Gospodarstvo

GSZ: Padec števila brezposelnih manjše pozitivno presenečenje

Ljubljana, 17. 04. 2021 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število brezposelnih se je po neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje sredi aprila znižalo pod 81.000. Glede na ustavitev javnega življenja v prvi polovici aprila je to za analitike GZS manjše pozitivno presenečenje. Prodaja se je konec marca in v začetku aprila povečala za tri odstotke, kar povezujejo z napovedjo zaprtja.

Kot je zapisal glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc, sta bila promet tovornih vozil na slovenskih avtocestah in poraba elektrike v začetku aprila v primerjavi z enakim obdobjem predlani manjša. "Pri prometu je to tudi posledica razporeditve velikonočnih praznikov, manjša poraba elektrike pa omejitvenih ukrepov," je zapisal.

Februarske plače so rasle podobno kot januarja. Tudi februarska povprečna bruto plača pri pravnih osebah je medletno še močno naraščala, in sicer predvsem zaradi izplačanih dodatkov v javnem sektorju ter statistične posebnosti, ki nas spremlja vse od takrat, ko se je število zaposlenih na čakanju na delo povečalo, je povzel Ivanc.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: POP TV

Za primer je navedel, da je lani ob 0,6-odstotnem znižanju števila delovno aktivnih in 5,8-odstotni rasti povprečne bruto plače pri pravnih osebah masa bruto plač porasla za odstotek. Zaradi vzporedne rasti zaposlenosti in povprečne plače so k rasti mase plač prispevale pretežno javne storitve, zasebni sektor pa je maso plač v gospodarstvu zniževal. V to maso se prištevajo tudi izplačila v breme države in je tako bolj relevanten podatek o dinamiki gibanja prejemkov gospodinjstev.

Na medletni ravni razlik v dinamiki plač glede na januar po njegovih navedbah ni bilo veliko. V zdravstvu in socialnem varstvu je povprečna rast plač presegala 35 odstotkov. Visoka je bila še v dejavnosti javne uprave in obrambe, s padcem pa so bili soočeni v rudarstvu in gostinstvu. V predelovalnih dejavnostih je bila medletna rast plač pri 2,1 odstotka in je bila podobna kot v januarju.

Februarska vrednost opravljenih gradbenih del je bila na letni ravni realno nižja za 9,3 odstotka, kar je bilo precej pod pričakovanji GZS v višini triodstotne rasti. Februarska vrednost gradbenih del je bila presenetljivo nizka zaradi šibke stavbne gradnje pri poslovnih objektih, vendar padec izvira tudi iz enega delovnega dne manj.

Izvoz vseh storitev se je v prvih dveh mesecih zmanjšal za četrtino, uvoz pa za petino

Izvoz vseh storitev se je v prvih dveh mesecih letos glede na enako obdobje lani zmanjšal za četrtino, uvoz pa za petino. Na ta gibanja je imela ključen vpliv dinamika potovanj. Izvoz potovanj je bil 86 odstotkov, uvoz pa 87 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Na uvozni strani je bila dinamika sila podobna. Potrebe po prevozih tujih izvajalcev so bile višje za šestino, pomen uvoza gradbenih storitev je ostal nizek.

Podrobnejši podatki o izvozu blaga po državah za prva dva meseca kažejo, da se je med večjimi uvoznicami slovenskega blaga izvoz povečal le na Madžarsko, v Rusko federacijo in ZDA. Padci so bili visoki pri izvozu blaga na Hrvaško in v Italijo, kar je povezano tudi z manjšim izvozom naftnih derivatov v ti dve državi.

Pri uvozu je bila dinamika drugačna. Uvoz iz Hrvaške se je povečal za 6,6 odstotka, iz Poljske za 3,5 odstotka, iz Makedonije in Srbije za 20 odstotka ter iz BiH 6,3 odstotka. Povečanje uvoza iz teh držav je pretežno povezano z večjim povpraševanjem po polizdelkih v slovenski predelovalni dejavnosti, ki jih potrebuje za realizacijo novih izvoznih naročil, je še zapisal Ivanc.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
20. 04. 2021 09.43
+1
Kot kaže se spet dogajajo brisanja iz evidenco cakajocih na delo. Kadar je Jajo na oblasti se to vedno dogaja. Jaz se grem danes ponovno prijaviti...
puspan
17. 04. 2021 19.30
+6
To je pa hud udarec za leve komunarde. Spet bodo morali malo delati, namesto protestirat.
Istra naša
17. 04. 2021 16.21
+4
Mercator pa samo uvaza hrvasko robo a slovensko pa slabo izvaza joj joj vsa roba pod Mercator znamko je iz hrvaske lopovi... me ne vidi Mercator.
+2
Zato pa zraslo število prejemnikov v enem letu iz 60.000 na 100.000 ali za dobrih 40.000 ljudi!
Sulica 81
17. 04. 2021 09.31
+5
Ja v zivilskih trgovinah se pa dela za minimalca pa ni nobenih corona dodatkov tako kakor v javnih upravah..corona dodatki so stranke ki te drka v glavo..