Gospodarstvo

Istrabenz in Laško povezana?

Ljubljana, 16. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je Istrabenzu in Pivovarni Laško odredila, da morata razkriti pogodbo o nakupu državnega deleža v Mercatorju.

Pivovarna Laško in Istrabenz morata zarkriti pogodbo o nakupu Mercatorja
Pivovarna Laško in Istrabenz morata zarkriti pogodbo o nakupu Mercatorja FOTO: POP TV

Pivovarna Laško je prejela odredbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), s katero jim je ta naložila razkriti vsebino pogodbe, sklenjene s Slovensko odškodninsko družbo (SOD) glede nakupa Mercatorjevih delnic. Obenem so dodali, da so pogodbo že poslali agenciji, v prihodnjih dneh pa se bodo tudi odločali, ali se bodo na odredbo agencije pritožili.

V Pivovarni Laško so še pojasnili, da je agencija zastavila tudi dodatna vprašanja, povezana z omenjenim nakupom delnic Mercatorja. Pristojni v ATVP danes za komentar na to temo niso bili dosegljivi, v Istrabenzu, ki naj bi prav tako dobil odredbo ATVP, pa te zadeve niso želeli komentirati.

Če bi se izkazalo, da sta Istrabenz in Pivovarna Laško v tem poslu delovala usklajeno in da gre za povezani osebi, potem jima bodo lahko očitali, da pri nakupu skoraj tretjinskega deleža Mercatorja nista podala javne ponudbe, v kateri bi lahko sodelovali tudi vsi drugi delničarji.

Istrabenz ima le dobra 2 odstotka delnic Pivovarne Laško
Istrabenz ima le dobra 2 odstotka delnic Pivovarne Laško FOTO: POP TV


Zakon pravi, da sta povezani podjetji povezani pravno samostojni, a sta med seboj bodisi upravljavsko, kapitalsko bodisi kako drugače povezani tako, da zaradi navedenih povezav skupno oblikujejo poslovno politiko in delujejo usklajeno z namenom doseganja skupnih ciljev. Zakon za povezane osebe določa tudi 20 odstotni lastniški delež.

Če bi vse ostale povezave med Laškim in Istrabenzom še lahko dokazali, pa je jasno, da ima Istrabenz le dobra dva odstotka delnic pivovarne, Laščani pa imajo skoraj 4 odstotke Istrabenzovih. Veliko bolj kot ti deleži, je močan državni vezni člen med podjetjema. KAD in SOD imata v Istrabenzu neposredno 28 odstotni delež, v Laškem pa 14 odstotnega.

Posredno je nadzor države v Laškem in Istrabenzu še mnogo večji. Zaradi tega je upravičeno pričakovati, da bi lahko usklajeno delovala tudi v Mercatorjevem nadzornem svetu. To pa je že stvar, ki lahko skrbi upravo, urad za varstvo konkurence in morda tudi potrošnike.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni