Gospodarstvo

Invalidi zahtevajo plače in regres

Slovenj Gradec/Mokronog, 27. 09. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci v invalidskem podjetju Tomip in Tom stavkajo, saj zahtevajo poplačilo avgustovskih plač, regresa in odpravnin. Ministrstvo za delo je že prejelo vlogo za stečajni postopek.

V invalidskem podjetju Tomip in v slovenjgraškem delu podjetja Tom iz Mokronoga so delavci danes začeli stavkati. Zahtevajo izplačilo vseh neporavnanih obveznosti za nazaj in odgovore na vprašanja, povezana s poslovanjem družbe. Stavkajo tudi v družbi Tom iz Mokronoga. Po navedbah vodstva bodo avgustovske plače zaposlenih v Tomu izplačane v sredo.

Oseba na invalidskem vozičku
Oseba na invalidskem vozičku FOTO: POP TV

Danes v Slovenj Gradcu stavkajo tako zaposleni, ki so člani sindikata koroške regije Neodvisnost KNSS, kot tudi tisti, ki so člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je povedal predsednik sindikata koroške regije Neodvisnost KNSS Miroslav Garb, zahtevajo izplačilo zapadlih obveznosti do zaposlenih, od plač do povračil stroškov, regresa, jubilejnih nagrad in odpravnin. Zahtevajo tudi pojasnila o poslovanju obeh družb in načrtih za v prihodnje.

Vodstvo invalidskega podjetja Tomip na čelu z direktorjem Jožefom Korošcem pa je na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve podalo vlogo za izdajo soglasja za začetek stečajnega postopka za družbo Tomip, ki ima 37 zaposlenih. Podjetje je namreč po odpovedi naročil plačilno nesposobno, po mnenju vodstva pa tudi ni možnosti uspešnega prestrukturiranja.

Delavci: Ni bil uresničen dogovor

Na ministrstvu so že pripravili predhodno soglasje k stečaju, ki je bilo poslano v medresorsko usklajevanje. Predvidoma ta teden ga bodo po prejemu vseh soglasij posredovali vladi v odločanje, so pojasnili na ministrstvu. Zaposleni tako v podjetju Tomip kot tudi v slovenjgraški organizacijski enoti podjetja Tom iz Mokronoga z okoli 55 zaposlenimi že nekaj časa plačila prejemajo z zamikom. Nazadnje so prejeli akontacijo v višini 300 evrov neto za mesec julij.

Danes stavka tudi okoli sto zaposlenih v družbi Tom iz Mokronoga. Kot je povedala sekretarka območne organizacije ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja Majda Marolt, delavci stavkajo zato, ker ni bil uresničen dogovor, da bodo plačo za avgust izplačane do 25. septembra. Delavci danes stavkajo na delovnih mestih in bodo dobili topel obrok, v torek bodo stavkali doma, v sredo pa se ponovno vračajo na delovna mesta, kjer bodo stavkali do napovedanega nakazila, je povedala.

Načrt dokapitalizacije

Predsednik uprave družbe Tom Bruno Gričar je namreč na današnjem sestanku s sindikatom napovedal, da bodo avgustovske plače zaposlenih v družbi Tom izplačane v sredo, glede preostanka julijske plače pa se je sindikat z vodstvom družbe že prej dogovoril, da bo izplačan v treh obrokih v naslednjih mesecih.

V sredo bodo avgustovske plače dobili tudi zaposleni v slovenjgraški enoti družbe Tom, je povedal Gričar, glede družbe Tomip pa je dejal, da je zanjo predviden stečaj. Podjetje Tom, kjer izdelujejo oblazinjeno pohištvo in opremo za mobilne enote, se je v težavah znašlo zaradi zmanjšanja prometa zaradi krize in zaradi plačilne nediscipline, je pojasnil Gričar. Zato v družbi načrtujejo dokapitalizacijo, z bankami se dogovarjajo za reprogramiranje dolgov in načrtujejo poslovno prestrukturiranje družbe.

Podjetje Tom iz Mokronoga je v začetku leta 2003 prevzelo podjetje Nova oprema v Slovenj Gradcu, takrat z dobrimi 200 zaposlenimi. Po številnih poslovno-organizacijskih spremembah je nekdanja Nova oprema postala organizacijska enota podjetja Tom, del zaposlenih pa je prešlo pod okrilje invalidskega podjetja Tomip.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AZZ2
28. 09. 2010 16.17
Marsikdo bi rad delal,če bi imel možnost.Zato tisti s takimi komentarji naj se raje zamislijo, da ne bodo pristali na isti poti, kot že marsikateri in kar sedaj doživljajo invalidi. V današnji ljubi Sloveniji itak nihče ni varen, oz. nihče nima 100 % zagotovljeno, da bo ostal na svojem delovnem mestu.Tudi tisti ne,ki sedaj lezejo v riti in druge izpodrivajo..
AZZ2
27. 09. 2010 20.27
Eni pa očitno res nimajo pojma,kaj se smatra pod invalidsko podjetje.Matično podjetje ustanovi invalidsko podjetje, zaradi velikih zakonskih olajšav,ki jih država dopušča. V to podjetje potem iz matične firme porazporedijo delavce, nekaj invalidov,ostalo pa delavce,ki niso invalidi. V bistvu se pa ne gre za to ali so invalidi ali niso, vsi imajo pravico do plače in dostojnega življenja,ki ga zaradi nizkih plač itak nimajo. Ampak slovenski narod,seveda zopet tisti, ki itak nimajo nič, so skromni in tudi z temi plačami ustvarjajo čudeže in pač nekako preživijo. Natane pa problem takrat,ko tudi te ni več,kako potem plačati položnice, nabaviti osnovne stvari za preživetje in seveda šolske potrebščine in to kar otroci nujno potrebujejo. Nekateri pač kar nekaj brez veze govorijo,ker se verjetno še niso kdaj našli v takšni brezishodni situaciji. Verjemi, da bi tudi tile delavci,ali so invalidi ali niso raje delali in prejemali,čeprav nizke plače,da se le ne bi znašli v situaciji,ko niti za hrano nimajo in kaj šele, za vse ostale življenske potrebščine. V celoti podpiram te delavce,ki se borijo le za svoje pravice, ko na eni strani slišiš kakšne odpravnine si nekateri delijo. Mene osebno ob tem boli srce in ob takšnih krivicah,ki se dogajajo, saj sem pred leti to doživela atudi sama. V drugih državah itak ne bi dopustili, da se to dogaja delavcem,ker so le-ti na prvem mestu in tisti,ki so krivi za propad nekoč zelo dobrega in priznanega podjetja bi za to odgovarjali...
ejejej
27. 09. 2010 19.43
Bravo crnookica!!!!!Se ni treba kaj opravičevat!!!!!!Vse je resssss.Žalostno je,da moraš otroka toliko prikrajšat,da mu ne moreš kupit niti čokolade.Lepo si to napisala.Ampak očitno je da je še dost takšnih ki imajo polne riti vsega in prazne glave.
crnookica
27. 09. 2010 19.00
ok se opravičujem :D
crnookica
27. 09. 2010 18.53
polovica vas, ki tukaj trosite nepotrebne komentarje pojma nima kaj se tukaj v resnici dogaja... nekoč veliko podjetje z dobrimi možnostmi sedaj spet propada. zakaj? zato, ker država ne zna narediti konca tistim ki jemljejo in dajejo v svoj žep..in ker s tem a uničiš enih par podjetij ni nič narobe ter lahko dobiš novega katerega boš spravil do propada... začelo se je tako da so se nesposobni direktorji menjavali tako dolgo da so vse pokradli in si na račun delavcev zgradili hiše po koroški...dopoldne so delavci delali v tovarji popoldne pri direktorju doma.. vse tole pa je vodilo do sem kjer so zaposledni danes...lahko bi jim rekli delavci na poziv...en mesec so doma in čakajo da jih pokličejo v službo pa še to ne kak dan prej ampak recimo kakšno urco ko si barabe požrešne namislijo...in tako so v službi 2-3 dni potem pa spet doma...da ne omenim tega da so jim pokradli ves dopust do tega da imajo nekateri zaposleni že okoli 1500 minus ur.... pred 14 dnevi sestanek sindikatov...z g Gričarjem na čelu...a kje je ta milostljivi gospod? SKRIVA SE!!! nešteto klicev v Tom Mokronog nobenega odgovora...delavce je utišal za borih 300€ da so utihnili...v petek pa spet milostljivo prosil če mu dajo čas do konca meseca... invalidsko podjetje? mislite da so invalidi le ljudje ki živijo v vozičkih? to so delavci ki so rpestali hude operacije preboleli hude bolezni in niso zmožni opravljati dela ki so ga nekoč...pa vseeno pokažejo deloduš in delajo zato IMAJO pravico da dobijo tisto za kar so delali... 123hip-hip-hura shishko88 zanima me ali imata otroke? imata kredite ? namreč moja mati je zaposlena na tej fabriki...sama študiram...zato me resnično zanima od kod nam bo denar da mi plačata šolanje in ČE bosta sploh potem imela kaj za jest...kje so položnice in drugi izdatki...če smo se že vsemu kar ne spada pod osnovne dobrine morali odpovedati...plača na tem podjetju znaša 450€ s VSEMI DODATKI!!! kar pomei da ne dosegajo niti minimalne plače... in potem si bo kdo tukaj drznil govoriti da ti ljudje nimajo pravice stavkati?? in shishko88 to ni enomesečna zamuda tako se te barabe iz Toma igrajo z našimi ljudmi že nekaj let!!! mislim da tukaj puščate komentarje tisti kateri še ne veste kako je ko nimaš dat kaj v usta in taki ki vam mogoče lahko starši stojijo za hrbtom in vas financirajo kaj pa je prava revščina in poguba pa ne boste vedeli!!!!
ejejej
27. 09. 2010 17.34
shishko88 INVALIDSKO PODJETJE.....sploh veš kaj je to...ja firma ima vse skoraj zastonj,pa kljub temu ne morejo dat plače.Pa veš kaj od meseca julija pa do sedaj je malo več kot en mesec.....položnice je treba plačat pa vsak mesecpa s 500 evri se ne da ne vem kaj našparat.....zamujajo s plačami pa že več kot pol leta,tako da bo jasno to.Pa da o vseh goljufijah s katerimi državo okol prnašajo sploh ne govorimo.
bhb
27. 09. 2010 17.24
pa saj niso nobeni invalidi...to podjetje se imenuje samo zato invalidsko podjetje zaradi davkov!!! cela Slovenjgraška občina je v kiti!! vsa nekoč dobra podjetja grejo v stečaj!! kdo je kaj tu kriv?? verjetno ubogi delavci a ne!!
intel1
27. 09. 2010 16.27
žal je tud invalidsko podjetje prostor za krajo, lopovšno in polnjenje lastnih žepov. DURS in ostali birokrati pa zapirajo in jahajo delavce... Bravo invalidi da stavkate in tko pokažete da ste tapravi, država pa tko kot zajci v gmu...
periot
27. 09. 2010 14.50
Žalostno je da nekateri tule nimate nič možganov da pljuvate po invalidih vsakega lahko takšne stvari doletijo!!!!!
shishko88
27. 09. 2010 14.44
plotter... ...kdo pa reku da nimajo?..jst sem samo napisu da zdj pa že vsak stavka, ki ne dobi 1 mesec plače oz mal zamuja...naj razumejo da so težki časi...s stavko ne bodo nič dobrega naredili...poglej si delavce vegrada, kaj so naredili s stavko...nič....stečaj bo...
amador
27. 09. 2010 14.21
Eni pišete komentarje ki nimate pojma kaj je invalidsko podjetje sicer pa nobeden ni nobenmo dolžan delat zastonj.
plotter123
27. 09. 2010 12.52
shishko88 27.09.2010, 11:33 -7 ...aja, zdj pa bo že vsak stavkal...naj njim dajo knjižiče pol pa naj stavka do konca lajfa...mislim, kaj se pa gredo....vse imajo pol zastonj, zdj pa še to...briši A sedaj pa že invalidi nimajo pravice do plače. ?????
shishko88
27. 09. 2010 11.33
...aja, zdj pa bo že vsak stavkal...naj njim dajo knjižiče pol pa naj stavka do konca lajfa...mislim, kaj se pa gredo....vse imajo pol zastonj, zdj pa še to...briši
123hip-hip-hura
27. 09. 2010 11.02
Delat, ne pa ležat