Gospodarstvo

Iskratel s tožbo od Darsa terja 17,7 milijona evrov

Ljubljana, 10. 12. 2019 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iskratel, ki je bil leta 2016 neuspešen na Darsovem razpisu za projekt elektronskega cestninjenja, od upravljavca avtocest zdaj s tožbo terja 17,7 milijona evrov. Glavni direktor Iskratela Željko Puljić je prepričan, da je Dars zlorabil postopek izbire izvajalca, z aneksi pa je posel po njegovih besedah danes bistveno drugačen od razpisanega.

Iskratel je bil leta 2016 skupaj s slovaškim partnerjem SkyToll in ponudbo v vrednosti 110 milijonov evrov z DDV drugi najugodnejši ponudnik na razpisu za gradnjo sistema elektronskega cestninjenja za tovorna vozila. Dars je tedaj izbral konzorcij podjetij Telekom Slovenije in norveške družbe Q-Free, ki je oddal ponudbo v vrednosti 99,9 milijona evrov z DDV.

Glavni direktor Iskratela Željko Puljić je prepričan, da je bil postopek izbire s strani Darsa ter tudi državne revizijske komisije zlorabljen. "Bil je nedopustno spremenjen, nepravilno in nezakonito izveden ter je bistveno posegel v izhodiščni razpis," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Puljić.

V podjetju so 4. septembra proti Darsu vložili odškodninsko tožbo, s katero od Darsa zahtevajo skoraj 18 milijonov evrov za povračilo škode, ki jim je bila povzročena. Premislili bodo tudi o kazenskih ovadbah.

Glavni direktor Iskratela Željko Puljić.
Glavni direktor Iskratela Željko Puljić. FOTO: POP TV

"Doslej je bilo podpisanih 10 aneksov k osnovni pogodbi iz septembra 2016, od katerih jih je po naši oceni polovica nedopustnih in škodljivih. Po naših informacijah se pripravlja tudi 11. aneks," je dejal Puljić. V neizbranem ponudniku so med drugim izpostavili, da je Dars začel z uporabo elektronskega cestninjenja 1. aprila 2018, kar je 19 mesecev po podpisu pogodbe, razpisni rok je predvideval 12-mesečni rok.

"Če gremo še naprej: po naših informacijah Dars še do danes, 40 mesecev po podpisu pogodbe, ni v celoti prevzel sistema," je dodal. Menijo tudi, da je bil pri postopku oddaje naročila oškodovan proračun, zato bi bilo po Puljićevi oceni smiselno, da projekt pod drobnogled vzame računsko sodišče. Odvetnik Domen Neffat je ob tem pojasnil, da računsko sodišče posel že pregleduje.

Tudi Neffat je danes strnil nedopustno spreminjanje javnega naročila. "Iz vseh teh aneksov izhaja, da je vsebina posla, ki se še izvaja, v tolikšni meri spremenjena, da lahko ocenimo, da so ponudniki v fazi pred izborom ponudbe pravzaprav potegovali za neki drugi posel, ne tega, ki se zdaj izvaja," je dejal.

Večina aneksov po odvetnikovih besedah posega v bistveno vsebino posla "in pravzaprav ekonomsko ravnovesje posla spreminja v prid izvajalca". Aneksi so sicer sami po sebi po njegovih besedah dopustni, "ne pa tako bistvene spremembe". "Te se lahko naredijo samo s ponovnim razpisom," je dodal. Puljić je na grobo ocenil, da bo aneksi posel zaenkrat podražili za okoli pet milijonov.

Iskratel, ki ni uspel s ponudbo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, toži Dars za 17,7 milijona evrov.
Iskratel, ki ni uspel s ponudbo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja, toži Dars za 17,7 milijona evrov. FOTO: Bobo

V Darsu so očitke Iskratela zavrnili in poudarili, da so v vseh fazah postopka ravnali zakonito in skladno s predpisi o javnem naročanju. "Družbi Iskratel v zvezi z uvedbo elektronskega cestninjenja ni mogla nastati nobena oblika pravno priznane škode, za katero bi bil lahko odgovoren Dars, takšne škode, kot jo družba Iskratel uveljavlja s tožbo, pa po slovenskih predpisih niti ni mogoče uveljavljati," so zapisali v odzivu na Iskratelovo tožbo.

Ob tem so izpostavili, da je sistem DarsGo zelo kompleksen ter tehnično in strokovno zahteven. "Dars je ravnal skrbno ter že v fazi priprave javnega naročila glede na zahtevnost predmeta pogodbe in glede na njeno trajanje predvidel, da bo pogodbo v času njene veljavnosti treba spreminjati," so pojasnili. Dodali so, da je prav zato razloge za sklenitev aneksov in postopek, po katerem bodo sklenjeni, predvidela že pogodba.

Med drugim so izpostavili, da je bil od objave razpisa v letu 2015 odprt nov odsek podravske avtoceste Draženci-Gruškovje, ki ga je bilo treba opremiti in vključiti v sistem DarsGo ter to urediti z aneksom. "V času veljavnosti so se spremenili predpisi, ki urejajo cestninjenje, zaradi česar je bilo treba prilagoditi sistem, kar je med drugim povzročilo podaljšanje rokov. Vse to je bilo urejeno z aneksom," so pojasnili.

Prav tako so na Darsu izpostavili, da je bila odločitev o oddaji posla izbranemu konzorciju gospodarna z vidika skrbne porabe sredstev. Ponudba podjetij Iskratel in SkyToll je bila namreč za 10,1 milijona evrov višja od ponudbe izbranega izvajalca, osnovna pogodbena cena pa se do danes ni povišala za več kot 3,5 milijona evrov na 94,07 milijona evrov, so pojasnili. Dodali so še, da je to še vedno bistveno nižje od Iskratelove ponudbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maribor?an 1
10. 12. 2019 21.49
+12
Kako je možno da nekdo terja nek denar ki sploh ni njihov. Plačamo mi in ne razumem več tega. Razumem pa da so eni in isti ki bi si radi potalali milijone.
Pokahontas77
15. 12. 2019 21.52
+1
Zeljko ni prisu zraven, zato bi sedaj denar u dzep z tozbo.Kljukec!!!!
tamiflu
10. 12. 2019 21.21
+11
ko pa sami vlagajo anekse,jim pa ni nič narobe,najlažje je nič delat,potem pa zahtevat odškodnino.,pa res,kateri cepci so pisali slovensko zakonodajo..
asdfghjklqwertz
10. 12. 2019 20.57
+18
še en južnjak, ki hoče izcuzat državno blagajno … Jankoviću to uspeva naravnost genialno.
tv1206802
10. 12. 2019 20.48
+15
Pred več kot 25 leti smo imeli sestanek na katerem se je govorilo o našem avtocestnem križu. Nekateri smo bili povabljeni zgolj za okras ( tudi jaz ), zato ker se je glavni sestanek ( kjer so si delili delo ) zgodil že mnogo prej. Stroka je vedno zagovarjala, da je potrebno zgraditi 4 pasovnico z možnostjo širitve na 6 pasov, a so nas pospremili z nasmehom. Gantar, Tajnikar, Gaspari in še nekateri niso verjeli, da se bo količina prometa tako silovito povečala in niso pričakovali tako močne južne poti od Vzhodne Evrope proti Zahodu. Nekako si tudi sam nisem mislil, da bomo tako zelo obremenjeni, a če bi tedaj upoštevali načrte za 6 pasovnico bi jo lahko lažje dosegli. Mi se obremenjujemo z 3 razvojno osjo in hitro cesto do koroške, ki bi jo naj delali 6 let ( kar pomeni 10 let ).
tv1206802
10. 12. 2019 20.20
+14
Ja vedno se potem prvotni razpis usklajuje z aneksi to ni nič novega ali nenavadnega. Problem teh aneksov pa je ker je njihova vrednost enostavno prevelika in upravičeno lahko razmišljamo v smeri, da se s temi aneksi dviguje prvotno dogovorjeno ceno. Denar, ki se s tem ustvari pa je namenjen predvsem za "nagrade" odgovornim, ki so se potrudili, da je naročnik razpis dobil. To so stare prakse, ki so vedno šle skozi, saj so jih vedno podkrepili, da so vsi ti aneksi bili nujno potrebni. Aneks je potreben samo tedaj, ko se pojavi neko nepredvideno delo, ki ga je potrebno opraviti, da se lahko nemoteno opravlja delo za katero je bil izbran izvajalec ( seveda v kolikor je izvajalec sposoben takšno dodatno delo opraviti ). Imeli smo gradbeno firmo in vem o čem govorim. Logično je, da so nekateri na razpisih "najcenejši", a končna cena je veliko višja, plačajo pa itak davkoplačevalci...
macek_garfield
10. 12. 2019 20.08
+1
zanimivo, da je kolektor nekje v tem znesku znizal ponudbo za karavanski predor, kako lepo bi bilo, ce bi kolektor dobil poslel in ne bi bilo nobene tozbe
Mr.
10. 12. 2019 19.56
+12
Darsovci... nema provizije za šefe... bo treba plačat škodo!!!!
Uomo 46
10. 12. 2019 19.02
+17
Iskratel nas želi obkrasti zdaj s tožbo, kar je mislil že prej s pogodbo.
Darko32
10. 12. 2019 18.54
+7
Tukaj dam popolnoma prav ISKRATELU. Zakaj dam popolnoma prav; Namreč če je pred začetkom del obljubljal, nekdo, da bo naredil za nižjo ceno in se je izkazalo, da je v bistvu šlo za prevaro in to preko aneksov je dolžan tisti, ki je to obljubljal povrniti stroške sedaj temu, k ije izgubil na razpisu. Če se uvede ta praksa bomo kaj hitro začeli delati red. Naprej pa naj si vsak po svoje razlaga.
Pikanajlonca
10. 12. 2019 19.00
+33
Js tebi ne dam prav ne morejo davkoplačevalci plačevat za osebne odločitve Barab zaposlenih v državni službi naj odprejo osebne tožbe in barabe oderejo do gole kože.
tv1206802
10. 12. 2019 20.27
+11
Se strinjam. Za vsako odločitvijo stoji neka odgovorna oseba in v tem primeru je tisti, ki je razpis pripravil odgovoren. Naklučja v tem poslu ne obstajajo. Vsi, ki smo bili kdaj v tem poslu vemo o čem se gre. Pogleda se razpisna in tehnična dokumentacija skupaj s časovnico in hitro lahko dobiš na oko ocenjeno vrednost projekta. Na razpis se vedno prijaviš s ceno, ki je 30% višja od realnih stroškov. Na koncu ti ponavadi ostane 15% čistega dobička.
josco
10. 12. 2019 20.32
+7
Mr.
10. 12. 2019 20.35
+4
Sistem Zidarja... morda je pa reveš nekje v ozadju skupaj z landroverjem....
štrekeljc
10. 12. 2019 21.11
+1
Pikanajlonca, da ti ne bo potem, ko boš ugotovila, da je odgovorni za ta posel mogoče rumeno/moder, žal za napisane besede!
CyniC666
10. 12. 2019 18.36
+17
Heh... ;D "Doslej je bilo podpisanih 10 aneksov k osnovni pogodbi iz septembra 2016..." - "se je zapisalo" Iskratelu - zanimivo bi bilo videti, koliko aneksov in za kakšen (kolikšen...) znesek, je bilo podpisanih "aneksov" doslej, "k osnovnim pogodbam", kjer je na razpisih "zmagal" Iskratel? Sam vprašam... ;D
Pikanajlonca
10. 12. 2019 18.07
+5
A bo Kangler tud tožu, čakamo, da se oglasi še Kordiš ?
štrekeljc
10. 12. 2019 18.20
+11
Kordiš še ni nikogar tožil, dr. J.J. pa marsikoga, tudi lastno državo!
BroNo1
10. 12. 2019 17.33
-5
Res smo mi eni bukseljni....kar se lotimo prej ko slej propade!? In dam Iskratelu popolnoma prav. Tale DARS nas za nos vleče nonstop. Samo poglej kakšne ceste imamo pa vinjete, pa gužve kot, da smo na kolovozih in me že vse mine. Upam, da jih Iskratel olup, da ne bodo mislili, da so glavni jajoti!!!
202021
10. 12. 2019 19.34
+5
in na račun tega drugo leto vinjete dražje za nekaj procentov...
Iniesta
10. 12. 2019 17.04
-13
Iskratel ima popolnoma prav ... na DARSu so res loleki, ker so se odlocili za mikrovalovno opcijo namesto za satelitsko, ki je future proof ...
štrekeljc
10. 12. 2019 18.05
+17
future proof? Ja, če ti upravljaš s sateliti, drugače pa ne. In še en problem je: pri nas so nekatere ceste brez cestninjenja tako blizu avtocest, da zlahka pride do napake. Recimo med Uncem in Postojno je že tako.
robert hrovat
10. 12. 2019 16.25
+27
Problem je ker je v Sloveniji prevladuje monopol... izvajalca imajo izbranega že prej, tako da je razpis samo formalen in točno določen temu izvajalcu...
Mauzahecmauzares
10. 12. 2019 16.20
+27
Dars, če bo izgubil tožbo, bodo zopet davkoplačevalci opeharjeni. Iskra tel nikoli ne bi imel posla, če ne bi imel zaslonbe v državi. Tako, da naj se ne sprenevedajo.
štrekeljc
10. 12. 2019 18.22
+2
Pa ti veš, kaj si napisal? Če bi Iskratel imel zaslombo v državi, potem bi ta posel dobil.
Mauzahecmauzares
10. 12. 2019 21.07
+1
Nisi razumel. Iskratel ima posle z oblastmi drugih držav. Saj s Simensom gradijo in vzpostavljajo gsm sistem. Iskratel je prav tako prevzel posle z Rusijo še iz časov Yuge. Iskratel ni nastal zasebna firma kot družinsko podjetje.
štrekeljc
11. 12. 2019 09.26
Mau za hec, mau pa tud za dnar, sem za Iskratel vodil kar nekaj projektov. Poznam zadeve...
Pikanajlonca
10. 12. 2019 16.08
+6
Naši sosedi bodo tudi šli v tožbo, nekaj bo cuncnalo ??
BUONGIORNO
10. 12. 2019 15.54
+45
Tudi jaz bi tožil za kakšnih 10 miljonov, lahko se pa kar pobotamo za 5 pa ne bom vlagal tožbe. He , he,.... pa neki tajkuni kar mislijo, da bodo živeli na račun davkoplačevalskega denarja. Kakšno škodo je utrpel Pulić, če ni dobil posla, aja dobička ni !!!??
buzerantos
10. 12. 2019 15.50
+32
haha, ce ne dobis poslan pa dobicek pac izterjas
Pikanajlonca
10. 12. 2019 15.47
+19
Js bom tud tožla samo za 30 milijonov ?
bikoborec69
10. 12. 2019 15.43
+37
Tudi državljani bi jih morali tožiti zaradi pobiranja denarja od vinjet. Kupiš vinjeto. Voziš pa lahko največ 100 Nonstop dela na cesti oz skoraj vsakih 5 km, kjer so še barabe od policajov postavile svoje radarje, kjer dobiš kazen če voziš več kot 60. VRNITE DENAR OD VINJET BARABE U PM.