 10. 2006 18.20
Dodam se tole - vecini azijskih gostov, ki bi sicer radi obiskali Slovenijo je pridobitev vizuma ali vec mesecna seansa z veleposlanistvom v Pekingu, ali pa povsem nemogoca. Hvala Ruplu za idejo, da se mora vsak prosilec zglasiti osebno na veleposlanistvu 5000 km od kraja bivanja. Tudi 2-3 mesece cakati na vizum (in to v neki drugi drzavi - rad bi videl nekoga iz Slovenije, ki si bi zelel obiskati denimo Brazilijo, in se bi moral za 3 mesece preseliti denimo v Rusijo, ker mu bi tam za toliko casa odvzeli potni list) izgleda, kot da bi vsi migranti zeleli ravno v Slovenijo, medtem, ko denimo vizum za Avstrijo dobis v 3 dneh. Slovensko zunanje ministrstvo ne le, da ne vzpodbuja turizma, ga prakticno zavira na celi crti, vsem tistim, ki zelijo promovirati drzavico na soncni strani Alp, pa zaveze roke. Kar se STO tice, je pa edino, kar mi je v 2 letih prosenj uspelo spipati iz njih, bilo ime in geslo za dostop do slikic Slovenije na njihovi spletni strani. Turizem? Kak turizem? Slovenija je lahko srecna, da tja po pomoti sploh kdo zavije...
esfflight
08. 10. 2006 18.05
Mislim, da bi si nasi turisticni strokovnjaki morali ogledati turisticno ponudbo po svetu. Domiselnost in ideje, kako drugje privlecejo ljudi, bi verjetno prinesle nov val v ponudbi in nova delovna mesta. Knotts Berry Farm, Rotorua, Sea World in podobni kraji niso nic posebnega a tam vsak dan kar vre ljudi. Razni zorbi, bungee, dresure zivali, prikaz starih zivljenskih navad v krajih, organizirani ogledi zanimivosti za velike in majhne skupine, ribolov, lov vse to imajo ljudje radi. Poklicni vodniki, fleksibilna prodaja, prodaja spominkov, razglednic, kmetijskih pridelkov ( medu , marmelade, slascic, kruhkov itd), slik, zemljevidov, DVD-ev, CD-ev, lepih deznikov, jopicev, vetrovk itd. Tega ni! Ljudje, tam kjer pridejo rabijo vse in so pripravljeni odsteti veliko, vendar se tam ne najde nic. Turizem je nekaj, kar pomeni pripeljati ljudi, jim nuditi vse in seveda na ta nacin dobiti dober glas. Imamo vse le znati je treba saj pravo gostje so zahtevni.
kgb@akcija.net
08. 10. 2006 14.37
na žalost naši biseri nimajo v glavnem nič za ponudit razen lepe narave in astronomske cene
pero747@hotmail.com
07. 10. 2006 18.23
"esfflight" i couldn't agree more! Jest zvim zlo bliz Kr Gore pa Bleda pa se mi se zdelec ne zdi da te kraje (pa tut druge turisticne potenciale u slovenij) oglasujemo tok kokr bi si zasluzl! Prcakvat da so avstrijski pa nemski gostje za nas dost je ful narobe! Slovenija JE lepa dezela in vrjamem da bi marsiker turist s kergakol knca sveta z veselm prsu sm na dopust ampk hudica sej ne more prit ce pa ne ve da obstajamo! U oglasevanju je prihodnost. Ko smo dajal oglas na CNN smo ga objavl z zamikm ker se (vsem dragi) gospod Rupl pa STO niso mogl zedint kuko nej slovenijo oglasujemo! Pa sej ni vazn kuko jo (a bo rozca zravn al grb k sploh ni pomembn), glavn da jo pa na cimvech konch pa cimveckrat! Aja mimgrede CNN gledam kr zlo velik pa sm vidu TV oglase use mogoch drzav, slovensga se nikol. Hudica, pa res nimam srece k ga pa tko velik vrtejo.
esfflight
07. 10. 2006 16.25
Saj vsi le stojijo krizem rok in cakajo, ce bo kdo prisel. Turizem je velika panoga, povezana s prireditvami, marketing je pa kljuc uspeha. Tega imamo le na papirjih. Pojdimo si po svetu pogledat, pa bo slika takoj jasna. V ameriskih knjigarnah ni niti enega samega stavka o Sloveniji, Srbiji in Makedoniji, celo o Albaniji in vseh nasih sesedih se najde. Ali na tak nacin pricakujete uspesen turizem? Danes je turizem dalec iz okvirjev misljenja tistih, ki so vcasih bolj ali manj uspesno vodili to panogo. Poglejmo si le stran letalskih prevoznikov in bomo ugotovili, da ze letalisce Ljubljana nima strani, ki bi ljudem po svetu jasno in enostavno dala informacijo, ki jo rabijo. Od tukaj pa do Bleda in sam Bled, program prireditev, seveda s cenami, mora biti dostopno cloveku, ki zeli planirati dopust tam. Tega ni! Ljudi je pricakovati od vsepovsod in ne le iz Avstrije in Nemcije. Za to je treba biti pripravljen. Le nocitev ne pomeni nic, saj ljudje po svetu gredo, da svet spoznajo, kaj lepega dozivijo in o svojih dozivetjih sirijo vesti po svetu. Dober glas gre v deveto vas, slab pa se dlje.
Adolph
07. 10. 2006 11.12
Saj ni cuda,pri cenah kot da si u Monte karlu.Tu ni nobene prave konkurence,razen v temu kdo bo bolj odiral.