Gospodarstvo

Evropsko gospodarstvo se je znova skrčilo, ZDA medtem beleži rast

Bruselj / Washington , 30. 04. 2021 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V., STA
Komentarji
9

V prvih treh mesecih letošnjega leta se je evropsko gospodarstvo skrčilo za 0,6 odstotka, kažejo podatki Eurostata. Krčenje analitiki pripisujejo predvsem počasni kampanji cepljenja in posledičnemu podaljševanju koronskih omejitvenih ukrepov. Evropa pa s tem zaostaja za drugimi večjimi gospodarstvi sveta, ki kažejo znake pokoronskega okrevanja – ZDA namreč beleži gospodarsko rast, Kitajska pa poroča o 'gospodarski eksploziji'.

Za analitike recesija z dvojnim dnom ni presenečenje.
Za analitike recesija z dvojnim dnom ni presenečenje. FOTO: AP

V prvem četrtletju letošnjega leta se je bruto domači proizvod v evrskem območju skrčil za 0,6 odstotka, glede na prejšnje trimesečje. Padec v celotni Evropski uniji pa je bil 0,4-odstoten, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni je bil padec BDP v državah z evrom 1,8-odstoten, v vseh članicah EU pa 1,7-odstoten.

V obeh območjih se je obseg gospodarstva skrčil že v zadnjem četrtletju lani, in sicer na četrtletni ravni v območju z evrom za 0,7 odstotka in v EU za 0,5 odstotka.

Tako območje z evrom kot EU kot celota sta tako tehnično gledano v recesiji, kljub okrevanju, ki smo ga beležili lani v poletnih mesecih, od julija do septembra. 

V letu pandemije nihanja v obsegu BDP, v EU se je skrčil za 4,6 odstotka 

Lansko leto je sicer s pandemijo covida-19 prineslo doslej še nevidena nihanja v obsegu BDP. V drugem četrtletju se je BDP območja z evrom skrčil za rekordnih 11,6 odstotka, v tretjem četrtletju pa je sledila 12,5-odstotna rast. V EU je bil padec v drugem trimesečju 11,2-odstoten, okrevanje v tretjem četrtletju pa 11,7-odstotno.

Na letni ravni se je BDP območja z evrom ob koncu lanskega leta skrčil za 4,9 odstotka, v EU pa za 4,6 odstotka.

Za analitike recesija z dvojnim dnom ni presenečenje. Počasne kampanje cepljenj in širjenje okužb z novim koronavirusom so ustavile hitrejše okrevanje.

Krčenje gospodarstva tudi v posameznih evropskih državah 

Slovenija svojih podatkov o gibanju BDP še ni razkrila, so pa to danes storila vsa večja evropska gospodarstva. Nemčija je poročala o 1,7-odstotnem četrtletnem krčenju, pri čemer jo je med 12 članicami, za katere so podatki znani doslej, pri padcu prehitela le Latvija z 2,6-odstotnim krčenjem. Drugo največje med državami z evrom, francosko gospodarstvo, je beležilo 0,4-odstotno rast, tretje največje, italijansko, pa prav tolikšno krčenje.

Največjo gospodarsko rast sta imeli v začetku letošnjega leta na četrtletni ravni Litva (1,8-odstotno) in Švedska (1,1-odstotno).

Na letni ravni so krčenje gospodarstva beležile vse države, razen Francije, ki je dosegla 1,5-odstotno rast, in Litve z enoodstotno gospodarsko rastjo. Največji padec sta imeli na letni ravni Portugalska (–5,4 odstotka) in Španija (–4,3 odstotka).

Krčenje analitiki pripisujejo predvsem počasni kampanji cepljenja.
Krčenje analitiki pripisujejo predvsem počasni kampanji cepljenja. FOTO: AP

ZDA beležijo gospodarsko rast, Kitajska poroča o 'gospodarski eksploziji' 

Za analitike recesija z dvojnim dnom ni presenečenje. Počasne kampanje cepljenj in širjenje okužb z novim koronavirusom so ustavile hitrejše okrevanje.

Evropa s tem zaostaja za drugimi večjimi svetovnimi gospodarstvi. Krčenje v 19 državah članicah z evrom je sicer manjše od enega odstotka, kolikor so napovedovali nekateri ekonomisti, a še vedno precej oddaljeno od gospodarskih kazalcev nekaterih drugih svetovnih gospodarstev, ki kažejo znake okrevanja. 

V prvem četrtletju je gospodarstvo ZDA zraslo za 1,6 odstotka, na letni ravni pa beležijo 6,4-odstotno gospodarsko rast, je v prvi oceni ta teden sporočila tamkajšnja vlada. Rast analitiki pripisujejo predvsem večjemu povpraševanju potrošnikov, navaja AP. Kitajska je na letni ravni poročala o 18,3-odstotni gospodarski eksploziji.

Vseeno sveži podatki zbujajo upanje tudi za staro celino. V prihajajočih tednih namreč napovedujejo pospešitev cepljenja po Evropi, vse več držav pa napoveduje omilitev ali odpravo omejitvenih ukrepov. 

Raziskave med drugim kažejo, da se je že razcvetel evropski predelovalni sektor. "Čeprav je njegov start pozen, je območje z evrom pripravljeno na postpandemično okrevanje," je ocenil ekonomist banke ING Bert Colijn.

Marsikje po Evropi je cepljenje tudi steklo bolj gladko, tako da največja gospodarstva postopoma napovedujejo odpiranje dejavnosti, nenazadnje pa končno obliko dobiva tudi evropski mehanizem okrevanja.

Andrew Kenningham iz družbe Capital Economics je sicer opozoril, da je po danes objavljenih podatkih evropsko gospodarstvo še vedno 5,5 odstotka pod predkriznim vrhom, medtem ko je BDP ZDA že skoraj povsem tam.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
01. 05. 2021 08.30
Za vsakim padcem pride rast, pomembna je nizka zadovžitev.
Fireblade1992
30. 04. 2021 19.47
+2
Dokler s Kitajske zamujajo stvari po 3-4mesece, bolj stagnirajo... Še v času, ko je bil COVID samo pri njih je vse hitreje prišlo. Nekaj prikrivajo...
slo_veter
30. 04. 2021 18.38
+2
ob skoraj 2T evrov /dolarjev novega denarja vrženega v obtok, sčaranega dobesedno iz zraka in integriranega v sistem je tole bore slab dosežek . Večina "ekonomistov" pravi, da tole prav dolgo ne bo šlo . Kar neenkrat tudi 20 ali celo 50 eur ne bo več nekaj več kot za slabo kosilo. Kam dati prisluženo delo (alias prihranke) je pa vprašanje, ki je tukaj bolj na mestu ? Zlato, srebro ali Bitcoin, nepremičnine ?
MasteRbee
30. 04. 2021 19.49
očitno se te milijarde prelivajo v kitajsko gospodarstvo
MasteRbee
30. 04. 2021 19.52
+1
drugače bi bila prihajajoča inflacija "dvomestna"
medus
30. 04. 2021 18.22
+5
Posledice ukrepov
1MR
30. 04. 2021 18.13
+3
Kako bo šele potonila ko bo JJ v Eu 🤭
pojtrarara
30. 04. 2021 17.56
+3
Kot da je to kaj čudnega... pa saj je cela Evropa (razen redkih izjem) že več kot pol leta zaprta - non stop se kopirajo v teh zaprtjih evropske države med sabo...
Pametnjak0vi?
30. 04. 2021 17.42
+9
Ne se motit, kitajci poganjajo gispodarstvo z suznji, v ZDA so pa vsi zblojeni deloholiki, zato pa tud tolk debelosti in psihicnih tezav. Nm v EU je se zmeri najleps za zivet. Rajs zivim kjerkol znitraj EU kot pa v ZDA al pa Kitajski.