Gospodarstvo

IMF poslabšal napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva

Ljubljana, 19. 03. 2021 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodni denarni sklad (IMF) je nekoliko poslabšal napoved rasti slovenskega gospodarstva v tem letu. Namesto 5,2-odstotne krepitve BDP po novem napoveduje 3,7-odstotno. V letu 2022 se bo gospodarska dejavnost okrepila za 4,5 odstotka. Nove številke je ob koncu posvetovanj z deležniki razkril vodja misije za Slovenijo pri IMF Bernardin Akitoby.

Mednarodni denarni sklad

Slovensko gospodarstvo se bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) na predkoronsko raven vrnilo šele, ko bo poteklo že kar nekaj leta 2022, je vodja misije za Slovenijo Bernardin Akitoby povedal na novinarski konferenci ob zaključku rednih posvetovanj različnih slovenskih deležnikov z misijo IMF, ki so tokrat zaradi epidemioloških razmer potekala v virtualni obliki.

Akitoby je omenil tudi tveganja, ki bi okrevanje gospodarstva lahko zavrla. Navedel je vnovičen razmah epidemije covida-19 zaradi novih različic virusa, zamude ali težave pri kampanji cepljenja in pretrese na mednarodnih finančnih trgih.

Kot je dejal vodja misije za Slovenijo pri IMF, je v trenutnih razmerah prva naloga pristojnih zajeziti širjenje virusa in nadaljevati obsežno podporo gospodinjstvom in podjetjem, dokler široka precepljenost prebivalstva ne bo dovolila odprave omejitvenih ukrepov. V IMF ob tem menijo, da je država na negativne posledice epidemije odgovorila s hitrimi, obsežnimi in dobro usklajenimi ukrepi, ki so blažili gospodarske in socialne učinke krize.

Nanizal je štiri glavne prioritete slovenske ekonomske politike po mnenju strokovnjakov sklada. Prva je ohraniti močno podporno naravnano fiskalno podporo, dokler gospodarsko okrevanje ne bo vzdržno. Ko pa bo okrevanje vzdržno, je treba fiskalno podporo po Akitobyjevih besedah preusmeriti od blaženja posledic krize k ukrepom za naslovitev prihodnjih izzivov.

Druga prioriteta je še naprej budno spremljati podjetja in finančne ustanove ter njihovo izpostavljenost sektorjem, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Banka Slovenije je po mnenju strokovnjakov IMF opravila odlično delo pri ohranjanju finančne stabilnosti in posojilne dejavnosti.

A čeprav so banke v krizo vstopile v dobrem likvidnostnem in kapitalskem položaju, so se tveganja, tako kot povsod, povečala, je dejal Akitoby. Zato je treba nadaljevati z budnim nadzorom kakovosti premoženja bank in najti pravo ravnovesje med skrbjo za finančno stabilnost in zagotavljanjem ustrezne ravni posojil za prebivalstvo in podjetja. Zelo pomemben se mu zdi tudi premišljen izhod iz podpornih ukrepov za banke in podjetja, da se prepreči razmah stečajev, ki bi lahko grozili ob nadaljevanju koronske krize in po izteku odloga plačevanja posojil.

Tretja prioriteta ekonomske politike je po mnenju IMF omogočiti učinkovito preusmerjanje človeških virov med sektorji gospodarstva, s čimer bi minimizirali posledice epidemije.

Država je z ukrepi uspela ohraniti raven zaposlenosti in to so bile prave poteze, je navedel Akitoby. A s krepitvijo okrevanja in jasnejšo sliko dolgoročnih posledic krize je treba poudarek od zaščite delovnih mest preusmeriti na preusmerjanje delovne sile med sektorji in na prekvalifikacije k dejavnostim z višjo dodano vrednostjo. V skladu tako podpirajo aktivne politike zaposlovanja in programe usposabljanja, ukrepe za izboljšanje delovanja zavoda za zaposlovanje ter znižanje stroškov za podjetja pri novih zaposlitvah.

Četrta prednostna naloga pa je, kot pravi Akitoby, pospešiti digitalno transformacijo in investicije v zelene tehnologije za dvig produktivnosti in izboljšanje konkurenčnosti. Vlada je digitalizacijo prepoznala kot eno od glavnih področij za investicije s sredstvi iz sklada za okrevanje EU po koronski krizi, je ugotavljal. Da pa bo Slovenija izpolnila zaveze po pariškem podnebnem sporazumu, mora investicije na podlagi sredstev EU na tem področju kombinirati z bolj učinkovito obdavčitvijo sektorjev, ki ustvarjajo največ toplogrednih plinov. Omenil je promet.

Akitoby je opozoril še, da ima Slovenija dolgo tradicijo socialnega dialoga, ki ji lahko v teh trenutkih koristi. Vlado zato v IMF pozivajo, naj na tej tradiciji gradi in socialni dialog še izboljša.

Akitoby je na novinarski konferenci spregovoril skupaj z guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom in ministrom za finance Andrejem Šircljem.

Vasle je ugotavljal, da je tokratna posvetovanja z misijo zaznamovala precejšnja podobnost v pogledih vseh na slovenski strani in predstavnikov IMF. Strinjanje je tako, da je v tem trenutku ključna podporna naravnanost ekonomskih politik, a po koncu krize bodo v ospredje stopile strukturne politike, saj se bo Slovenija spet soočila z izzivi, s katerimi se sooča že dlje časa.

Od tega, kako bomo te izzive naslovili, bo odvisno, kako hitro se bo Slovenija izvlekla iz trenutnega stanja. Glede na uspešnost okrevanja in naslavljanja dolgoročnih izzivov se bodo naredile razlike med državami, je prepričan.

Šircelj pa je pozdravil zavedanje, da je fiskalna podpora ključna za to, da gospodarstvo v teh kriznih časih preživi in da se brezposelnost ne povečuje preveč ter ostaja na ravni, ki Slovenijo uvršča med boljše članice EU.

Misiji IMF se je zahvalil tudi za stališče, da je treba podporo obdržati, dokler kriza ne mine, in z njo nadaljevati tudi v začetnem času okrevanja, tako da gospodarstvo zadiha na polno. Izziv za Slovenijo ob izstopanju iz krize pa mora biti, da država iz krize izide bolj konkurenčna, prijaznejša do okolja in z višjo ravnjo blaginje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
20. 03. 2021 15.43
+3
Spet zavajanja in manipulacija ljudstva,da je korona politično orodje razlog za to.
vlahov
20. 03. 2021 10.00
+3
Dokler tiskajo denar kot jim paše in zlato umetno zadržujejo pred rastjo , bo za vse dovolj dokler ponzzi shema ne poči .
kuncci1
19. 03. 2021 21.50
+5
IMF sami levaki, a ne!? Kako je to mogoče, če Twito dobro dela? Pa IMF, EU, ZDA.... sami levaki, ON pa nič kriv in dolžen....
Tago
19. 03. 2021 21.27
+2
Veste kaj je odgovoril Klaus Schwab na World economic forumu v Davosu na vprašanje kdaj bo konec te epidemije s covid?Odgovor NIKOLI, torej vedo kakšen je plan. Slucajno sta bila poleg Bill in Melinda Gates. Kot kaj pa na ekonomskem forumu?!?
24urrrr
19. 03. 2021 21.14
+6
to so tisti ki so izmislili korono preko svojih vladarjov...nwo
Sachs
19. 03. 2021 21.08
+6
Rudolf Maister
19. 03. 2021 21.02
+0
Britanski The ekonomist in Freedom house org. : Slovenija se je s svojo premišljeno politiko prebila na 14 mesto na svet. Podatek za 2019( Šarec) vir IMF : Slovenija z največjim trgovinskim primankljajem v zadnji desetih letih. Tako je to mesečni če bereš originale ne pa prevode STA
Bajkerrado
19. 03. 2021 20.56
+2
super je to slovenci so opazam visek natiskanega denarja in poceni kredite investirali v avtomobile in absurdno predrage nepremicnine....tle je se prikrita inflacija in recept za katastrofo...pa srecno vsem hhh
Sortegilio
19. 03. 2021 20.52
+7
Ko bodo nehali o koroni govoriti pa bodo začeli govoriti o gospodarski krizi ali inflaciji.
timi2011
19. 03. 2021 21.13
+1
Zmaga Ukrajini ...
19. 03. 2021 20.40
+11
Slovenija je, odkar je vodenje vlade tretjič prevzel desnonacionalno usmerjeni Janez Janša, postala problem EU, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung. "Razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico." Nemški časnik udaril po pacientu, kot še nihče doslej. Hmmm,... pacient Twitto postaja vse bolj "popularen".
Tago
19. 03. 2021 21.31
+4
Jutri je po svetu WORL WIDE RALLY FOR FREEDOM & DEMOCRACY. Slovenija ni zraven. ČUDNO? Ne seveda ne, vemo kfo vlada in vodi demokracijo tukaj.
tigrcek
19. 03. 2021 20.29
+7
Jajo kaj porečeš na to? Boste še naprej samo kradli?
lustracija
19. 03. 2021 20.30
-6
tigrcek
19. 03. 2021 20.34
+5
Definitivno ne gnil in opran svečkar tako kot ti. Lenuharji.
lustracija
19. 03. 2021 20.27
-3
Bravo za vlado! 💚💙❤💛💜
Zmaga Ukrajini ...
19. 03. 2021 20.25
+3
Škoda, ker je baba Vanga že umrla. Gotovo bi bolje napovedala gospodarstvo, kot pa tile napovedovalci stopnje rasti vijolic. Enkrat se ne morejo prehvalit kako je Slovenija dobro prišla skozi, drugič pa strašijo, kako slabo je, ... resnica pa je nekje vmes. Dejstvo pa je, da bo divji val v gospodarstvu prišel v maniri torpeda, ... ko bodo kasneje podjetja ugašala, brezposelnost se bo povečevala,... zelo verjetno tudi inflacija. In v takih trenutkih bi bilo zelo dobro imeti na čelu finančnega in gospodarskega ministrstva ljudi, ki poznajo področje, so prodorni in inovativni. Žal pa v naši aktualni politiki takih ni.
piljan
19. 03. 2021 20.19
+5
Čak mal,kako?Saj je ja pukl general.