Gospodarstvo

14-milijonska investicija v Turnišču: pogodba za nakup zemljišča podpisana

Turnišče / Kamnik, 18. 09. 2019 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
96

V Turnišču so, kot kaže, korak bližje napovedani tovarni električnih avtomobilov. Tamkajšnja občina je s podjetjem Terramar namreč podpisala pogodbo za nakup 3,4 hektarja velikega zemljišča v obrtno-industrijski coni. Do nedavnega javnosti sicer neznano podjetje v Pomurju obljublja 14-milijonsko investicijo, ki bi sčasoma prinesla približno 400 delovnih mest.

Bo v gospodarski coni Turnišče, na zemljišču, vrednem slabih 169.000 evrov, zrasla tovarna električnih avtomobilov?
Bo v gospodarski coni Turnišče, na zemljišču, vrednem slabih 169.000 evrov, zrasla tovarna električnih avtomobilov? FOTO: Tina Švajger

V Turnišču, občini na skrajnem severovzhodu države, nedaleč od Murske Sobote, ki je bila do zdaj znana večinoma po čevljarski industriji in pridelavi paradižnika, bodo v prihodnosti morda le izdelovali električne avtomobile. Občina je 10. septembra s kamniško družbo Terramar na podlagi izvedenega javnega poziva za zbiranje ponudb namreč podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup nepremičnin v tamkajšnji poslovni coni.

Občina Turnišče je v začetku julija objavila javni poziv, s katerim je po načinu javnega zbiranja ponudb prodajala okoli 34.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v tamkajšnji gospodarski coni, nedaleč od avtocestnega priključka. S prodajo bi občina, ki se je zavezala, da bo najprej skušala zemljišče prodati kot celoto, če ji to ne bi uspelo, pa bi prodajala posamezne parcele, zaslužila dobrih 168 tisočakov. Po besedah župana Horvata je ponujena cena tudi minimalna vrednost, za katero so bili pripravljeni sprejemati ponudbe. "Parcele smo dali oceniti, kvadratni meter pa je bil ocenjen na pet evrov," je pojasnil.

Kupec ima po podpisu 30 dni časa (do 11. oktobra) za plačilo kupnine, v nasprotnem primeru bo občina uveljavljala varovala iz pogodbe, s katerimi je zavarovala sklenitev posla.

"Najprej bomo počakali na poravnano kupnino, nato pa so v podjetju obljubili, da bodo peljali naprej vse postopke in pripravili tudi izjavo za javnost," je za 24ur.com dejal turniški župan Borut Horvat in dodal, da je pri takšnih rečeh raje previden. Vendar po njegovih besedah kaže, da je kupec resen, v nasprotnem primeru – tako Horvat – najverjetneje ne bi podpisal pogodbe.

Če bo do roka zemljišče plačano in bi se napovedana investicija začela uresničevati, bi – ne le za turniško občino, temveč celotno Pomurje – to seveda pomenilo ogromno. "Po napovedih bi bili lahko precejšen zaposlovalec," pravi župan in dodaja, da bi bilo to za regijo, predvsem po dokončnem propadu Mure oziroma njenih 'naslednikov', seveda več kot dobrodošlo. "Imamo Planiko, ki daje delo okrog 250 ljudem, in Lušt, ki v sezoni zaposluje okrog 100 delavcev, so pa seveda potrebna še dodatna delovna mesta."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Občina Turnišče je razpis oziroma poziv za javno zbiranje ponudb za prodajo nepremičnin (nezazidanih stavbnih zemljišč) v gospodarski coni v bližini avtocestnega priključka sicer objavila 5. julija letos. Vrednost okrog 3,4 hektarje velikega zemljišča, na katerem je skupno 23 parcel, znaša slabih 169.000 evrov.  Na občini so parcele namreč po tem, ko so jih februarja kontaktirali iz kamniškega podjetja, dali tudi oceniti: ceno – pet evrov za kvadratni meter – so tako določili s pomočjo sodno zapriseženega cenilca.

"Na tem območju je bila prej začasna deponija gradbenega materiala, ki je ostal po gradnji bližnje ceste," razlaga Horvat. Po njegovih besedah je konec februarja Terramar na več slovenskih občin naslovil povpraševanje po določenih parcelah in iz Turnišča so jim nato odgovorili, da takšno zemljišče najdejo pri njih. "Nato smo izvedli cenitev. Pred tem razloga za to namreč ni bilo, saj cenitev velja eno leto in predstavlja strošek, ki ga brez interesa potencialnega kupca seveda ne bi mogli upravičiti oziroma to niti ne bi imelo smisla," dodaja.

Zemljišče leži na levi strani ceste, ki vodi iz Turnišča proti Nedelici, na območju med dvema občinskima cestama. Zaobjema torej območje od 'T-križišča' do približno polovice območja od križišča do pokopališča, piše spletni portal Pomurec.com.

Na javni razpis za nakup – ta je trajal do 26. julija – je nato prispela le ena ponudba. Vlagatelj – podjetje Terramar, d. o. o. – se je sicer prijavil že ob sami objavi razpisa na začetku julija, njihova ponudba 168.900 evrov + DDV pa zaobjema celotno površino zemljišč v turniški gospodarski coni, ki je med naselji Turnišče in Nedelica.

Na to so na občini tudi računali, čeprav – kot je pred časom za spletni portal Sobotainfo dejal Horvat – seveda ni bilo zagotovila, da se bo na prodajo odzval le en ponudnik, saj bi se lahko zaradi javnega poziva prijavilo več interesentov. Je pa Terramar že pomladi – torej še pred odpiranjem ponudb, ki je potekalo 29. julija – edini z občino podpisal tudi pismo o nameri in je pripravljen kupiti celotno območje. Tudi aro, ki je znašala deset odstotkov kupnine, je podjetje že takrat poravnalo.

Občina Turnišče in družba Terramar sta podpisali kupoprodajno pogodbo za nakup nepremičnin v Gospodarski coni Turnišče, so potrdili tako na občini kot v kamniški družbi.
Občina Turnišče in družba Terramar sta podpisali kupoprodajno pogodbo za nakup nepremičnin v Gospodarski coni Turnišče, so potrdili tako na občini kot v kamniški družbi. FOTO: Tina Švajger

Velikopotezni načrti: 14 milijonov vredna investicija, v petih letih do 400 novih zaposlitev

Do nedavnega sicer precej neznano posredniško podjetje naj bi s tujimi vlagatelji že dalj časa iskalo primerno lokacijo za vzpostavitev podjetja oziroma gradnjo tovarne, ki bi se ukvarjala s proizvodnjo električnih avtomobilov. "Ogledovali smo si gospodarske cone po Sloveniji in potem izbrali to," je za 24ur.com v imenu kamniškega podjetja pojasnila Kristina Potočnik.

Kot so nam že pred časom pojasnili v družbi, naj bi šlo za popolnoma novo blagovno znamko, ki je na tržišču še ni in katere registracija še poteka. Zato tudi ne želijo prehitevati, hkrati pa so dodali, da so tovrstni postopki zapleteni in počasni, vpletenih pa je več partnerjev, s katerimi končne dogovore še usklajujejo. "Večina podrobnosti je namreč odvisna prav od njih in ne bi želeli v javnost plasirati netočnih informacij oziroma podatkov, dogovorov, ki še niso v celoti dorečeni," razlagajo. Kje znamko razvijajo, kako daleč so ter kdo stoji za tem, tudi tokrat niso želeli razkriti, je pa prokurist podjetja Bahet Kourajši v preteklosti namignil, da naj bi šlo za enega večjih proizvajalcev električnih avtomobilov v svetu. Tudi turniški župan o načrtih molči. "Podrobnosti zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ne smem razkrivati," pravi.

Vrednost skupne investicije, ki bo delno pokrita tudi z domačim kapitalom, naj bi sicer znašala približno 14 milijonov evrov. "Od štiri do pet milijonov je lastnega kapitala, od štiri do pet milijonov tujega – egiptovskega, med štiri in pet milijoni pa naj bi znašal kredit," pa besede župana Horvata povzema murskosoboški portal.

"Poskusno proizvodnjo nameravamo začeti leta 2023," je sicer konec julija za 24UR napovedal Kourajši. Tovarna bi po njegovih zagotovilih v prvem letu po vzpostavitvi prinesla 70 novih zaposlitev, v roku naslednjih petih letih pa naj bi delo skupno dobilo 400 ljudi.

Občini Turnišče se obeta investicija, vredna 14 milijonov evrov, ki bi sčasoma lahko prinesla tudi 400 novih zaposlitev. Družba Terramar je kot vlagatelj oziroma kupec zemljišča aro že plačala.
Občini Turnišče se obeta investicija, vredna 14 milijonov evrov, ki bi sčasoma lahko prinesla tudi 400 novih zaposlitev. Družba Terramar je kot vlagatelj oziroma kupec zemljišča aro že plačala. FOTO: Tina Švajger
Vlagatelj naj bi imel od štiri do pet milijonov lastnega kapitala, prav toliko naj bi ga bilo iz Egipta, za enak delež pa bi najeli posojilo. V Turnišču nameravajo zagnati proizvodnjo električnih avtomobilov, a brez lakirnice. V začetku naj bi bilo zaposlenih okrog 70 ljudi, v petih letih pa bi se ta številka povečala na 400. S poskusno proizvodnjo nameravajo začeti čez štiri leta. Turniški župan je sicer že pred časom potrdil, da gre za resen namen, toda garancije, da se bo vse skupaj tudi realiziralo, žal (še) ne more dati. So pa na občini v pogodbo vnesli tudi varovalke, med drugim mora tako vlagatelj, ki je sicer že položil aro za nakup zemljišča, v enem letu od pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja začeti graditi.

V Turnišču namerava podjetje vzpostaviti zgolj proizvodnjo električnih avtomobilov, ne pa tudi lakirnice. "To je bilo tudi prvo vprašanje pri pogovorih," je zagotovil Horvat. Na občini namreč menijo, da bi imela ta zaradi kemikalij, ki se ob lakiranju uporabljajo, prevelik vpliv na okolje. Po županovih besedah so že v Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) zato vključili okoljske zahteve, ki pogojujejo, da dejavnost, ki se bo na omenjenem zemljišču izvajala, ne bo smela vplivati na okolje.

Na občini previdni: investitorja 'preverjali' tri mesece, v pogodbo vstavili varovalke

Da so se na občini s potencialnim investitorjem o nakupu pogovarjali vse od marca, podjetje, ki pri njih želi torej vzpostaviti obrat za proizvodnjo električnih avtomobilov, pa nato preverjali tri mesece, je Horvat svetnikom sicer naznanil 19. junija – na peti redni seji Občinskega sveta Občine Turnišče.

Turniška občina ima s tovrstnimi prodajami namreč slabe izkušnje, zato so se tudi primerno zavarovali. V pogodbo so vključili dva varovalna ukrepa oziroma pogoja za nakup. Kupec mora tako v roku enega leta od spremembe OPPN vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje, po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja pa nato v roku enega leta začeti gradnjo. V nasprotnem primeru sledi kazen. V pogodbi je namreč zapisana tudi klavzula, da v primeru neizpolnitve pogojev zemljišče znova postane last občine, investitorju pa se vrne brezobrestna kupnina, zmanjšana za pogodbeno kazen, ki znaša med desetimi in dvajsetimi odstotki kupnine.

Terramar javnosti namreč še zmeraj ne želi razkriti vseh podrobnosti sodelujočih pri projektu. So pa že poleti zagotovili, da nameravajo v Turnišču ustanoviti povsem novo podjetje. "Registrirano bo samo za proizvodnjo električnih vozil. Tovarna bo tako zgrajena izključno za to, prav tako bodo vsi dokumenti izdelani izključno za ta namen," je medijem sporočil prokurist podjetja.

Terramar, d. o. o., je kot trgovsko podjetje, katerega osnovna dejavnost je turizem oziroma 'dejavnost potovalnih agencij', registrirano v Republiki Sloveniji, sedež ima v Kamniku. Podjetje, ki ima dva zaposlena, je bilo po podatkih iz sodnega registra ustanovljeno marca 2005, s sedežem v Ivančni Gorici. Ustanovitelja sta bila Bakhet Iman (direktor) in Bakhet Mohammed Ahmev Kouraishi (prokurist). V sodni register se je kot družba, ki se ukvarja s turizmom, gostinstvom in trgovino vpisalo maja istega leta. Maja 2008 je podjetje sedež preselilo v Trzin, od julija 2012 pa je registrirano v Kamniku. Od septembra 2015 je v sodni / poslovni register vpisano kot trgovsko podjetje. Lastnica in direktorica je od septembra 2013 Slovenka Darja Mravljak, prokurist pa Egipčan s slovenskim državljanstvom Bahet Kourajši, kažejo javno dostopni podatki s spletne strani Ajpes. Družba do zdaj z avtomobilsko industrijo ni imela nič skupnega, ukvarjali naj bi se le s posredništvom. Lani je imela dobrega 1,1 milijona evrov prihodkov, leto pa sklenila z okoli 75.000 evrov čistega dobička. Njihova spletna stran je 'v izdelavi'.

A zakaj ravno Turnišče? "Idealna lega ob avtocesti"

Podjetje se je za Turnišče odločilo zaradi dobre strateške lege, ki jo ima občina, saj je v bližini treh sosednih držav – Avstrije, Madžarske in Hrvaške.  Prav tako je v neposredni bližini avtoceste, pojasnjujejo v podjetju.

Investitor naj bi imel sicer – kot so poleti namignili na občini – namen kupovati tudi sosednje parcele, in sicer vse do pokopališča. Na turniški občini nam danes tega niso želeli potrditi, saj bi s tem – kot pravi župan – razkrili podrobnosti pogodbe. V javnosti pa so se medtem pojavile informacije, da naj bi na občini že razpolagali z določenimi skicami objektov. "Tega ne bom komentiral," odgovarja Horvat.

Ponudnika – ali ta morda ni v kakšnem kazenskem postopku ter njihovo plačilno disciplino (torej ali ima plačane vse prispevke in davke) so v preteklih tednih tudi preverili. "Pred dokončanjem posla smo podjetje preverili na Fursu in pravosodnem ministrstvu, kot kaže, je vse 'čisto'," nedavne aktivnosti turniške občine v zvezi z investicijo še opiše župan. 14. avgusta so nato izdali tudi sklep o izbiri ponudnika, ki so ga zaradi usklajevanja zadnjih podrobnosti in dopustov nato podaljšali še do 2. septembra. Sledil je poziv k sklenitvi pogodbe, ki so jo pred natanko tednom dni  tako tudi podpisali.

Podjetje bi želelo na lokaciji proizvajati električne avtomobile, lakirnice pa tukaj ne bi imelo.
Podjetje bi želelo na lokaciji proizvajati električne avtomobile, lakirnice pa tukaj ne bi imelo. FOTO: Tina Švajger

Župan je pred časom po poročanju STA ob tem še dejal, da bodo ob ugodnem izidu nadaljevali urejanje gospodarske cone, saj je projekt v sklopu spodbujanja podjetništva kot prednostna naložba uvrščen v dogovor o razvoju pomurske razvojne regije do leta 2020.

Vrednost tega projekta je skoraj 350.000 evrov, od tega 255.000 evrov prispeva evropski kohezijski sklad, 64.000 evrov državni proračun, razliko pa občina, ki je nosilka projekta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
19. 09. 2019 18.24
Upam da jim rata lažje kot z Magno v Mariboru
tbmb
19. 09. 2019 18.23
Saj po teh komentarjih ti je vse jasno zakaj slovenska miselnost in zakonodaja je tako pametno napisana in določena. Potem pa se čudimo da je vse tako kot je Slovenski način delovanja.
Klotilda H
19. 09. 2019 07.54
+0
PREKMURJE BO PREPLAVLJENO S KEMIČNIMI IZPUSTI V TLA. kdo bo jedel tako hrano???
Uporabnik458403
19. 09. 2019 07.08
-1
Korejci z naložbo v Madžarsko: Tovarna avtomobilskih baterij za 650 milijonov evrov...............PRI NAS PA BI ZA 14 MILIJONOV CELE AVTE SESTAVLJALI
tornadotex
18. 09. 2019 15.50
+3
upajmo ,da bo kaj iz tega...
Ovca12345
18. 09. 2019 15.25
+10
Povprecna urna postavka pri ameriskih izdelovalcih vozil je od 50$ na uro naprej (vseti dodatki) Pri nemcih in ostalih zahodnjakih je seveda manjsa, ampak se vedno velika. Slovenci smo pa zanesljivi delavci in malo placani, kaj vec si lahko se investitor zeli ? Ampak dobro, delo pa bo.
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 15.45
+12
Pri tej "investiciji" si ne bo nobeden plačo zaslužil, samo denar bodo oprali,
scipio
18. 09. 2019 15.13
+4
Fino. Kje lahko naročim svoj prvi prekmursi električni avtomobil?
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 15.46
+5
Kliči jih pa jim daj kaj avansa, pa ga boš sigurno dobil.
Fery Zaka
18. 09. 2019 15.11
+3
Kaj bodo bloke zidali ali bo kar prazno?
kekec_pokec
18. 09. 2019 15.05
+6
Ja preklet pa spet na najboljši kmetijski zemlji, potem se pa čudimo, da imamo tako nizko samooskrbo. Sej bomo zdej zdej vse pozidal. Krompir pač ne raste na betonu in asfaltu. Zato ga je treba uvažat iz Egipta
Frane Šajn
18. 09. 2019 14.43
+8
IN KOLIKO LEPLJIVIH PRSTKOV TUKAJ KPK VIDI???? TUDI TISTE V ŽEPU PREŠTET!!!!
Banion
18. 09. 2019 14.40
+14
Super na rodni zemlji, ki jo je v Sloveniji v izobilju, bomo gradili tovarne, uvažali poceni hrano dvomljive kakovosti in država bo prihranila pri kmetijskih subvencijah.
Frane Šajn
18. 09. 2019 14.47
+15
ČE LAHKO "MAGNA" POTEM LAHKO VSI SAMO AKRAPOVIČ NA GMAJNI NI MOGEL POSTAVITI HALE, POTEM SI JE SAM KRIV KIKSNIL JE KER NI NAREDIL NAČRTA ZA POSLOPJE NA RODNIH NJIVAH! PA ŠE DRŽAVNO KEPO BI POKASIRAL KAJNEDE??? NO KAKŠEN PROCENT BI VRNIL SE VE PA BI ŠLO. JA NA ŽALOST NAS MAFIJA GOR DRŽI.
lodz68
18. 09. 2019 15.01
+0
glede na to da nisem seznanjen z cenami-daj malo vrži kaki argument koliko je kaj dobiček pri koruzi ali pa pšenici an hektar ?????
janez Kovač 1
18. 09. 2019 14.27
-4
Vse je treba pozidat ob krizi pa bomo žrli beton.
Akuster
18. 09. 2019 14.09
+22
Sedaj lahko samo upamo, da se vmes ne bodo začeli vmešavati naši vohalci denarja in spet uničili projekt!!!
kita1234
18. 09. 2019 14.09
+27
komaj cakam, da vidim to dobickonosno podjetje, ki z miljonom prihodkov sklene leto na 75k dobicka, ki se vsake 3 leta seli in menja lastnika.
Smrekar1
18. 09. 2019 14.08
+7
jozicabog
18. 09. 2019 14.00
+2
tornadotex
18. 09. 2019 13.55
-1
Tujec ima denar ,Slovenci znanje...v elektrifikaciji predvsem prevoznih sredstev je še ogromno potenciala...kdor bo prvi bo pri koritu...
big_foot
18. 09. 2019 13.55
+18
Fajn, sploh da se službe delajo tudi ven iz ljubljane da ni vse tako zelo scentralizirano. Samo kaj ko bo prec kak kekec miniral potem gradnjo tako kot pri magni.
LOPOVIGOTOVISTE
18. 09. 2019 13.35
+25
SAMO 14 MILIJONOV?? KOLIKO SMO PA JANKOVICEM ODPISALI??
brabusednet
18. 09. 2019 13.46
+10
brabusednet
18. 09. 2019 13.31
+42
Edino pametno,da ne bo ves folk v močvirje rinu za delom.Če bi vsaj 20 procentov podjetij v ljubljani porazdelili po državi ne bi bilo toliko gneče na cestah.