Gospodarstvo

Počivalšek: Vlada v sredo o morebitni regulaciji marž pri kurilnem olju

Ljubljana, 19. 10. 2021 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ma.Ko., Mark Vidrih
Komentarji
33

GZS zaradi vpliva izjemnega dviga cen energentov na energetsko intenzivno industrijo predlaga prerazporeditev sredstev iz sklada za podnebne spremembe. Pripravila je tudi konkreten predlog sheme za najbolj prizadeta podjetja. V zvezi s problematiko na zbornici pričakujejo čimprejšnje srečanje z ministroma za okolje in za infrastrukturo. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem sporočil, da bo vlada v sredo razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov. Ali in kako bo ukrepala zaradi naraščajočih cen, ni mogel povedati, dejal pa je, da se bo mogoče odločila za reguliranje marž pri kurilnem olju.

Minister Počivalšek je v okviru pogovora o načrtu za okrevanje in odpornost na Primorski gospodarski zbornici omenil, da bo vlada med drugim razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov. Ukrepi so pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to. Minister je poudaril, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin.

Počivalšek: Vlada v sredo o morebitni regulaciji marž pri kurilnem olju
Počivalšek: Vlada v sredo o morebitni regulaciji marž pri kurilnem olju FOTO: Shutterstock

"Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju," je po poročanju Radia Slovenija povedal minister.

"Če bi nam marže omejili, bi najverjetneje poslovali z izgubo," pa je prepričan direktor mariborske Energije plus Bojan Horvat. "Naš dobiček na letni ravni znaša približno od enega do dveh odstotkov prihodkov, tako da tukaj kaj dosti prostora za reguliranje marž ni."

Če bodo cene električne energije res letele v nebo, poleg energetskih vavčerjev, ki jih je predlagal premier Janez Janša obstaja še ena rešitev, ki ne bi obremenila ne odjemalcev ne ponudnikov, je prepričan energetski strokovnjak Peter Novak. Na mesečni položnici cena elektrike namreč predstavlja le okrog 40 odstotkov končnega zneska, največ v resnici plačamo za omrežnino, dajatve, trošarino in DDV. Če želi država posegati, naj posega v večji del pogače, meni Novak.

Regulacija marž pa bi bila po mnenju infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca morda smiselna le na področju naftnih derivatov. "Če pogledamo marže na naftnih derivatih, v tem primeru to drži. Lahko to omejimo, ampak pridobili bomo zelo malo centov."  

Počivalšek je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ glede vpliva liberalizacije cen naftnih derivatov na sedanjo rast cen dejal, da so liberalizirali samo marže, ki na ceno vplivajo v šestih do sedmih odstotkih, razlog za sedanji dvig cen pa da je v podražitvi nafte na svetovnih trgih, kar na drobnoprodajno ceno vpliva v 40 odstotkih. Ministrstvo spremlja maržno politiko naftnih distributerjev, je dejal in dodal, da se bo vlada po analizi marž naftnih trgovcev odločila, ali bo marže znova začasno regulirala, ne more pa si privoščiti vplivati na cene naftnih derivatov in tudi nima vzvodov za to.

GZS za prerazporeditev sredstev v prid energetsko intenzivni industriji

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pa je pobudo o prerazporeditvi porabe sredstev iz sklada za podnebne spremembe ministrstvu za okolje in prostor predlagala zato, ker se predvsem energetsko intenzivna industrija na izjemno rast cen energentov odziva tudi z ukrepi zmanjšanja obsega proizvodnje in zamrznitvijo investicijskih odločitev, odločevalci pa, kot izpostavljajo, razmišljajo le o rešitvah za gospodinjstva, ne pa tudi za gospodarstvo.

Odločevalci v tem trenutku razmišljajo le o rešitvah za gospodinjstva, na gospodarstvo pa, kot da bi pozabili, so izpostavili na GZS.
Odločevalci v tem trenutku razmišljajo le o rešitvah za gospodinjstva, na gospodarstvo pa, kot da bi pozabili, so izpostavili na GZS. FOTO: Kali
Industrija porabi okoli 47 odstotkov vse električne energije, od tega 70 odstotkov energetsko intenzivna industrija, kar skupaj predstavlja več kot tretjino vse porabljene elektrike v državi. GZS

Po predlogu GZS bi bila do pomoči iz sklada upravičena podjetja iz vseh dejavnosti, kjer so stroški energentov v prodaji predstavljali več kot tri odstotke njihove letne prodaje v letu 2020 in katerim je ali bo delež stroškov energentov v prodaji v posameznih mesecih leta 2021 ali 2022 porasel za več kot eno odstotno točko glede na enak mesec v predhodnem letu. Pri tem zbornica predlaga časovno omejenost sheme, sorazmernost, ustrezno deljenje tveganja in predvidljivost.

Problematiko in močne posledice pasivnosti odločevalcev bi želeli na GZS podrobneje pojasniti tudi ministrstvu za infrastrukturo, zato pričakujejo čimprejšnje srečanje ne le z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom, temveč tudi z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem.

GZS že pred dvema tednoma vlado in pristojni ministrstvi spodbudila k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega dviga cen energentov 

Izpostavila je težave, s katerimi se sooča predvsem gospodarsko zelo pomembna energetsko intenzivna industrija. "Vlada se je na poziv zbornice sicer odzvala, in sicer z obljubo, da GZS v roku dveh tednov prejme odgovor. Pristojni ministrstvi, za infrastrukturo in za okolje, se še nista odzvali. Odločevalci v tem trenutku razmišljajo le o rešitvah za gospodinjstva, na gospodarstvo pa kot da bi pozabili," so opozorili predstavniki zbornice.

Na GZS so razočarani nad ukrepi, ki jih je zaradi zaostrenih razmer na trgu nedavno predstavila Evropska komisija. Premier Janez Janša je medtem v ponedeljek v DZ dejal, da bo vlada sprejela vse tiste ukrepe, ki so oz. bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni. Na njih bodo med drugim spregovorili ta teden na vrhu EU. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva.

Podjetja v anketi GZS navajajo, da gre za razmere, ki bi lahko ogrozile ne le konkurenčnost slovenske industrije, temveč njeno nadaljnje poslovanje.
Podjetja v anketi GZS navajajo, da gre za razmere, ki bi lahko ogrozile ne le konkurenčnost slovenske industrije, temveč njeno nadaljnje poslovanje. FOTO: Shutterstock

Anketa GZS kaže: tudi največji porabniki energije še niso zakupili energije za celotno leto 2022

Na GZS sicer opozarjajo, da se odločevalci pri oceni stanja in izzivov zanašajo na anketo med ponudniki energentov, medtem ko anketa, ki jo je med energetsko intenzivno industrijo naredila zbornica, kaže povsem drugo sliko. Kaže namreč, da tudi največji porabniki energije še niso zakupili energije za celo leto 2022, temveč zgolj za prvo četrtletje. Stanje z zakupi je nekoliko boljše pri plinu.

V komentarjih so podjetja v anketi GZS navedla, da jih skrbijo vsakodnevni porasti cen energije v letu, ki je hkrati zaznamovano z visoko rastjo cen vseh ostalih surovin ter velikim porastom cene emisijskih kuponov. To jasno kaže povečan delež stroškov energije v dodani vrednosti teh podjetij, ki znaša od 13 do 86 odstotkov.

Podjetja navajajo tudi, da gre za razmere, ki bi lahko ogrozile ne le konkurenčnost slovenske industrije, temveč njeno nadaljnje poslovanje, in nenazadnje povzročile pretrese na trgu dela, opozarjajo na zbornici.

Kot še dodajajo, industrija porabi okoli 47 odstotkov vse električne energije, od tega 70 odstotkov energetsko intenzivna industrija, kar skupaj predstavlja prek tretjine vse porabljene elektrike v državi. Porabi tudi 75,5 odstotka zemeljskega plina, od tega 60,5 odstotka energetsko intenzivna industrija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother Russia
20. 10. 2021 19.36
+1
V dveh letih se je hrana podražila za 45%, pogonska goriva pa za prav toliko. Hec je v tem da je nabavna cena tako hrane, kot tudi pogonskih goriv in ostalih energentov manj kot tretjina zneska, ki ga nam zaračunavajo. V tej državi marže niso edina težava. Mi imamo še marže na marže in davke na davke. Kot bi živeli v Tanzaniji.
Adolph
20. 10. 2021 11.03
+1
Slovenci bi hoteli vse zastojn,zivljenje v kapitalisticnem sjaju je pa zelo drago . . . . . . .
pepe007
20. 10. 2021 08.03
+4
Vem za 12 € pomoči na mesec, ki bi jih lahko prejel vsak gospodinjski električni priključek v RS, brez da kdo kaj pomembnega zgubi in da trpi proračun. Ukine se RTV obvezni prispevek. Zelo preprosto, zelo učinkovito.
Delavec_Slo
19. 10. 2021 21.45
+1
Ja bo regulacija navzgor, DOKLER BO JANEZEK VEČAL JU IN UNIČEVAL GOSPODARSTVO, BOMO IMELI VISOKE DAVKE, ZANIČ PENZIJE, PA BREZ DNARJA BOMO ETC.
inp
19. 10. 2021 21.17
+1
BOGA VLADA , STRIŽE OVCE
Novorazodetje
19. 10. 2021 21.29
+2
Vlada ima polne žepe. A državna blagajna je prazna!
don_samo
19. 10. 2021 21.05
+2
Kdor trdi, da je ta vlada sposobna je sam nerazumen.... Vse kar so naredili v tem času so bonbončki katere talajo mi jih bomo pa plačevali. Ob deljenju bombončkov so si sami delili kose torte katero bomo tudi mi plačali! Nesposobnost se kaže tudi o teh dvigih cen, niso sposobni ustaviti nekontroliranega divjanja cen, pardon to jim paše saj imajo osebno korist od tega! Upam in si želim, da se tokrat takoj po volitvah odpre sodni pregon vseh deležnikov vlade od kabineta naprej oz cele hobotnice!
junij66
19. 10. 2021 20.13
+5
Mimogrede- ko boste noreli zaradi cen energentov, se spomnite, da ste hoteli "podnebno pravičnost". No, to je to!
fasnga
19. 10. 2021 20.03
+1
Omrežnina, omrežnina in ne marže!!! Pri vodi je isto - voda sama cca 25% cene (tam pa odpadna voda in okoljska dajatev)!!!!
einar blackstenius
19. 10. 2021 19.05
+2
hitro bodo mel sestanek, kot na polžjem posvetu!
i-mat
19. 10. 2021 19.03
+2
Enako gorivo!!!
i-mat
19. 10. 2021 19.03
+2
Znižajte kurilno olje! To je svinjarija! Največje barabe služijo na račun osnovnih potreb državljanov!
medo357
19. 10. 2021 19.02
+2
jaz predlagam davčno in trošarinsko kapico, in cene ne bodo šle v nebo
Svobodna Slovenija
19. 10. 2021 18.50
Počivalsek ukini Vasjo Čretnik z položaja vrni se v terme tu boš pogorel
4krogci
19. 10. 2021 18.48
+7
In dizl, saj se tud v sluzbo rabmo vozit! Zrihtal ste ze da je sla cena prevoza iz 0,18 na 0,13€! Gorivo pa v pol leta iz 1€ na 1,5€!!
Metalllca
19. 10. 2021 18.37
+1
Kaj pa bencin, dizel? Barabe a boste spustli marže, zamrznili cene?
AlexReal
19. 10. 2021 18.29
+8
Kurilno olje je namenjeno najos ovnim človekovim potrebam - ogrevanju, zato je nesprejemljivo, da so cene tega energenta tako visoke!
mertseger
19. 10. 2021 18.25
+5
Tole je odlična priložnost da uporabniki podjetjem za prodajo električne energije pokažejo kaj si mislijo o njihovih špekulacijah. Če bi do konca meseca sedaj petrol izgubil 90% naročnikov sem prepričan da bi naslednjič vsak 100 krat prej premislil preden bi se odločil za kakšno podražitev. Ampak kot vsi vemo zgodilo se ne bo nič, slovenceljni boste veselo plačali. Jaz sem pred leti ravno zaradi take podražitve pa precej manjše zamednjal ponudnika naslednji dan.
Jožajoža
19. 10. 2021 18.15
+10
vizjak je delničar petrola. ste že pozabili, kako jih je poceni kupil. lopov je pa sedaj nenormalno bogat,zato ne mislit, da bo petrol znižal cene.
slovenkaVsrcu
19. 10. 2021 18.10
+4
Ne rabimo vas več, banda pokvarjena! ODSTOPITE TAKOJ!
pojtrarara
19. 10. 2021 18.07
+1
kva pa bencin...