Gospodarstvo

Gostinski delavci: Pogoji za razpis diskriminatorni

Ljubljana, 17. 11. 2020 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
51

Gostinstvo niso le restavracije in gostilne, ampak tudi okrepčevalnice, pravi bralec, ki se mu pogoji za prijavo na javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetij v gostinstvu in turizmu ne zdijo pošteni. Pristojno ministrstvo pojasnjuje, da bi, če bi razširili nabor dejavnosti, presegli vse limite tega poziva. Hkrati ponosno poudarja, da je poziv prvič v celoti avtomatiziran in tudi enostaven, a podjetniki že opažajo težave.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pomoč gostinstvu in turizmu
    06:08
    Iz 24UR ZVEČER: Pomoč gostinstvu in turizmu
  • Iz 24UR: Pomoč prihaja prepozno
    02:30
    Iz 24UR: Pomoč prihaja prepozno
  • Iz SVETA: Protikrizni paketi pomoči
    04:00
    Iz SVETA: Protikrizni paketi pomoči

 

V ponedeljek je Agencija SPIRIT objavila javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetij v gostinstvu in turizmu v času epidemije covida-19. Vloge je mogoče oddati elektronsko, in sicer najpozneje 26. novembra do 18. ure. A omenjeni javni poziv oziroma njegovi pogoji že razburjajo. Prejeli smo namreč več sporočil bralcev, ki razočarani ugotavljajo, da bodo pomoč spet prejeli le nekateri, večina pa bo ostala brez vsega. 

"Vsi smo čakali na to in zdaj šok," piše bralec, ki meni, da pogoji za prijavo na razpis niso logični. Eden izmed pogojev je namreč, da mora biti podjetje registrirano pod dejavnostjo I 56.101 Restavracije in gostilne, pa tudi, da je v letu 2019 ustvarilo več kot 50.000 evrov prihodkov in je imelo v povprečju minimalno štiri zaposlene. "Koliko pa je lokalov, ki se ukvarjajo z isto dejavnostjo in imajo tudi več prometa, nekateri tudi več zaposlenih, pa so žal registrirani pod okrepčevalnico ali kaj podobnega. Kar po mojem ne bi smelo igrati vloge," meni bralec in ugotavlja, da bodo eni tako spet ostali brez pomoči, "smo pa vsi v istih težavah".

Ker je, kot kaže, veliko podjetnikov istega mnenja, so na gospodarskem ministrstvu že ob pozivu na javni poziv objavili obrazložitev postavljenih pogojev. Kot so uvodoma zapisali, so prejeli številne pozive za dopolnitev poziva, vezane predvsem na umestitev dodatnih dejavnosti SKD, v katerih glavno dejavnost opravljajo podjetja iz gostinstva in turizma. "Sporočamo vam, da javnega poziva, ki je že potrjen s strani Organa upravljanja, in bo objavljen novembra, ne bomo spreminjali," so zapisali že konec oktobra, ko so jih k spremembi pozvali Turistično gostinska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije in Zavod - Kongresnoturistični urad. 

Vsi smo v istih težavah, so si enotni gostinski delavci.
Vsi smo v istih težavah, so si enotni gostinski delavci. FOTO: Shutterstock

Na pristojnem ministrstvu pojasnjujejo, da bi namreč vsaka sprememba ogrozila objavo javnega poziva v letošnjem letu in črpanje sredstev, rezerviranih za leto 2020. Prav tako imajo omejene vire za dodelitev sredstev. "V kolikor bi nabor dejavnosti SKD razširili na celotno gostinsko dejavnost (SKD I 56 Dejavnost strežbe jedi in pijač), na kar se nanašata pobudi TGZS in OZS, to pomeni sofinanciranje 6.496 podjetij! Prepričani smo, da razumete, da bi s tem, četudi uvedemo določene minimalne pogoje za sofinanciranje, bistveno presegli vse limite tega poziva! Čeprav ne dvomimo, da bi si pomoč zaslužili vsi, smo bili nabor prisiljeni zožiti, da bi lahko pomagali vsaj določenim subjektom vitalnega pomena za slovenski turizem. Iz upravičene dejavnosti I 56.101 Dejavnost gostiln in restavracij je do sofinanciranja upravičenih 797 restavracij in gostiln, kar predstavlja 38 odstotkov vseh podjetij v tej dejavnosti, ki pa skupaj ustvarijo kar 84 odstotkov vseh delovnih mest v tej dejavnosti in 81 odstotkov vseh prihodkov v tej dejavnosti," so zapisali v obrazložitvi.

A očitno to ni edina težava razpisa. Pisala nam je namreč samostojna podjetnica in po statusnopravni obliki zaposlena oseba. Lani je imela zaposlene tri osebe, kar skupaj z njo pomeni štiri zaposlene. A kot je pojasnila, je ob prijavi na javni poziv Agencija SPIRIT podatke o njenem podjetju vzela iz registra Ajpesa, in sicer iz izkaza poslovnega izida za leto 2019, v katerem je v rubriki povprečno število zaposlenih pisalo 3,27, zaposlitev nosilca dejavnosti (kar je sama) pa je zapisana v drugi rubriki, prispevki samostojnega podjetnika. "Razumem, da v kvoto zaposlenih ne štejejo študentov, pogodbenih s. p., vendar pa mora biti nosilec dejavnosti, ki je vpet v posel, definitivno vštet," je prepričana. Povedala je tudi, da je agencijo poskusila kontaktirati za pojasnila, vendar neuspešno, odgovor, ki ga je prejela elektronsko, pa je očitno avtomatiziran, saj ji niso odgovorili na vprašanja, temveč sporočilo le, da so podatki Ajpesa pravilni. "Seveda so pravilni, samo oni niso upoštevali vseh postavk iz bilance, ki določa število zaposlenih v podjetju," je jezna.

Na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da je razpis prvič v celoti avtomatiziran in enostaven. A že drugi dan prijav očitno prihaja do težav, saj podjetniki, ki se želijo prijaviti na razpis, ne dobijo odgovorov, ki jih želijo, saj nimajo ustreznega sogovornika.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija007
17. 11. 2020 15.51
Drzava birokracije... mala švica
nnnnnnnnnnn
17. 11. 2020 15.44
+4
Vse te pomoči niso velik ovredne ker je do njih praktično nemogoče pridt. ČE pa že prideš se pa celo leto treseš kje si naredil naapako in boš dobil kazen. Hkrati si pa čisto živčen ker si brez denarja in ne veš kaj bo jutri. So pa recimo odlično in pregledno spisali dokument v katerih primerih moraš denar vrnit. Uglavnem poden od podna. Skupek birokratskih nesposobnežev
tasa7
17. 11. 2020 15.07
+3
Zares sramota za Slovenijo. V kolikor so želeli oz. bi želeli pomagati podjetjem, naj bi razdelili pomoč tako, da bi jo vsi pravično dobili (glede na to, da si tako radi jemljeno vzor po sosednjih državah, bi se lahko tudi v tem primeru zgledovali). Tako pa je že vse vnaprej zrežirano, da bo moglo 3/4 podjetij vračati denar od vseh pomoči, ki jih je naša država dala. Kako pa naj vemo, če bomo letos še sploh odpirali in kako bomo preživeli???????? Potem pa naj prispevke in davke plačujejo samo tisti, ki so zajeti v razpis ostali bi pa lahko bili oproščeni... škoda, da na nas ne pozabijo takrat, ko je potrebno plačati davke.
bodi
17. 11. 2020 15.01
V vsaki vojni nekdo profitira nekdo izgubi .Tako je in tako bo.
Sosed Sosedov
17. 11. 2020 14.44
+3
En milijon ( €1.000.000 ) bodo razdelili med x gostincev. To je Slovenija.
Sosed Sosedov
17. 11. 2020 14.44
+8
V Avstriji gostincem krijejo 80% izpada prometa. To je Avstrija. Še kaj?
pojtrarara
17. 11. 2020 14.49
+6
to je ta razlika... ko naši mediji govorijo - saj v tujini imajo tudi zaprtje in prepovedi - jp, ja, samo vsi mediji in oblast pa ne povedo koliko "odškodnine" za tak odlok zaprtja potem dobijo oškodovani.
morfo
17. 11. 2020 19.53
Problem je ker naši 80% prihodkov prikrijejo. 😀
Marinček
17. 11. 2020 14.43
+3
Ja pa Počivalšek se bo pa ja za svoje pobrigal važni so hoteli in turizem ostalo ga sploh ne zanima
morfo
17. 11. 2020 14.49
+3
Pa za SAVO, baje bo država poskrbela za svoje delavce na minimalcih.
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 11. 2020 14.28
+7
Če se pa naj kaj spoznajo komunisti iz SDS je pa to diskriminacija.
morfo
17. 11. 2020 14.21
+2
Katera je kavarna ki dela največ v tem času. Splošna bolnica Izola. Nabita kot šibica. Kaj tudi v UKC delajo? Da grem na kavo ko bom v LJ😀🍺😀
motorist_mb
17. 11. 2020 14.04
+4
Sem bil zdaj na ponyu v mestu dobiš pizzo ali lepinjo,ne razumem več nič!
Sortegilio
17. 11. 2020 13.57
+7
Vedno se je delalo razlike in vedno bo tako. Zmeraj nekdo nastrada. Klinc.
extradeluxe
17. 11. 2020 13.46
+3
Podjetništvo1.)Razloži kaj je podjetništvo s primerom.Podjetništvo je proces v katerem:-Podjetniki prevzemajo tveganja-Ustvarjajo nekaj novega-Za to so nagrajeniNpr. firma kozmetičnih izdelkov Afrodita. Ga. Danica si je želela ustvarjati nove izdelke za svoje stranke ter to tudi naredila. S tem je tvegala svoj ugled,čas ter denar, ker pa ji je uspelo je danes zalo uspešna poslovna ženska, katera s pomočjo sodelavcev ustvarja vedno nove kozmetične izdelke.2.)Prednosti in slabosti podjetništva:~ Prednosti:-možnosti nadzora nas svojo podobo-priložnost narediti nekaj posebnega, drugačnega, svojega-v celoti lahko izkoristimo svojo priložnost-priložnost za večji zaslužek-prispevat za dobrobit družbe-delamo lahko tisto kar si želimo ~ Slabosti:-negotov dohodek-odvisen od dogajanja na trgu-tveganje da izgubimo vložena sredstva-dolge ure dela slabša kakovost življenja, dokler se ne uveljavimo natrgu-popolna odgovornost za svoja dejanja3.)Kdo je podjetnik?Podjetnik je oseba, ki ustvarja vrednost in v tem procesu prevzema tveganje izgube denarja, časa ali druge oblike vrednosti premoženja. K uspešnosti podjetja prispeva s svojim znanjem, izkušnjami, spretnostmi, motivacijo itd.
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 11. 2020 14.31
+8
Jao. Tako lepo zapisano kot da bi lepo sedel nekje na toplem v varnem zavetju državne plače. Prevzemati tveganje!? Ja, za svoja dejanja in odločitve. Ne pa za odločitve komunistične vlade, ki onemogoča poslovanje. Se ti ne zdi, da je to malenkost drugače?
Mladi? Plasto
17. 11. 2020 13.39
+9
VLADA sistematično uničuje malo gospodarstvo , nudi zaslombo velikim podjetjem ...... to je sistem bivšega komunista ,ki ne razume gospodarstva !!!! ...... upam , da ga čimprej odnese na smetišče zgodovine , kamor spada ....
smlatna
17. 11. 2020 13.59
-5
verjetno sta GZS in OZS zato podprla podprla to vlado al po kaki logiki sklepaš? levuharji veste samo, da ste proti janši..ampak zakaj pa se vam sanja ne.. en počivalšek ma izkušenj v poslih za 50 lokostrelcev skupaj..
bonkintos
17. 11. 2020 14.09
-1
mladič ti pa se razumeš v gospodarstvo ja...če misliš ,da greš v vrt po krompir še nisi gospodarstvenik...najprej sprobaj potem nakladaj.
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 11. 2020 14.32
+6
@smlatna Počivalšek je svoje bogate izkušnje pokazal v Termah, pri nakupu mask, ventilatorjev... verjetno se te bogate izkušnje najbolj kažejo na njegovem bogatem računu in računu glavnega komunist v državi - tovariša Twita.
igor1
17. 11. 2020 13.38
+1
400er na osebo vsem
reike
17. 11. 2020 13.34
-4
Jaz ne vidim težav.....nas je pet zaposlenih in sedaj dobivamo 80 procentov plače, ki smo si jih izplačevali+stroški zavarovanje ipd..Težava , kao gostincev npr.G.Roš in podobnih je ta , da imajo zaposleni minimalca oz. so zaposleni na črno....in sedaj niso upravičeni pomoči.....oz. 80 posto od minimalca......ja to so problemi....nam že dolgo ni bilo tako lepo....zaprti smo in se pokrivamo....
acromega
17. 11. 2020 13.56
+7
reike
17. 11. 2020 14.05
-3
Jure Kacicnik
17. 11. 2020 13.24
+8
Spet se polnijo žepi izbrancev... janšizem.
marker1
17. 11. 2020 13.50
-7
macek_garfield
17. 11. 2020 13.11
+0
gostinstvo so tudu kebabciji pa burekadjije, a ti so tudi kanditati za subvencijo?
Uporabnik1888402
17. 11. 2020 14.13
+3
Pise ti, restavracije in gostilne. Recimo, Olimpija je okrepcevalnica in ne bodo imeli subvencije. Dej si preberite malo vec kot le naslov in potem sklepati ...
Kolani
17. 11. 2020 13.04
+9
Prej kot si boste prišli gor, da zaprite in se prijavite na zavod, v manjše dolgove boste zabredli. Bolj se boste zanašali na državo, da vam bo pomagala, v večjih dolgovih se boste znašli. Pred leti mi je en človek razlagal, da obstaja plan, BASL 2, po katerem naj bi vsa mala podjetja zaprli in bi naj obstajale le velike firme. Takrat temu nisem namenjal nobene pozornosti. Zdaj pa vidim, da gre vse v to smer. S temi pomočmi in nategovanjem saj bo še en teden še 14 dni še en mesec pa bo, bodo mala podjetja spravili v takšne dolgove, da bodo lastniki in podjetja enostavno propadli.
SEJBOBOL
17. 11. 2020 13.00
+9
V turizmu pa raje molčite ste edini ki ste dobili 90% več kot drugi .... Najprej se hvalite o nadpovprečni sezoni , sedaj pa o bankrotu ....
bonkintos
17. 11. 2020 12.58
+0
Mene kot gostinca je sram ,da nekateri jamrate že prvi dan ko nastopi odlok za zaprtje ...Vsi nesposobni če nimate rezerve vsaj za dva meseca ...kar vse zaprite ..to ni dejavnost za jamranje ampak če si kolikor toliko uspešen sI lahko ponosen ,da se lahko tudi v krizi uspešno prilagodiš začasnemu ukrepu ..mašetarji ne jamrati začnite pošteno delati avto na lizing .pa najemnine..itd ..pa uživanje na veliki nogi ni garancija ,da to država podpira.
Kolani
17. 11. 2020 13.06
+11
bonkintos, nisem gostinc, te bom pa vprašal, februarja kako si kaj.
bonkintos
17. 11. 2020 13.47
-4
Kolani...Če nisi gostinec..si mesar..mehanik..vulkanizer..frizer..itd.--in imaš zaposlenih ..5--8--10--itd ..če boš vložil boš dobil za vse delavce 80% dohotka plus prispevke in dajatve ...za tebe pa isto tako ,da mogoče rabiš denar za en mesec financiranja ...pa nič ne jamraj ne januar ne februar ti se samo drži pravočasnih ukrepov ,in da boš pravi čas vlagal za zahtevke.
Kolani
17. 11. 2020 14.09
+5
Ker imamo letos večje prihodke kot lani, nismo upravičeni do nobenih pomoči. Ker pa niso samo prihodki višji ampak tudi odhodki, je stanje kakršno pač je. Nisem nič od tega kar si naštel. Moja branža je servisno storitvena. In ker smo prodali več gotovih proizvodov kjer je marža mala, cena pa velika, hkrati pa imamo velik izpad v servisno storitveni dejavnosti, kjer je cena manjša vendar dodana vrednost velika, nismo upravičeni do nobene pomoči.
Kolani
17. 11. 2020 14.10
+5
Kolani
17. 11. 2020 14.12
+5
Zaloge še imam za nekaj časa, ampak, ne bom je porabil za financiranje firme, ker ne vem kako dolgo se mislijo iti tole maškerado. Zaloga pa ni neomejena. Pravzaprav točno vem kako dolgo bo tole trajalo in toliko zaloge pa nimam.
bonkintos
17. 11. 2020 15.10
-3
No tisto glede posla ti dam prav .pri svetovni maškaradi si se precej uštel...A TI NE VERJAMEŠ ZDRAVSTVU ???JA KO TI BO KDO UMRL BOŠ RAZUMEL.
Kolani
17. 11. 2020 16.22
+2
Mi je že umrl kdo. Stari ljudje pač umirajo, so umirali in bodo umirali. Tu in tam je umrl in bo umrl tudi kakšen mlad človek. Sem pa 100% da jih bo zaradi ukrepov umrlo veliko več, kot pa od virusa. Moja soseda je delala na ladji, turistični čezoceanki, dokler jih niso poslali domov zaradi korone. Zdaj je doma. Pač ta segment turizma je zdaj mrtev. Mi je povedala kako so se filipinci, indijci itd..., ki so bili zaposleni na njeni ladji, iz vrha ladje metali v morje, ko so jim povedali, da ni več dela za njih. To je resnica iz prve roke. Tega ti seveda na TV ne bodo povedali.
borec91
17. 11. 2020 12.58
+10
odkar je na oblasti pristinski doktor majo kosovski peki in burezniki v sloveniji rajske pogoje za bogatenje niti en dan niso bili zaprti promet 1000bolsi kot prejsna leta pa se pri vecini niti ne ponujajo skozi okno ampak moras vstopit krepko notr resdobro skrbi puklasti za njih
macek_garfield
17. 11. 2020 13.12
+4
ziher dr. tvitko od njih prejema eurcke na neznanem kraju pa to, da so se vedno odprti, sicer pa svojim tako ali tako ne bo prepovedal prodajat kebabcijev pa burekof, pa to