Gospodarstvo

Helios kupil Mavrico

Domžale, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največji slovenski proizvajalec barv, lakov in premazov Helios iz Domžal je postal lastnik Mavrice. Helios je za nakup večinskega deleža Mavrice odštel nekaj več kot milijon evrov.

S tem je Helios postal 94-odstotni lastnik Mavrice, ki ima po Sloveniji 22 prodajaln z barvami, laki in drugimi kemičnimi sredstvi in po oceni vodstva Mavrice v tem segmentu od 12- do 15-odstotni tržni delež. Tako v Heliosu kot v Mavrici pričakujejo, da bo ta poslovna poteza dobro učinkovala na obe družbi, omogočila višjo raven storitev in koristi predvsem profesionalnim uporabnikom premazov.

Uroš Slavinec
Uroš Slavinec FOTO:

Predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec je povedal, da so skoraj 43 odstotkov delnic Mavrice kupili po ceni 3500 tolarjev za delnico, nekaj več kot 51 odstotkov pa so jih zamenjali za Heliosove, v menjalnem razmerju 30:1. Delnice so odkupili od družbe pooblaščenke, to je od notranjih delničarjev oz. zaposlenih v Mavrici, po zagotovilu Slavinca pa so pripravljeni po enakih pogojih odkupiti še preostalih šest odstotkov delnic.

Nakup Mavrice ni napad na domačo konkurenco

Heliosova strategija, ki jo je nadzorni svet družbe potrdil lani, je po besedah Slavinca sicer drzna, a uresničljiva. "Helios v naslednjih letih lahko postane na tem srednjeevropskem prostoru regijski igralec, zelo veliko podjetje, ki lahko tekmuje z velikimi globalnimi družbami, v nekaterih tržnih nišah pa je lahko celo boljši od njih," je dejal Slavinec. Pomemben korak k uresničevanju strateških ciljev pa je tudi nakup Mavrice, ki prav letos praznuje 50 let. O skupnem nastopu tudi prek slovenskih meja se bodo po besedah Slavinca pogovarjali jeseni, ko bodo pripravili elaborat o procesu integriranja Mavrice v skupino Helios.

Mavrica ocenjuje odlično dopolnjevanje s Heliosom

Po razlagi Tomaža Založnika, ki tudi vnaprej ostaja direktor Mavrice, so lani v prodaji na drobno poslovali z 22 prodajalnami (z izjemo Koroške in Prekmurja pokrivajo celo Slovenijo), v prodaji na debelo pa s skladiščno-distribucijskim centrom na Vrhniki in sedmimi predstavniki na terenu. Mavrica ima približno 150 zaposlenih, v letu 2001 pa je ljubljanska trgovska družba, specializirana za prodajo barv, lakov, premazov in lepil, ustvarila nekaj več kot tri milijarde tolarjev prihodkov (malenkost pod ravnjo leta 2000) in malo več kot devet milijonov tolarjev dobička (30 odstotkov več).

Založnik je dejal, da so že dalj časa iskali ustrezne povezave s proizvajalci barv, ki imajo širok program in uveljavljene blagovne znamke, zaradi še večje specializacije v trgovini z barvami in laki. V podjetju imajo ustrezne kadre, dobre skladiščne zmogljivosti in sposobnost učinkovitega organiziranja prodajnega servisa profesionalcem.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA