Gospodarstvo

Gradnja drugega tira v pospešku, a umazanija in hrup ostajata del vsakdana

Dekani/Škofije, 15. 12. 2022 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jaka Vran, Karmen Lugarič
Komentarji
7

Projekt izgradnje drugega tira je skoraj na pol poti. Čez pet dni bo izkopanih že 14 od skupaj 37 kilometrov predorskih cevi. Vidno napreduje tudi gradnja viaduktov, rok, ko naj bi vlaki zapeljali po progi, to je leto 2026, pa bi lahko celo nekoliko prehiteli. A če po eni strani zapletov pri gradnji ni, pa imajo nekaj preglavic domačini, ki živijo v bližini trase. Od neprespanih noči zaradi miniranja do nadležnih zvokov mehanizacije in umazanih cest. Tako bo le še do marca prihodnjega leta, pa jih miri prvi mož družbe 2TDK.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gradnja drugega tira
    02:46
    Iz 24UR: Gradnja drugega tira
  • Iz SVETA: Gradnja drugega tira
    03:15
    Iz SVETA: Gradnja drugega tira

Predori ali viadukti, vzdolž celotne trase drugega tira dela potekajo s polno paro. "Vidimo luč na koncu predora. Konec leta 2026 se bomo vozili, morda celo prej," ocenjuje direktor družbe 2TDK Pavle Hevka.

Da dela potekajo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, ni naključno. Izvajalci namreč lovijo roke. "Treba je hiteti z viaduktom Gabrovica, Vinjan in predorom T8," pove prvi mož 2TDK. Od upoštevanja rokov je namreč odvisno nadaljnje črpanje nepovratnih sredstev za ta projekt, konkretno, nova tranša za 90 milijonov.

Tako intenzivna in pospešena dela pa imajo tudi svojo ceno, ki jo deloma plačujejo tudi prebivalci, ki živijo ob trasi. Krajani Dekanov in Škofij so že ustanovili tudi civilno iniciativo, saj jih moti, da določena dela potekajo malomarno, da je gradbišče neustrezno in neorganizirano, da poltovornjaki zelo pogosto stojijo na magistralni cesti v koloni, da se ne izvaja sistemsko pranje podvozij, vse ceste pa da so polne blata in kamenja. Zaradi negativnih vplivov življenja ob gradbišču pa menijo, da se je treba dogovoriti za odškodnine. 

Na tokratnem srečanju z vodstvom 2TDK so okoliški prebivalci spregovorili o svojih težavah. Slišalo se je na primer tudi, da cela vas ne pere več svojih avtomobilov. "Po dveh dneh so spet umazani, polni prahu in blata," pove krajan Miran Pečenik.

Zaradi projekta so številni opustili tudi svojo vrtičkarsko dejavnost. A Hevka odgovarja: "Tako je v gradbeništvu, nekaj vplivov vedno bo." Krajanom se je sicer opravičil. "Sočustvujem, ampak blato bo, prah je. Dajmo zgraditi čim prej, da se umaknemo."

Drugi moteči element pa je hrup, tako tovornjakov, ki vozijo, kot tudi gradbene mehanizacije, ki ves čas piska. Nenazadnje pa je tu tudi miniranje za izkop predorov. "Glavna težava miniranja je ta, da je hrupno tudi ponoči," opozarjajo.

Za koga, ki gradbišče ali njegovo bližino obišče le občasno, se pritožbe morda zdijo pretirane, a ko si temu priča vsak dan, postane zelo moteče, še pravijo krajani, ki so sicer pokazali tudi veliko razumevanja. Vedo, da je to nujno, in upajo, da z delom čim prej končajo. In v tem pogledu so zdaj dobili veliko zagotovilo. Hevka namreč napoveduje, da se bodo "poki" v predoru T8 v začetku marca končali. Ta predor bo, ko bo končan, dolg 3,8 kilometra (tretji najdaljši predor na trasi). Ko bodo predori izkopani, pa bo tudi prahu in umazanije veliko manj.

V kratkem naj bi bila narejena tudi protiprašna zavesa zaradi betonarne, pravi Hevka, za denar za upravičene poškodbe na hišah ali drugih objektih pa obljublja, da je rezerviran.

A ob tem tudi opozorila krajanov, da so o dogajanju premalo informirani. "Veliko ljudi se obrača name in me sprašuje, kaj se dogaja. Ljudje so torej premalo informirani," pravi krajan Edmond Gašpar

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
16. 12. 2022 09.34
Gradbinci bi lahko okoliške prebivalce povabili na ekskurzijo v ta tunel, da doživijo vso lepoto napredka od gradbenih delavcev ...zagotovo jim bo potem ogledu marsikaj zlobna izjava ostala v glavi.
SAKOSAKO
15. 12. 2022 21.16
+2
Dvomim, da bo drugi tir kaj razbremenil naše avtoceste!!! Bolj pametno bi bilo, če bi naredili tretji pas primorske avtoceste!!!
kapetan
15. 12. 2022 20.32
+5
Se spomnim ko so delali viadukte in teraso za hitro cesto po rebrnicah so staro cesto totalno zdesetkali. Obljuba obnova in nova asfaltacija stare ceste ko bodo dela zaključena. Taka je ostala nadaljnih ca 14 let, stara cesta je bila sama jama, vdori cestišča... Skratka katastrofa. Letos so jo obnovili. Waw, Čudež! Imeli letos prvi reli. Ograje ponovno razbite in ponekod potgane od naletov reli vozil. Mislite, da je zdaj to kdo popravil? A 13 let so rabili za jo spravit v red.
kivzfccz
15. 12. 2022 20.01
+9
Kaj bi se dalo malo potrpeti v prid domovine? Vsi smo včasih primorani potrpeti pa smo vseeno živi.
Rafael Kramar
16. 12. 2022 08.15
+1
Ne gre se za to, da si živ. Takšnale priložnost, da sitnariš vsevprek ter mečeš puščice in polena izvajalcem se ti pojavi enkrat v življenju. Šoda bi jo bilo izpustiti v prid domovine!
ajdanakolesu
16. 12. 2022 09.37
zelo dobro zapisano, čista resnica, ki jo brezdelni dežurni komentatorji itak ne razumejo...mediji pa itak živijo od puščic in polen.
borjac
15. 12. 2022 19.58
+16
Želeli bi drugi tir, želeli bi tunele, želeli bi obnovljene stranske ceste, ................želeli bi tudi kašno odškodnino in potem bi bilo vse OK. , to da ti dajo za argument kako morajo prati avtomobile, je res super argument, želeli bi da se vsa dela na Drugem tiru opravili v tišini, brez ropota strojev in prahu, mogoče pa da bi vse to opravili v dveh popoldnevih , tako po kosilu od 13h do 17h, niti Kitajci tega ne zmorejo, mogoče bi pa zmogli gradbinci iz Marsa , saj vsi vemo da je zelo težko za domačine , ampak če hočeš bilo kaj tako velikega zgraditi drugače sploh ne gre, tudi če bi orali za Oljke in sadili, bi ne šlo drugače.