Gospodarstvo

Hrvaška vlada podprla banki, ki sta v sporu z NLB

Zagreb, 20. 04. 2012 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb sta v postopkih, ki jih na sodiščih vodita proti Ljubljanski banki oziroma NLB dobili podporo hrvaške vlade. Gre za spore v okviru vprašanja deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev LB.

Na hrvaški vladi so po četrtkovi seji v sporočilu zapisali, da so "potrdili stališča glede postopka na sodišču v pravni zadevi" vlagateljev tožb proti Ljubljanski banki in NLB "zaradi izplačila". Šlo naj bi za primera iz leta 1995 in 2001.

Kot je sklepati iz sporočila hrvaške vlade, je podala soglasji Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb (PBZ) za nadaljevanje postopka proti LB oziroma NLB. Neuradno naj bi šlo za postopek terjatve denarja, ki sta ga na podlagi jamstva, ki ga je hrvaška država dala varčevalcem po razpadu nekdanje Jugoslavije, omenjeni banki izplačali hrvaškim državljanom z deviznimi prihranki v LB.

V bankah Zagrebška banka in PBZ niso želeli komentirati vladnega sporočila. Povedali so zgolj, da ne morejo komentirati pravnega postopka, ki so ga sprožili na sodišču. Tako Zagrebška banka kot PBZ sta v večinski lasti italijanskih bank, skupine Unicredit oziroma Intesa Sanpaolo skupine.

Hrvaška vlada je podprla banki v sporu z NLB.
Hrvaška vlada je podprla banki v sporu z NLB. FOTO: Damjan Žibert

Hrvaška je 27. aprila 1991 devizne prihranke v zagrebški podružnici LB prepisala v javni dolg in ponudila izplačilo denarja svojim državljanom, ki so bili stranke LB. Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je šlo za 544,4 milijona takratnih nemških mark (272 milijonov evrov).

Približno 130.000 hrvaških varčevalcev LB ni želelo dvigniti svojih deviznih prihrankov, ki naj bi znašali približno 160 milijonov evrov. Skupaj z dolgoletnimi obrestmi naj bi se njihove terjatve zvišale na okoli 400 milijonov evrov.

Omenjeni prihranki so predmet dolgoletnega spora med Hrvaško in Slovenijo, ki naj bi ga reševali v skladu s sporazumom o nasledstvu, torej na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave. Slovenija je sicer več let vztrajala, da gre za vprašanje nasledstva, medtem ko je Hrvaška to uradno priznala šele oktobra 2010.

Čeprav sta nekdanja premierja Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor po tistem napovedala, da bodo spor glede dolga varčevalcem nekdanje LB oziroma prevzema jamstev za stare hranilne vloge nekdanje skupne države uredili v 90 dneh, doslej na tem področju ni prišlo do premikov.

Približno 400 milijonov evrov sicer LB terja od hrvaških podjetij, ki so se pred osamosvojitvijo držav zadolžila pri podružnici slovenske banke na Hrvaškem.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mucaMarty
10. 05. 2012 14.55
Takoj jih je treba blokirati za vstop v EU, istočasno zahtevati, da hrvatje poravnajo ves dolg do Slovenije iz časov,Jugoslavije, jim pokazati kako so sami pokradli denar iz NLB filiala Hrvaške in to brez pregovorov. In nato povedati da bodo takoj izključeni iz EU če bodo ukradli samo 1cent ne 1€, ravno tako če bodo delali INTRIGE, tako kod so jo v A vsrtoogrski, v Jugoslaviji, ter sedaj.
aleš adami? 1
21. 04. 2012 13.49
Prevzemite razpadajočo NlB ĆIM PREJ
Uporabnik113189
21. 04. 2012 10.42
+0
Zopet napad hrvatov na NLB, kjer so delnice Mercatorja. Sedaj v navezi z italijani. Vsi zadolženi do vratu bi sedaj radi oripali slovence..No tudi mi nismo ravno biseri, ampak še vedno precej na boljšem kot oni. Ta boj bo še hud in samo trenutek nepozornosti bo dovolj da bodo naredili škodo. Naj ponovim 1000 in prvič, hrvaška je sovražna država do slovenije. Ne zaradi njihovih državljanov, ampak zaradi tajkunov, ki imajo tam vso oblast. Na žalost..
zajebant1
20. 04. 2012 19.15
+6
oni pametni mi nori
Smrekar1
20. 04. 2012 17.37
+9
Hm, Hrvati so že pred letom in pol priznali, da gre za vprašanje nasledstva, zdaj pa tole? Me ne preseneča. Glede na to, da zadaj stoji Unicredit se gre verjetno za prizadevanja, da bi za vsako ceno dobili Mercator, verjetno zadnjo rešilno bitko hrvaše države v senci - Agrokorja. Mudi se jim, ko bodo v EU bo že prepozno, saj so njihovi izdelki dragi in zanič, čim hitreje morajo obkoliti trg in izgnati konkurenco.