Gospodarstvo

GZS: Inflacija - problem številka ena

Ljubljana, 04. 12. 2007 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije je opozoril, da se inflacija ne bo umirila sama od sebe.

Upravni odbor GZS je ob koncu razprave vlado pozval, naj takoj uporabi vsa razpoložljiva orodja in ukrepe, ki niso odvisni od zunanjih dejavnikov. Hkrati je treba v gospodarstvu in v politiki vzpostaviti institucionalno gibanje proti inflaciji, kot ga poznajo v uspešnih gospodarstvih, kar pomeni takojšnje in pretehtano odzivanje na povečano inflacijo, so menili.

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je danes soglašal, da ni mogoče le čakati, da se bo inflacija umirila sama od sebe. Scenarij, da se nič ne ukrepa, ker naj bi se inflacija "sama" umirila, je nesprejemljiv, saj bi se inflacijski problemi tako le še poglabljali. Glede ukrepov dohodkovne politike je treba doseči soglasje med vlado, sindikati, skupinami civilne družbe in stroko, so sklenili. Upravni odbor je tako vse akterje na tem področju pozval k takojšnjemu sestanku.

Inflacija je postala problem številka ena v Sloveniji v naslednjem gospodarskem letu, je opozoril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Doslej smo sicer imeli pozitivno rast plač, vendar je bila ta rast počasnejša od rasti produktivnosti. Plače s tem niso delovale inflacijsko, je ugotovil.

Inflacija je postala problem številka ena v Sloveniji v naslednjem gospodarskem letu, je opozoril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič
Inflacija je postala problem številka ena v Sloveniji v naslednjem gospodarskem letu, je opozoril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič FOTO: POP TV

Problem določitve višine plač je po mnenju Hribar Miliča problem treh partnerjev - vlade, delodajalcev in zaposlenih - in ne le dveh strani, kot se dogaja zdaj, ko se o sklenitvi nove kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust za leti 2008 in 2009 pogajajo le predstavniki zaposlenih in delodajalcev. To ni le dvostranski problem, zato pozivamo vlado, da se socialni partnerji sestanemo in pogovorimo o problematiki, je dejal.

Obdobje, ko je inflacijski pritisk najmočnejši

Po njegovem mnenju smo prišli v obdobje, ko je inflacijski pritisk najmočnejši. Socialni sporazum je le še črka na papirju, je ugotovil. Skrajni čas je, da sedemo za mizo in najdemo kompromisne rešitve za naslednje leto, sicer bo zaznamovano z demonstracijami in stavkami, je opozoril Hribar Milič.

Edini možni scenarij v boju proti inflaciji je, da vsi subjekti v državi najdejo politično-socialni konsenz, je na seji upravnega odbora GZS menil ekonomist Bogomir Kovač. Pri tem je naštel vlado, centralno banko, delodajalce, sindikate, civilno družbo, stroko. Indeksacija je najnevarnejši vzvod inflacije, pa je odgovoril na vprašanje, kaj svetuje predstavnikom delodajalcev, ki se pogajajo o novi kolektivni pogodbi.

V Sloveniji po njegovi oceni prevladuje scenarij, po katerem se nič ne ukrepa. Slišati je le napovedi, da se bodo cene umirile spomladi prihodnje leto, je dejal. Vendar v tem primeru obstaja velika verjetnost, da se bodo inflacijski trendi v prihodnosti le še poglabljali.

Medtem ko se je problem plač v Sloveniji vedno reševal za pogajalsko mizo, pa današnje zahteve sindikatov niso več rešljive na tak način, je menil Hribar Milič. Ni mogoče več računati, da bi ta problem rešili brez večjega konflikta, je opozoril.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikis@mail386.com
05. 12. 2007 19.59
Nižje cene bodo najboljša reklama.
radovednaV
05. 12. 2007 12.29
Dobavitelji dvigujejo cene -naj ukinejo tone reklam katere potrošniki z gnusom zavračamo in jih še pogledamo ne ,iz nabiralnika direktno v smeti. kajti dobavitelji plačujejo reklame in s tem tržijo od nas. TEŽKE MILJONE MEČEMO V SMETI-MANJ REKLAME IN NAJ SPUSTIJO CENE
fmunih@email.si
05. 12. 2007 11.49
Mislim, da je GZS tudi kriva za rast inflacije, ker je bila po vsej verjetnosti iniciator rasti cen v trgovski panogi. Sedaj pa, ker so trgovci z rastjo cen ustvarili vakum denarja na trgu, ki ga delodajalci iz drugih panog ne bodo pokrili z dvigom plač delavcem, so na GZS spoznali, da se tržne razmere ne bodo popravile. Zato trgovcem grozi nagel padec plačilne sposobnosti, ker so prezadolženi. GZS, delodajalci niso dolžni popravljati neumnih strategij vaših trgovcev. Vlada pa ima prav, trg se bo sam uravnal, ko bodo trgovci sprevideli, da morajo cene vrniti na nivo februar 2007.
bonsai9@email.si
05. 12. 2007 10.11
To pa ja ni problem. Saj ima Slovenija najsodobnejšo oborožitev v svetu. In je to mala mal`ca, kot pravi g. Vizjak. Se bo že oborožila in uspešno spoprijela z njo in zmagala v končnici. Samo kaj, ko se bo zadolžila že preko 52 milajard eurotu. To bo problem naslednjih 100 let, ne samo enega leta. Vračanje pufov.