Tujina

Todorić zaradi begosumnosti ostaja v priporu

Zagreb, 08. 11. 2018 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H./ U.Z./ STA
Komentarji
6

Bivši lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić bo ostal v hrvaškem priporu zaradi nevarnosti pobega. Tako je odločil preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča, čeprav je Todorićeva obramba zahtevala izpustitev in to, da bi se Todorić lahko branil s prostosti.

Potem ko so nekdanjega lastnika Agrokorja Ivico Todorića 7. novembra lani na temelju evropskega pripornega naloga prijeli v Londonu, ga je Velika Britanija v sredo izročila Hrvaški. Zvečer, takoj po pristanku na letališču v Zagrebu, so ga s policijskim vozilom odpeljali v zagrebški zapor Remetinec

Njegova soproga Vesna Todorić je iz Londona prispela z istim letalom, vendar je letališče zapustila na potniškem terminalu. Izjav za medije ni dajala. V letalu pa je novinarjem zatrdila, da njen soprog "ni vzel niti enega evra", pri čemer je prisegla na svoje vnuke.

Todorić je lani odšel v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju.

Po prestani noči v zaporu so Todorića okoli 16. ure iz Remetinca prepeljali na županijsko sodišče v Zagrebu. Čeprav je Todorićeva obramba zahtevala izpustitev in to, da bi se Todorić lahko branil s prostosti, je preiskovalni sodnik zavrnil njegovo pritožbo in mu zaradi begosumnosti podaljšal preiskovalni pripor.

Todorićeva odvetnika sta po koncu obravnave dejala, da je preiskovalni sodnik ocenil, da se Todorićevo bivanje v Londonu lahko obravnava kot pobeg, zato je ugodil zahtevi tožilstva, da bo Todorić ostal v preiskovalnem priporu zaradi nevarnosti pobega. Pred tem je sodnik ugotovil, da so potekli razlogi za pripor glede morebitnega Todorićevega vpliva na priče, je novinarjem pojasnila odvetnica Jadranka Sloković pred županijskim sodiščem v Zagrebu.

Odvetnik Čedo Prodanović je dodal, da po njuni oceni Todorić ni pobegnil v London, temveč je bil nedostopen hrvaškim oblastem in je zgolj uporabil legalna pravna sredstva v Angliji, da bi se poskusil izogniti izročitvi. Odvetnika sta navedla, da sodnik ni želel sprejeti niti predloga varščine za izpustitev Todorića, da bi se lahko branil s prostosti.

Todorić je ponoči prispel v pripor v zagrebški Remetinec.
Todorić je ponoči prispel v pripor v zagrebški Remetinec. FOTO: AP

Spomnimo

Hrvaško tožilstvo sumi Todorića, da je skupaj z njegovima sinovoma Ivanom in Antejem in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly oškodoval Agrokor za milijonske zneske. Na ta način naj bi koncern pripeljali na rob propada. Poleg treh Todorićev so med osumljenci tudi Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Marijan Alagušić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić in Ivica Sertić (vsi so bili člani uprave ali nadzornega odbora u Agrokorju), Olivio Discordia in Sanja Hrstić (oba zaposlena pri revizijski hiši Baker Tilly, ki je izvajala revizije za Agrokor. 

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov).

Todoriću je blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Eden odvetnikov Todorićeve družine je danes ocenil, da bo tudi v primeru potrditve obtožnice v prvem primeru proti Todorići postopek potekal najmanj šest ali sedem let. Meni, da ni nujno, da bo vseh 15 osumljencev na koncu tudi med obtoženci.

Oba Todorićeva sina sta sicer z družinami zapustila Hrvaško. Živela naj bi v Angliji in Švici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
08. 11. 2018 19.23
+1
Včlani se naj v forum 21 bo dobil oškodnino v Sloveniji so zločinski komunisti nedotakljivi.
papi1
08. 11. 2018 19.06
+5
V Butalah ni možno da bi priprli kogarkoli,razen reveža!
emilzapata
08. 11. 2018 09.23
+11
Todorovič me spominja na Tovšakovo, v njunem imenu so kradli vsi naokrog, pa nista videla, ali pa sta imela takšna navodila, da ne smeta motiti lopovskega procesa. Na koncu pa ona dva edina krivca. Mogoče je temu krivo tudi pomanjkanje inteligence.
Barjan?ek2
08. 11. 2018 09.14
+10
Kako moraš priseči na svoje vnuke da mož ni vzel niti enega eura. Aja samo par miljonov kun. Ampak da prisežeš na vnuke .....
jazzie12
08. 11. 2018 10.02
+5