Gospodarstvo

Gradnja HE Mokrice: vlada odstranila še eno zadnjih ovir

Ljubljana, 10. 12. 2020 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
15

Vlada je v sredo izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike – obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave v zvezi z integralnim postopkom izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice. Določila je tudi izravnalne ukrepe, ki jih mora izvesti investitor, družba HESS.

Hidroelektrarna (HE) Mokrice bo po navedbah ministrstva za okolje in prostor kot obnovljivi vir energije bistveno prispevala k učinkovitemu delovanju celotne verige elektrarne na spodnji Savi in tako k uresničevanju ciljev obnovljivih virov. Tako bo prispevala k podnebnim ukrepom in čimprejšnjemu prenehanju rabe fosilnih goriv v Sloveniji.

Projekt je večnamenski, saj predstavlja tudi izvedbo protipoplavnih ukrepov za vasi v brežiški občini in še zlasti je pomemben za turistično podjetje Terme Čatež. Projekt zagotavlja tudi stabilizacijo nivojev podzemne vode na širšem vplivnem območju, kar bo ugodno vplivalo na pogoje kmetovanja. Akumulacijski bazen HE Mokrice bo omogočil rekreacijo in športne aktivnosti prebivalcem in tudi obiskovalcem Term Čatež.

Po gradnji HE Mokrice bo na spodnji Savi delovalo šest hidroelektrarn.
Po gradnji HE Mokrice bo na spodnji Savi delovalo šest hidroelektrarn. FOTO: Damjan Žibert

V primeru Mokrice je bil ugotovljen bistven vpliv večnamenskega projekta hidroelektrarne, ki zagotavlja tudi poplavno varnost, izboljšanje stanja podzemnega vodnega telesa ter prilagajanje na podnebne spremembe na dve evropsko pomembni vrsti – zvezdogleda in platnico, česar ni bilo mogoče omiliti s preprostimi ukrepi in so zato zanje pripravljavci Dodatka presoje sprejemljivosti na varovana območja podali strokovno oceno D-vpliv, ki je bistven, ter predložili strokovne izravnalne ukrepe.

Izravnalne ukrepe mora izvesti družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) kot investitor. Ti so: v posebnem ohranitvenem območju spodnja Sava mora izvesti drstišče pod jezovno zgradbo, drstišča v prehodu za vodne organizme in v obvodni strugi, drstišča v pretočni akumulaciji, ureditev izlivnega dela Krke, ureditev zatonov na izlivnih delih pritokov Orehovec in Grajski potok in posebnem ohranitvenem območju Krka s pritoki.

V posebnem ohranitvenem območju Krka s pritoki je izravnalni ukrep izvedba ribjega habitata in drstišča na izlivnem delu reke Krke.

Zaradi delnega strokovnega dvoma o uspešnosti nadomestitve ukrepov v izlivnem delu Krke za populacijo zvezdogleda je vlada upoštevala tudi načelo previdnosti in določila dodaten izravnalni ukrep, in sicer se na območju Sava-Medvode-Kresnice dopolni z vrsto zvezdogled, ki se izvede pred izdajo integralnega gradbenega dovoljenja.

Kot poudarja okoljsko ministrstvo, je nujna izvedba vseh izravnalnih ukrepov. Določiti je treba tudi monitoring, in sicer je potrebna natančna določitev metode ciljnega monitoringa za zvezdogleda in platnico, pri tem pa upoštevati najnovejše metode in prakse.

V postopku ugotavljanja prevlade javne koristi nad koristjo ohranjanja narave, ki ga je okoljsko ministrstvo kot prvi tovrstni primer v Sloveniji začelo 5. julija, so sodelovale tudi nevladne organizacije, o zadevi pa je bila obveščena tudi Evropska komisija, so spomnili na ministrstvu.

Odločitev o prevladi javne koristi nad koristjo ohranjanje narave je pomemben korak na poti gradnje zadnje v verigi spodnjesavskih hidroelektrarn. Gradnja verige HE na spodnji Savi, ki predvideva pet HE – Boštanj, Blanca, Krško, Brežice in Mokrice – in pripadajočo infrastrukturo, bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov, ki so nastali po umeščanju v prostor.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
11. 12. 2020 15.08
Namesto HE bi vlada na parlament namestila sončne celice in poskrbela za zeleno slovenijo
DEEP
10. 12. 2020 15.25
+2
Naravo ste uničili vu posavju!! Teh 15.km. naravnega toka Save nam nebote uničili! Okuli Lj. je placa zadosti.
TistoPravo
10. 12. 2020 13.09
+0
Vsako prekomirno jezenje vode, kot pretirano in hkrati prenahitro nasipanje materiala povzroča hude posledice na lokalno vreme in tudi širše. Od vremena je pa vse odvisno, od količine komarjev in ostale insekcijske vojske...prevlaženost, jezenje save v celotnem predvsem pa v spodnjem toku je dolgoročno zelo nespametna, saj pride do tja že zelo onesnažena. Vidimo, da je tudi covida več tm kjer je nenormalno pprevlaženo.....in kanalizacijske cevi polne nadleznega živeža
Common_sense
10. 12. 2020 12.14
+1
Popolnoma pravilno. Končno vlada, ki ve kaj je pomembno in se ne pusti izsiljevati lokalnim posebnežem, ki ugotovijo, da obstaja nek metulj že v zapisih iz leta 1870 in bojda živi samo tam in samo tam in nikjer drugje. Kar se čudežno spremeni potem, ko dobijo nakazanih XXX evrov.
jesen?ica
10. 12. 2020 16.54
jesen?ica
10. 12. 2020 16.56
+0
Halo, kolk elektrike bo pa proizvedeno, bore malo. Je pa to odličen bazen za lovljenje podkupnin, to je glavni interes, elektrika je čista kamuflaža.
Trgo_mk3
10. 12. 2020 12.14
+4
Zgradilo se bo zato, da bodo lahko vlekli provizije. Elektrike pa od te elektrarne ne bo kaj dosti za razliko od drastične zmanjšanosti naravne biodiverzitete na širšem območju poseganja. V drugih besedah. pomrlo bo ogromno vrst živali, tudi rastlin zato da bo nekdo mel kakšen drag avto ali nepremičnino več.
nick73
10. 12. 2020 12.02
+2
Podpiram. Ne moreš se v neskončnost pogovarjat z nevladniki, ki so itak proti vsemu, smiselne alternative pa ne znajo predlagati.
srečen
10. 12. 2020 11.57
+6
Se pa res na vse spozna ta JJ.
Jenkec
10. 12. 2020 11.54
-1
Okoljski kriminal je v razcvetu pod to gnilo vlado
Klampfman
10. 12. 2020 12.12
+0
Common_sense
10. 12. 2020 12.15
-1
Obratno. Bil je v razcvetu prej. Ker sem bil v firmi, ki je sodelovala pri projektiranju energetskih projektov, ti lahko povem na kako podel način so "okoljevarstveniki" izsiljevali. Seveda, so na svojo "skrb" pozabili, ko so se pustili izplačati. Ne govori na pamet.
Uporabnik543728
10. 12. 2020 11.52
+0
Edino pravilno. NVO-ji so proti vsemu, a sami pa še zmeraj radi uporabljajo telefon in avtomobil..., v kolikor bi živeli kot amiši, bi še imeli eno kredibilnost. Frekvenca v el. omrežju mora biti okoli 50 Hz, ker pride v nasprotnem primeru do motenj v omrežju in obsežnih izpadov. Veterna in sončna energija ne moreta zagotavljati konstantne frekvence, ker sončna svetloba in veter nista 24ur/7 konstantna. Tako nam od čiste energije ostaneta predvsem hidro energija in jederska energija, preden se odkrije ekonomična raba fuzije, ki se jo omenja kot energijo srednje prihodnosti. Ker se bo v prihodnosti rabilo vse več električne energije (električni avtomobili), je nujno potrebno, da se naredi tudi JEK2 in bo Slovenija postala izvoznica električne energije, ker sedaj smo uvozniki in JEK1 so tudi že šteti dnevi.
kuncci1
10. 12. 2020 12.06
+2
Nebuloze iz vaše strani.... sonca je 24ur, ker verjetno še ne veste, da naš planet ni plošča, ali pač!? Električna energija se prodaja, kupuje...skozi 24ur vse dni v tednu. Slovenija bi potrebovale še en nuklearni blok in nobene hidroelektrarne več. Toliko škode na ekosistemu kot pustijo HE, je ne pusti noben drug vir. Jedrski odpadki pa se shranjujejo v primernih skladiščih in bodo čez cca.300 let neoporečni.
Common_sense
10. 12. 2020 12.15
Kuncci1: pomemben je energetski mix. Oz. razmerje.