Gospodarstvo

Če ne bomo 'pozdravili bolne Zemlje', grozijo višje cene in pomanjkanje hrane

Davos, 25. 01. 2020 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min

S planeta smo izbrisali 83 % divjih sesalcev, polovico rastlinstva in drastično posegli v kopenske in morske ekosisteme. Milijonu vrst grozi izumrtje. Izguba biotske pestrosti je eno najhujših tveganj, ki grozi človeštvu. Ljudje in gospodarstvo smo namreč ’krvavo’ odvisni od narave. Svetovni gospodarski forum je izračunal, da je več kot pol svetovnega BDP odvisnega od narave in njenih virov. Zdaj je na potezi gospodarstvo, ki ima ključno vlogo pri ’zdravljenju bolne Zemlje’.

Zadnjih petdeset let človeštvo doživlja revolucionarne spremembe. Človeška populacija se je močno povečala in več kot milijarda ljudi ne životari več na pragu ekstremne revščine. Globalno proizvedemo več hrane, energije in materialov kot kadarkoli prej.

Kako bo krčenje svetovne biodiverzitete vplivalo na gospodarstvo?

A ti neverjetni rast in blaginja sta izstavili visok račun, ki ga plačuje naš planet. Človeški posegi so drastično spremenili 75 % kopenskih in 66 % morskih ekosistemov. Približno 25 % rastlinskih in živalskih vrst je zaradi človeških posegov v naravo ogroženih, milijon vrst je pred izumrtjem, mnogim to grozi že v nekaj desetletjih.

Uničenje koralnih grebenov oslabi to zaščito in lahko ogrozi do 300 milijonov ljudi, ki živijo na poplavnih obalnih območjih.
Uničenje koralnih grebenov oslabi to zaščito in lahko ogrozi do 300 milijonov ljudi, ki živijo na poplavnih obalnih območjih. FOTO: Thinkstock

Uničenje obalnih ekosistemov, mangrov in tropskih gozdov bo prispevalo k vedno hujšim podnebnim spremembam, svarijo v poročilu na temo, zakaj so tveganja, povezana z izgubo biotske pestrosti, pomembna tudi za svetovno gospodarstvo, objavljenem v sklopu Svetovnega gospodarskega foruma 2020, ki je potekal v Davosu.

Čeprav ljudje predstavljamo le 0,01 odstotka vseh živih bitij (glede na težo) na Zemlji, smo povzročili izumrtje kar 83 % vseh divje živečih sesalcev in približno polovice rastlin. Ljudje izkoriščamo planet nad mejo zmožnosti, da se ta obnavlja, kar s seboj prinaša huda okoljska in socialna tveganja. Kot poudarjajo, mora na grozeče stanje s takojšnimi in drastičnimi spremembami nujno odgovoriti gospodarstvo, saj bo imelo, če gospodarstvenikov skrb vzbujajoče statistike o izginjanju živalskih in rastlinskih vrst očitno ne pretresejo prav posebej, uničenje biodiverzitete usodne posledice tudi za svetovno gospodarstvo.

Izginjanje amazonskega deževnega gozda namreč vpliva ne le na lokalno prebivalstvo, ampak s seboj prinese posledice, ki jih občuti vse svet.
Izginjanje amazonskega deževnega gozda namreč vpliva ne le na lokalno prebivalstvo, ampak s seboj prinese posledice, ki jih občuti vse svet. FOTO: AP

Višje cene hrane, več denarja za odškodnine ...

Znanstveniki, kot opozarjajo v poročilu, namreč napovedujejo, da bodo, če bomo naravo izkoriščali s takšno hitrostjo, kot to počnemo v tem trenutku, nekateri biomi, kot so tundra, puščave itd., dosegli točke preloma, kar se bo izrazilo s katastrofalnimi posledicami za planet, tako na lokalni kot globalni ravni.

Izginjanje amazonskega deževnega gozda namreč vpliva ne le na lokalno prebivalstvo, ampak s seboj prinese posledice, ki jih lahko občuti vse svet. Izguba pragozda v Amazoniji lahko namreč spremeni regionalne vremenske vzorce. Če se bo površina pragozda še krčila in bomo izgubili med 20 do 25 odstotkov gozdov, svarijo, da bi to lahko privedlo do suš v regiji, kar bi zgolj v Braziliji pomenilo, da bi zaradi izgube kmetijske proizvodnje ta lahko utrpela 422 milijonov dolarjev (381 milijonov evrov) izgube letno. Brazilija je pomemben svetovni izvoznik hrane, kar bi lahko povzročilo dvig cen hrane na svetovni ravni.

Če se bo površina pragozda še krčila in bomo izgubili med 20 do 25 odstotkov gozdov, svarijo, da bi to lahko privedlo do suš v regiji.
Če se bo površina pragozda še krčila in bomo izgubili med 20 do 25 odstotkov gozdov, svarijo, da bi to lahko privedlo do suš v regiji. FOTO: Dreamstime

Drugi primer, ki so ga izpostavili v poročilu, je uničenje koralnih grebenov in mokrišč, ki lahko zavarovalnice in turistični sektor stane milijarde evrov. Ohranjanje zdravega ekosistema ob obalah je namreč ključnega pomena za naravno zaščito pred poplavami in ekstremnimi vremenskimi pojavi. Pri tem so najpomembnejša obalna mokrišča, kot so mangrove ali obalni koralni grebeni.

Uničenje koralnih grebenov oslabi to zaščito in lahko ogrozi do 300 milijonov ljudi, ki živijo na poplavnih obalnih območjih. Če se ozračje zaradi podnebnih sprememb segreje še za dve stopinji Celzija, bi lahko po napovedih izgubili kar 99 % koralnih grebenov. Podatki kažejo, da lahko z ohranjenimi obalnimi mangrovami občutno znižamo tako poplavni val morja kot tudi moč vetra. Z vsakim hektarjem mangrov ali obalnih močvirij lahko letno prihranimo več kot 14.000 evrov, medtem ko je vsak hektar zdravega koralnega grebena "vreden" več kot 31.000 evrov. Poleg tega so ta območja med biotsko najbogatejšimi ekosistemi. Zaščita priobalnih mokrišč bi tako lahko zavarovalnicam prihranila približno 52 milijard dolarjev (46 milijard evrov) letno zaradi zmanjšanega tveganja za poplavno škodo.

Ta izguba pa pomeni veliko tveganje in enormne izgube tudi za sektor turizma. Globalno koralni grebeni turizmu prinesejo okoli 36 milijard dolarjev (32 milijard evrov) prihodka, 19 milijard dolarjev (17 milijard evrov) turizmu prinesejo samo aktivnosti na koralnih grebenih, kot so opazovanje podvodnega sveta, preostanek pa prinese turizem na območjih s koralnimi grebeni, kot sta obisk plaž in uživanje lokalne morske hrane, so izračunali.

Farmacija je zelo odvisna od biodiverzitete tropskih gozdov, 25 % zdravil, ki jih uporablja moderna medicina, namreč izvira iz izvlečkov pragozdnih rastlin.
Farmacija je zelo odvisna od biodiverzitete tropskih gozdov, 25 % zdravil, ki jih uporablja moderna medicina, namreč izvira iz izvlečkov pragozdnih rastlin. FOTO: Thinkstock

Tretji primer, ki ga izpostavlja Svetovni gospodarski forum, pa je tveganje, ki ga uničenje biodiverzitete prinaša za farmacevtsko industrijo in torej za svetovno javno zdravje. Rast farmacevtske industrije in nova odkritja, ki lahko rešujejo življenja, so odvisni od razvoja novih zdravil in terapij. Noben sektor ne porabi toliko kapitala za raziskave in razvoj kot farmacevtska industrija. Skoraj polovica zdravil temelji na rastlinskih izvlečkih. Trenutno je denimo ogroženo drevo cinchona, ki je vir za zdravilo za malarijo quinine.

Farmacija je zelo odvisna od biodiverzitete tropskih gozdov, 25 % zdravil, ki jih uporablja moderna medicina, namreč izvira iz izvlečkov pragozdnih rastlin. Do zdaj pa so za potencialne pozitivne učinke preučili samo 15 % od približno 300.000 rastlinskih vrst. Byetta je zdravilo za zniževanje glukoze v krvi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa dve. Njegova ključna sestavina je slina kuščarja, ki živi le na območju jugozahodne Amerike in severozahodne Mehike. To je le eden od primerov, kako lahko izguba vrst, ki jih človek še ni uspel preučiti ali odkriti, vpliva na izgubo potenciala na morda prelomna odkritja, ki lahko rešijo nešteto življenj.

Nadalje, 60 % vrst kavovca je zaradi podnebnih sprememb, izsekavanja deževnega gozda in bolezni na robu izumrtja. Če bi se črni scenariji res uresničili, bi se svetovni trg kave, ki je bil leta 2017 težek približno 74 milijard evrov, destabiliziral, kar bi vplivalo na življenje mnogih lokalnih pridelovalcev hrane, ki se že zdaj spopadajo s težkimi življenjskimi razmerami.

Prav tako bi lahko nadaljnje slabo gospodarjenje s planetom ogrozilo prehransko varnost planeta.

Izbruhi škodljivcev in bolezni so pogosto posledica zmanjšanja oziroma izumrtja vrst, ki so njihovi naravni plenilci. Več kot polovica vse svetovne hrane je odvisna od zgolj treh vrst – riža, pšenice in koruze, ki so kot monokulture bistveno bolj ranljive za napade škodljivcev in bolezni.

Seveda so nekateri industrijski sektorji bolj odvisni od stanja narave, kot drugi, a čeprav nekatere industrije naravni pretresi ne ogrožajo neposredno, so tveganja zanje še vedno v oskrbovalni verigi, to velja recimo za kemično industrijo, letalsko industrijo, turizem, rudarstvo, prevoz ...

Ključno vlogo ima kapital

Človeški posegi so drastično spremenili 75 % kopenskih in 66 % morskih ekosistemov.
Človeški posegi so drastično spremenili 75 % kopenskih in 66 % morskih ekosistemov. FOTO: Dreamstime

Da se izognemo črnim scenarijem in zagotovimo obstanek življenja na planetu, po izračunih EU v naslednjih desetih letih potrebujemo približno 180 dodatnih milijard evrov letno, kot jih zagotavlja evropski proračun. Kot opozarja Evropska komisija, je znesek previsok, da bi ga v celoti pokrila javna blagajna, zato mora ključno vlogo odigrati tudi zasebni sektor z vlaganjem v 'zelene investicije'.

A čeprav povpraševanje po zelenih izdelkih narašča, se vlagatelji še vedno spopadajo s številnimi pomisleki in ovirami. Med večjimi težavami trenutno je pomanjkanje večjih zelenih investicijskih priložnosti. Veliko je namreč manjših, a hkrati zelo tveganih zelenih projektov, v katere nihče noče vlagati. Prav tako pa se vlagatelji, če želijo vložiti v 'zelen projekt', soočijo s težavo, kako zelen je v resnici projekt, v katerega bi investirali.

Bonitetne agencije so zato začele v svoje ocene vključevati tudi kriterij ravnanja podjetij z naravnimi viri, medtem ko vedno več vlagateljev od podjetij zahteva tudi večjo odgovornost glede škode, ki jo pri poslovanju povzročajo okolju.

Kot primer v poročilu navajajo primer skupine 57 vlagateljev s sredstvi 6,3 milijarde dolarjev (5,6 milijarde evrov), ki so podjetja, ki trgujejo s sojo, zaprosili, da izkažejo svojo zavezanost odpravljanju krčenja deževnih pragozdov "z javnim razkritjem njihove politike do tega vprašanja, vključno z izvorom soje in njihovim odnosom do dobaviteljev, ki ne izpolnjujejo standardov za ustrezno ravnanje z deževnim gozdom."

Bank of America se je denimo zavezala, da bo do leta 2030 vložila dodatnih 300 milijard dolarjev (271 milijard evrov) v obnovljive vire energije, trajnostni transport in čisto vodo, saj verjame, da bo to podprlo inovacije na poti v nizkoogljično gospodarstvo.

Velike besede, kaj pa dejanja?

Podjetja v vseh sektorjih lahko naredijo in bi morala narediti veliko več, da znižajo emisije in okoljski vpliv, se večinoma strinjajo na letošnjem gospodarskem svetovnem forumu v Davosu. Kot poudarjajo, bi morala vsa podjetja aktivno spremljati in obvladovati tveganja, ki jih imajo na podnebje, ter povečati prizadevanje za dosego zastavljenih ciljev iz pariškega podnebnega sporazuma. Večina ima namreč priložnost razvijati in slediti novim poslovnim modelov, ki bi po celotni oskrbovalni verigi prispevali k doseganju nizkoogljičnega gospodarstva, so prepričani.

Pri WEF verjamejo, da je podjetje več kot zgolj ekonomska enota, ki ustvarja dobiček, saj "izpolnjuje človeške in družbene težnje kot del širšega družbenega sistema". Uspešnostinaj se namreč ne meri le glede na donosnost delničarjev, ampak tudi po tem, kako podjetje dosega svoje cilje na področju okolja, družbe in dobrega upravljanja.
Pri WEF verjamejo, da je podjetje več kot zgolj ekonomska enota, ki ustvarja dobiček, saj "izpolnjuje človeške in družbene težnje kot del širšega družbenega sistema". Uspešnostinaj se namreč ne meri le glede na donosnost delničarjev, ampak tudi po tem, kako podjetje dosega svoje cilje na področju okolja, družbe in dobrega upravljanja. FOTO: Dreamstime

Ovire lahko podjetja premagajo s sodelovanjem vzdolž oskrbovalnih verig in s sodelovanjem znotraj posameznih sektorjev. Kot opozarjajo, bo namreč potreben skupen napor, da bo gospodarstvo premagalo obstoječe ovire do bolj trajnostnega modela v sektorjih, kjer so stroški prehoda v nizkoogljične modele previsoki, da bi jih nosila posamezna podjetja. S sodelovanjem si lahko podjetja namreč delijo tveganja in stroške razvoja nove tehnologije. S sodelovanjem lahko ustvarijo povpraševanje in ustanovijo organe samoregulacije na področjih, kjer jih oblast ni postavila.

Bolj odločno morajo ravnati tudi oblasti, poudarjajo. Oblasti lahko sprejmejo nacionalne predpise za takojšnje zmanjšanje emisij. A davek na izpuste CO2 ni vedno učinkovit vzvod na poti v brezogljično družbo, izpostavljajo. Prvič, stroški za zmanjšanje emisij se med sektorji močno razlikujejo, kar pomeni, da davek spodbudi, da se nekateri sektorji premaknejo prej kot drugi – medtem ko bi danes morali vsi sektorji takoj začeti zmanjševati izpuste. Poleg davka na izpuste CO2 bi sektorske določbe in spodbude morale vključevati tudi zahteve, kot je prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije, električno mobilnost, standarde zelene gradnje, podprto s pospešenimi inovacijami.

Kot ugotavljajo v poročilu, danes le manjšina svetovnih korporacij deluje v to smer, a število vseeno narašča. Ker oblastem s politikami ni najbolje uspelo tlakovati poti v brezogljično družbo, je, kot poudarjajo pri Svetovnem gospodarskem forumu, še toliko večja odgovornost na strani podjetij. Številne korporacije so sicer pripravile ambiciozne načrte za razogljičenje svojih oskrbovalnih verig.

A od več milijonov svetovnih korporacij jih je le 7.000 objavilo podatke, povezane s količino izpustov in okoljske škode. Le tretjina jih je sporočila celotne podatke, od teh pa je le osmina dejansko vsako leto zniževala emisije, le redki so dosegali zaveze, sprejete v Pariškem podnebnem sporazumu. Zaradi pomanjkanja preglednosti je za podjetja precej enostavno prikazovanje okolju prijaznih politik, ki pa so večinoma le črke na papirju, namesto da bi dejansko vlagala v smiselno zmanjšanje emisij, ugotavljajo.

Zemljo bi zdaj zdravili tisti, ki so jo zastrupili

Deležniški kapitalizem je tako ena ključnih tem Davosa 2020. Gre za sistem, v katerem so zasebne korporacije skrbniki družbe in delujejo v dobro vseh. Pri WEF verjamejo, da je podjetje več kot zgolj ekonomska enota, ki ustvarja dobiček, saj "izpolnjuje človeške in družbene težnje kot del širšega družbenega sistema". Uspešnosti naj se namreč ne meri le glede na donosnost delničarjev, ampak tudi po tem, kako podjetje dosega svoje cilje na področju okolja, družbe in dobrega upravljanja.

Kot je ob tej priložnosti povedal Peter Brabeck-Letmathe, nekdanji predsednik uprave in izvršni direktor ene največjih multinacionalk Nestlé, je "Zemlja bolna, torej jo moramo pozdraviti". Po njegovih besedah morajo podjetniške prakse upoštevati zdravje naše narave in trajnostno porabljati naravne vire. Kot pravi, bodo ključni poslovni modeli, ki bodo popravili škodo, ki smo jo do zdaj naredili naravnim virom. Deležniški kapitalizem prinaša mišljenje, da podjetja ne morejo več ustvarjati vrednosti samo za delničarje.

Peter Brabeck-Letmathe: "Zemlja je bolna, torej jo moramo pozdraviti."
Peter Brabeck-Letmathe: "Zemlja je bolna, torej jo moramo pozdraviti." FOTO: AP

Namesto tega mora naša poslovna politika ustvariti vrednost za številne ljudi, vire in skupnosti, na katere vpliva. Medtem ko kapitalizem danes izkorišča vire za povečanje donosa delničarjev, morajo podjetja prihodnosti narediti razmislek, kako bodo dodali vrednost za zaposlene za našo skupnost in najpomembnejšega deležnika ... planet Zemljo: "Zavedati se moramo, da je neumno pretvarjati naravo v denar in nato z njim poskušati popraviti storjeno škodo. Razviti moramo poslovne politike in modele, ki upoštevajo zdravje naše narave in trajnostni pristop pri uporabi virov na našem planetu."

Njegove besede poseben pomen dobijo ob zavedanju številnih okoljskih afer, v katere se je skozi leta zapletel Nestlé, ob tem, da je Peter Brabeck-Letmathe znan predvsem po svojem zagovarjanju privatizacije vodnih virov in da sta bila glede na poročilo, ki ga je objavila organizacija Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA), Nestlé in Unilever še lani odgovorna za četrtino vse odvržene plastike blagovnih znamk, ki poganja krizo plastičnega onesnaževanja na Filipinih. A ker brez sodelovanja korporacijskih velikanov, če želimo rešiti naš planet, ne bo šlo, opozarjajo strokovnjaki, je vsekakor dobrodošlo, da se velike multinacionalke vključujejo v razpravo in spreminjajo svoje poslovne prakse.

A kljub idejam ’kako rešiti svet’, okoli katerih je zgrajeno letošnje srečanje najmočnejših svetovnih gospodarstvenikov v Davosu, je realnost trenutno precej ’črna’. Nekatere največje svetovne banke, zavarovalnice in pokojninski skladi so od leta 2015 skupaj vložili 1400 milijard dolarjev v podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi, je opozorila okoljska organizacija Greenpeace. V izračunih so upoštevali zgolj podjetja, ki se udeležujejo Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Mordan je ocenila, da so finančne institucije sokrive za podnebne spremembe. "Banke, zavarovalnice in pokojninski skladi so prav tako odgovorni za podnebno krizo kot industrija s fosilnimi gorivi."

A ker brez sodelovanja korporacijskih velikanov, če želimo rešiti naš planet, ne bo šlo, opozarjajo strokovnjaki, je vsekakor dobrodošlo, da se velike multinacionalke vključujejo v razpravo in spreminjajo svoje poslovne prakse.
A ker brez sodelovanja korporacijskih velikanov, če želimo rešiti naš planet, ne bo šlo, opozarjajo strokovnjaki, je vsekakor dobrodošlo, da se velike multinacionalke vključujejo v razpravo in spreminjajo svoje poslovne prakse. FOTO: Dreamstime

Glede na poročilo je samo deset bank investiralo 1000 milijard dolarjev v fosilna goriva. Za isto ceno bi lahko podvojili svetovno kapaciteto solarne energije. "Industrija s fosilnimi gorivi potrebuje finančni sektor, ampak to ne velja obratno. Torej zakaj te banke, zavarovalnice in pokojninski skladi podpirajo umazano energijo," se sprašuje Morganova.

Potrošniki bi zeleno, a si to težko privoščijo

Kot sicer izpostavljajo pri WEF, je pomembno tudi, da posamezniki v svojih vlogah potrošnikov, volivcev, voditeljev in aktivistov spodbujajo ukrepe oblasti in gospodarstva.

In pritisk na podjetja, da se čim hitreje usmerijo v okolju bolj prijazne prakse in sprejmejo odgovornost za nastalo situacijo, se vedno bolj krepi. Predvsem pri generaciji Z in milenijcih lahko opazimo vedno večja prizadevanja za znižanje uporabe plastike za enkratno uporabo, mesa in drugih potrošniških vedenj, ki vključujejo etično komponento.

Pritisk na podjetja, da se čim hitreje usmerijo v okolju bolj prijazne prakse in sprejmejo odgovornost za nastale razmere, se vedno bolj krepi.
Pritisk na podjetja, da se čim hitreje usmerijo v okolju bolj prijazne prakse in sprejmejo odgovornost za nastale razmere, se vedno bolj krepi. FOTO: Dreamstime

Tipično podjetje v sektorju tekstilne industrije je običajno potratno z viri, porabo vode in škodljivimi kemikalijami. Potrošniki postajajo danes vedno bolj pozorni in ozaveščeni glede okoljske škode, ki jo povzročajo ta podjetja. Podjetja, ki so se odločila za trajnostne prakse, imajo zato dodatno prednost in povečujejo svoj ugled med temi potrošniki.

Velike spremembe so vidne tudi na prehranskem trgu. Prodaja mesa v ZDA je med letoma 2005 in 2014 padla za 19 odstotkov, v Evropi pa do leta 2030 pričakujejo drastičen upad prodaje govedine in svinjine.

Nedavna raziskava med potrošniki v Indiji, ki jo je naročila skupina Mahindra, razkriva, da se štirje od petih Indijcev zavedajo vpliva svojih dejanj in potrošniških odločitev na okolje in podnebne spremembe, 83 % pa je izrazilo interes za spremembo v bolj vzdržen življenjski slog, kot je uporaba javnega prevoza. A pripravljenost potrošnikov za takšne odločitve se še ni prevedla v dejanja, ugotavljajo raziskovalci.

Čeprav sta se pripravljenost posameznikov za nakup zelenih izdelkov in preobrat k trajnostnemu življenju v zadnjih letih močno povečala, je do zdaj malo dokazov, ki bi potrjevali, da se je ta pripravljenost dejansko prevedla v nakupne odločitve in spremembo življenjskega sloga med potrošniki.

Kljub temu da so potrošniki zaskrbljeni za okolje in pripravljeni na nakup trajnostnih izdelkov, imajo težavo z iskanjem alternativ. 88 % sodelujočih v raziskavi verjame, da jim pomanjkanje trajnostnih izdelkov, ki bi si jih lahko privoščili in bi bili torej cenovno dostopni, preprečuje, da bi ravnali okolju prijazno.

Raziskava kaže, da največja ovira za zelene nakupe potrošnikov ni več pomanjkanje okoljske ozaveščenosti, ampak da je izziv v zagotavljanju alternativ, ki so trajnostne in predvsem cenovno dostopne. Kot ugotavljajo, so zato za podjetja trajnostne prakse v resnici največja priložnost. Podjetja morajo zasnovati okolju prijazne alternative tako, da bodo te pomagale ljudem živeti življenje s čim nižjim ogljičnim odtisom.

Forum v Davosu smo spremljali s posebno serijo člankov. Preberite tudi:

'Globalizacija je šla predaleč'

'Preobrazba' kapitalizma: namesto delničarjev v središču skupnost?

Dvoličnost? Kako bo 'generacija enega klika' ohromila in onesnažila mesta.

Ali še lahko verjamemo svojim očem?

Plastični paradoks: brez materiala, ki duši svet, si težko predstavljamo življenje

Boj za okolje med aktivizmom in realnostjo: 'Rudarji, naučite se programirati'

Kaj imajo skupnega parni stroj, penicilin, atomska bomba in digitalizacija?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tromblon
27. 01. 2020 19.49
+1
na neki točki je že izumrlo 99% vsega življenja in poglejte kaj vse lepega je nastalo, tko da se sploh ne obremenjujem in se mi hebe :)
Klotilda H
26. 01. 2020 08.24
+3
ČLOVEK SI JE VZEL PRAVICO, DA SE LAHKO RAZPLODI BREZ KAKRŠNIHKOLI OMEJITEV: če bi na zemlji živelo približno trikrat manj ljudi, bi velika večina ekoloških in ostalih problemov na zemlji, sploh ne obstajala. tako trdijo zmerni oz. realni ekologi.
dannyer
26. 01. 2020 12.50
-2
to lahko napiše neinformirani radikalec ,ki nima pojma o čem govori zamisli si malo.
crazy but true
25. 01. 2020 21.02
-1
Ojoj! Katastrofa! Edin nacin da preprecimo totalno katastrofo je da damo levim/eko/bio veliko denarja...
Zmaga Ukrajini ...
25. 01. 2020 21.01
+5
Super,... Brabeck-Letmathe je ravno prava oseba za nasvete o tem, kako "pozdraviti" Zemljo. Tip je marsikje po svetu (tudi v ZDA) vehementno uzurpiral vodne vire ter s svojim nebrzdanim hlepenjem po dobičku marsikje zaradi tako nevzdržnega črpanja povzročil upad podtalnice in posledično usihanje vodnih virov za domače prebivalstvo. Konkretno - v nekaterih ameriških mestih je Nestlé povzročil dvig cene pitne vode za prebivalstvo s tem, ko je zaradi popolnoma nebrzdanega črpanja nastal resen problem s preskrbo vode lokalnemu prebivalstvu, le to pa se ni moglo učinkovito pravno boriti proti temu, saj imajo v ZDA čudovit model popolne svobode podjetništva. Potem je pa še pametil, da ljudje nimajo kar po defaultu pravice do brezplačne vode. Da ne omenjam še tega, kar je sicer tudi omenjeno v članku - firma Nestlé, ki je med drugim ena največjih proizvajalk pijač, proizvede na stotine ton odpadne plastike, ki se potem znajde v naravi, morjih, oceanih,... Vse, kar vidimo pijač v trgovinah, so večinoma v plastenkah. Res ravno pravi, da bi pametil,... on je prvi, ki bi ga bilo treba....
Malinha
25. 01. 2020 21.41
+4
Peter Brabeck-Letmathe je zločinec tipa Milton Friedman. Tudi o Brabeck-Letmatheu bodo opravljene študije o žrtvah njegovega "zdravljenja bolne Zemlje". Dejansko je ta tip še večji psihopat kot Friedman.
Zmaga Ukrajini ...
25. 01. 2020 21.52
+2
Popolnoma se strinjam - ta tip je navaden psiho. In, da se tak model znajde v Davosu in pameti o okoljski problematiki, je pa neznosno.
Malinha
25. 01. 2020 21.58
+1
Tip se recimo ne upa sam sprehajati po ulicah, kakor naš jajčasti, ker bi ga marsikaj doletelo. V Davosu se pa zbira politična in ekonomska elita, ne vem kaj si potem pričakovala. Pošteneže? Naštej mi par normalnih ljudi iz ekonomske elite. Težka bo, oz. nemogoča.
asdfghjklqwertz
25. 01. 2020 19.26
+4
Kakšno pomanjkanje hrane neki? Mestjanarji, oz natančneje, Ljubljančani, si še vedno mislijo, da trgovine, kot so Mercator, spar, tuš, hofer, lidl itd, same predelujejo in izdelujejo hrano … Ker o kmetih imajo ogromno za povedati - slabega … a bodo od lakote veliko prej crknili, kot pa kmetje ...
bububu123
25. 01. 2020 20.09
+2
saj betonarji bodo imeli primankljaj hrane.... ker kmet si bo naprej za svoje poskrbel
Zmaga Ukrajini ...
25. 01. 2020 21.19
+1
Namesto, da cvilita, bi bilo koristneje, da razmislita o prilagajanju. Naši kmetje so s subvencijami kar dobro prisesani na državne jasli. Potem pa so tu še pomoči pri škodi - enkrat za sušo, drugič za poplavo, tretjič za pozebo, četrtič zaradi škode zveri,... skratka popolnoma vsako leto je neka škoda, za katero kmetje pričakujejo, da jim jo pomaga premostiti država. In ob vsakoletnih težavah se jim niti malo ne zasvita, da so potrebne spremembe. Pri njih samih. Tako pa še naprej gonijo o sajenju monokultur na vedno istih površinah in potem jim je čudno, da je čedalje slabša letina, za katero je potrebno čedalje več fitofarmacevtskih sredstev, zemlja pa je s takim načinom kmetovanja opustošena in izropana vseh hranil. Najbrž so kdaj slišali o nujnosti kolobarjenja zaradi vzdrževanja hranil v zemlji, ampak se jih očitno ni prijelo. Obnašajo se enako požrešno kot veliki kapitalisti, ki mislijo, da je cel svet njihov, naravni viri pa neomejeni. Že to pove vse, da veliko teh kmetičev (pa da se razume - spoštujem kmete in preziram butaste "kmetiče") po uporabi baliranega sena tisto plastiko enostavno zažge kar tam, kjer so jo odvrgli. Seveda v "zavetju mraka", ko se ozračje "ustavi" in se potem ves ta dim in strupeni plini od plastike lepo porazdelijo po kraju. Tako, da ne bosta preveč pametila, vsi smo na istem planetu, dihamo isti zrak, in če ne znata kmetovati, se raje lotita česa drugega. Tudi v mestu bodo ljudje preživeli brez vas. Že danes hrana prevozi ogromne razdalje in kontinente, da pride vsa ta "pestrost" na police trgovin. Seveda bi bilo lahko drugače. Ampak za kaj takega potrebujemo pametne kmete, ki znajo, zmorejo in kmetujejo z veseljem.
pikapok
25. 01. 2020 21.35
+2
Mesečev sij.. niso vsi kmetje isti, na žalost je pa dosti takih, ki ne znajo biti kmetja. Amapk to da bodo pa ljudje v mestu preživeli brez kmetov to si pa brcnil v temo.. kaj če uvoz hrane ne bo več mogoč? Kar se čist lahko zgodi.. ti imaš čudne predstave o hrani ki se znajde na policah v trgovinah..
Zmaga Ukrajini ...
25. 01. 2020 21.44
+2
Pa me ti razsvetli.... Kaj vidiš na policah v velikih trgovskih centrih? Majhne lokalne trgovine so itak preteklost. Koliko je slovenske robe? Avokado, ananas, kava.... iz Zg. Dupleka? Pa meso iz Poljske. 20 vrst čokolad,... iz kje? Kot si sam ugotovil - na žalost je veliko takih, ki ne znajo (ali pa nočejo biti, vendar so po sili razmer) biti kmetje.
Zmaga Ukrajini ...
25. 01. 2020 21.48
+2
In v bistvu bi me zelo veselilo, da uvoz ne bi bil več mogoč, vendar so to le pobožne želje. S sistemom kot je današnji, bo uvoz stalen, razlika je le v tem, da bodo cene naraščale. In zato imamo toliko tovornjakov in hladilnikov na cestah, zato zbolevamo, zato crkujejo naši kmetje,...
burekkafana78
25. 01. 2020 19.26
+1
vse se vrne, kot je gospodarstvo hitro izbrisalo toliko življenja ga bo tudi narava še hitreje nazaj, neizbežno na ta stil življenja, se bi moralo preimenovati v blatarstvo.
Akame1979 .
25. 01. 2020 18.50
+1
Trump je zelo lepo povedal v Davosu
ivan res grozni
25. 01. 2020 20.52
+1
Akame1979 .
25. 01. 2020 21.26
+0
torej posaditev dreves, počasno prehajanje na čistejšo energijo in prtiskanje na države in kontinente kot so indija, afrika in kitajska (največji onesnaževalci) na čistejšo tehnologijo neumnost ?? A mi lahko to obraložiš, saj če si že odgovoril verjamem, da si poslušal govor, ker drugače izpadeš kot, po tvojih besedah bebec ?
bububu123
25. 01. 2020 18.09
+11
Velike korporacije bodo ozbrisale del ljudstva. ( ebola, kitajska pljučnica) to so vse umetni virusi, ki prihajajo iz laboratorijev. Ste kdaj brali, da bi tak virus kdo staknil od voditeljev?
AntiFarseloncek
25. 01. 2020 20.11
+2
od navadne gripe samo v evropi umre vec kot 50.000 ljudi letno. Toliko o teh virusih iz kitajske
ivan res grozni
25. 01. 2020 20.53
+0
ahim1225
25. 01. 2020 17.55
+5
Bolni smo ljudje, za katere kmalu ne bo več prostora na zemlji, razmnožujejo se kot zajci ali še bolj.
Stankur
25. 01. 2020 17.35
+4
Konec sveta bo posijan z ognjem, kateri bo odrešil vse bolezni in nesnago na zemlji. Se že dogaja.
asdfghjklqwertz
25. 01. 2020 19.28
+3
ogenj se že dogaja, ja … ampak napredka še vedno ni, ker se vsak dan rodi več otrok, kot umre ljudi ...
TistoPravo
25. 01. 2020 16.59
+2
Zlite liter vode na mizo....to je narava...in kapljo vode, to smo vsi mi...za teto naravo. Koliko kapelj je že prelila, ne šteje....s tem se ukvarjamo zgolj vsi mi katerih kaplja se še ni posušila
Gorazd Petek
25. 01. 2020 16.20
+1
Kako komentirati tole? Veliko katastrofičnega scenarija,še več nategov in podraževanja in denarja za ekosocialiste,ki bi globalno preko ekoreligije radi vpeljali socializem. Zanimivo je ,da se na plano vlačijo "zelene" tehnelogije ,ki so okolju še bolj nevarne,kot obstoječe, Še en podoben nateg je ono -"zadnjih 50" let,no realno točno merimo temperature tam okrog 45 let-vendar na osnovi teh modelov ne moremo napovedati kaj veliko saj zadeve niso podprt z vsaj enim ciklom zemlje ,ki traja 1000 ali 10000 let,takih segrevanj,ohlajanj itd je bilo v obdobju Zemlje že bilo koliko,je pa res ,da imamo pa več umetnega onesnaževanja. Seveda pa gre še za eno verščanje,da se širijo ppuščave,zakaj? Zato ,ker se preprosto ne ljubi nobenemu v teh regijah oblikovati namakanja in še ena kosmata,povsod se vse bolj derejo,da zaradi umika populacije v mesta gozdne površine zaraščajo obdelovalno zemljo-kar je še ena kontradiktornost in ob tem ni zaznati še nobene pobude,ki bi začela kampanijo omejevanja rojstev v predvsem azijsko in afriški regiji in kampanije o zmanjšanju prebivalstva in rodnosti tam. Zanimivonabijanje in katastrofične napovedi in nategi in eko cuzanje denar industrija,konkretni ukrepi ,ki bi dali hitre uspehe in rešitve pa nikjer na vidiku oz. se jim izogibamo namensko z nekimi projekcijami in eko študijami za 20-30 let,ki bi dooločenim eko vernikom in eko socialistom zagotovila lepe miljarde za nedelo in predrablanje eko religije in davkov,ne pa rešitve problemov. Zanimivo je ,da je Brazilski pragozd postal problem ravno sedaj,ko je na oblasti ne socialist,,ki je ulinil rente ekosocialistom,ki so bili preje tiho,ko se je po gozdu za časa Lule in Dilme ropalo in kurilo še bolj in nobeden se ne oglasi za radi še večjih požarov v Afriki,kjer vladajo čudni režimi.
ivan res grozni
25. 01. 2020 18.06
+3
Vam ni pomoči. Še ko se boste cvrli, boste trdili, da gre za nateg. In kaj je narobe s socializmom? Kaj vas plačujejo multinacionalke, da dajete prednost njihovim profitom pred usodo planeta. Kapitalizem v sedanji obliki je grozljiv sistem. 1 % ljudi ima 99 % svetovnega bogastva. In kdo je med tem 1 %? Prevladujejo ljudje, ki so obogateli s skrajmi izkoriščanjem delavcev, ignoriranjem zaščite okolja in s finančnimi malverzacijami in le za vzorec je talentiranih, inovativnih in prijaznih do ljudi.
ivan res grozni
25. 01. 2020 18.06
+3
Vam ni pomoči. Še ko se boste cvrli, boste trdili, da gre za nateg. In kaj je narobe s socializmom? Kaj vas plačujejo multinacionalke, da dajete prednost njihovim profitom pred usodo planeta. Kapitalizem v sedanji obliki je grozljiv sistem. 1 % ljudi ima 99 % svetovnega bogastva. In kdo je med tem 1 %? Prevladujejo ljudje, ki so obogateli s skrajmi izkoriščanjem delavcev, ignoriranjem zaščite okolja in s finančnimi malverzacijami.
Groucho Marx
25. 01. 2020 18.38
+2
Kaj je narobe s socializmi, resno? Samo to, da gre v 100% primerov za totalitarne režime in da ne poznamo niti enega primera v sedanjosti ali kadarkoli v zgodovini, da bi bili socializmi na dolgi rok uspešni. Veš ti za tak primer?
razocarani
25. 01. 2020 19.06
+2
jaz tega ne bom dočakal ti pa ki si velikoooooo mlajši boš zče pa ti ne tvoji potomci če jih znaš narediti ,,glede na komentar bi relek ne ali taki se ne bi smali razmnoževati ,,no upam da ti res dočakaš dan ko bo prepozno,,da se počasi res dobro namušiš predno stegneš tace
razocarani
25. 01. 2020 19.09
+3
kako vam vsem privoščim da vas to čim prej doleti ,,mene ne bo sem prestar pa mi je vseeno mar za ostala živa bitja ,,za vas ki se imate za ljudi pa iskreno želim da dobro občutite vse posledice vaće zabitosti ,pokvarjenosti ,le kako ste lahko tako sebični,,le kaj jeste da vam tako škodi
Gorazd Petek
25. 01. 2020 19.16
+0
Preden streljaš kozle še napreje samo tole--vsega je kriv kapitalizem NE socializem,ki je sistem ,ki nasprotuje vsem naravnim zakonom in fizikalnim če hočeš. Narava ne pozna prerazporejanja,redestribuiranja,sociale in zmaga boljši tako je pač zadevo zastavila narava. Vendar se nekateri še kar sprenevedate in lažete še napreje,dejstvo je,da je eden največjih onasnaževalcev poleg Komunistične Kitajske ,ravno Tudi KGB jevsko partijska Rusija,od naftnih,rudarskih,do jedrsko podmorniških in še kakih onesnaževanj,ki se jih zaradi režima prikrije,na zahodu pa Putinovi občudovalci skušajo zadeve po medijih prikriti,nadalje je tu Indija in celotna Azija in seveda Afrika samo 4 reke v Aziji in Afriki nanesejo toliko odpadne plastike in ostalega d**** kot ZDA in EU skupaj v ocean. In nadalje ,če je zate ekologija da eno stvar zamenjaš še z ekološko bolj sporno-ker pač tako forsira ekosocialistični lobij je to neumnost. E avti ,kot solarni paneli so se pokazali ob zdajšnjih tehnelogijah gradnje in materialov za ekološke bombe. In ,ko si toliko EKO pa sploh veš ,da solarne panele "reciklirajo" tako ,da karcenogeno in stropeno "EKO" kramo iz EU Evro ekologi ,kipajo kar na velike deponije v Kongu in Nigeriji v naravo. Skratka hipokriti vezani na zaslužek.
ivan res grozni
25. 01. 2020 20.55
+1
Nisem še slišal za neuspešni socializem. Da niste socializma zamenjali s komunizmom?
Ramzess
25. 01. 2020 16.03
+3
Ironija ob vsem tem pa je, da ima znanost rešitve za vse, vendar interesi, ki škodijo večini in planetu, preprečujejo uporabo in rabo teh rešitev in tehnologije. Slednje dvoje omogoča sistem, ki ne dopušča nadzora nad vsem in vsakim, ni potreben obstoj določenih gospodarstvenih in poslovnih oblik, nenazadnje ni potreben denar, ki je itak zlo zase.
Mauzahecmauzares
25. 01. 2020 14.20
+12
Svet bo postal izumetničeno črn/bel kot binarni zapis 1/0; brez barvno raznolikega živeža..
Alexrazgoti
25. 01. 2020 14.04
+36
z zemljo nebo konec... zemlja lahko gori ali zmrzne in bo cez miljonov let spet zivljenje na njej, konec bo z NAMI
HorstWiesel
25. 01. 2020 14.00
+17
Očitno je preveč ljudi na svetu za zmogljivosti našega planeta.
ivan res grozni
25. 01. 2020 18.10
+7
Vse probleme bi rešili z levo roko, če ne bi dali za vojsko stokrat več kot za zaščito okolja.
Alexrazgoti
25. 01. 2020 13.59
+10
kak naslov da je zemlja bolna... za zemljo je 1 dan ko za nas par miljonov, za njo smo mikrobi in nic vec..
PartyTime
25. 01. 2020 13.58
+10
Nič hudega, imamo politike ki bodo poskrbeli, da bodo plače dovolj velike, da si bomo lahko privoščili hrano in vodo... kot sedaj.
ivan res grozni
25. 01. 2020 18.12
+4
Vse bi lahko ohranili, če bi zmanjšali enormne izdatke za oboroževanje. Samo ZDA dajejo na leto v ta namen 750 milijard; za zaščito okolja niti milijarde.
STRANGESPHERE
25. 01. 2020 13.50
+11
To isto poslušamo že 50 let. Od nuklearne zime, prek ozonske luknje do taljenja ledenikov. Vse je že bilo in vedno so grozili s koncem planeta. Malo manj dramatiziranja, pa bo.
Debely
25. 01. 2020 15.29
+2
Upam, da bodo v prihodnosti izumrli taki komentarji.
ivan res grozni
25. 01. 2020 18.14
+1
Vse je bilo vendar ne zaradi človekove dejavnosti. Ali naj, po vašem, sami uničimo planet, ker bo ta tako in tako nekoč uničen? Danes gori Avstralija, čet trideset let bo Evropa.
Gorazd Petek
25. 01. 2020 19.18
-3
Ne bodo,ker so vsaj malo trezni,kajti ravno oni dan je bila v Kanadi in delu ZDA huda snežna nevihta,ki baj nastopi takrat,ko je 35 sopinj plusa in se globalno segreva.
Gorazd Petek
25. 01. 2020 19.22
-2
Po izračunih tem podobnih in komentatorjev spodaj je nafte po njihovih napovedih zmanjkalo tam okrog 90 ih,nafte pa je še vsaj za 200 let.
Wahl
25. 01. 2020 13.17
+54
Peter Brabeck-Letmathe. Pravega ste dali v ospredje, ki bo govoril kako je potrebno ozdraviti Zemljo. Leta 2005 je izjavil, da ima človek pravico do vode kot ekstrem in ne kot osnovno pravico, se zavzemal za privatiziranje vodnik virov. Kasneje, ko se je vsul plaz kritik, je nakladal, kako so izjavo dali izven konteksta. Ja, sigurno, dokler človek ne ogleda oddaje v kateri je izrekel. Verjetno večina potrošnikov sploh ne ve, da globalno gledano, ima vso prehrambeno industrijo v lasti 10 mega multinacionalk, ostale so hišne podznamke. Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg's, Mars, Associated British Foods in Mondelez so glavni svetovni akterji, ki imajo v lasti ostale blagovne znamke. Nestlé je v obsegu in dobičkih rekorder v vseh pogledih in sedaj bo nekdo, ki je kot CEO v letih 1997-2008 vodil multinacionalko, pripaden ji je pa od leta 1968 do danes, nam pihal na dušo, kako je potrebno spremeniti poslovne prakse. Sedel je v upravnem odboru združenja ducata evropskih težkih industrialcev, upravnem odboru exxon mobila...Ta avstrijski volk 50 let vpet v iste strukture, z letnim zaslužkom 9 milijonov evvrov na položaju ceo, bi rad sedaj menjal dlako. No ja, kakšen, ki ne pozna ozadja in povezav mu bo še verjel.