Gospodarstvo

Vlada bi na pomoč podjetjem priskočila z delnim povračilom nadomestila plač

Ljubljana, 07. 03. 2020 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izbruh koronavirusa močno vpliva tudi na gospodarstvo. Ministrstvo za delo je zdaj z namenom ohranitve delovnih mest v podjetjih, ki imajo težave v poslovanju, pripravilo predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače. Cilj predloga zakona je zagotoviti ukrepe, s katerimi se bi obenem zaščitil položaj zaposlenih in olajšal položaj gospodarstva.

Posledice izbruha okužb z novim koronavirusom se močno odražajo tudi v ekonomski aktivnosti v Sloveniji, zlasti v panogah turizma, gostinstva, trgovine in v predelovalnih dejavnostih, v katerih obstaja tveganje zmanjšanja potreb po delavcih. Državni sekretar Tilen Božič je ob tem poudaril, da ni namen ustvarjati paniko med prebivalstvom, da pa je pomembno, da je predlog zakona pripravljen in v kolikor se bo pokazala potreba je lahko zelo hitro sprejet.

Država bi na podlagi interventnega zakona delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko delodajalec zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogel zagotavljati dela hkrati najmanj 50 odstotka zaposlenim delavcem in bi jih napotil na začasno čakanje na delo. V tem času bi bili delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotka osnove za nadomestilo plače, pri čemer bi del bremena pri tem prevzela država.

Delno povračilo nadomestila plače se predvideva tudi v primerih, ko delavec zaradi karantene odrejene z odločbo ministra za zdravje, ne bi mogel opravljati dela.

V obeh primerih breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosijo delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa Republika Slovenija. Obdobje delnega prejemanja povračila nadomestila za namen začasnega čakanja na delo bo lahko trajalo največ tri mesece oziroma za obdobje odrejene karantene.

V predlogu zakona so predpisani pogoji za uveljavitev delnega povračila nadomestila plače. Med drugim tudi, da se delodajalec zaveže k ohranitvi delovnih mest delavcev na začasnem čakanju na delu še vsaj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo.

Delodajalec bo pravico do delnega povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo v elektronski in pisni obliki, ki jo bo vložil pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Delodajalec, ki je davčni dolžnik, neplačnik plač in prispevkov za socialno varnost, kršitelj delovno pravne zakonodaje ali nad katerim je bil uveden postopek insolventnosti, ne bo upravičen do delnega povračila nadomestila plače.

Predlog zakona je medresorsko usklajen in je bil že včeraj poslan socialnim partnerjem.

Zaradi izbruha koronavirusa je najbolj ogrožen ravno turizem.
Zaradi izbruha koronavirusa je najbolj ogrožen ravno turizem. FOTO: Shutterstock

Koronavirus hud udarec za turizem in gospodarstvo

Tudi pri nas je jasno, da slovensko gospodarstvo že trpi, najbolj na udaru pa je turizem. Ne le odpuščanja, tu je že strah delavcev ob napovedih delodajalcev o nižjih plačah, ukinitvi stimulacij in nagrad.

Prestolnica ni imuna. Po številnih rekordnih obiskih se v Ljubljani zdaj pripravljajo na 30-odstotni upad turistov marca in aprila, novih rezervacij pa ni. "Kar trenutno opažamo, je predvsem upad pri hotelirjih in zasebnikih, govorimo o namestitvah. Ne beležimo še upada poslovnih dogodkov," je pred kratkim povedala Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Na ravni države je slika malce hujša – odpovedujejo konferenčne kongresne dogodke. Trenutni podatki kažejo na zasedenost, ki za lansko zaostaja ponekod tudi nad 50 odstotkov.

Slabo pa kaže tudi turističnih agencijah, potem ko je MZZ včeraj odsvetoval vsa nenujna potovanja v tujino. Nad odločitvijo ministrstva so ogorčeni, saj meni, da vodi v propad agencij. Takšna dikcija lahko namreč pomeni uveljavljanje "neizogibnih in izrednih okoliščin", ob katerih lahko potrošnik tudi po poteku vseh rokov odstopi od pogodbeo paketnem potovanju in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
08. 03. 2020 20.26
+1
Najboljše,da nam zaradi koronavirusa še plače znižajo na 500eur neto haha.Lp
murglpal?ek
08. 03. 2020 13.49
+2
Torej bodo pomagali npr.Postonjski jami , katera ima že zelo dobro utečen posel,večina investicij se je pokrivala z davkoplačevalskim denarjem,...ostanki oz. letni dobički so se računali v milijonih in takšnim je potrebno najprej pomagat!!!!!!! Haloooo....Naj se tudi ti potrudijo poiskati stranke, lahko je pa ta čas neobiskanosti tudi pozitiven, samo znajt se je treba. Nekateri smo se že pred časom sprijaznili, da se je treba za plus na trr-ju še kako potrudit.
Maži99
08. 03. 2020 09.42
+5
Spet pomoč sam za firme za sp pa ko jih jeb...
Deo30
08. 03. 2020 09.26
+4
To delajo večinoma tujci,pridejo odprejo firmo se našopajo krede koliko gre i pol ko se odločijo zaprejo firmo...Čez tri mesece odpirajo drugo podijetije in drugo ime firme.......Pitaj boga koliko so tej odpirali in zapirali?!.......In to je del naše ekonomije,to treba ganijat,jaz nevem kako tipi spijo.......Važno ie da se vidi razkoš,a nema veze koliko kredita,samo daj
majmun11223344
08. 03. 2020 08.42
+1
A plačeval bom nekoga ki ga ni v službo, ja pa se kaj😂 Se malico mogoče in prevozne stroške, Buci, Buci... Naivno...
Deo30
08. 03. 2020 08.59
+5
Plačevali boste kar imate v pogodbi.....logično
Deo30
08. 03. 2020 08.06
+9
Država misli da krizo občutijo samo banke in delodajalci,a delavski narod ne?!....Ko vam laufa vse ste vzvišeni na full,a čim ie mala krizica nimate in država vas mora sanirat.....In to ne mislim za delodajalce ki imajo zaposlenih par delavcev,to je za une ki imajo več zaposlenih,za avto od 100.000 eur imate a za plače nimate.......Samo kukate
Dagros
07. 03. 2020 20.58
+18
Tisti, ki ste proti podjetnikom. Če se vam zdi, da se nam cedita med in mleko in bi radi tudi vi okusili sadove podjetnikov vam priporočam, da sami odprete s.p. Seveda boste takoj imeli stranke in bajno živeli. Apartma na morju, dober avto, morda celo dva, tri, ... potovanja... Ni da ni Resnica je seveda drugačna.Proti podjetnikom so ponavadi tisti, ki so proti kapitalizmu in nimajo 5 minut delovne dobe,dobijo pa seveda socialno pomoč, ki se je ne branijo in bi še večjo. Ne vprašajo pa se od kje denar. Od podjetnikov in od tistih, ki so zaposleni, tudi pri podjetnikih.Brez gospodarstva niti za wc papir ne bi imeli.Ne zavedate se koliko podjetniki tvegajo, da ne govorim o neprespanih nočeh in zdravstvenih težavah.Slovenija bi lahko bila najuspešnejša država v Evropi, če ne bi imeli toliko nekih pravil, kompliciranih zakonov, nekih zahtev, ko želiš kaj urediti itd.. Imamo pametne ljudi, kar pomeni, da bi lahko bili evropska silicijeva dolina, če bi le dali ljudem, ki so sposobni, ki bi radi več, dihati,jih spodbujali in stali ob strani.Ne da te zavirajo na vsakem koraku.Z malo pameti bi bilo dovolj za vse. Jaz kot podjetnik živim normalno življenje in nisem požrešen,ker ne rabim veliko.Definivno je potrebno svoje zaposlene spoštovati in obratno.
Rožice cvetijo
07. 03. 2020 19.55
+8
To je pa sedaj tako, krediti, lizing..... to je potrebno plačevati. Na našem koncu se masovno delajo apartmaji, s krediti seveda. Pa srečam sokrajanko obupano, da letos najbrž ne bo gostov, ali pa zelo malo. Ja,in, ji rečem, bodo pa drugo leto. Kako boš pa kredit odplačevala, mi pravi ? Kakšen kredit, ji rečem? Ja, ko si apartma delala. Nimam nobenega kredita. Kako si pa potem apartma naredila, me vpraša? Ja, cca 10 let sem šparala. Sedaj, ko so bile dobre sezone, pa smo malo uživali z zaslužkom. Blagor tebi, pravi. Mi pa vse damo,da vračamo kredit, pa še avto imamo na lizing. Tistih mojih 10 let so se pa oni preseravali.Tako gre to, dragi moji. Prioritete, vedno pravim. Ko imaš cilj, lahko veliko prihraniš, čeprav misliš, da ne. Največ se da prihraniti pri hrani in pijači.
Moj?ica123
07. 03. 2020 19.55
+3
Malo samasturja poslušajte, kajti to je resnica.
TOX6
07. 03. 2020 19.20
+24
Kot sem ze napisal 100.000 balasta iz javne uprave poslat na neplacani dopust do septembra. Te 2milijardi ki bi jih prihranili na ta racun pa vrnit tisim ki služijo denar na trziscu(turizem,gostinstvo, mikro in mala podjetja...) spotoma pa birokratske postopke v javni upravi digitalizirat tako da od septembra osanejo kar na stalni pripravljenosti doma!!!!!!
NovodobnoSuženstvo
07. 03. 2020 19.08
-6
Podjetja naj si pomagajo sama...iz dobička...tistega, katerega si direktorji na lastne račune vsak mesec tlačijo!!!!!
samastur
07. 03. 2020 19.18
+7
Ti si absolutno volilec levice, ki se v življenju nisi resno delal.
Groucho Marx
07. 03. 2020 19.31
+21
NovodobnoSuženstvo, zakaj si ne odpreš podjetja ali pa vsaj spja? Čisto enostavno je, za spja nič ne plačaš, ena urica in fertik. Od istega trenutka naprej nisi več sužen(j) od nikogar, delaš samo zase, kar hočeš in kadar hočeš, ter preštevaš dobiček.
majmun11223344
08. 03. 2020 08.44
+4
Novodobno suženjstvo... Kdo pa ti plačuje vojsko, zdravstvo, šole? Misliš da javni uslužbenci? Tebe bi jaz prvega nagnal na cesto.
jutri_pa_res
08. 03. 2020 19.29
Mauzahecmauzares
07. 03. 2020 19.03
+15
Vsem podjetnikom? Ali samo tistim, ki imajo veze v GZS??
NovodobnoSuženstvo
07. 03. 2020 19.09
+2
tistim, ki poslušajo navodila in ne sprašujejo.
farobasso
07. 03. 2020 18.33
+11
Ni mi jasno zakaj mora prvi mesec bolniško plačevat podjetje, kar je več pa ZZZS. A zdravstveno zavarovanje plačujemo podjetju ali ZZZSju? Udaj bo pa država delno priskočila na pomoc podjetjem s koliko procenti? 20? 30? Naj ZZZS plača 90% nadomestilo pa je.
samastur
07. 03. 2020 17.50
+51
Sam sem delodajalec... 2 meseca bi še šlo... Potem pa kriza. Leasing in kredit, ter se prispevki in plače brez normalnih prilivov, me spravijo na kolena. Tisti, ki nimate podjetij ne morete nas obsoja, kako nimamo nič na strani. Verjemite, konkurenca je huda, investicije so vse na kreditih. Drugače ne gre. Kdo je pa v sanjah pričakoval, da se država lahko ustavi. Pa ne mislit, da v proračunu države ne bo zazijala ogromna luknja, katero bomo krpali vsi še dolgo časa. Pa srečno.
Venom.
07. 03. 2020 18.09
+14
Vsi smo v istem šmornu ded in se strinjam s teboj. Kakšni prihranki nekje, od česa? To je levica ustvarila famo kako grdi podjetniki grabijo milijone in milijarde. V tej državi ima prihranke mogoče 5% prebivalstva in 5-8% podjetij. To država rada plasira neumnosti in aknete, ki vsiljujejo odgovore tipa: KAJ BOSTE S PRIHRANKI (kot je bilo enkrat tudi tu napisano), kao po privzetem VSI imajo prihranke, a 500 000 ljudi revščino skriva ostali pa na puf živimo. Kakorkoli že, prijatelj, Na koncu dneva, če zbolimo in bog ne daj huje, bo pa videti koliko je denar pomemben.
followme
07. 03. 2020 18.43
-4
Ce delodajalec naredi investicijo v visini 2-3 mil. s 3 zaposlenimi in ti potem jamra tukaj nekaj ne stima. Pa imam nadpovprecno placo ter samo poklicno solo.
samastur
07. 03. 2020 19.08
+38
Pojma nimaš. O kakih milijonih ti govoriš. Kdo ti bo pa posodil 1 milijon? Vzameš kredit 60.000 eur na 5 let. S tem kupiš en stroj, ali kamion... Obrok je 1300 eur z obrestmi dodaš prispevke za 3 zaposlene kar znese 1500 eur, potem 3 plače z malico in vožnjo 3000 eur. Obratovalni stroški in najemnina za delavnico. 1200 eur. In imaš fiksnih odlivov. 7.000 eur. Brez da je kaj crknilo, pa da ni ravno obdobje npr. Regresov... Itd. In če ni posla je v dveh mesecih 14.000 eur odlivov. Da prihranim tak znesek kot podjetnik potrebujem pol leta, ampak to pomeni da za firmo nisem nič kupil. Nobenega stroja, nobenega računalnika... Nič. Saj pravim 2 meseca se gre. Potem pa polom. Če je pa kdo, ki me v tem postu vidi kot kapitalista, pa naj sam proba. Firma se odpre na evem točki za 1 euro. Pa zaposli 3 delavce, ki gredo ob 16 uri domov., sam bo še vsaj 5 ur v delavnici. Ko bo 5 dni do plače in prispevkov, naj kliče vse dolznike da ti nakažejo zaslužene evre, da lahko plača plače. Naslednji teden isto, da lahko plača najemnino, in naslednji teden isto, da plača obrok kredita. Ja no, res smo obrtniki in podjetniki eni veliki lumpi. Nismo vsi v lepih cunjah in dobrih avtih. 80% nas je deloholikov, ki smo zaplezani v sistem.
Common_sense
07. 03. 2020 20.30
+3
Samastur, za simpatizerje Levice si sovraznik ljudstva (kapitalist) in zato zate nimajo nobenega socutja ali razumevanja. To ti je menda jasno?
Rožice cvetijo
07. 03. 2020 21.05
+2
Samastur, torej, če prav razumem, ti imaš prihranjenih samo 14.000€, ki bi, v primeru, da nimaš nič zaslužka, izpuhteli v 2h mesecih, da plačaš, kar po zakonu moraš. Po 2h mesecih pa delavci na cesto...Če je to tako, ne razumem tvoje odgovornosti do zaposlenih. Imeti bi moral najmanj 200 000€ zaradi sigurnosti in ne,da se jih troši. Mi lahko kdo to razloži, prosim? Koliko pa stane oz., koliko denarja pa moraš imeti na računu, kot garancija, da pri nas lahko odpreš firmo? Hvala za odgovor.
231koak
07. 03. 2020 21.52
-2
Firmo lahko odpres v ponedeljek zastojn, izvoli. Videl bos v prvem mesecu realno sliko. Dalec od tega, da se cedita med in mleko.
Deo30
08. 03. 2020 08.26
+4
Vam če se ne bi splačal,ne bi to delali.....Vse ste povedal koliko kaj plačate,a povejte koliko dobite nakazan.Pa da sami ocenimo če se vam splača!....A to nee a?....Ma kaj mislite da je narod toliko gluup...
majmun11223344
08. 03. 2020 08.53
+1
Followme A nisi dovolj sposoben da bi sam imel podjetje?
majmun11223344
08. 03. 2020 08.54
+0
Deo V kapitalizmu smo Torej se zadrži socialističnih komentarjev!
Deo30
08. 03. 2020 09.12
+2
To so samo levi izgovori kot vedno,in kaj če smo v kapitalizmu ne rabiš plačat delavcev....al kako
Rožice cvetijo
08. 03. 2020 10.31
+2
231koak, hvala za odgovor. No, ravno zato me je zanimalo,koliko finančne garancije moraš imeti, da lahko odpreš firmo. In v tem grmu sedaj tiči zajec. Za vsak posel moraš imeti denar. In, če se kaj zalomi, so potem posledice blažje. Torej, na kratko, imeti moraš kapital. Če ga imaš že v startu, pomeni, da bo nekaj od tebe. In, če ne bo,boš sam nosil posledice in ne drugi. In, ko ti gre dobro,imej non stop pred seboj, če ti ne bo šlo,ali imaš dovolj, da se rešiš. Po domače, ne razsipaj po nepotrebnem. Po vsakem hudem " žuru" vedno boli glava!
AlternativeFacts
07. 03. 2020 17.43
-10
Gospodarstvo brez notranjih rezerv...in taki tumbajo narodu da so gonilo državnih financ, rešujejo jih pa vedno narod, ki mora zategovati tudi ko so debele krave....😂
noire
07. 03. 2020 18.15
+14
Groucho Marx
07. 03. 2020 19.36
+3
Hujši je gonilo napredka javni sektor brez občutka za realno stanje in s sovraštvom do podjetnikov, od katerih živi, in ki mu premier v prihajanju podeli bonbončke brez kritja, z drugimi besedami, zakuri žar, zajca pa nikjer še niti na spregled...
231koak
07. 03. 2020 17.40
-6
Sam kot delodajalec zaprem firmo v trenutku. Nasparan denar imam za poplacilo kreditov.
Casey Ry
07. 03. 2020 17.59
+18
Ne ne, prej boš plače izplačal in prispevke vse!
231koak
07. 03. 2020 18.05
+16
Seveda bom, za zadnji mesec. Pa se odpravnino. Nebom edini. Ce ne zaprem firme, me bodo banke slekle, pobrale vso lastnino, ki sem jo sam na svoje roke naredil pred zaposlevanjem kadra....Misliš da sem nor?
Truth
07. 03. 2020 18.11
+27
Haha, kako delavci verjamejo, da morajo biti delodajalci suznji njim. VSAK DELODAJALEC IMA TUDI CLOVEKOVE PRAVICE! Med njimi je tudi ta, da je lahko brezposeln. In ce bo corona udarla, nas bo veliko zaprlo vrata. Zakaj bi tezko prigarano lastnino podaril drzavi in delavcem? Delo po 16-18 na dan 15 let, ko je blo najbolj gusto nikogar nikjer. Ne delavca ne drzave. Ka odklika ura delavci odidejo, potem pa vpijejo za pravice. Zraven pa kot sem napisal v drugi temi, sami iscejo corono na rizicnih podrocjih z malcami, ker so TAKO RAZVAJENI da ne more se 20 min sedeti v avtu, da bi prisel do cilja in tam sel na malico!!!
Deo30
08. 03. 2020 08.14
+4
Kaj ste takoj vzemal tako visoke kredite da vam bodo vzeli vse npr. avte,stanovanje ipd. Pa tudi delavske pogodbe boste morali spoštovat....To se zgodi ko hočeš vse čez noč.......
majmun11223344
08. 03. 2020 08.56
-1
Samirai, bom ja, za zadnji mesec, če ti ni jasno večina nas redno plačuje vse. Pol pa zaprem. Mojih prihrankov ne bom delil delavcem!
Deo30
08. 03. 2020 09.31
+1
In kdo vam bo odplačeval kredite,te prihranke so vam v večini dela omogočili delavci....To vi hitro pozabite,a ko delavec zboli,ker to ne more noben kontrolirat pa brez plače,ni kej dobro vi skrbite za delavce.....pošteno