Gospodarstvo

Gospodarska rast se umirja, potrošnja zaradi optimističnih potrošnikov vseeno višja

Ljubljana, 30. 08. 2019 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gospodarska rast se je tako glede na prejšnja četrtletja precej umirila. Po popravljenih podatkih je bila v prvem četrtletju pri 3,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od predhodnih ocen. Umar ob tem opozarja tudi na na slabše obete za izvozni del gospodarstva do konca leta.

Revščina

Gospodarska rast se je v drugem letošnjem četrtletju začela upočasnjevati, a ostaja v medletni primerjavi vseeno opazno nad povprečjem v EU, ob današnji objavi statističnih podatkov ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Na Umarju so izpostavili, da so k rasti v drugem četrtletju ključno prispevala domača potrošnja, največ potrošnja gospodinjstev, ki se ob še vedno naraščajoči zaposlenosti ter višji rasti plač in socialnih transferjev krepi, ter gradbene investicije.

BDP je bil v drugem četrtletju za 2,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih se je medtem BDP glede na prvo četrtletje povečal za 0,2 odstotka, v medletni primerjavi pa za 2,6 odstotka, je danes objavil statistični urad. Obenem so na Umarju omenili, da je bil BDP realno v celotnem prvem polletju za 2,9 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Medletna rast BDP v Sloveniji je tako v drugem četrtletju ostala precej nad povprečno rastjo v EU, ki je po desezoniranih podatkih dosegla 1,3 odstotka.

"Rast zasebne potrošnje se krepi celo nekoliko hitreje, kot smo pričakovali spomladi. To povezujemo z ugodnimi gibanji na trgu dela in še vedno visoko ravnjo zaupanja potrošnikov, kot pozitivnega ocenjujemo tudi vpliv davčnih razbremenitev dohodka," je povedala direktorica Umarja Maja Bednaš.

Rast plač je bila s 3,9 odstotka v drugem četrtletju po navedbah Umarja nekoliko višja kot v enakem obdobju lani, a je zlasti v zasebnem sektorju ostala zmerna in še ne predstavlja povečanega pritiska na stroškovno konkurenčnost slovenskih izvoznikov.

Rast zaposlenosti je ostala razmeroma visoka, predvsem mesečna gibanja pa kažejo na postopno umirjanje. Po Umarjevi oceni je to delno posledica umirjanja rasti povpraševanja, delno pa še vedno visokega pomanjkanja usposobljenih delavcev. Ta težava se je sicer v zadnjih mesecih malenkost zmanjšala, a kljub povečanemu prilivu tujih delavcev ostaja velika.

Po slabših obetih za konec leta, spet več optimizma za prihodnje leto

Ob postopnem umirjanju rasti tujega povpraševanja se tako že od druge polovice lanskega leta umirjajo izvozna naročila, vendar pa se je rast skupnega izvoza vseeno še nekoliko zvišala. Vplive upočasnitve rasti v mednarodnem okolju namreč blaži opazna pospešitev izvoza nekaj ožjih skupin blaga, kot so farmacevtski in medicinski proizvodi.

Gospodarska pričakovanja podjetij in potrošnikov v Sloveniji in v EU so se sicer v zadnjih mesecih v splošnem dodatno poslabšala, to pa skupaj z zadnjimi napovedmi za trgovinske partnerice ter povečanimi tveganji in negotovostjo v mednarodnem okolju po ocenah Umarja nakazuje na nadaljnje postopno umirjanje rasti izvoznega dela slovenskega gospodarstva.

Obeti za izvozni del gospodarstva so tako do konca leta slabši. "Za prihodnje leto pa vse mednarodne institucije pričakujejo ponovno nekoliko višjo gospodarsko rast v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah. To bomo upoštevali v jesenski napovedi, ki jo bo Umar objavil v drugi polovici septembra," je sklenila Bednaševa.

Ohlajanje v tujini upočasnjuje rast pri nas

Medletna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je medtem avgusta s porastom na 2,4 odstotka precej presegla pričakovanja. K zvišanju je prispevala predvsem visoka rast cen obleke in obutve, ki je avgusta medletno dosegla že pet odstotkov. Inflacija v evrskem območju se medtem ohranja pri enem odstotku. Nadpovprečno visoko slovensko inflacijo vzdržuje predvsem visoka rast cen storitev, so navedli na banki.
Gospodarska rast se je v Sloveniji v drugem četrtletju upočasnila pod vplivom ohlajanja gospodarstva v območju z evrom, so ob današnji objavi statističnih podatkov zapisali na Banki Slovenije. Kljub negotovim razmeram v mednarodnem okolju pomembna dejavnika rasti ostajata rast blagovnega izvoza in dodane vrednosti v industriji, do dodali.

Skladno z upočasnitvijo gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju je vse šibkejša rast investicij v opremo in stroje, umirja se tudi rast v gradbeništvu. Četrtletna rast dodane vrednosti v gradbeništvu se je pod vplivom slabega vremena močno upočasnila, vendar je medletno ostala visoka skladno z investicijsko aktivnostjo, so zapisali.

Podobno kot v območju z evrom so razmere ostale dokaj ugodne v zasebnih storitvah, saj se še naprej krepi domača zasebna potrošnja, solidno pa ostaja tudi tuje povpraševanje po storitvah, vendar se rast njihove dodane vrednosti še naprej umirja. Po navedbah Banke Slovenija, je k povečanju trošenja ponovno prispevala država, a v precej manjši meri kot v prvem četrtletju.

Ker v mednarodnem okolju še ni znakov izboljšanja razmer v industriji, nekoliko pa se je zmanjšalo tudi zaupanje v domačem gospodarstvu, Banka Slovenije pričakuje nadaljevanje nižje gospodarske rasti tudi v nadaljevanju letošnjega leta.

Upočasnjevanje gospodarske rasti se začenja odražati tudi na trgu dela, še izpostavlja banka. Medletna stopnja rasti skupne zaposlenosti ostaja visoka, čeprav se je nekoliko znižala, in sicer s treh odstotkov na 2,6 odstotka. Kazalniki tekoče dinamike zaposlovanja pa po navedbah centralne banke kažejo na bolj izrazito umirjanje.

šolstvo

V drugem četrtletju 4,2-odstotna anketna brezposelnost

Razmere na trgu dela so trenutno sicer še vedno zelo podobne tistim pred krizo. Stopnja anketne brezposelnosti je tako v drugem letošnjem četrtletju znašala 4,2 odstotka, kar je odstotno točko manj kot v enakem obdobju lani in blizu najnižji vrednosti doslej, ki je bila izmerjena v tretjem četrtletju 2008 pri 4,1 odstotka.

Stopnja brezposelnosti se je v četrtletni primerjavi znižala za 0,6 odstotne točke, je danes sporočil državni statistični urad.

Število brezposelnih in delovno aktivnih je bilo v drugem četrtletju skoraj enako kot pred enajstimi leti. Brezposelnih je bilo 43.000, kar je 10.000 (ali 19,3 odstotka) manj kot v enakem obdobju lani. Dolgotrajno brezposelnih oseb, tj. brezposelnih 12 ali več mesecev, je bilo 20.000, kar je v letni primerjavi 22,4 odstotka manj. Število oseb, brezposelnih manj kot 12 mesecev (24.000), je bilo za 16,5 odstotka nižje kot lani.

Od vseh, ki so bili v drugem letošnjem četrtletju zaposleni (v delovnem razmerju, prek študentskega servisa in v drugih oblikah dela), je bilo približno 732.000 zaposlenih za nedoločen čas in 114.000 zaposlenih za določen čas. Število zaposlenih za nedoločen čas se je glede na stanje pred enim letom povečalo za 5,6 odstotka, število zaposlenih za določen čas pa zmanjšalo za 17 odstotkov.

Lani 1,4-odstotna gospodarska rast

K 4,1-odstotni realni gospodarski rasti je s povečanjem dodane vrednosti prispevala večina proizvodnih dejavnosti. Največji je bil prispevek predelovalnih dejavnosti (0,7 odstotne točke), sledile so dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (0,6 odstotne točke), gradbeništvo (0,4 odstotne točke) ter promet in skladiščenje (0,4 odstotne točke).

Gospodarska rast je bila v letu 2018 po prvi letni oceni državnega statističnega urada realno 4,1-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke manj od februarske ocene in za 0,7 odstotne točke manj kot v 2017. V tekočih cenah je BDP lani znašal 45,755 milijarde evrov, kar pomeni 6,4-odstotno rast.

Končna potrošnja gospodinjstev se je realno povečala za 3,4 odstotka, največji prispevek k temu je bil v skupini izdatkov za transportna sredstva in storitve. Končna potrošnja sektorja država se je povečala za 3,2 odstotka.

Obseg bruto investicij v osnovna sredstva se je povečal za 9,4 odstotka, predvsem zaradi povečanja investicij podjetij v stroje in opremo. Povečale so se tako investicije v transportna sredstva (realno za 7,2 odstotka) kot investicije v druge stroje in opremo (realno za 11,9 odstotka). Pomemben je bil tudi prispevek investicij v nestanovanjske zgradbe, te so se realno povečale za 11,5 odstotka.

Bruto investicije v osnovna sredstva so predstavljale 19,2 odstotka BDP, kar je 0,9 odstotne točke več kot v 2017.

Število zaposlenih se je v letu 2018 povečalo za 3,3 odstotka, število samozaposlenih pa za 2,5 odstotka. Skupna zaposlenost se je povečala za 3,2 odstotka in je bila ocenjena na 1.020.719 oseb, od tega jih je bilo zaposlenih 81 odstotkov, ostali so bili samozaposleni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
06. 09. 2019 19.43
+1
To je pa dobra napoved. Bolj so potrošniki optimistični, več denarja zapravijo in...#umiri se gospodarska rast
Klotilda H
02. 09. 2019 18.06
+6
MANJŠA PORABA JE RES ZADNJE MESECE: to sem opazila pri upokojencih v naši vasi. včasih so kupili v trgovini vsaj še kakšno sladico ali zrezek, zadnje mesece pa le fižol in špagete...
politik70
02. 09. 2019 13.44
-4
Vozni park potovanja polni nakupovalni centri. Nam gre slabo? Daleč od tega. Je pa zgleda v navodilih ki dnevno prihajajo iz Trstenjakove treba napihovati kako so nekateri bogi in revni.. Saj ne rečem da nam je vsem lepo. Po drugi strani pa tisti ki hoče delati lahko kar dobro preživi. In ker smo povrhu tega še pridni in iznajdljivi nas veliko še popoldne kaj počne . Eni preko Spja drugi pa z ""prijateljsko pomočjo sosedu". Z neba nič ne pade. Imamo pa še rezerve... Samo na prehrani obleki avtomobilih skratka luksuzu se da še dobro pas zategnit. Koliko je v Slovenij družinskih bajturin z 300 in več kvadratnih metrov stanovanjskih površin v katerih prebivata dva malo starejša upokojenca.... . Z prodajo le te bi do konca življenja lahko živela v luksuznem varovanem stanovanju.... Takih primerov je ogromno. Pa naj gre za staro Ljubljano Izolo ali Piran.... Življenska doba Slovencev se daljša … Zdravstvena oskrba je kljub trudu da bi jo sprivatizirali še vedno vrhunska. Kolki in in kolena se menjajo tudi pri 80 in več let starih . Pa ne da bi to ukinil. Samo povem vam da v drugih državah tega ni. Zdraviliška rehabilitacija Zdravilišče ti pripada po vsakem malo resnejšem operativnem posegu. In to 14 dni toplic. Kje to še imajo ?? )Imajo ja samo elita od elite oziroma tisti ki si to lahko privošči. Pri nas ti po operaciji kolka pripada 14 dni dolenjskih toplic. In to verjemite mi vrhunska nastanitev in fizioterapija. Zakaj ne pišemo o tem?
politik70
02. 09. 2019 13.28
-3
Se zavedate da toliko nepremičnin oziroma lastniških stanovanj kot jih je v sloveniji nimajo nikjer drugje v Evropi????
politik70
02. 09. 2019 13.26
-1
Slovenci smo varčen narod. Na računu 20 miljard denarja. Kolko ga je še po raznih davčnih oazah se nam niti ne sanja. In stokamo …..
politik70
02. 09. 2019 13.25
-4
In nekateri tukaj še vedno sanjate o recesiji.... Kaj res ne razumete da nam gre dobro? Ni briljantno je pa daleč od tega da je slabo. In nehajte stokati in kritizirati vlade. res ne znate kaj druzga bolj pametnega za početi?
politik70
02. 09. 2019 13.22
-3
Gospodarska rast za prvo četrtletje 3,3%. ""Medletna rast BDP v Sloveniji je tako v drugem četrtletju ostala precej nad povprečno rastjo v EU, ki je po desezoniranih podatkih dosegla 1,3 odstotka."" Gospod Ivan Janez Janša . Kaj čakamo???? Boš že enkrat izpolnil obljubo da se boš upokojil? Desnosučni smo pozabili kaj je Ivan obljubil?????
ROMELS
31. 08. 2019 09.51
+4
Imamo pač najnesposobnejšega finančnega ministra, še pred čuferjem, v samostojni sloveniji.
Kruh+sol!
30. 08. 2019 20.53
+9
Le kam se bo poskrila vlada, ko bo kriza in ne bo vec denarja za razmetavat? Upam da v volcje in medvedje luknje. Podn.
zek
30. 08. 2019 18.14
+11
Pri vseh teh podatkih me skrbi to,da je vlada načrtovala proračun na predpostavki 3,6 odsotni gospodarski rasti, kot kaže pa bo rast le okoli 2,6 odstotka,kar pomeni okoli 250 milijonski primanjkljaj. Po teh podatkih sledi rezanje izdatkov v javni upravi ali pa kršenje ustave z novim zadolževanjem po scenariju Pahorjeve vlade, kaj pa to pomeni pa smo videli!
marzo
30. 08. 2019 17.46
+8
Brezkončna rast pri omejenih virih....Piramidna shema
Mayte88
30. 08. 2019 17.20
+8
Spet se je začela Komunitična Ekonomska tekma štirih etap Kraja, Podražitve Nacionalizacija in krediti trenutno vodijo podražitve ampak krediti jo dohajajo ??
noire
30. 08. 2019 16.59
+27
"Število zaposlenih v javnem sektorju se je od decembra 2015 do oktobra 2017 povečalo za kar deset tisoč, kažejo javno dostopni podatki ministrstva za javno upravo." Kolk pa še od 2017 do 2019??? In za koliko je dvignil plače JS?
Helix Nebula
30. 08. 2019 16.56
-1
Ne vidim panike. Naše gospodarstvo še raste. Na letni ravni bol od Hrvaškega in celo češkega. Z rahlimi nihanji seveda. Dohajamo Avstrijce, včasih z 2x hitrostjo včasih manj. Kitajski Imperij medtem počasi pada, pa tut če raste z 6%. Sem pa razočaran, da Ameriško gospodarstvo napreduje napram Evropi. Razočaran nad našimi Evropskimi partnerji, ne nad Slovenijo! Trump še vedno sccat pele EU voditelje... Kar se pa gospodarske moči Slovenije tiče je pa to v naših rokah. Moramo odpirat več "start up" podjetij. Več inovirat, pa tudi če v prostem času po službi. Nobena politika nam ne bo blaginje prinesla, to je na nas. Da pa višajo plače v javnem sektorju, v privatnem pa davke je pa svinjarija
velikiblek
30. 08. 2019 16.42
+22
Šarec je tako enormno povečal proračun, da moramo imeti najmanj 4% rast, da se pokrijejo izdatki. Kje bomo sedaj vzeli denar za pokrivanje proračunske luknje.
KavčStrokovnjak
30. 08. 2019 17.40
+3
Ah ti ne razumeš višje matematike... Odgovor je sila preprost; Denar bodo vzeli tam kjer ga ni.
NoviceResnice
30. 08. 2019 16.39
+17
Dejmo zvečat plače u negospodarstvu ...dejmo zvečat proračun...dejmo dejmo ...
NX11
30. 08. 2019 16.31
+16
In kaj na to poreče javni sektor? Spet se bodo drli "mi nismo nič krivi, zvisajte nam place"! Al pa Štrukelj "mi nismo krivi za zablode gospodarstva"!
Uporabnik543728
30. 08. 2019 16.21
+13
Kaj to pomeni za rebalans proračuna? Ko ga je vlada sprejela, so opozarjali na umirjanje rasti, a je to opozarjanje naletelo na gluha ušesa. Rebalans je bil sprejet za rast 3.4% glede na prejšnje leto, do sedaj je bila v prvi polovici leta rast le 0.8%, kar pomeni, da mora zrasti v drugi polovici leta za 2.6%, kar je ob trenutnih razmerah na mednarodnih trgih praltično nemogoče. Kdo bo odgovarjal za to nerazumno povečanje izdatkov, ki bo bržkone privedlo do globokega proračunskega primanjkljaja in dodatnega zadolževanja?
Mayte88
30. 08. 2019 16.17
+14
Zadeve gredo strmo domov kredite, denar od prodaj so pojedli ves denar ni bil zaslužen na trgu z delom proizvodnjo sedaj pa sledi KAJ ?? nove podražitve na vseh področjih kjer se še le da..najemanje novih kreditov če bo šlo ?? kaj naj ukradejo še ne vedo Nacionalizacija je zadnja rešitev pred Bakrotom ?? Kmalu bomo gledali novo zgodbo Slovenskega FDV -jevskega komunističnega POTOPIZMA ?'
velikiblek
30. 08. 2019 16.15
+18
Vse Višegrajske države imajo višjo rast kot Slovenija.
Animal_Pump
30. 08. 2019 16.18
-10