Gospodarstvo

Inflacija bo višja od napovedane

Ljubljana, 16. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banka Slovenije je popravila novembrsko napoved višine letošnje inflacije. Ta naj bi konec leta dosegla 7 odstotkov in ne 5,8 odstotkov, kot so sprva načrtovali. Inflacija je že v prvih štirih mesecih letošnjega leta dosegla 4,6 odstotka.

Guverner BS Mitja Gaspari je ob predstavitvi uresničevanja kratkoročnih usmeritev poudaril, da si bodo v centralni banki v skladu z začrtano usmeritvijo prizadevali za znižanje inflacije na štiri odstotke do konca leta 2003.

Guvernerja BS Gasparija čaka težka naloga znižanja inflacije na evropsko raven
Guvernerja BS Gasparija čaka težka naloga znižanja inflacije na evropsko raven FOTO: Dare Čekeliš

V BS se zavedajo, da je zniževanje inflacije na takšno raven zahtevna in ambiciozna naloga, ki zahteva koordinacijo vseh ključnih ekonomskih politik. Direktor Centra analiz in raziskav BS Uroš Čufer je pojasnil, da je bila visoka rast cen v začetku letošnjega leta predvsem posledica davčnih razlogov, hitre rasti cen nekaterih komunalnih in telekomunikacijskih storitev, zvišanih cen naftnih derivatov, deloma pa tudi sezonsko pogojenih višjih cen hrane. Pri tem pa v BS ugotavljajo, da je bil letošnji pospešek inflacije posledica stroškovnih dejavnikov, trenutni inflacijski pritiski pa so najverjetneje začasnega značaja.

V BS ocenjujejo, da bi bila raven inflacije konec leta lahko v okvirih napovedane, če se bo politika nadzorovanih cen do konca leta oblikovala na podlagi vladnega programa oblikovanja cen, ki letos predvideva skupen porast nadzorovanih cen v višini 7,6 odstotka. Pri tem predpostavljajo tudi, da se bo cena nafte gibala na ravni okrog 25 dolarjev za sodček ter da se bo izgubljanje vrednosti evra v primerjavi z dolarjem ustavilo.

Gospodarska rast okoli tri odstotna

Glede gospodarske rasti bančni strokovnjaki napovedujejo, da bo ta letos znašala okoli tri odstotke, konec prihodnjega leta pa naj bi se povzpela na 3,9 odstotka. V osrednji slovenski finančni instituciji namreč predvidevajo, da bodo na gospodarsko aktivnost hkrati pozitivno vplivale izboljšane razmere v mednarodnem okolju in stabilna rast domačega povpraševanja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA