Gospodarstvo

Hrvati ne marajo slovenskega piva

Laško, 05. 03. 2010 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Pivovarne Laško, ki je v desetih letih vložila 48 milijonov evrov v hčerinsko družbo na Hrvaškem, so sporočili, da prodaja Jadranske pivovare še poteka.

Vodstvo Pivovarne Laško poudarja, da je glede na poslovno in finančno stanje Jadranske pivovare najboljša možnost prav prodaja. V kolikor do prodaje ne bo prišlo, bo proizvodnja zaradi racionalizacije ustavljena, dobava piva za hrvaški trg pa zagotovljena iz drugih obratov. V skladu s hrvaško zakonodajo, ki jo Pivovarna Laško kot odgovorna družba dosledno spoštuje, bodo zaposleni dobili primerne odpravnine.

Jadranska pivovara
Jadranska pivovara FOTO: dnevnik.hr
Pivovarna Laško je zaradi slabitve naložb, terjatev in danih poroštev v Jadranski pivovari v letu 2009 izkazala slabitve v vrednosti 17 milijonov evrov. Že v letu prej je iz naslova slabitve naložbe v Jadransko pivovaro v vrednosti 14 milijonov evrov matična družba zaključila poslovno leto z izgubo.

Pivovarna Laško je v zadnjih desetih letih vložila v razvoj Jadranske pivovare več kot 48 milijonov evrov, zaposleni pa so prejemali plače, ki so presegale določila kolektivne pogodbe in so bile višje od hrvaškega povprečja. Jadranska pivovarna zaradi prenizke prodaje piva ni dosegala pozitivnih poslovnih rezultatov, izgubo pa je vsa leta pokrivala matična družba. Razlogov za manjšo prodajo je več, najbolj pa nanjo vpliva nesprejemanje slovenskih izdelkov na sicer strateško pomembnem hrvaškem trgu.

Nenazadnje, večina slovenskih živilskih podjetij, z izjemo Pivovarne Laško, sploh ni bila prisotna na policah hrvaških trgovcev. Za enega izmed njih je Jadranska pivovara v preteklih letih polnila tudi pivo pod trgovsko blagovno znamko, vendar pa se je trgovec tudi odločil sodelovanje nadaljevati z drugim lokalnim dobaviteljem, so še poudarili v Pivovarni Laško.

Matična družba pokrivala izgube

V lanskem letu je vodstvo Pivovarne Laško sprejelo odločitev, da družbo proda ali zaustavi proizvodnjo, saj pokrivanje tekočih izgub obremenjuje poslovne rezultate matične družbe. Samo v letu 2009 je Jadranska pivovarna ustvarila 7 milijonov evrov izgube.

Jadranska pivovara
Jadranska pivovara FOTO: Kanal A

Sedanji direktor, ki je legitimen predstavnik lastnika oz. matične družbe, je Jadransko pivovaro vodil dobro in v skladu s hrvaško zakonodajo. Zaposlene in predstavnike sindikata je korektno obveščal o odločitvah lastnikov. Z neupravičeno zasedbo tuje lastnine, ki ni bila prva, so zaposleni in predstavniki sindikata onemogočili reševanje težav Jadranske pivovarne, s tem pa prevzeli tudi del odgovornosti za nastale razmere. Takšne enostranske poteze namreč dodatno odvračajo kupce, so še dejali v Pivovarni Laško.

Slovenski produkti slabo sprejeti

Hrvaški trg je eden izmed pomembnejših za slovensko živilsko industrijo. Pa vendar so slovenski izdelki in podjetja na tem trgu že leta slabo sprejeti, kar kratkoročno zmanjšuje interes za intenzivno nastopanja na tem trgu. Svetovna recesija je še dodatno zaostrila pogoje poslovanja, zmanjšala kupno moč in povpraševanje po izdelkih široke potrošnje. Prav zato je koncentracija proizvodnih zmogljivosti s stališča poslovanja matične družbe edina racionalna odločitev.

Očitki nekaterih, da se Pivovarna Laško želi polastiti zemljišča, so neresni, smešni in protislovni, saj je pivovarna že vsa leta lastnica teh zemljišč. Vrednost zemljišča je bila ocenjena na 10 milijonov evrov. Vsaj tolikšno kupnino Pivovarna Laško pričakuje od potencialnih kupcev.

Kot je znano, so v četrtek v Jadransko pivovaro vstopili policisti, saj so člani sindikata in delavci direktorju preprečili vstop v prostore. Zahtevali so pogovore s predstavniki Pivovarne Laško. Direktor pivovarne Nenad Buljan je večkrat poudaril, da imajo dve možnosti – prodajo ali zaprtje, saj ne prinaša dobička.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejcik
29. 03. 2010 16.34
Najboljše je zame Češko pivo ZUBR Gold, pivickonadom si
Buena Vita
10. 03. 2010 19.32
SEBE NE VIDIMO,
Buena Vita
10. 03. 2010 19.31
40 LET SEM ŽE V GOSTINSTVU,IN NIKJER NISEM ZASLEDILA HRVAŠKEGA PIVA,KJER SEM DELALA,ALI V DRUŽINSKIH FIRMAH-PODJETJIH,CELO NA SAMI MEJI IMA SESTRA GOSTIŠČE IN NIKOLI NISO PRODAJALI HRVAŠKEGA PIVA TOREJ,KAJ IMAMO KOMU OČITAVAT,VSAK NAJ SKRBI ZASE, AJ,SEVEDA,TAKO RADI GLEDAMO ČEZ SOSEDOVO OGRAJO,IN ŠINFAMO
petdan
08. 03. 2010 17.45
G. Šrot očitno ni samo doma počel svinjarij ...
Trglav
08. 03. 2010 14.31
Ja, takoj ko nastrada sosednja raja, je vse OK. Samo, da ni pri nas. Ampak, golobčki moji, scenarij je čisto enak. Raja na Hrvaškem je enaka naši raji. A tega ne vidite!Saj je konec koncev vseeno,čagava je raja. Vedno jo nategujejo "bogati po sili zakona!" Ravno zaradi takega odnosa, kot ga imamo, so tao zelo uspešni!
nikana
08. 03. 2010 12.42
Verjetno se bodo morali zganiti Hrvati, da bodo v delu slovenskega gospodarstva naredili red. Tu pa ne bo šlo tako zlahka kot pri naših delavcih. Slovenci, ki so za tako stanje v državi odgovorni za te svinjarije, ki se dogajajo oz. dopustijo da se dogajajo, so itak nesposobni, da bi kaj ukrenili in naredili red.
realnisektor
08. 03. 2010 11.54
saj ni važno .. glavno da nas imajo radi.. moldavci ..pa perujci..????
Drejc MB
08. 03. 2010 11.07
Lepo in ko propade pivovarna na Hrvaškem, bo spet lepo nekaj sto Hrvatov brezposelnih. Potem pa naj še naprej bojkotirajo naše izdelke. Sicer pa jih lahko razumem. Tudi meni ne paše Ožuljsko. Četudi bi bilo zastonj imam raje LAŠKO. Oni pač uporabljajo isto logiko. Samo jaz nisem zaposlen v Ožuljski pivovarni in tudi v Sloveniji ni te pivovarne, ki bi zaposlovala Slovence. Službe in nacionalnega ponosa pač ne moreš imeti vedno..... moraš se pač odločit --- Hrvati so očitno se..... boljše je biti brezposeln s Ožuljskim,.... na kredo
bostjan@kocevje.com
07. 03. 2010 12.08
slovenci pa nimamo jajc da bi bojkotirali podravko, kraš, gavriloviće, čokolinote, domaćica kekse in druge hrvaške proizvode. pa da nas polet ni na hrvaško....prov tenko bi pisali hrvati, prov tenko....
robba
07. 03. 2010 11.28
ja, je treba znat napravt pivo. sicer ste ga že znal, pa ste pozabli kak se ga dela,je treba varčvat ja, pa rezerve iskat, sedaj so pa hrvatje krivi, pa dajte no,heheheheh
G.R.E.E.N
07. 03. 2010 01.01
Ma alkohol je drek od dreka. Zarad njega je toliko umorov, samomorov, prepirov in vsega sranj*a
kac1
06. 03. 2010 19.58
Probaj Hirter pivo, ti bo vse jasno kaj je dobro pivo..
VolilecSI
06. 03. 2010 17.43
Hrvati ne marajo slovenskega piva - oni bi raje naše morje
laufer
06. 03. 2010 17.00
Živ dokaz za hrvaški punt proti pivu slovenskih lastnikov je bil že Buzet, sedaj pa Split. Laščani pa so se zaj*! Prav jim je!
lariy
06. 03. 2010 14.20
Zakaj niste naredili cro-cup blagovne znamke s kocko. Ne morte prodajat laške vode u saudski arabiji, kakor ne v cro. Kaj vam ni jasno. Lahko bi prodajali laško pivo v cro- cup embalaži s kockami. V prvem primeru luzerji, v drugem zmagovalci.
piss
06. 03. 2010 13.26
marka
06. 03. 2010 12.06
ja mi pa hrvaškega piva ne pijemo tko da ne met dvojna merila
vinadap
06. 03. 2010 11.05
pupika17 - te moram popraviti,dežela piva je Belgija,imajo cca 350 vrst različne polnitve piva. Angleži,ko pridejo v Slovenijo imajo najraje Laško,pa veš,da se spoznajo na pivo.
SLOVENIASTAN
06. 03. 2010 09.47
jaz vcash spjem kakega zlatoroga ,drugega pva pa ne razn te ko sm v crni gori na morju kakega nksickega sam je zlatorog najboljsi kr je tak oster ceprav v mariboru vidim da cezadalje vec pijejo uniona kr baje da nena glava boli tak ko po vodi ,
robba
06. 03. 2010 09.24
res je, končal si fax, pa ti nič ne pomaga..., globoko v sebi si še vedno kar si in na to ne moreš bit ponosen.