Gospodarstvo

Pregled ukrepov: kako bo država pomagala gospodarstvu?

Ljubljana, 30. 03. 2020 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L. / STA
Komentarji
56

Z novim paketom "protikorona" ukrepov bodo delodajalci nekoliko lažje zadihali. Nadomestila plač za delavce na čakanju in tiste, ki ne morejo delati zaradi drugih razlogov, bo v celoti kril proračun. Prav tako bodo oproščeni plačila socialnih pripevkov, bodo pa zato morali tistim, ki še delajo, plačati dodatek v višini 200 evrov. Oddahnili si bodo lahko tudi samozaposleni in kmetje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 230.000 zaposlenih na čakanju
    02:38
    Iz 24UR: 230.000 zaposlenih na čakanju
  • Iz 24UR: Jutri o megazakonu
    04:29
    Iz 24UR: Jutri o megazakonu

Vlada je sprejela težko pričakovani tri milijarde težek "protikorona paket", s katerim želi med drugim obdržati gospodarstvo nad gladino v teh kriznih časih. "Ničesar podobnega še nikoli doslej ni bilo, niti na seji katere koli slovenske vlade niti na seji katerega koli sklica slovenskega parlamenta," je ob tem dejal premier Janez Janša

Državni zbor bo o paketu ukrepov odločal v sredo po nujnem postopku. Če jih potrdi, bodo veljali 1. aprila do 31. maja z možnostjo podaljšanja do 30. junija. Nekateri bodo veljali tudi retroaktivno za čas od razglasitve epidemije 13. marca. 

Zmanjševanje stroškov delodajalcev

Vsi zaposleni, ki so pri opravljanju dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije bodo upravičeni do posebnega dodatka za nevarnost in posebne obremenitve. Dodatek bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Nadomestilo za zaposlene na čakanju se bo po tem predlogu v celoti in ne le delno, kot je veljalo doslej, krilo iz proračuna. Enako velja za delavce, ki ostanejo doma zaradi varstva otrok, zaprtja meja ali ukinitve javnih prevozov. Nadomestilo znaša 80 odstotkov delavčeve plače v preteklem mesecu za polni delovni čas. Prav tako bo država prevzela strošek socialnih prispevkov zanje. 

Ukrep oprostitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje velja tudi za zaposlene, ki še delajo. Iz sredstev, ki mu tako ostanejo, jim mora delodajalec izplačati krizni dodatek v višini 200 evrov. Do njega bodo upravičeni "zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače in so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije", so pojasnili na spletni strani vlade. 

Minimalna bruto plača znaša 940,58 evra, kar pomeni, da so do dodatka (ob izpolnjevanju drugih pogojev) upravičeni tisti, katerih bruto plača ne presega 2821,74 evra. Dodatek bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. 

Odlog plačila kreditnih obveznosti

Za dolžnike kreditnih ali drugih obveznosti, sklenjenih na podlagi zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, se odobri odlog plačila obveznosti iz kreditne ali druge pogodbe za 12 mesecev. Enako velja za tiste, ki najemajo kredit pri Slovenskem podjetniškem skladu ali Regionalnem razvojnem skladu iz Ribnice.

Država bo bankam jamčila za odplačilo kreditnih obveznosti. Za tiste, ki jim je bilo z vladnim ali občinskim odlokom začasno prepovedano opravljanje dejavnosti, je predvideno državno poroštvo v višini 50 odstotkov vsote 12 odloženih obrokov kreditov. Enako velja za kreditojemalce, ki so fizične osebe. V vseh ostalih primerih poroštvo dosega 25 odstotkov vsote 12 odloženih mesečnih obrokov kreditov, ki bi zapadli v obdobju, za katerega je bil dogovorjen odlog.

Zavezancem ne bo treba plačati akontacije davka na dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti, kot tudi ne obrokov davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020, ki bodo dospeli v obdobju po uveljavitvi zakona do 31. maja.

Pomoč samozaposlenim

Samozaposleni, ki so zaradi epidemije ostali brez dohodka, se bodo vendarle lahko obdržali nad gladino.
Samozaposleni, ki so zaradi epidemije ostali brez dohodka, se bodo vendarle lahko obdržali nad gladino. FOTO: Bobo

Končno bodo lažje zadihali tudi samozaposleni in kmetje. Iz proračuna bodo namreč plačani prispevki za socialno varnost, hkrati pa jim bo država krila vsaj del izpadlih dohodkov. Tisti, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji (vložite jo lahko preko e-Davkov) izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, za april in maj pa 700 evrov. Vendar bodo morali pred tem dokazati, da so imeli marca v primerjavi s februarjem vsaj 25-odstotni, aprila in maja pa vsaj 50-odstotni izpad dohodkov. Če se bo izkazalo, da je prejemnik podal neresnično izjavo o zmanjšanju dohodkov, bo moral vrniti trikratnik izplačila skupaj z zamudnimi obrestmi. 

Upravičencu, ki bo vložil izjavo do 18. aprila za mesec marec, bo Furs mesečni temeljni dohodek nakazal 25. aprila. Upravičenec, ki bo vložil izjavo od 19. do 30. aprila za marec in/ali april, bo nakazilo prejel do 10. maja. Tisti, ki bo vložil izjavo od 1. do 31. maja za katerega koli od treh mesecev ali vse mesece skupaj, pa bo nakazilo lahko pričakoval 10. junija.

Na svoj nezavidljiv položaj so po zaprtju šol in vrtcev opozarjali lastniki zasebnih vrtcev, ki so ostali brez prihodkov, hkrati pa so morali zaposlenim zagotoviti polno plačo. Vlada jim ji prisluhnila in določila, da jim pripadajo sredstva iz proračuna v višini 85 odstotkov za vsakega otroka. 

Ukrepi za pomoč kmetijstvu

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Dreamstime

Za osebe, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovane kot kmet, je za čas trajanja nezmožnosti za delo zaradi potrjene okužbe s koronavirusom predvidena finančna pomoč. Ta je enaka dejanskemu strošku v povezavi z nadomestitvijo dela na kmetiji, a ne sme biti višja od 80 odstotkov minimalne plače.

V pomoč kmetijskemu sektorju bodo morali javni zavodi najmanj 50 odstotkov pridelanih ali predelanih kmetijskih pridelkov oziroma živil nabaviti z območja Slovenije, pri čemer morajo biti vse faze pridelave in predelave opravljene v Sloveniji.

So pozabili na pogodbene delavce? 

Slovenski režiser Igor Šterk je vladi in državnemu zboru poslal odprto pismo, v katerem jih opozarja, da so povsem spregledali tiste samozaposlene, ki nimajo rednih prihodkov. "Veliko nas samozaposlenih nima rednih mesečnih prihodkov, ampak smo plačani po pogodbenem delu. Nekajkrat letno prejmemo honorar za opravljeno delo, ki je potekalo več mesecev, plačilo pa je izvedeno v poljubnem mesecu. Predlog zakona kaže popolno nerazumevanje našega dela, saj naj bi morali dokazovati, da so naši prejemki v marcu, aprilu in maju manjši kot so bili v februarju. Tisti, ki nismo prejeli nobenega honorarja v februarju, torej naj ne bi bili upravičeni do pomoči. Kljub temu, da smo imeli prihodke v decembru, januarju ... Kljub temu da smo imeli v letu 2019 več kot 15.000 evrov prihodkov. Tovrstnih samozaposlenih nas je gotovo več tisoč ali več deset tisoč," je poudaril. 

Prepričan je, da bi morali izhajati iz povprečja za zadnjih 12 mesecev, "drugače se bomo znašli v absurdni situaciji, kjer bodo pomoči deležni samo tisti samozaposleni, ki so po spletu srečnih naključij prejeli honorar v mesecu februarju, tisti, ki smo ga prejeli kateri drugi mesec, pa do pomoči ne bomo upravičeni". 

Sam bi moral marca začeti snemati celovečerni film, a je zaradi epidemije vse padlo v vodo. "V tem času ne bom prejel nobenega plačila, nobenega honorarja, torej bi vsekakor moral biti upravičen do pomoči, ki bi pripadala samozaposlenim. Vendar predlog zakona v sedanji obliki to onemogoča." Samo pri tem enem filmu bo tako oškodovanih najmanj 50 ljudi, je dodal.

Pasica posebne novice POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slavica borštner
06. 04. 2020 10.26
+0
Mi, nižji sloj delavcev uporabljamo regres, da zmanjšamo minus in ne za dopust kaj šele da vsiljujete dopuste. Svoj regres si pa zaslužim porabit gospodarno ne pa da rešujem tiste ki trenutno doma sedijo.
musl
06. 04. 2020 09.43
+0
Pesek v oči je vse tole.
Amasakul
01. 04. 2020 09.48
+4
Pomagajte si sami, mačeha ne pomaga rada.
jutri_pa_res
31. 03. 2020 11.00
+7
15. aprila bo plača za marec, ali pri tem izplačilu že velja oprostitev prispevkov in zato dodatek 200 Eurov, ali bo to komaj v maju ob izplačilu aprilske plače? Zakaj ne morejo enkrat nečesa jasno in nedvoumno napisati?
cefre
06. 04. 2020 10.23
Ker bi potem morali tako izpeljati in ne ribariti v kalnem!
Jožajoža
30. 03. 2020 21.56
-2
še ni tako hudo.leta 2008 nam jih je pustil, mislim da 664 tisoč brezposelnih.
antilevi?ar
05. 04. 2020 10.49
+1
Joža Kaj nabijaš levičar pokvarjeni, tok si len, da preveriš podatke. leta 2008 stanje na 31.12 stanje nezaposlenih 66.239,..leta 2003 jih je bilo 95.993, leta 2009 96.672. Torej odkod tebi tiste števile? Zakaj ješ govna.
nnnnnnnnnnn
30. 03. 2020 18.23
-4
Kaj pa tisti ki imajo par zaposlenih in lahk odelajo vendar pa nimajo več povpraševanja. Kolikor mi je znano če sami pošljejo delavce na čakanje morajo vse sami plačat.
Infraping
30. 03. 2020 16.27
-10
Ker verujem v Jezusa Kristusa, jem njegovo telo in pijem njegovo kri, sem nesmrten. Bog je največji. Gor s kristjani, dol s heretiki.
antilevi?ar
05. 04. 2020 10.54
+1
Ješ njegovo telo in piješ njegovo kri? Kaj je vampir pokvarjeni,.govoriš nekaj in očitno ne razumeš vse te neumnosti okoli tematike. Vzami stari testament v roke in poduči se o tem tvojem bogu,.morda ti bo kapnilo. Pa ja, ni bil samo eden, da ti bo branje zanimivo.
Lanna Masaža
30. 03. 2020 16.25
+1
Kje pa je ta aplikacija
antilevi?ar
05. 04. 2020 10.56
+0
Apokalipsa je grška beseda, ki pomeni razodetje. Govori o spoznanju o odpiranju oči, pridobivanju dodatnega znanja in spoznanj. Ne vcem odkod vam te strašne pravljice in zgodbice za krotenje mas?
Amasakul
30. 03. 2020 16.23
+3
Pomagala je samo svojim ljudjem, ki so pri skledi.
Covid 19
30. 03. 2020 15.29
+17
Nehajte s to pomočjo samozaposlenim,piz..a nehajte lagat,povejte tako kot je,samozaposlenim,ki imajo,oziroma so imeli mesečno konstantne dohodke..storitvene dejavnosti,ki pa imajo variabilne dohodke glede na naročila in so še bolj ogrožena skupina,pa so izuzeti..ne vsi,mnogo pa.Če sem si zlomil januarja ali februarja roko in zaradi tega že takrat ostal brez dohodka,bom danes ostal še brez kakršnekoli pomoči v kolikor ne morem ali ne smem delat,ker takrat nisem imel dohodka.V bistvu je rešitev..ne pomoč ampak zavod za zaposlovanje,dokler ne gre to mimo.Tonin pisarniško računalniški neživljenjski lažnik.
mejacrnikal
30. 03. 2020 14.52
+27
SODNIKI PRISTANITE NA ZNIZANJE PLAC -30% !!!
Covid 19
30. 03. 2020 15.34
+12
Pristali bodo na dodatek za stalno pripravljenost....
Slovenia First
30. 03. 2020 14.51
+6
Tale megazakon je en meganateg poglejte si izjeme ki so uvedene pomoc samo tistim ki so zavarovani oz prijavljeni na zpiz-u pod doloceno sifro tako da si megazakonom hvalijo na tv naredili so pa nic. Tako da vecina s.p. jev ne bo upravicena kot tudi ne malih d.o.o. ker so na spizu nesposobnezi prijavljali ljudi po avtomatiki d.o.o. direktorje na 001 in spje pod druge sifre kot bi morali in sedaj ne bodo opraviceni do nicesar.
Slovenia First
30. 03. 2020 15.01
+4
O sorry za dezinformacijo pri sp jih se gleda pod pravnoorganizicjsko obliko in so izvzeti iz prijavnega pravila. Problem so samo družbeniki ki so jih prijavili pod 001 namesto pod 040, kot bi morali. So pa prav tako ti druzbeniki zakonsko obligatorni tako ali drugace vendar so jih skantali po kratkem postopku.
Slovenia First
30. 03. 2020 15.12
+2
Prosim urednistvo 24 ur naj objavi tocne informacije glede tega mega zakona ze vceraj ste podali delne informacije in ne popolnih. Prav tako pa naj se objavijo vse podrobnosti in zavajanja s strani ministra in ostalih odgovornih iz tega naslova.
Slovenia First
30. 03. 2020 15.14
+4
Ker tale zakon pomaga samo tistim ki pomoci ne potrebujejo tisti ki racunajo karto po 30 eur ali vec tisti ki pomoc potrebujejo gredo lahko na zavod aja pa se tja ne morjo ce ga nimajo v svojem kraju.
najvsivedo
30. 03. 2020 15.18
+7
vsak je upravičen ki ima sp,in ima plačane prispevke in dajatve poravnane do decembra 2020...in tako je prav.
Slovenia First
30. 03. 2020 15.28
+1
Ne zavajaj ne drzi ki ima redno poravnane vse prispevke in place do 18 v mesecu tisti ki so po nekaj dni zamujali pa ne in teh je ogromno.
Covid 19
30. 03. 2020 15.38
+3
Covid 19
30. 03. 2020 15.40
+0
zibertmi
30. 03. 2020 17.38
+6
pozabil si na 37.člen ki piše še kaj drugega ki je zamolčano.preberi moj komentar,ki ni čisto popoln pa boš imel drugo sliko
antilevi?ar
05. 04. 2020 10.58
+1
Očitno nimaš prav in ne zavajaj ljudi. Tudi ti, ki si po 25 odvedel in plačal vse boš vključen, ne zavajaj ljudi.
Infraping
30. 03. 2020 14.48
+3
Janša nej od zej naprej lasuljo nos, da bo kaj dal nase :)
najvsivedo
30. 03. 2020 15.19
+1
kolikor njemu manjka zgoraj toliko imaš ti znotraj...
Infraping
30. 03. 2020 16.01
+5
Infraping
30. 03. 2020 16.04
+3
ka si ti tut plešast - daj kaj nase, nosi lasuljo
zibertmi
30. 03. 2020 14.27
+5
vlada je v ukrepih za pomoč s.p zamolčala podatek ,ki ga navaja odvetniška pisarna mikuž šuštar,da se glede na lanskoletni promet dogodi,da se bo pomoč vračala v celoti ,če v polletju 2020 promet ne bo manjši za 20% glede na lansko leto. verjetno se bo to zgodilo ,ker bodo s.p ji ki sedaj ne delajo potem delali toliko več in bodo promet presegli.hvala vlada.razmetavate eu bonbončke in nabirate politične točke
simeoni
30. 03. 2020 16.33
+4
Super nateg vlade,ampak to ni prvi in ne zadnji nateg.S.p.-ji, obveščajte se med seboj,preračunavajte in ugotovili boste, kako so bombončki grenki.
antilevi?ar
05. 04. 2020 11.00
Ta tvoj mikuž je navaden prevarant, imamo izkušnje z njim. Jaz mu nebi verjel.
Mojca1313
30. 03. 2020 14.23
+9
Zdaj se naj še razjasnijo kdo so tisti, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oz. so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije in bodo dobili 200 EUR...
simeoni
30. 03. 2020 16.35
+3
Razjasnit ne znajo, ker je to nateg brez primere.
JelkaDOr
30. 03. 2020 14.07
+25
Naj mi nekdo pojasni, zakaj bodo delavci v d.o.o., samozaposleni s.p., samozaposleni v d.o.o.,...prejeli minimalno plačo 700 €, funkcionarji pa bodo prejemali 30% nižjo plačo od sedanje? Zakaj ne bi tudi tudi funkcionarji prejemali minimalno plačo 700 €, saj so navsezadnje plačani iz denarja, ki ga ustvarijo delavci?
Covid 19
30. 03. 2020 15.45
+3
Jelka,samo tisti,ki so v januarju in februarju imeli prilive,drugi ne dobijo nič..zavod za zaposlovanje.
Infraping
30. 03. 2020 13.38
+0
Janša naj po novem nosi lasuljo, da bo dal kaj nase :)
Jožajoža
30. 03. 2020 13.59
+11
je tvitno, da naj potegnemo iz domov za upokojence sorodnike,starše,...in naj doma skrbimo za njih. me zanima, če je iz doma potegnil bivšo ženo.
Rookoko
30. 03. 2020 13.33
+9
Nesposobni...da bi vsaj približno naredili tako, da bi bilo za vse približno enako... Kako bos dokazoval glede na februar...nekatera plačila se čaka en mesec...itd + v naši branži je marec veliko bolj aktiven kot Februar in izgubo je praktično nemogoče prikazati,ker se že februarja pripravljaš za Marec. XD
Covid 19
30. 03. 2020 15.50
+7
Rokoko to jaz tudi tupim maglenim že ves čas,to je načrtno tako.Super vlada.
ElleX
30. 03. 2020 13.13
+3
A prispevke za socialno varnost bo država krila le tistim, ki bodo zaprosili za pomoč, ali pa vsem samozaposlenim?
VAREN
30. 03. 2020 13.04
+0
Pozabil je na prostitutke.