Gospodarstvo

In Mercator dobi …

Ljubljana, 11. 03. 2009 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
8

Družba KPMG, ki za Pivovarno Laško in Šrotov Infond Holding prodaja 48,34-odstotni delež v Mercatorju, je podaljšala ponudbo do 31. marca, prodajalci pa so pripravljeni prodati tudi manjši delež, ne le celotnega paketa.

Interesenti za nakup Mercatorja lahko ponudbe popravijo do 31. marca. Postopek prodaje je zasnovan sicer tako, da prodajalci lahko v katerem koli delu postopka od prodaje odstopijo.
Interesenti za nakup Mercatorja lahko ponudbe popravijo do 31. marca. Postopek prodaje je zasnovan sicer tako, da prodajalci lahko v katerem koli delu postopka od prodaje odstopijo. FOTO: POP TV

Zainteresirani za nakup 48,34-odstotnega deleža družbe Mercator v lasti skupine Pivovarna Laško in Infond Holdinga (večinski lastnik je preko drugih družb Boško Šrot) lahko svoje ponudbe izboljšajo do 31. marca, prodajalci pa so pripravljeni prodati le 25 odstotkov Mercatorja, ne celotnega deleža, so danes sporočili iz Pivovarne Laško.

Družba KPMG, ki vodi prodajo Mercatorja, je zainteresiranim kupcem obvestilo v zvezi z izboljšanjem ponudbe in pripravljenostjo za prodajo tudi manjšega deleža posredovala potem, ko so se ti seznanili s poslovanjem Mercatorja v letu 2008.

Postopek prodaje Mercatorja se nadaljuje, zatrjujejo v Laškem in zavračajo navedbe današnjega Dnevnika, da pivovarna ustavlja postopek prodaje polovice Mercatorja. Kot navaja časnik, so ponudnike obvestili, da je naprodaj samo še četrtina Mercatorja, v resnici pa naj bi bili pripravljeni, če bi kdo tako želel, prodati tudi manjši delež.

Predsednik uprave Pivovarne Laško in večinski lastnik Infond Holdinga Boško Šrot
Predsednik uprave Pivovarne Laško in večinski lastnik Infond Holdinga Boško Šrot FOTO: POP TV

Po navedbah Dnevnika naj bi prodajalci pričakovali, da bodo delnico prodali po precej višji ceni od trenutne tržne, ki znaša 150 evrov, in od cen, ki so jih interesenti ponudili v nezavezujočih ponudbah. Obenem časnik sklepa, da so "našli sebi prijateljskega kupca, ki bi začasno odkupil delež v naši največji trgovski družbi". Pri tem omenja družbo Orbico, ki naj bi bila povezana s Šrotovo svetovalko Andrijano Starina Kosem.

Kakšen je interes za nakup Mercatorja, uradno ni znano, po pisanju Dnevnika pa je nezavezujoče ponudbe v začetku februarja oddalo sedem investitorjev. Oddajo nezavezujoče ponudbe so potrdili v srbski Delti Holdingu, za nakup Mercatorja naj bi se zanimal tudi privatizacijski mogotec Igor Lah in še pet večjih tujih skladov zasebnega kapitala s sedežem v Londonu, New Yorku in Bostonu.

Spomnimo

Kot je znano, je Agencija za trg vrednostnih papirjev leta 2008 ugotovila, da različne Šrotove družbe obvladujejo Mercator mimo prevzemne zakonodaje. Agencija je družbam naložila skupaj 670 tisoč evrov globe. Do znižanja lastništva v Mercatorju pod 25 odstotkov ali prevzema najboljšega soseda pa Šrotove družbe tudi ne morejo uveljavljati glasovalnih pravic v njem.

Istrabenz in Laško sta leta 2005 od KAD in SOD odkupila delnice Mercatorja po vrednosti 38.000 tolarjev za delnico, kar znaša 158,57 evra za delnico. Takrat še ni bilo znano, da Boško Šrot preko drugih družb obvladuje večinski delež v Pivovarni Laško. Delnica je nato dosegla celo rekordnih 419 evrov. Delnica Mercatorja je danes na borzi vredna 146,55 evra.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PESJAMAR
11. 03. 2009 22.54
tako je rozi77
lipica8
11. 03. 2009 17.27
Štorček bi prodfal tud 5 odstotkov mečlkatorjam, sm da kej gotovine dobi.
tron3
11. 03. 2009 15.09
Kaj je zdajj to? Prodamo tudi samo 25% Mercatorja samo če bo kdo prinesel nekaj svežega denarja, ki ga pa ni od nikoder!! Torej na razpisu sodelujejo sami kapitalisti brez kapitala ha,ha, sami takšni kot je Šrot!
S.M.P.
11. 03. 2009 14.16
...prst v rit :)
rozi77
11. 03. 2009 12.47
SAME BARABE KI NE BODO NIKDAR JIM PRIŠLI DO DNA UBOGI MI BOMO PA ŽIVELI EDALJE BOLJ IZ DNEVA V DAN!!!!!!!!!!!!POD TO OBLASTJO BODO NAS DELAVCE VSE PODJARMIL!!!!!!!!!!!ALI KDO KAJ VE KJE JE TA NAŠ GOSPODARSTVENIK KI SE JE VSESKOZI ŠOPIRIL KOT PAV????????????VIZJAKA SO MEDIJI LOVIL VSAK DAN TA PA SE KAR SKRIVA!!!!!!!!ŽALOSTNO!!!
murkokurko
11. 03. 2009 12.12
šrota bi mogli v samih gatah postavit na tromostovje in ga namakat v ljubljanco preostanek njegove lopovske kariere...gnida tajkunska
Jože Pernek
11. 03. 2009 12.08
ENIM PA JE PIVO PRIŠLO DO GRLA
Ranunculus
11. 03. 2009 12.00
Zanimivo. KPMG poleg revizij, davčnega svetovanja in skrbnih pregledov opravlja tudi dejavnost posredovanja pri prodaji podjetij. Bo treba malo updatat njihovo internetno stran in dopolniti seznam dejavnosti.