Gospodarstvo

Gurs poziva lastnike nepremičnin: Pravilni in urejeni podatki zagotavljajo pravno varnost

Ljubljana, 07. 03. 2018 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Geodetska uprava je objavila pojasnila glede novosti v zakonu o evidentiranju nepremičnin in lastnikom priporočila, naj čim prej uredijo meje parcel, vpišejo stavbo v kataster stavb in etažno lastnino v zemljiško knjigo ali uredijo podatke v registru nepremičnin.

Geodetska uprava RS (Gurs) je v tem tednu objavila pojasnila glede novosti v zakonu o evidentiranju nepremičnin in lastnikom priporočila, naj uredijo podatke o svojih nepremičninah - npr. uredijo meje parcel, vpišejo stavbo v kataster stavb, vpišejo etažno lastnino v zemljiško knjigo ali uredijo podatke v registru nepremičnin.

"Dosedanja ureditev se nadgrajuje z dodatnimi ukrepi in aktivnostmi, ki bodo zagotovili, da se bodo podatki v zemljiškem katastru, katastru stavb in registru nepremičnin izboljšali," so v Gursu spomnili na uveljavitev novele zakona o evidentiranju nepremičnin.

Gurs lastnikom priporoča, da uredijo podatke o nepremičninah.
Gurs lastnikom priporoča, da uredijo podatke o nepremičninah. FOTO: Thinkstock

Gurs zato lastnikom priporoča, da si čim prej uredijo podatke o svojih nepremičninah. Tako naj uredijo meje parcel, vpišejo stavbo v kataster stavb, vpišejo etažno lastnino v zemljiško knjigo (če je v stavbi več stanovanj in etažna lastnina še ni vpisana), preverijo, ali so v zemljiški knjigi vpisani z matično številko (EMŠO), in uredijo podatke, ki se o njihovi nepremičnin vodijo v registru nepremičnin.

"Urejeni, pravilni in v zemljiškem katastru, katastru stavb in zemljiški knjigi vpisani podatki o nepremičnin zagotavljajo pravno varnost, zagotavljajo mirnejše sobivanje s sosedi, omogočajo enostavnejše in hitrejše pridobitev dovoljenj za morebitne rekonstrukcije ali dograditev objektov, omogočajo najem posojil s hipoteko na nepremičnino, zagotavljajo, da ne bo podatkov po uradni dolžnosti spreminjal Gurs, varujejo pred morebitnimi neprijetnimi opozorili in kaznovanju s strani inšpekcijskih služb in državnih organov, zagotavljajo, da bo ocenjena vrednost nepremičnine čim bolj realna in da bodo dajatve v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ali davka na nepremičnine pravično odmerjene," so razloge nanizali v Gursu.

Podrobnejša pojasnila so objavljena tukaj

Številne novosti: lokacijska izboljšava zemljiškega katastra, spremenjeno evidentiranje ...

Z 22. februarjem, ko je začela veljati novela, se je sicer začelo uporabljati le nekaj določb, med njimi tiste, ki določajo, da se vpis večstanovanjskih stavb, zgrajenih po 1. januarju 2003, v kataster stavb izvede le, če je bilo izdano gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo. Gurs priporoča pravočasen vpis stavbe v kataster stavb in nato ureditev etažne lastnine v zemljiški knjigi.

Večina ostalih določb se bo začela uporabljati po devetih mesecih, torej 22. novembra. Med njimi je uvedba nove geodetske storitve - lokacijska izboljšava zemljiškega katastra, spremembe in poenostavitve dejanskih rab delov stavb ter spremenjen način evidentiranja novih stavb, spremenjenih podatkov o stavbah v kataster stavb in spremenjeni način vodenja podatkov registra nepremičnin.

Določbe geodetskih storitev se bodo začele uporabljati z junijem.
Določbe geodetskih storitev se bodo začele uporabljati z junijem. FOTO: Thinkstock

Določbe glede izvajanja geodetskih storitev se bodo začele uporabljati s 1. junijem, ko se začne uporabljati tudi zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti.
Vsi bistveni podatki o stavbah (na primer dejanska raba dela stavbe, površine, letnice izgradnje) se bodo po 22. novembru lahko spreminjali le tako, da se bo izdelal elaborat za vpis celotne stavbe v kataster stavb.

S 1. junijem se bodo začele uporabljati določbe glede spremenjene ureditve dejanske rabe zemljišč. Po novem bodo upravljavci matičnih baz podatkov o dejanskih rabah zemljišč podatke posredovali Gursu, ki bo podatke prepisal na parcele natančno. Gurs načrtuje, da bo v okviru projekta e-Prostor do leta 2021 sistemsko izboljšal lokacijsko natančnost zemljiškega katastra. Lastniki lahko meje parcel in lokacijsko izboljšavo uredijo tudi sami, in sicer prav tako z elaboratoma.

V registru nepremičnin se bo nabor podatkov zmanjšal

Spremembe se nanašajo tudi na register nepremičnin. Po prejšnjem zakonu je lahko lastnik, če je bila stavba vpisana le v register nepremičnin, vse podatke spreminjal le z vprašalniki registra nepremičnin, po novem pa bo lahko katastrske podatke (npr. identifikacijske oznake, lega in oblika stavbe, površine, dejanske rabe delov stavbe, številke stanovanj) spreminjal le z vpisom take stavbe v kataster stavb, za kar bo potreben elaborat. Le z vprašalnikom bo mogoče še naprej urejati podatke o letnici obnove strehe, fasade, oken, inštalacij in komunalne opremljenosti.

V registru nepremičnin (v katerem je trenutno večje število različnih podatkov, ki so potrebni za obstoječe vrednotenje nepremičnin) se bo po 31. juliju 2019, ko bo predvidoma uveljavljeno novo množično vrednotenje nepremičnin, nabor podatkov precej zmanjšal.

Zato Gurs lastnikom svetuje, da naj bodo pozorni predvsem na bistvene podatke za stavbo (naslov, površina zemljišča, število etaž ...), ki jih je mogoče urediti na Gursu ali prek aplikacije za spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 03. 2018 13.03
+14
Da naredim vse tako, kot mi svetujejo, pa si želim tudi jaz, potem bi moral zadeti na lotu! Vse navedeno moraš plačati!
MrKrmar
07. 03. 2018 18.21
+3
MrKrmar
07. 03. 2018 11.36
+37
Velja samo za običajne ljudi ne pa za elito.
Tomaz Miholic
07. 03. 2018 11.20
+27
Zadnjic bil na gursu in da sem spremenil neto povrsino (en podatek o m2) placal 23 eur. Mene tja vec ne bo.
dajno
07. 03. 2018 10.54
+68
Je bi te se! Zapravili ste milijone pred leti za evidentiranje zdaj pa naj mi delamo za vas?!
ANTIJAJIBRATODKUCANA
07. 03. 2018 11.05
+46