Gospodarstvo

Gospodarstvo želi državno pomoč zaradi višjih cen energentov

Ljubljana, 06. 12. 2021 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
80

Gospodarstvo je talec višjih stroškov energentov, žrtev pa so sredstva za razvoj in investicije, opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so pripravili predlog sheme za državno pomoč podjetjem, zlati energetsko intenzivnim. Pričakujejo čim hitrejši odziv države, da bi podjetja lahko premostila trenutne razmere.

Elektrika
Elektrika FOTO: Shutterstock

Dejstvo je, da bo val povišanja cen energentov zajel vse, od potrošnikov do vseh gospodarskih subjektov, zasebnih in javnih, so izpostavili na gospodarski zbornici. Pripravili so predlog ukrepov, ki bi omilili takšne dvige in posledice za gospodarstvo, zlasti njen energetsko intenzivni del.

Že oktobra je zbornica dala tudi pobudo glede prerazporeditve porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe, saj je to možnost opredelila Evropska komisija v tako imenovanih "toolboxih" oz. možnih ukrepih za pomoč. Po besedah generalnega direktorja GZS Aleša Cantaruttija so pozitivne odzive že prejeli od ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo, čakajo pa predvsem še ministrstvo za okolje in prostor.

"Računamo, da bomo v dialogu in komunikaciji to shemo še nadgradili," je na današnji novinarski konferenci dejal Cantarutti.

Kot je pojasnil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc, bi bila do pomoči upravičena vsa podjetja, kjer je bil delež stroškov energije v prodaji večji od enega odstotka v zadnjem zaključenem poslovnem letu in katerim bo delež stroškov energije v prodaji v posameznih mesecih v obdobju od 1. oktobra 2021 do 30. junija 2022 porasel glede na isti mesec v prehodnem letu.

Po tej shemi bi država v roku 15 dneh po mesecu nastanka upravičenja, upravičenim subjektom povrnila polovico nastale škode oziroma polovico relativne razlike višjih stroškov za energijo v prodaji v posameznem mesecu na medletni ravni, ki jih subjekti niso mogli prenesti v prodajno ceno izdelkov ali storitev. V primeru dviga deleža stroškov energije v prodaji za eno odstotno točko med oktobrom 2020 in oktobrom 2021 država upravičenem subjektu povrne škodo v višini 0,5-odstotne točke prodaje, ki vsebinsko predstavlja povečan prispevek stroškov za energente v deležu od prodaje.

Pomoč mora biti začasne narave in je vezana na posamezne mesece v obdobju od 1. oktobra 2021 do 30. junija 2022 z možnostjo podaljšanja za tri mesece, je še pojasnil.

Če bi vse družbe koristile pomoč, bi po oceni GZS skupen izdatek za državo znašal 106 milijonov evrov. Minimalni znesek povračila bi znašal 54 evrov, maksimalen 2,9 milijona evrov, mediana bi znašala 410 evrov. Po navedbah GZS sicer ni pričakovati, da bi vse družbe pomoči koristile. Nadzor nad predloženimi mesečnimi finančnimi izkazi in shemo bi izvajalo ministrstvo za finance.

Cantarutti je shemo označil za zelo konkretno, ob tem pa je poudaril, da so našli tudi pravno podlago, postavili jasna merila, tudi kakšna je ocenjena vrednost pomoči za proračun in nenazadnje vir financiranja. Ta se, kot je dodal, nahaja v rezervacijah podnebnega sklada, ki so nastale od prodaja emisijskih kuponov.

Na vlado, pred katero je še nekaj tednov predsedovanja Svetu EU, je Cantarutti apeliral, da se poskuša znotraj Unije oblikovati koalicija energetsko intenzivnih gospodarstev, ki bi dosegla "ne tako anemičen odziv na to situacijo".

Razmere v podjetjih so na novinarski konferenci opisali podpredsednik GZS in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehnologijo in investicije v Sij Group Slavko Kanalec in tehnični direktor papirnice Goričane Janez Gale.

"To, kar se je letos zgodilo živilski industriji, ne pomnim v svoji 25-letni karieri," je poudaril Krivec. Dvig cen energentov pa je po njegovih besedah le en od segmentov, ki bo bremenil njihovo poslovanje, saj se dražijo tudi cene surovin.

Kot je opozoril, višje cene zajedajo investicijski in razvojni potencial podjetij. Ob tem je izpostavil, da bi lahko nekatera podjetja celo propadla, saj bo dvig za določena podjetja predstavljal likvidnostno motnjo. Poudaril je tudi, da živilska industrija višje stroške z energenti ne more naenkrat preleviti v prodajne cene, to lahko traja več mesecev ali celo let. Vplivalo bi na inflacijo, potrošniki bi bili zelo obremenjeni.

"Od jeseni dalje se soočamo s tem velikim izzivom rasti cen," je izpostavil tudi Kanalec. Kot je pojasnil, je jeklarska industrija pretežno izvozno usmerjena, glede na konkurenco pa niso v enakem položaju, saj je vrsta držav že v pozni jeseni sprejela ukrepe za pomoč svojim industrijam.

Poleg težkih in zahtevnih trenutnih razmer pa jeklarska industrija po Kanalčevih besedah niti ne ve, kaj bo s povpraševanjem. "Trenutno so razmere še relativno normalne, če se pa v pregretem trgu povpraševanje začne zmanjševati, bo zadeva še toliko hujša," je opozoril.

"Rabimo nekoga, v tem primeru državo, da nam prisluhne in pokaže, da to industrijo potrebuje," je pozval Kanalec.

Tudi Gale je opozoril, da morda vse od petih papirnic v Sloveniji ne bodo preživele. "Proizvodnja teče 365 dni na leto, 24 ur na dan, zelo težko je nadzorovati porabo energentov," je pojasnil. Kot je dejal, industrija stoji realno na tleh in ne prosi za neko pomoč, pač pa državo poziva, naj jim dovoli uporabljati tisto, kar jim omogoča zakonodaja. "Mi se bomo že znašli, a treba je prebroditi ta val, ki trenutno dogaja," je sklenil Gale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
07. 12. 2021 08.52
+2
Cene goriva na črpalkah že počasi padajo, tako da smo izgleda prešli vrh in smo na klancu navzdol. Najprej nafta, nato plin, elektrika, pa tudi nepremičnine.
jutri_pa_res
10. 12. 2021 18.01
Dizel je stal že 1,485 Eur, danes pa 1,38. Ni panike.
bojer
06. 12. 2021 21.06
S kje, od koga naj bi dobili denarno pomoč? Take pomoči vsakega od nas stanejo pa naj bodo to upokojenci, šolstvo, zdravstvo, .... Nekomu je treba vzeti, ker zadolževanje v neskončnost ne bo šlo, že sedaj je tega preveč in tudi menim, da ni nobenih tehtnih razlogov za podražitve energentov.
zavetnik
06. 12. 2021 19.45
+2
Kje je zdaj državni svet, ki tako vehementno podpira trošenje najetega denarja, ja bo treba vračat samo ukradeno bomo vračali vsi koristi od lopovščine so pa bili deležne le zveličavni.
Rde?a pesa in hren
06. 12. 2021 18.49
+3
Taprava gospodarska kriza šele prihaja, drigo leto... sam stare vlade, ki je naredil luknjo ogromno v proračuno, ne bo več.. nova si bo pa fajn pulila lase, kje najti denar za vse izdatke...
kwa.dugaja
06. 12. 2021 18.17
+5
tudi navadno drzavljani jo hocemo!
Moj?ica123
06. 12. 2021 18.16
+2
V bistvu je vse jasno. Tako ne moreš zafurat, razen če je to načrtovano. Lp
Frotirka
06. 12. 2021 18.08
+2
Ja pa ja! A ste diht? Bo pač manj dobička!
poper00
06. 12. 2021 20.32
Smartbtm
06. 12. 2021 17.40
+3
vsi samo fehtajo, dosti je teh talanih milijonov...preveč smo zadolženi!
poper00
06. 12. 2021 20.34
Ja zmanjšat plače v JU kjer so plače mnogo višje kot v gospodarstvu pa še tričetrt jih je lepo doma sedelo ob polni plači.
ROMELS
06. 12. 2021 17.27
+3
Takoj zmanjšati plače v javnem sektorju, ki je povzročitelj inflacije in podražitev, nato pa še v zasebnem sektorju.
Energetiks
06. 12. 2021 17.26
+1
Špekulantje ne podjetniki. Vsak pameten gospodar zapre istočasno nabavo in prodajo. Če jim da država pol minusa a bodo potrem tudi oni dali pol dobička?
poper00
06. 12. 2021 20.38
-1
LOS - T
06. 12. 2021 17.24
+8
Vsi bi radi eno pomoč. Pred hišo pa Porsche, na hrvaški obali vikend in jadrnica, vsako leto pa nakupovalni izlet v London. Od kje pomoč, če ne spet iz pufov, narod pa naj zbira zamaške za inkubatorje. Ma pejte nekam, če je vojna je vojna za vse, najprej naj lastniki zategnejo pas.
izgubljen krt
06. 12. 2021 17.25
+3
Saj ga bodo, mi bomo pa reveži večji, kot že smo.;-))))
Geres
06. 12. 2021 17.21
+3
Jah, kaksen podjetnik pa si, da ne sklenes dolgorocnih pogodb za tiste materiale/ stroske, ki so za tvojo firmo med vecjimi?
disorderliness
06. 12. 2021 18.13
+1
Malo boljši že kot ljubljanski stojničarji! Gre, neumnež, nakupi mesa za cel mesec, najame delavce, stojnico, 30 plinskih jeklenk, češ meni ne bo noben dražil. E, ne gre tako, to je muzika brez Janše.
Esprit
06. 12. 2021 17.21
+6
Kakšnega kapitalizma se vi greste...socializem za privatnike, za delavce pa kapitalizem do kosti.
izgubljen krt
06. 12. 2021 17.20
+1
Država je v SIJ -u obdržala lep delež, preverite sami, in zato je reakcija Slavka Kanalca povsem upravičena, pravilna in celo pričakovana. Pustimo sedaj razmere znotraj SIJ-a. Naj država jasno pove, ali še potrebuje takšno industrijo ali naj večinski lastnik zapre štacuno. Lastnik odloča in pika.
Rodion Raskolnikov
06. 12. 2021 17.19
+3
Torej gospodarstvo ima dobičke, ki gredo pretežno v delitev dividend, investicije v povprečju ne presegajo amortizacije (definitivno ne pri Krivcu). Zdaj bomo pa davkoplačevalci plačevali za izplačilo dobičkov lastnikov, bizarno! Ampak se po svoje razume, glede na to da sta Krivc in Počivalšek BFF.
krmeki
06. 12. 2021 17.12
+4
Torej dobički privatnikom v žep in čim manj državi, ko pa nastanejo stroški in potencialna izguba bi pa država to krila. To ni tržno gospodarstvo, to je socializem
NoExit
06. 12. 2021 17.06
+5
Sij... Slovenska industrija jekla... Verjetno letos z najvišjim dobičkom v zgodovini poslovanja,argumentira le te za posledico razmer na trgu... nihče ne omeni, da so za to zaslužni delavci.., ki so delali neprekinjeno skozi večinoma celo plandemijo.. Še dodatno so kapitalisti zaslužili od države z subvencijami.. Ne samo to.. Uvažajo operativno nesposobno delovno silo iz Juga.. in s tem nižajo stroške, posledično si višajo dobičke.. Delavcem pa trosijo drobtine.. To je pravi primer divjega kapitalizma..to je kvizling politika proti svojemu narodu! Delavec je za kapitalista samo številka.. To je Sij.. Pa to je po celi državi isto.. Sindikati so pa vsi podkupljeni! Ali nesposobni.!
Lukrisa
06. 12. 2021 16.56
+2
Naj ga dajo vsem nam ali pa nič.
Lukrisa
06. 12. 2021 16.56
+2
bilythekid321
06. 12. 2021 16.53
+5
Ko ste na polno filali žepe je bilo fino. Zdaj ko ke malo zagustilo pa jokate. Tipično požrešno. Nikoli dovolj dobička. Ko se bodo firme ki se ukvarjajo z energtiko zapirale potem sprašujte za pomoč.
Xipsilon
06. 12. 2021 16.49
+5
Najbolj me je zmotila absurdna ideja, da bi se pomoč financirala iz evropskega Sklada za podnebne spremembe. Sklad, ki mora biti namenjen viziji, bi sedaj nekateri z veseljem uporabili za plačevanje tekočih računov za energente in to pri raznih jeklarskih industrijah, ki so energetsko zelo potrošne. Potem bo denarja za naslavljat podnebne spremembe zmanjkalo in vse bo ostalo tako kot je. Verjetno bo marsikdo iz tovrstnih industrij zadovoljen, toda planet ne odpušča.