Gospodarstvo

135 evrov za delnico

Laško, 12. 03. 2007 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pivovarna Laško namerava za delnico časopisne hiše Delo predvidoma ponuditi 135 evrov.

Tri družbe imajo v največji slovenski časopisni hiši Delo 44-odstotni lastniški delež
Tri družbe imajo v največji slovenski časopisni hiši Delo 44-odstotni lastniški delež FOTO: POP TV

Družbe Pivovarna Laško, Radenska in Talis so prek spletnih strani Ljubljanske borze objavile, da nameravajo dati prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Delo. O prevzemni nameri so že obvestile Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence, poslovodstvo ter predstavnike delavcev tega časopisnega in založniškega podjetja iz Ljubljane.

Pivovarna Laško ima na današnji dan v lasti 166.790 delnic Dela, Radenska 127.928 delnic, Talis pa 20 delnic. Vse tri družbe so tako skupaj lastnice 294.738 delnic Dela, kar predstavlja 44,1578-odstotni lastniški delež.

Pivovarna Laško namerava za eno delnico Dela predvidoma ponuditi približno 135 evrov. Ker skupaj s hčerinskimi podjetji v Delu že obvladuje več kot 40-odstotni lastniški delež, prevzemnega praga ne bo določila, so pojasnili v Pivovarni Laško.

Družbe Pivovarna Laško, Radenska in Talis bodo prevzemno ponudbo za odkup delnic Dela objavile najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh, piše današnje Delo.

Enotni tečaj delnice Dela se je v petek oblikoval pri vrednosti 123,90 evra, kar je dobrih devet odstotkov manj od cene za delnico v poslih s svežnji. Toliko trenutno znaša tudi današnji enotni tečaj Delove delnice.

Enotni tečaj delnice Dela se je v petek oblikoval pri vrednosti 123,90 evra. Dva posla s svežnji v skupni vrednosti 17,29 milijona evrov sta bila v petek prodana okoli devet odstotkov nad to ceno, in sicer je cena za delnico v svežnjih znašala 134,86 oziroma 135,50 evra. En sveženj Delovih delnic naj bi prodala Probanka, drugega pa najverjetneje investicijska družba Infond.

Delo: Spremembe lastništva stvar odločitve lastnikov

Po neuradnih podatkih naj bi bila prodajalca paketov Delovih delnic Probanka in investicijska družba Infond.

Na Delu ocenjujejo, da nova vlaganja v lastništvo podjetja odražajo potencial, ki ga ima to časopisno založniško podjetje. "Spremembe lastništva družbe Delo so stvar odločitve njenih lastnikov. Uprava Dela si bo še naprej prizadevala, da upraviči zaupanje lastnikov in doseže zastavljene poslovne cilje podjetja," so zatrdili v družbi.

Pivovarna Laško za delnico Dela predvidoma ponuja približno 135 evrov
Pivovarna Laško za delnico Dela predvidoma ponuja približno 135 evrov FOTO: POP TV

'Cena za delnico Dela na ravni petkovih svežnjev'

Strokovnjak za področje financ Matej Tomažin je ocenil, da cena, ki jo bo v prevzemni ponudbi Pivovarna Laško ponudila za delnico Dela, ne bo bistveno odstopala od cene za delnico, po kateri so bili sklenjeni petkovi posli s svežnji. Da bo cena za delnico predvidoma znašala okoli 135 evrov, so danes potrdili tudi v Laškem.

"Pri tej zadevi gre za dokončno, legalno razporeditev delnic. Loti, ki so bili po vsej verjetnosti že prej napol rezervirani, bodo zdaj končno našli kupci. Z zadnjimi posli se je to dejansko dokazalo," je prepričan Tomažin. Kot je poudaril, zaenkrat še ni znano, kdo so bili prodajalci in kdo kupci v petkovih poslih, saj uradne objave še ni bilo.

Gibanje tečaja težko napovedovati

Borzni poznavalci so zaenkrat previdni pri napovedih gibanja tečaja delnice, saj se z delnicami Dela trguje avkcijsko. "Današnjo avkcijsko ceno je težko napovedati, pričakovati pa je, da se bo oblikovala v območju 130 evrov za delnico," je ocenil borzni analitik pri Abanki Vipa Marko Jovič.

Z delnicami Dela se trguje avkcijsko, kar pomeni, da se naročila za nakup in prodajo vrednostnih papirjev določen čas samo zbirajo, nato pa se v enem trenutku vsi posli sklenejo naenkrat po enem samem ravnotežnem tečaju," je pojasnil Jovič. Današnjo avkcijsko ceno zaradi tega težko napoveduje, a pričakuje, da se bo gibala okoli 130 evrov za delnico, medtem ko naj bi bila prevzemna cena še nekoliko višja.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

balon200
12. 03. 2007 23.27
No, tole je pa dokončen Janšev vzpon na zmagoviti piedestal. Njegovi boysi bodo zavzeli še največjo medijsko hišo v Sloveniji, sedaj si bo Janša lahko lepo počasi pisal pozitivne članke o sebi, tako da bo na volitvah kar blestel :). Bodo Slivnika novi lastniki zamenjali? Ah, kje pa, saj je njihov boy. :)
Uporabnik113189
12. 03. 2007 23.06
Nobeden pameten si ne želi delnic, katerih cena bi padla iz višav na trda tla takoj, ko bo izgubila podporo trenutne oblasti. Kupci bežijo, prodaja pada, novinarji bežijo, pa je treba rešiti kar je sploh še mogoče. To na kratko pomeni kupiti večinski delež in ga prodati tujcu. Imam novico za Slivnika, ponudba bo zelo nizka, pa tudi čevelj se bliža..
bopa
12. 03. 2007 11.34
Končno! Se bo vsaj vedelo, kdo pije in kdo plača.