Gospodarstvo

Gospodarske razmere v polletju ugodne, obeti za naprej manj spodbudni

Ljubljana, 12. 07. 2022 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posledice ruskega napada na Ukrajino so za Slovenijo za zdaj še omejene, ugotavlja Banka Slovenije. Nadaljuje se tako visoka raven gospodarske aktivnosti in v drugem četrtletju bi po ocenah gospodarska rast lahko ostala na ravni iz prvega trimesečja. Obeti za nadaljevanje leta so manj spodbudni.

Večina kazalnikov je ob koncu polletja kazala ugodno gospodarsko sliko, v julijskem pregledu gospodarskih gibanj ugotavlja Banka Slovenije. S pomočjo modelske infrastrukture in po trenutno dosegljivih podatkih v osrednji slovenski finančni ustanovi ocenjujejo, da bi bila lahko četrtletna rast BDP v drugem četrtletju 0,9-odstotna. V prvem trimesečju je po desezoniranih podatkih na četrtletni ravni dosegla 0,8 odstotka, na letni pa 9,6 odstotka.

Po opozorilih Banke Slovenije pa se poslabšuje gospodarska klima, tako da so tudi obeti za gospodarsko aktivnost v nadaljevanju leta manj spodbudni. Za celotno leto 2022 je Banka Slovenije, predvsem zaradi močnega prenosa aktivnosti s konca prejšnjega leta v prve mesece tega, napoved rasti BDP nedavno zvišala za 1,8 odstotne točke na 5,8 odstotka. A že takrat je poudarila, da se v teku leta gibanja umirjajo, obstaja pa tudi negativen scenarij v primeru hujše zaostritve razmer v Ukrajini in popolne prekinitve oskrbe Evrope z ruskim plinom in nafto.

 Nadaljuje se tako visoka raven gospodarske aktivnosti in v drugem četrtletju bi po ocenah gospodarska rast lahko ostala na ravni iz prvega trimesečja. Obeti za nadaljevanje leta so manj spodbudni.
Nadaljuje se tako visoka raven gospodarske aktivnosti in v drugem četrtletju bi po ocenah gospodarska rast lahko ostala na ravni iz prvega trimesečja. Obeti za nadaljevanje leta so manj spodbudni. FOTO: Thinkstock

Podobno je na ravni območja z evrom. Gospodarske razmere v območju so bile v prvem polletju kljub visoki inflaciji po prvih ocenah solidne. Obeti za tretje četrtletje pa so po navedbah Banke Slovenije ob nadaljevanju težav v dobavnih verigah, visokih inflacijskih pritiskih in nižjih vrednostih kazalnikov gospodarske klime manj spodbudni.

Kljub takšnemu razvoju dogodkov trenutno ni zaznati umirjanja v slovenskem izvozu. Anketni kazalniki po navedbah Banke Slovenije nakazujejo težje razmere na tujih trgih za slovenska predelovalna podjetja v maju in juniju, a hkrati celo zmeren izvozni optimizem za tretje četrtletje, in to kljub geopolitičnim razmeram in cenovnim pritiskom.

Če so imeli vojna v Ukrajini in z njo povezani gospodarski pretresi v prvem polletju še razmeroma omejen vpliv na gospodarsko dejavnost in je močnejši negativen učinek pričakovati v drugem polletju, pa se ruski napad na Ukrajino že izrazito pozna na že prej povišani inflaciji.

V Sloveniji je inflacija junija zrasla na 10,8 odstotka, poleg energentov pa so se najbolj okrepile cene hrane. Skupno te prispevajo skoraj dve tretjini k medletni inflaciji. Ob tem se nadaljujejo težave v svetovnih dobavnih verigah, ki poganjajo cene neenergetskih industrijskih izdelkov, v rasti cen storitev pa po pojasnilih Banke Slovenije prevladujejo močno domače povpraševanje ter naraščajoči stroški podjetij.

Širših plačnih pritiskov za zdaj v Banki Slovenije še ne zaznavajo, a so v trenutnih razmerah precejšnje inflacijsko tveganje. Rast plač za zdaj ostaja zmerna.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 07. 2022 19.08
-2
Naše banke in bankomati vsaj še delajo, ne pa kot tujini, ZDA, Kanada, Avstralija, Kitajska, brez bank, brez bankomatov, deli držav, pa tudi brez elektrike, internete, deli ZDA, Kanade.
periot22
12. 07. 2022 18.43
-3
V podporo skrumpirani Ukrajini v škodo lastnemu narodu bravo norci!
džonborno
12. 07. 2022 18.13
-1
Bo treba Erjavca nazaj aktivirati, ni druge! Trenutno kanclerstvo nima širine!
Bpultimate
12. 07. 2022 17.58
-1
Dvomestna inflacija vse pove kaj se bo zgodilo
Zelenadezela
12. 07. 2022 17.10
+5
Edini ki bomo trpeli tukaj bomo najnižji ter srednji sloj... tisti ki imajo tega niti čutili nebojo...kvečjemu bodo še več imeli... saj to je jasno že...pogledate samo zaslužke v zadnjih 2..3 letih koliko so bogati postali še bogatejši...revni pa se bolj revni
Hiroyuki Sanada
12. 07. 2022 17.03
+0
Euro valuta bye bye
nitiniti
12. 07. 2022 16.41
-3
to je Alenka Bratovšek ves čas opozarjala v volilnih soočanjih, pa so se nsi in sds frajerji posmehovali, logar pa je bil še posebej nesramen in primitiven
assassin911
12. 07. 2022 18.10
+0
Si pa našel verodostojnega strokovnjaka. Več možnosti ima pri poučevanju angleščine.
Suna darms
12. 07. 2022 16.38
-3
vlahov
12. 07. 2022 16.26
+9
Zlate rezerve nimamo in imamo pa 53% državljanov , ki životarimo pod pragom revščine. Ta ja okoli 1000 e in ne po SURS-u 750 e . SURS zamija za dve leti in ne obračunava inflacije. Ta bi bila , če bi jo merili kot l 1985 20 % .
Delavec_Slo
12. 07. 2022 17.26
+7