Gospodarstvo

Če državne pomoči ne bodo vrnili prostovoljno, bo denar izterjal Furs

Ljubljana, 15. 06. 2023 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Izplačilo dividend lastnikom krovne družbe jeklarske skupine Sij, med katerimi je s 25 odstotki tudi država, in nagrad poslovodstvu je v nasprotju z namenom zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje, je sklenila vlada. Do sedaj je bilo štirim hčerinskim družbam izplačanih dobrih 2,42 milijona evrov. Bilančni dobiček v obliki dividend je znašal 5,8 milijona evrov, izplačali pa naj bi si tudi 20 milijonov nagrade za uspešno poslovanje. Vlada je gospodarskemu ministrstvu naložila ukrepe za okrepitev nadzora in vračilo neupravičene državne pomoči. Če tega ne bodo storili prostovoljno, bo denar izterjal Furs. V Skupini Sij pa odgovarjajo, da gre za politično motivirane obtožbe.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je na podlagi prejetih informacij o možnem izplačilu dividend družbe SIJ d.d. pozval družbo Slovenska industrija jekla, da njegove hčerinske družbe (SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems) prejeto pomoč vrnejo, če bo prišlo do izplačila dividend. 

"Osnovni namen zakona je pomagati slovenskemu gospodarstvu oziroma podjetjem, ki jih je prizadela energetska kriza. Slovenskim podjetjem smo namenili 400 milijonov evrov javnega denarja. Vsekakor ni bil namen dajati državno pomoč podjetjem, ki te pomoči ne potrebujejo tako nujno," je dejal.

Posebej je izpostavil, da so v zakonu zato jasno napisali prepoved izplačila dobička: podjetje, ki je prejelo pomoč za 2023, letos ne sme izplačati dobička za katero koli leto, dobička letošnjega leta pa ne sme izplačati kadar koli v prihodnjih letih. Te omejitve veljajo za prejemnike pomoči in ne za povezane družbe. Poleg tega podjetje ne sme nakupovati lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačati nagrad oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu. 

Minister Han je pozval družbo SIJ d.d. k premisleku o izplačilu dividend, uveden je bil tudi nadzor nad štirimi hčerinskimi podjetji.
Minister Han je pozval družbo SIJ d.d. k premisleku o izplačilu dividend, uveden je bil tudi nadzor nad štirimi hčerinskimi podjetji. FOTO: Damjan Žibert

Han je ob tem pojasnil, da vlada v zakon ni vključila določbe o prepovedi izplačil dobička tudi za krovne ali povezane družbe predvsem, ker ni želela spraviti v neenakopraven položaj slovenskih krovnih družb v primerjavi s krovnimi družbami, ki imajo sedež v tujini. Za krovne družbe v tujini namreč določbe slovenske zakonodaje ne veljajo, niti nad njimi ni možen nadzor. Enake določbe o prepovedi o izplačilih dobička so bile že v protikoronskih zakonih za pomoč gospodarstvu v času pandemije covida-19. 

Krovna družba SIJ za pomoč ni zaprosila in je ni dobila. To so storila njena štiri hčerinska podjetja – do sedaj jim je bilo izplačanih dobrih 2,42 milijona evrov pomoči, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Skupščina Sija, v kateri ima družba Dilon 72,2-odstotni delež osnovnega kapitala (74,3 odstotka glasovalnih pravic), med lastniki pa sta še Republika Slovenija (25,0001 odstotka osnovnega kapitala) in družba Unior (0,001 odstotka), je konec maja sklenila, da bo od 102,7 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend za lani namenila 5,8 milijona evrov oz. 6,01 evra bruto na delnico.

Sporočili so tudi, da bo pristojna agencija Spirit Slovenija na podlagi prejetih informacij začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem, SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems, ter uvedla nadzor nad podjetji, da ugotovi skladnost njihovega poslovanja z zadevnim Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in pravili o državnih pomočeh.

Vlada: Izplačila dividend in nagrad v Siju so v nasprotju z namenom zakona o pomoči gospodarstvu

"Ko smo reševali energetsko draginjo, je bilo zelo jasno napisano, da morajo pomoč dobiti tista podjetja, ki jih je kriza najbolj prizadela," je na novinarski konferenci poudaril minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Opomnil je, da so v ta namen podjetjem namenili ogromno denarja. 

Dati moramo zelo jasno sporočilo, da tovrstna navzkrižja – na eni strani črpanje državne pomoči, na drugi strani pa izplačila dobička in nagrad poslovodstvu – za nas absolutno niso sprejemljiva, je dodal. "Spomnimo se, kakšne so bile razmere pri reševanju energetske krize in kakšni so bili pozivi nekaterih gospodarstvenikov, da je potrebno še urgirati!" 

Ker se strinjajo, da je šlo za ravnanje gospodarskih subjektov, ki je v nasprotju z namenom zakona pomagati družbam v težavah zaradi energetske krize, so danes na vladi sprejeli nekaj sklepov. Ministrstvu za gospodarstvo so naložili, da mora takoj okrepiti nadzor nad izvajanjem Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in takojšnjo izvedbo vseh postopkov za izdajo odločb o vračilu neupravičene prejete pomoči. Vlada pa je Fursu naložila izterjavo vračila neupravičeno prejete pomoči, kar naj se izvede nemudoma.

Dobiček in še 20 milijonov nagrade za uspešno poslovanje

Kumer je na novinarsko vprašanje o višini zneska pojasnil, da obstajata dve vrsti izplačil. Skupščina družbe Sij - Slovenska industrija jekla kot krovnega podjetja skupine Sij je konec maja odločila, da od 102,7 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 5,8 milijona evrov. "Zakrožila je tudi informacija, ki jo zdaj preverjamo, v višini cca 20 milijonov evrov kot nagrada poslovodstvu za uspešno poslovanje."  

Podjetja sredstva, ki so jih prejela, lahko vrnejo prostovoljno, sicer jih bo od njih izterjal Furs. "Želimo poslati zelo jasen signal, da tovrstnih mahinacij ne bomo pustili in bomo za tisto, kar ne bo prostovoljno vrnjeno, pozvali še Furs, da nemudoma prioritetno obravnava primer. Če obstaja zakonska podlaga in vlada meni, da obstaja, naj se ta sredstva vrnejo," je še dejal.

Na vprašanje, ali se mu zdi higienično, da je vlado k pomoči še marca pozival član poslovodstva in predsednik GZS Tibor Šimonka, je Kumer odvrnil, da je razočaran. Njegove tedanje pozive vladi za pomoč je označil za "popolnoma nerelevantne in brez osnove". 

Pa sam lahko še sodeluje s človekom, ki je marca govoril eno, čeprav je že vedel za rekordne rezultate? "Lahko samo špekuliramo, da so bila znana dejstva takrat že na mizi in ta odnos je bil verjetno že kontaminiran. Danes pa so dejstva na mizi in je ta odnos gotovo kontaminiran," je bil jasen. 

Minister upa in verjame, da tovrstnih praks vnaprej ne bo. "To je tudi moj namen – da damo zelo jasno sporočilo, da državna sredstva niso 'hec' in želimo pomagati podjetjem, ki to potrebujejo. Ne bomo pa pustili, da si hkrati izplačujejo dobiček in res nesorazmerno velike nagrade."

SDH: Bistvena naloga holdinga je gospodarno ravnanje s premoženjem in ustvarjanje donosov za državo

Slovenski državni holding (SDH) je sicer sredi junija sklenil, da letos na skupščinah družb ne bo podprl izplačila dividend, če sta predlog za neizplačilo dividend zaradi obveze po vračilu prejete pomoči oblikovala uprava in nadzorni svet, ko dejanski oz. pričakovani znesek pomoči presega deset odstotkov čistega dobička leta 2022, ko je ocenjeni oportunitetni strošek odloga izplačila dividend nižji od ocenjenega stroška izgube pomoči in ko bilančni dobiček družbe za lani omogoča izplačilo primernih dividend v začetku leta 2024.

Vseh primerov sicer ni mogoče obravnavati enako. V SDH so pojasnili, da je skladno z zakonom bistvena naloga holdinga gospodarno ravnanje s premoženjem in ustvarjanje donosov za državo. Prejete dividende družb v lasti države se namreč stekajo v proračun države. "Če katerakoli družba v upravljanju SDH predlaga izplačilo dividend in finančni položaj družbe takšno izplačilo omogoča, mora SDH takšno izplačilo dividend potrditi," so navedli. Kot so dodali, je pri konkretni družbi Sij država le 25-odstotni lastnik, tako da glasovanje države ni pomembno z vidika odločitve.

SIJ: Gre za politično motivirane objave

V Skupini Sij pa medtem ocenjujejo, da gre za napade usmerjene v glavnega podpredsednika Tiborja Šimonko. "Tibor Šimonka od prvega dne prevzema mesta predsednika Gospodarske zbornice Slovenije dosledno ločuje obe svoji vlogi, tudi pri podajanju stališč v javnost. Konkretno, GZS je v času energetske krize opozarjala na težave podjetij, na nekonkurenčne pogoje velikih in energetsko intenzivnih podjetij in na cene energentov, ki so v Sloveniji višje kot na konkurenčnih, predvsem tujih trgih. To so dokazljiva dejstva," navajajo v odzivu za javnost in dodajajo, da SIJ d.d., matična družba Skupine Sij, ni bila prejemnica pomoči ter da so zato delničarji "skladno s predpisi, pogoji izplačila dividend in zakonom o gospodarskih družbah lahko povsem zakonito izglasovali sklep o izplačilu sicer zakonsko določene minimalne višine dividend"

V zvezi s poslovanjem v letu 2022 in energetsko krizo vodstvo Skupine SIJ pojasnjuje, da je bilo leto 2022 hkrati zaznamovano tako z visokim povpraševanjem po proizvodih kot tudi z visokimi cenami energentov. "Upravljanje je terjalo veliko mero fleksibilnosti proizvodnje, kar je bilo v zahtevni jeklarski industriji mogoče zaradi obsežnih preteklih naložb. Sem je sodil tudi začasni ukrep znižanja obsega proizvodnje, ki so jo bili primorani prilagajati tudi visokim cenam električne energije. Stroški energije so bili lani v primerjavi s preteklim letom kljub temu podvojeni. Če se ne bi prilagajali, bi bili vplivi še večji."

Kot navajajo, so dobre poslovne rezultate dosegli tudi zaradi prenašanja višjih vhodnih cen v cene izdelkov za prodajo na svetovnih trgih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CDROM
16. 06. 2023 21.43
+2
Dejmo po kmečko..... Podjetje je dobilo pomoč, ker naj bi slabo poslovalo oziroma se znašlo v težavah bolje rečeno njihove hčerinske družbe. Meni kot ekonomistu se postavlja vprašanje a država deli te pomoči na lepe oči? Zakaj pri tako enormni javni upravi, fursu niso preden so dodelili pomoč šli na obisk in rešetali po dokumentih? Skratka kar leta opozarjam tle pri nas, da nekdo, ki ima v lasti nešteto podjetij (hčerinskih firm) je samo zato, da pere denar oziroma, da naredi hobotnico in goljufa državo! A našim bedancem še ni svanulo😆! Mene te dividende ne bi zmotile toliko, če bi razdelili med VSE ZAPOSLENE, KI SO DOPRIMOGLE K SUPER POSLOVANJU in tudi oni dobijo zaslužen kos pogače ampak samo fajn ogretih 21 riti al kolk že! Skratka država ima čist vse vzvode, da marsikatero podjetje pritisne ob zid sam mora začet aktivno in premišljeno. Prvi pregled je plača zaposlenega koliko dobijo oni čist na dnu in ali je plačilo dostojno na njegovo delo? Če je še nekdo od teh zaposlenih prejemal še socialno podporo in subvencije ni država oškodovana samo za tista dobra 2 milijona €, ampak krepko več. Pa po sledeh transakcij in premetavanje denarja iz enega računa na drugi ker se gre za hudo zlorabo. Čist preprosto naj naredijo najamejo naj finančnega forenzika in ima da zavrtajo ven ni da ni 😀!
Špinača
16. 06. 2023 19.05
+4
šimonka adijo selis se v vasico dob! tako kot tvoji ostali troli. vsak pokasiral milijon, pa kaj se zavedate kolko je to? 🥴😱🤮
Broj1 TNT
16. 06. 2023 08.38
-3
a bo furs izterjal pomoč tudi ukrajini ?
Samo12
16. 06. 2023 13.04
-1
Ja prvo bodo terjali kaj vse je prejšnja vlada donirala, ta je malenkost proti prejšnji.
Samo12
16. 06. 2023 13.08
+0
Pa za neuporabne golfe, zaščitne maske, za katere je samo v prvem Valu odšlo več milijonov kot je Avstrija porabila v celotnem Covid, pa tovornjak s polno opreme, ki ke čudežno izginil, vse odpravnine, katere zdaj plačujejo davkoplačevalci, ker je nekdo nastavljal svoje ljudi,..
NoviceResnice
16. 06. 2023 08.34
-3
25% je šlo državi v SDH....a to bo sdh vrnu
Bolfenk2
16. 06. 2023 08.30
-1
Na juriš Golobovi polit komisarji. Zaplenite vsakemu grdemu kapitalistu dobiček, ki si ga je drznil ustvariti. Zaplenite še podjetja, da bomo vsi revni kot v Venezueli. Odlično napredujete. Realni standard Slovencev je zaradi inflacije in višjih davkov in dajatev že padel za 20% v samo enem letu Golobove vlade. Janša vrni se.
Potouceni kramoh
16. 06. 2023 08.11
+6
Ni bomo videli kaj bo Furs izterjal od kravatarske mafije SIJ.
zmerni pesimist
16. 06. 2023 08.10
+1
avgust.
15. 06. 2023 21.59
+1
Tega denarja ne bomo več videli, verjetno je poniknil v številne žepe, glede na to, da PV nikakor ni mogel spravit enega pametnega odgovor.
Broj1 TNT
15. 06. 2023 21.53
+2
še 5 milijard izginulega covid denarja nismo rešili pa že nova štala z denarjem !
Patriot79
15. 06. 2023 21.00
+13
Podjetje, ki dobiva državno pomoč, si ne more in ne sme izlačevati dobička in devidend. Še enkrat - ne SME...!
marcel124
15. 06. 2023 21.07
-7
Tako je, vendar podjetje SIJ d.d. ni dobilo državne pomoči!!!!
AlexReal
15. 06. 2023 21.36
+3
@marcel124: kaj pa potem zate pomeni podnaslov : "Vlada je gospodarskemu ministrstvu naložila ukrepe za okrepitev nadzora in vračilo neupravičene državne pomoči."
Apoteka
15. 06. 2023 20.39
+6
Šimonka je ruski petokolonaš .
Dr. Janez
15. 06. 2023 20.54
+5
Šimunka je lopov desetletja novodobno lepotilno imenovan tranzicijski kvazi poslovnež, obogatel, beri prilastil večmiljonsko premoženje (SIJ 8M €, PP 1,6M €) na račun prodaje državnega premoženja.
za resnico
15. 06. 2023 20.34
+3
tako se del svecke pa zopet v jok
NoviceResnice
15. 06. 2023 20.09
+6
Ravno sem dobil izvršbo fursa za 3,1 eur in pobot nezakonite terjatve ...310 centov pa to.... 6 x je poštar težil....kuko bo pa za 25% dividend furs terjal državo kot solastnika železerne... neki se ciklajo te lopovi na oblasti
Irvan
15. 06. 2023 20.03
-1
Nič druga od te vlade kot samo višanje cen.
mojcd
15. 06. 2023 20.00
+7
Furs bo……po tem ko je vse prepozno. Tako kot DARS ki BO naredil nove ceste po tem ko se bomo 40 let dusili na njih
mojcd
15. 06. 2023 20.00
+4
A se kdo upa naresd anketo o podpiri vlade danes?
peglezn
15. 06. 2023 20.03
+0
sej to pomoc je dala Janševa vlada, genij...
NoviceResnice
15. 06. 2023 20.11
+0
Ja leta 2022 in 2023 je vladal JJ ???? Bolestno....
2mt8
15. 06. 2023 19.51
+8
Furs bo od reveža izterjal 10€ z obrestmi, da bo pa izterjal milijone od SIJ...ne vem,no...
ZIPPO
15. 06. 2023 19.36
+2
Ljudje pa a vidite kako si te ljudje na položajih državnih institucij s pomočjo vlade in ministrov grebejo denar???? Zdaj imajo to možnost! 1,4 milijarde elektro kolegom, milijoni na vse možne konce, medtem pa podražitve vsega, dvigi trošarnin, omrežnin in na ta račun večji zneski pri davčnih stopnjah! In vse to gre v državno vrečo! Pa ZA KAKŠNO CENO BOMO ŠE TO GLEDALI?? Do konca mandata te vlade bodo imeli mnogi POLNE ŽEPE, med njimi tudi Minister Han, ki danes daje potuhnjene izjave, to kar govori SPLOH NE MISLI! MI PA SE BOMO ZA GLAVE DRŽALI. KDO BO TO PLAČAL GOLOB, VSE TE DOLGOVE, KI JIH JE TVOJA VLADA NAREDILA V ENEM LETU???!!
ZIPPO
15. 06. 2023 19.40
+9
Ta Šimunka BI MORAL TAKOJ LETETI IZ GZS, pa tega NOBEDEN V TEJ VLADI NITI NE OMENI! FUJ
optimist11
15. 06. 2023 19.48
+7
Samo12
16. 06. 2023 08.51
+1
In kaj je naredila svečkarska vlada 3x? Vinjete in milijarde dolgov državi, katere bomo desetletja odplačevali, da imajo lahko nekateri premoženje za katerega ne vedo pojasnit od kod!!!
kekec9999
15. 06. 2023 19.31
-12
stranko Svoboda, pa res lahko vsak Rus nategne.......furs pa to..., človek crkne od smeha.
peglezn
15. 06. 2023 20.06
+2
miljome je talal tip, na katerega si ga ti šibaš... in to z odloki
marcel124
15. 06. 2023 19.30
-1
Žal se v tem primeru jasno vidi, da niti vlada še manj pa Matjaž Han pojma nimajo o čem govorijo in seveda je zakon napisan tako da se ga lahko izigra, niso se oni spomnili tega. SIJ ni dobil pomoči in si lahko izplača karkoli želi. Han, ne se brukat pred rajo, ki ima vsaj malo pojma raje nameni športu več denarja in bodi tiho.
oježeš
15. 06. 2023 19.55
+3
Zakon lahko izigra vsak, ki ima namen. Da bi denar dobili nazaj, pa enim včasih ni bilo mar, zdaj pa upam, da to uresničijo. Ko so pogodbe delali z bratom in nakazovali gore denarja ni bilo slišati od vas nič, zdaj pa tak pogrom, kot bi bilo to prvič.